Un studiu de 70 de ani dezvăluie secretul copiilor bine-crescuți

Toți părinții își doresc să fie buni pentru copiii lor, însă ce calități presupune exact acest lucru nu se cunoaște cu exactitate. Un studiu ce a durat nu mai puțin de 70 de ani s-a implicat în identificarea aspectelor care te transformă într-un părinte bun. Află în continuare la ce concluzii a ajuns.

Informații despre studiul legat de fericire

Studiul Harvard Grant este primul care trebuie menționat. Acesta a monitorizat 268 de studenți de la prestigioasa universitate pentru o durată de timp mai mare de 70 de ani pentru a descoperi elementele cheie pentru sănătate și fericire, iar răspunsul constă într-un singur cuvânt: dragoste. Începând din anul 1939, echipa de cercetători a adunat date despre sănătatea mentală și fizică în fiecare an pânâ în prezent. Este cel mai mare studiu făcut de cineva vreodată și în pofida limitărilor, oferă cea mai puternică dovadă asupra a ceea ce constituie o viață cu adevărat fericită. Directorul inițial al studiului, George Valliant, a rezumat totul în trei cuvinte: "Fericirea este dragoste". Este probabil cea mai importantă lecție pe care o ființă umană o va învăța vreodată. Conform studiului, reiese că o copilărie traumatică nu trebuie neapărat să îți îngrădească fericirea. În acest sens, iată câteva concluzii care pot fi utile pentru a trăi o viață demnă și veselă:

- învață cum să faci față stresului - nimeni nu poate evita provocările pe care le scoate în cale viața, dar rămâne la latitudinea ta cum le faci față. Printre strategiile sugerate se includ sublimarea, altruismul și supresiunea; acestea funcționează mai bine deoarece toate relațiile umane sunt importante. Strategiile nocive includ negarea, răbufnirea și proiectarea.
- cel mai bun remediu pentru tristețe constă în alte persoane - și aici se subliniază rolul esențial pe care îl au relațiile interumane. Timpul petrecut cu ceilalți are semnificații profunde și oferă beneficii nebănuite deoarece vei fi mai fericit și vei contracara mai bine schimbările de dispoziție care însoțesc procesul de îmbătrânire.

ce inseamna sa fii un parinte bun

Studiu despre ce înseamnă să fii părinte bun

Anterior acestuia, după al doilea război mondial oamenii de știință din Marea Britanie au decis să investigheze fiecare femeie care a născut pe o perioadă de o săptămână în 1946. Rezultatul a constat într-un număr de 14 000 de chestionare detaliate despre fiecare aspect al nașterii din acea perioadă. Apoi o generație mai târziu au repetat investigația, analizând aproximativ 70 000 copii, pe măsură ce au avansat în vârstă într-un interval de 70 de ani pentru a vedea cum se descurcă în ceea ce privește sănătatea, educația și starea de bine în general. Care au fost concluziile?

Prima concluzie a autoarei Helen Pearson expusă în cadrul unei prezentări TED este că dacă se poate este de preferat să nu te naști sărac. Așa cum este de așteptat, acei copii care vin pe lume în familii dezavantajate ajung în medie să se descurce mai puțin bine decât restul în orice privință. Evident, nu ne putem alege părinții, unii fiind mai norocoși decât alții când vine vorba despre posibilități financiare. Studiile cohortă britanice relevă și un alt adevăr profund și anume că felul de părinte care ești are o importanță mai mare decât crezi. Astfel, prin compararea copiilor născuți în circumstanțe dificile similare și urmărirea lor, cercetătorii încep să observe care comportament parental are cel mai mare impact când vine vorba despre promovarea succesului copilului și dezvoltarea sa. Din fericire, majoritatea sunt accesibile oricărui părinte, indiferent de posibilitățile financiare pe care le are.

Să fii un părinte bun este mai simplu decât crezi

Iată și comportamentele părintești pe care studiile le-au asociat cu rezultate mai bune în cazul copiilor expuși riscului. Oamenii de știință nu pot spune cu precizie de 100% că aceste intervenții cauzează un rezultat mai bun, însă acestea sunt cele mai probabile candidate pentru acțiuni care fac diferența:

- Să vorbești și să îți asculți copiii
- Să arăți clar că ai ambiții pentru viitorul lor
- Să fii cald emoțional
- Să îi înveți litere și numere
- Să îi iei în excursii
- Să le citești zilnic (și să îi încurajezi să citească pentru plăcere)
- Să menții o oră de culcare constantă

