Dar ce te faci atunci când, după o zi obositoare, nu prea îți arde să te joci cu micuțul tău? Sau poate faci parte din categoria părinților care nu iubesc să se joace cot la cot cu copiii lor. Indiferent de situația în care te afli, trebuie să știi că nu ești singurul părinte din lume căruia nu îi place să se joace cu copilul său!
Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău
O mămică povestește, într-o postare pe Reddit, că deși iubește să petreacă timp cu copilul său, uneori are lucruri mai importante de făcut decât să se joace de-a școala sau să facă precum dinozaurul minute în șir. Ea spune că începe să plictisească imediat cum începe să se joace cu copilul ei:
Citește și: 20 de jocuri alaturi de copilul tau pe care le poti face odihnindu-te
„Voi colora. Voi construi. Îi voi citi fiecare carte de douăzeci de ori. Dar nu pot să mă joc cu copilul meu. Mintea mea o ia razna în 3 secunde și devin atât de plictisită și lipsită de imaginație. De obicei, îi spun ceva de genul: „Joaca e distractivă pentru ține și prietenii tăi de la grădiniță. Nu vrei, mai bine, să construim un turn împreună, decât să ne jucăm de-a școala?” Ar trebui să mă străduiesc mai mult? Sau credeți că este în regulă să avem lucruri pe care nu vrem să le facem cu copiii noștri?”, a scris mămica pe Reddit.
Din fericire, zeci de alți părinți au empatizat imediat cu acest sentiment, o persoană împărtășind: „Pe mine nu mă deranjează atât de tare să mă joc de-a școala sau de-a magazinul cu copilul meu, ci milioanele de detalii pe care nu le pot ține minte. „Prefă-te că eșți o pisicuță și că eu sunt mama ta și că acest lego este mâncarea ta și că eu vreau mâncarea, dar ție ți-e foame și nu vrei să mi-o dai, iar asta este coroana ta pentru că tu ești regina și așa mai departe”. Îmi place cât de creativă este, dar este obositor”.
Citește și: 10 metode pentru a evita țipetele copilului la părăsirea locului de joacă
Un alt părinte a adăugat: „Exact ca fiul meu! Ar explica minute în șir care este povestea, ce trebuie să spun eu, ce trebuie să spună el și ce ar trebui să fac eu”.
„Daaaaa, și apoi țipă la tine pentru că nu faci cum trebuie, pentru că dintr-o dată regulile s-au schimbat”, a mai adăugat o mămică.
Între timp, acest părinte ar putea fi eroul tuturor pentru că a spus: „Am început să-i spun fiului meu că nu vreau să mă joc cu el atunci când îmi dă ordine. Dacă vrea să controleze totul, poate folosi un animal de pluș în loc de o persoană”.
Oare greșim atunci când refuzăm să ne jucăm cu copiii noștri? Ei bine, nu. Specialiștii în psihologia copilului spun că jocul independent este benefic pentru cei mici și că părinții nu ar trebui să se simtă vinovați atunci când își lasă prichindeii să se joace singuri. Jocul solitar îl ajută pe copil să-și dezvolte creativitatea și limbajul și să capete încredere în el.
„Uneori este bine pentru copii să se joace independent, pentru că pot fi mai creativi atunci când se joacă singuri”, a declarat pentru UNICEF expertul în dezvoltarea copilului Ferdousi Khanom. Alte avantaje ale jocului independent sunt, firește, faptul că un copil își construiește un sentiment timpuriu de independență, precum și faptul că își ascute abilitățile de rezolvare a problemelor.
Citește și: Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi
- Surse: parents.com, reddit.com
Surse foto: istockphoto.com