Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Copiii care nu fac asta pot ajunge psihopați

Conform specialiștilor, o persoană psihopată poate fi carismatică, curajoasă, capabilă să se descurce în situații de criză, dar, pe de altă parte, are comportamente antisociale (accese de agresivitate de exemplu) sau comportamente sexuale nefirești, duse la extrem.

Cercetătorii de la „University College London” au realizat un studiu menit să arate relația dintre capacitatea unui copil de a fi receptiv la râsetelor altuia și predispoziția de a deveni psihopat pe măsură ce crește.

Prima suspiciune a cercetătorilor a fost că o anumită genă ar putea fi responsabilă de asemenea comportamente (numită și „gena războinică”), dar având la bază concluzii anterioare ale cercetărilor din domeniu, au constatat că nu neapărat această genă transformă un copil într-un psihopat.  Ei au descoperit că tendința unui copil de  a fi receptiv la râsetele altuia nu ține doar de aceasta, ci și de mediul în care a trăit.

Baietei veseli, care rad

O altă observație a coordonatorilor studiului a fost că la copii tendința de a deveni adulți psihopați se manifestă din perioada adolescenței, în jurul vârstei de 14 ani. În urma acestei constatări, aceștia au decis să studieze modul în care râsul are impact în creierul copiilor, stimulându-i sau nu să devină receptivi la el. În acest scop, s-a recurs la un grup de  92 de băieți, din același grup etnic, provenind din medii socio-economice similare,cărora li s-a analizat reacția la râsul altora cu ajutorul unui dispozitiv special (cu mecanism similar unui RMN).

Din totalul de 92 de copii (cu vârsta între 11 și 14 ani), 62 dintre aceștia aveau „semne” de comportamente antisociale, în timp ce 30 se comportau normal.  Toți au fost rugați să asculte râsetele altor copii și să răspundă la următoarele întrebări: „Cât de mult ceea ce ai auzit te-a făcut să te bucuri?” și „Cât de mult ai simțit emoție când ai auzit râsetele”. Răspunsurile lor au fost clasificate pe o scară de la 1 la 7.

În urma analizării reacției băieților, s-a sesizat faptul că, la cei care aveau deja semne de comportamente antisociale, zona creierului responsabilă cu răspunsul neural la emoțiile manifestate de alte persoane a reacționat mai puțin decât la ceilalți.

Analizându-se ulterior și răspunsurile date de către copii, specialiștii au constatat că există o diferență clară între capacitatea copiilor de a dezvolta comportamente prosociale sau antisociale. Coordonatorul studiului a menționat că intenția nu a fost să se dea „etichete” copiilor, să fie încadrați în rândul persoanelor psihopate, ci să se vadă care este mecanismul de formare a comportamentelor sociale.

Intenția este ca pe viitor să se realizeze studii care să demonstreze relația dintre vârsta copilului și tendința de a dezvolta comportamente antisociale, precum și modul în care copiii la care sunt detectate tendințe de a se transforma în adulți psihopați reacționează la dovezile de iubire, la zâmbete, la cuvinte de încurajare.

Surse:
www.bigthink.com, www.ucl.ac.uk


Surse poze:

www.pixabay.com

 

5 recomandări psihologice pentru copiii care fac des crize de furie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copiii care fac asta noaptea sunt predispuși la droguri, spun specialiștii
  Copiii care fac asta noaptea sunt predispuși la droguri, spun specialiștii

  Un nou studiu care încearcă să combată una dintre cele mai răspândite probleme la nivel mondial:consumul de droguri, concluzionează faptul că micuții care fac acest lucru...

  Studiu îngrijorător! Copiii care fac asta, predispuși la boala celiacă
  Studiu îngrijorător! Copiii care fac asta, predispuși la boala celiacă

  Un studiu recent a ajuns la concluzia că un consum ridicat de produse care conțin gluten în primii 5 ani de viață ai copilului va crește predispoziția  spre boala celiacă.

  Cuplurile cu copii care fac asta au parte de o viață sexuală foarte satisfăcătoare
  Cuplurile cu copii care fac asta au parte de o viață sexuală foarte satisfăcătoare

  Care este cheia unei vieți sexuale satisfăcătoare după apariția unui copil? Iată ce spun psihologii!

  Stopul cardio-respirator în operația de cezariană. Cum se ajunge la asta și ce ți se poate întâmpla
  Stopul cardio-respirator în operația de cezariană. Cum se ajunge la asta și ce ți se poate întâmpla

  Printre evenimentele neașteptate ce pot interveni într-o operație de cezariană se află și stopul cardio-respirator. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, acesta nu...

  4 greseli pe care le fac parintii cand isi hranesc copiii. Punctul 3 il ignora toti!
  4 greseli pe care le fac parintii cand isi hranesc copiii. Punctul 3 il ignora toti!

  Nimeni nu-i perfect si toti parintii mai fac si erori. Mai ales cand vine vorba despre alimentatia copiilor lor. Nu e cazul sa ne panicam, insa nici sa repetam aceste greseli la nesfarsit nu...

  Incepe SCOALA: 4 probleme de sanatate cu care se pot confrunta copiii
  Incepe SCOALA: 4 probleme de sanatate cu care se pot confrunta copiii

  Nu mai este mult si clopotelul incepe sa sune din nou pentru scolari. Dupa inceperea scolii este posibil ca problemele de sanatate sa inceapa sa apara. Iata cateva neplaceri la care mamele...

  Bicicletele fără pedale: 5 motive care fac copiii fericiți
  Bicicletele fără pedale: 5 motive care fac copiii fericiți

  Știm cu toții că mișcarea este esențială în dezvoltare, mai ales atunci când vine vorba despre cei mici. Pe măsură ce cresc devin mai curioși dar și mult mai dornici de...

  © 2019 Qbebe