Studiul a relevat faptul că cel mai important factor în succesul unui copil a constat în cât de calzi și implicați au fost părinții săi. Cu cât au fost mai interesați de copil și cu cât au petrecut împreună mai mult timp, cu atât copilul a fost mai vesel și a avut mai mult succes mai târziu. Ascultarea copilului, răspunsul cu căldură, învățarea literelor și a numerelor, mersul în excursii și vizite contează enorm. Însă cercetarea relevă că cel mai bun mod să implici copilul este să îi citești sau să citești cu el; acei copii care au citit mai mult înainte de vârsta de 10 ani au reușit să aibă performanțe mai bune la școală.

ce inseamna sa fii un parinte bun

Ce trebuie să reții în calitate de părinte

Pot părea sfaturi evidente și normale pentru orice părinte. Se întâmplă însă ca aceste noțiuni de bază și esențiale să se piardă în noianul vieții moderne. Privește, de exemplu, conceptul de timp de calitate. În prezent foarte mulți părinți au ajuns să se streseze cu privire la petrecerea timpului de calitate alături de copii încât programează activități nenumărăte și experiențe de conectare. Știința demonstrează că un timp de calitate se referă pur și simplu la acele momente liniștite în care asculți și răspunzi în mod activ și sincer la copilul tău. Ceea ce nu poți face atunci când alergi de la un curs sau de la un antrenament la altul.

Par atât de simple în teorie și cu toate acestea ajung să fie trecute cu vederea. Helen Pearson spune că era atat de ocupată cu munca încât abia găsea timp să vorbească cu ei. În prezent a ajuns să aloce 15 minute în fiecare seară, înainte de culcare, pentru a discuta cu ei despre cum le-a fost ziua. 

Aceste studii nu fac decât să demonstreze că un comportament parental smplu ca acesta, simplu de înțeles, dar dificil de menținut, reușește să cimenteze legătura dintre părinți și copii, oferindu-le un început în viață mai bun cu 50%. Când vine vorba de parenting, lucrurile mici contează și chiar mai mult decât ne imaginăm. Să fii un părinte bun nu are legătură cu activități complicate sau lucruri scumpe, ci cu alegeri mici pe care le faci zilnic.

Citește șiPsihologia copilului: 5 secrete ca sa fii un parinte bun 

Surse: www.inc.com; https://thriveglobal.com; www.fatherly.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu: copiii mamelor care lucrează se descurcă mai bine la școală și acasă
  Studiu: copiii mamelor care lucrează se descurcă mai bine la școală și acasă

  Un studiu american a demonstrat că mamele care lucrează au copii care vor beneficia, când vor fi adulți, de cariere mai bune și de venituri salariale mai mari decât aceia...

  Aceste 5 ALIMENTE sunt SECRETUL LONGEVITATII! O spune un barbat de 114 ani!
  Aceste 5 ALIMENTE sunt SECRETUL LONGEVITATII! O spune un barbat de 114 ani!

  Cine nu-si doreste tinerete fara batranete si viata fara de moarte? Din pacate, insa, nimeni n-a descoperit secretul nemuririi. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, speranta medie de...

  Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
  Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent

  Mâncarea fast-food nu e bună - știm deja cu toții. Lăsând la o parte faptul că este inamicul numărul 1 al dietei, ea afectează consumatorii și în plan emoțional,...

  Nu există nicio legătură între vaccinul ROR și autism, dezvăluie un nou studiu pe 650 de mii de copii
  Nu există nicio legătură între vaccinul ROR și autism, dezvăluie un nou studiu pe 650 de mii de copii

  Ideea conform căreia vaccinul poate provoca autism a fost tot mai dezbătută în ultimii ani. Cu toate acestea, un nou studiu de o amploare extraordinară demonstrează încă o...

  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

  Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

  Un studiu dezvăluie până la ce vârstă trebuie să doarmă bebelușii cu mamele lor
  Un studiu dezvăluie până la ce vârstă trebuie să doarmă bebelușii cu mamele lor

  Un studiu recent, realizat la o universitate din Africa de Sud, a arătat până la ce vârstă ar trebui ca bebelușii să împreună cu mamele lor în vederea unei...

  Secretul mămicilor care miros mereu bine
  Secretul mămicilor care miros mereu bine

  Printre elementele ce contribuie la starea de bine și la confortul dintr-o casă se numără și aromele acesteia. Poți să ai mereu parte de unele benefice cu ajutorul unor parfumuri de...

  Un studiu dezvăluie că vei avea deprivare de somn din cauza copilului chiar și când acesta va fi adult
  Un studiu dezvăluie că vei avea deprivare de somn din cauza copilului chiar și când acesta va fi adult

  Un nou studiu confirmă lucrul pe care îl știm, oarecum, cu toții: părinții își vor face griji pentru noi zi și noapte, pe tot parcursul vieții.

  © 2021 Qbebe