Copilul tau te epuizeaza? 5 activitati care sigur il vor tine ocupat!

Copilul tau te epuizeaza? 5 activitati care sigur il vor tine ocupat!

Psiholog Eva Pirosca

Dragi mamici de copii activi, inarmati-va cu rabdare si luati-va vitaminele, pentru ca retete sigure de cumintire a copiilor nu am gasit. Va propunem, in schimb, cateva activitati care sa le ofere micutilor motive de interes, concentrare si stimulare intelectuala, in timp ce voi va ocupati de casa.

Gaseste activitati accesibile, la indemana lui, pe care copilul le poate face fara ajutorul tau. Nu este neaparat vorba ca te ajuta pe tine. Uneori, cand au multa energie, nu sa o ajute pe mama isi doresc copiii. Ci sa faca ceva pentru ei.

Copilul tau te epuizeaza? Pune-l la treaba!

Pune-l la treaba este un fel de a spune, care nu suna frumos, dar pe care copilul il asteapta cu nerabdare. Copilul se simte independent, important si responsabil, atunci cand poate face lucruri in casa, la indemana si la nivelul lui. Casa voastra devine casa lui. Devine caminul lui. Asa ca implica-l in activitatile casnice. In functie de nivelul de energie, va prefera activitati mai rapide, mai intense ori care necesita concentrare.

 poza fetita joaca sotron

1. Da-i rufele de pe sarma sa le stranga. Arata-i mai intai cum: indoim parte peste parte, maneca stanga peste maneca dreapta, luam coltul de sus si ne asiguram ca ajunge peste coltul de jos, asezam margine peste margine etc. Va avea nevoie de atentie, concentrare si isi va dezvolta dexteritatea. Daca vezi ca ii face placere si il tine ocupat, ai putea sa iti innoiesti rezerva de prosoape si lenjerii de pat, numai pentru el.

2. Daca vezi in schimb ca are nevoie sa isi descarce energia, da-i pliciul sa alerge dupa musca prin casa. Ori da-i voie sa spele baia. Bineinteles ca se va juca in apa si se va uda leoarca. Scoate sulul de hartie igienica in hol inainte, si alte lucruri pe care vrei sa le protejezi. Daca aveti curte sau atunci cand mergeti la bunici, da-i sa mature si sa spele curtea. Daca are muuulta energie, lasa-l sa mute toata mobila pe care o poate muta (ajuta-l si tu un pic) si sa curete dedesubt.

Inainte de oricare din activitatile de mai sus, tine cont de doua lucruri. Unu: pregateste-te pentru mai multa dezordine si / sau mizerie decat este deja in camera "de lucru". Copilul nu va face lucrurile perfect, ci le va face in felul lui. Lasa-l asa cum poate el. Tu ocupa-te de restul camerelor, si lasa camera lui la urma. Doi: arata-i de fiecare data copilului CUM sa faca sarcinile pe care i le dai.

poza mama si copilul spala geamurile 

Beneficiile sunt MARI pentru copil. Nu doar ca oferi alternative utile si cu scop precis, pentru a-si consuma energia. Ii creezi si obisnuinta de a cauta singur astfel (si nu altfel) de alternative. Faptul ca il iei in serios si ii arati cum sa procedeze, ii stimuleaza responsabilitatea si sentimentul de a se simti util. Pe masura ce creste, isi va face treaba din ce in ce mai bine. Iar treburile in casa devin placute, pentru ca pornesc precum un joc, precum un ajutor (ia uite cum ma ajuta sa imi canalizez energia!).

Casa devine a copilului, nu doar a adultilor, de vreme ce lucrurile casnice incep sa fie „la nivelul lui". Si modul in care le va face vor fi „la nivelul lui": mai stangace, nicidecum perfect. Accepta-le asa. Indemanarea si rafinarea vor spori in timp, daca tu il incurajezi si il iei in serios. Nu il corecta si nu il certa, taindu-i tot elanul.

Copilul tau te epuizeaza? Pune-i manutele la lucru!

Activitatile practice, lucrul cu mainile au efect terapeutic. Ocupa-i copilului tau mainile si timpul.

