Cum să te placă oamenii. Trucuri de la un specialist FBI

Cum să te placă oamenii. Trucuri de la un specialist FBI

Louise Tanase - Contributor

Să cunoşti oameni noi şi să relaţionezi cu ei poate fi ciudat uneori. Ce ar trebui să spui? Cum să faci o impresie bună? Cum faci să continui o conversaţie fără să o laşi să lâncezească? Crecetările arată că fericirea şi relaţionarea cu ceilalţi este cheia pentru a găsi un loc de muncă şi a avea o carieră împlinită. Dar care este cel mai bun mod pentru a închega relaţii şi a inspira încredere? Pe scurt, cum să faci să te placă oamenii?

În cazul în care îţi doreşti să ştii în mod sigur cum să îi faci pe cei din jur să te placă şi nu ştii cine te poate ajuta în acest sens, Qbebe îţi aduce specialistul perfect: Robin Dreeke. Robin a fost directorul Programului de Analiză Comportamentală din cadrul FBI, a studiat relaţiile interpersonale timp de 27 de ani şi este autorul unei cărţi excelente "It's Not All About "Me": The Top Ten Techniques for Building Quick Rapport with Anyone."

1. Cel mai important lucru de făcut când întâlneşti pe cineva

Primul sfat al lui Robin este "Află părerile şi gândurile cuiva fără să le judeci." Pune întrebări, ascultă, dar nu judeca. Nimenui, nici măcar ţie, nu îi place să se simtă judecat. Robin spune că:
- Cea mai eficientă strategie pe care încerc să o păstrez mereu în mintea mea în ceea ce îi priveşte pe cei cu care vorbesc este validarea fără a judeca. Încerc să observ gândurile şi părerile altcuiva fără să i le judec. Oamenilor nu le place să le fie judecate niciun gând sau părere sau vreuna dintre acţiuni.
- Acest lucru nu înseamnă că eşti de acord cu persoana respectivă. Validarea înseamnă să acorzi timp pentru a înţelege nevoile, visele şi aspiraţiile acelei persoane.
Deci, ce ar trebui să facem când oamenii încep să vorbească aiurea? Iată ce spune Robin:
- Imediat ce aud ceva cu care nu sunt neapărat de acord sau chiar nu înţeleg, în loc să judec persoana respectivă prefer să am o reacţie de tipul "O, este cu adevărat fascinant ce spui. Nu am mai auzit asta niciodată. Ajută-mă să înţeleg. Cum ai descoperit asta?" Acesta este modul în care te arăţi interesat fără să judeci. Şi această reacţie îi face pe oameni să continue să vorbească despre subiectul lor preferat: ei înşişi.
Studiile au demonstrat că oamenilor le face mai mare plăcare să vorbească despre ei înşişi decât despre bani sau despre mâncare. Să vorbim despre noi înşine, fie că o facem într-o conversaţie personală sau prin intermediul reţelelor de socializare declanşează în creierul nostru aceeaşi plăcere precum mâncarea preferată sau banii. Deci, ai încetat să mai judeci oamenii şi validezi fericit. Dacă ar fi aşa de simplu... Deci, care este problema acum? Ego-ul tău.

2. Anulează-ţi ego-ul pentru a face oamenii să te iubească

Majoritatea dintre noi adorăm să demonstrăm că ceilalţi se înşeală. Secţiunile de comentarii de pe site-uri sau de pe reţelele de socializare sunt pline de astfel de exemple. Iar acest lucru ucide interacţiunea cu ceilalţi şi modul în care se raportează ei la tine. Vrei să corectezi pe cineva? Vrei să le oferi învăţăminte preţioase din povestioarele tale cu tâlc? Nu o face. Iată ce spune Robin:
- Anularea ego-ului înseamnă să pui nevoile, opiniile şi dorinţele personale deoparte. Să ignori în mod conştient dorinţa de a fi corect şi de a corecta pe altcineva. Înseamnă să nu îţi permiţi să fii deturnat spre o situaţie în care este posibil să nu fii de acord cu gândurile, părerile sau acţiunile cuiva.
- Atunci când contrazici oamenii nu îţi permiţi să construieşti o relaţie cu aceştia. Dale Carnegie spunea asta acum mulţi ani şi neuroştiinţa este de acord: "Atunci când oamenii aud lucruri care le contrazic credinţa, părerile, partea logică a minţii lor se închide şi creierul se pregăteşte de luptă."
Deci, ai încetat şi să faci pe deşteptul. Dar, cum faci să îţi construieşti o reputaţie de bun ascultător?

3. Cum să fii un bun ascultător

Ştim toţi că abilităţile de ascultare sunt vitale, dar nimeni nu ne explică modul corect de a le dobândi. Care este secretul? Încetează să te mai gândeşti ce vei spune în continuare şi concentrează-te pe ceea ce spune interlocutorul tău în momentul respectiv. Fii curios şi cere să asculţi mai mult din ceea ce te interesează. Iată ce spune Robin:
- A asculta nu înseamnă să taci. A asculta înseamnă să nu ai nimic de spus. Este o diferenţă între cele două concepte. Dacă doar taci, înseamnă că încă te mai gândeşti la lucrurile pe care vrei să le spui. Doar că nu le spui. În secunda în care mă gândesc la răspunsul meu la vorbele interlocutorului, ascult doar pe jumătate, pentru că, de fapt, aştept doar ocazia de a-mi spune povestea.
- Ceea ce trebuie să faci este ca atunci când conştientizezi că ai o poveste de spus în timp ce altcineva vorbeşte, aruncă la gunoi povestea ta. Spune-ţi conştient: "Nu o voi spune."
- Tot ce trebuie să faci este să te întrebi în permanenţă: "Ce idee sau gând despre care a vorbit X mi se pare fascinant şi vreau să aflu mai multe?"
Cercetările au arătat că dacă rogi persoanele din jurul tău să îţi povestească mai multe, vei fi mai plăcut de către cei din jurul tău şi îi face să îşi dorească să te ajute. A asculta activ înseamnă, pe scurt:
- ascultă ceea ce ţi se spune. Nu întrerupe, nu evalua şi nu contrazice.
- aprobă dând din cap sauu în cuvinte scurte: da, aha, ştiu.
- fără să pari ciudat, repetă pe scurt ceea ce ţi s-a spus, mai ales cuvintele cheie ale conversaţiei.

Tu cum crezi că îţi creezi o imagine plăcută?

Articolul urmator
Oamenii mă urăsc pentru că îmi las copilul să înjure
Oamenii mă urăsc pentru că îmi las copilul să înjure

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de periculoase sunt zodiile, conform experților FBI
    Cât de periculoase sunt zodiile, conform experților FBI

    În condițiile în care zodia sub care ne-am născut influențează semnificativ personalitatea, temperamentul fiecăruia dintre noi, nu este de mirare că are impact și asupra...

    Smiley și Gina plănuiesc să o ducă pe fiica lor la psiholog. „Ne gândim foarte des la asta, ea vede că ne opresc oamenii pe stradă, nu știu cum o să facem"
    Smiley și Gina plănuiesc să o ducă pe fiica lor la psiholog. „Ne gândim foarte des la asta, ea vede că ne opresc oamenii pe stradă, nu știu cum o să facem"

    Cele două vedete sunt în culmea fericirii de când au devenit părinți și nu au ezitat să spună cât de mult li s-a schimbat viața după venirea pe lume a fiicei lor,...

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului
    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului

    Reciclarea hainelor este o metodă prin care poți să economisești, prin care protejezi mediul și nu în ultimul rând, prin care poți să fii creativă. Uite cum poți...

    De ce se îndrăgostesc oamenii de tine în funcție de zodia ta
    De ce se îndrăgostesc oamenii de tine în funcție de zodia ta

    „Ce iubești la mine?”, este o întrebare pe care fiecare dintre noi am adresat-o, la un moment dat, partenerului de viață. Adevărul este că fiecare om este diferit și...

    Generația "Sandwich". Cum își împart timpul oamenii care își cresc copiii și au grijă de părinții lor vârstnici
    Generația "Sandwich". Cum își împart timpul oamenii care își cresc copiii și au grijă de părinții lor vârstnici

    A apărut un nou termen: generația sandwich, care include persoanele care au grijă deopotrivă de copiii lor, cât și de părinții bolnavi sau neputincioși. Iată o mărturie care...

    TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand
    TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand

    Stiai ca o persoana normala are in jur de 1460 de vise pe an? Acesta echivaleaza cu 4 vise pe noapte. Potrivit The Dream Encyclopedia, cuvantul vis vine din germanul draugmas care inseamna...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    © 2024 Qbebe