3. Da-i voie sa curete usile si sa frece toate geamurile, cu laveta si solutia pentru geamuri. Sau da-i un lighean cu apa si o perie sa curete covorul. Invata-l sa croseteze, sa picteze, sa insire margele sau chiar paste fainoase pe ata, langa tine, la bucatarie. Daca vrea, le poate picta mai intai.

poza copil framanta aluat pentru gogosi 

4. Pregateste aluat de gogosi, de painici, de clatite de post - il faci foarte repede. Faina, ulei si apa. Daca ai putin timp, poti incerca aproape zilnic. Si il chemi pe micut sa framante aluatul, iar apoi sa il intinda, viguros. Dupa aceea, ii arati cum sa taie formele si asa invata formele geometrice! Apoi gatiti impreuna painicile si el va simti bucuria ca a contribuit la a crea ceva.

O alta varianta pentru manutele lui: pregateste-i lut sau plastilina de casa, pe care sa o modeleze. O reteta de plastilina de casa (pe care sa o pregatiti impreuna) va oferim acum cu drag. Am lucrat chiar noi cu ea saptamana trecuta.

poza fetita si mama la bucatarie, aluat de gogosi 

Se pun: o parte apa, o parte faina, jumatate de parte sare, o lingura de ulei, o lingura de sare de lamaie sau sucul de la o lamaie si, optional, colorant alimentar, daca va doriti o plastilina colorata. Toate ingredientele se pun la foc mic si se amesteca incontinuu, pana cand se ingroasa. Dupa ce se raceste, la fel si dupa fiecare utilizare, se pastreaza intr-un borcan, neaparat la frigider.

Copilul tau te epuizeaza? Da-i ceva de creat!

5. Mai exact, da-i voie sa deseneze cai verzi pe pereti! Probabil toti copiii au aceasta fantezie, dar cati parinti isi pun mintea la contributie si ii ajuta sa si-o indeplineasca? Cand eram eu mica, mama s-a gandit intr-o zi sa cumpere creioane cerate, apoi m-a luat de mana zambind si toata dupa-amiaza am petrecut-o desenand impreuna pe geamurile de la balcon. Iar acea dupa-amiaza frumoasa cu mama nu o voi uita niciodata.

poza copil deseneaza pe perete 

In plus, desenul dezvolta creativitatea si are efecte terapeutice. Ca sa iti faci copilul fericit, nu ai nevoie decat de coli albe de flipchart, de scoci dublu adeziv si de culori / acuarele / carioci. Tapeteaza peretii cu foile de flipchart, lipite cu scoci, si asigura-te ca markerele pe care i le pui la dispozitie nu penetreaza hartia. Apoi, da-i mana libera. Desenele le puteti schimba in mod constant, le puteti lasa pe pereti daca este camera copilului, iar el isi poate chema prietenii sa le vada.

Dragi mamici, ce parere aveti despre activitatile propuse? Voi ce ne puteti impartasi, din propria experienta cu micutii care debordeaza de energie?

Articolul urmator
Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?
Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău
    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău

    Relația dintre copil și părinte este, poate, cea mai specială din câte există. Asta nu înseamnă că e perfectă, ci că trebuie să depunem efort ca să o menținem și să...

    Experiența nașterii acasă. Am mers la spital să nasc și m-au trimis acasă, pentru că nu puteam ține ocupat un pat mai multe zile
    Experiența nașterii acasă. Am mers la spital să nasc și m-au trimis acasă, pentru că nu puteam ține ocupat un pat mai multe zile

    O zi de iarnă 2021 Italia, 15 mai exact, aflu că sunt însărcinată cu al 3-lea copil.... Așa începe povestea mea...

    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

    Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

    Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

    Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider
    Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider

    Când copiii noștri abia vin pe lume, abia așteptăm ca aceștia să rostească primul cuvânt sau să facă primii pași. Ignorăm complet faptul că odată ce încep să...

    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit
    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit

    Grădinăritul are numeroase beneficii pentru copii, dar și pentru adulți. Află cum și de ce este important să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit.

    Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată
    Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată

    Pentru fiul meu Charlie, care a murit la șase luni din cauza unei boli cardiace congenitale, Ce pot să-ți mai spun? Câte cuvinte pot să scriu? Am auzit că o persoană trebuie să...

    7 smoothie-uri care îi vor oferi energie copilului tău dimineața la școală, pentru fiecare zi a săptămânii
    7 smoothie-uri care îi vor oferi energie copilului tău dimineața la școală, pentru fiecare zi a săptămânii

    Care este prima grijă a unei mame imediat cum se trezește să pregătească pentru școală copilul? Ce îi pregătește la micul dejun. Nu este deloc ușor să prepari ceva care să...

    © 2024 Qbebe