Efecte negative iremediabile ale jocurilor video asupra dezvoltării copilului

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Indiferent că joacă jocuri video pe o unitate portabilă, pe televizor sau pe internet, acestea pot afecta profund viața copilului. Dependența de jocurile video este la fel de periculoasă ca cea de jocurile de noroc și se poate instala de la vârste foarte mici, de 7-8 ani. Chiar și copiii de 3-4 ani petrec în jur de cinci ore sau mai mult pe săptămână în fața jocurilor. Întrucât copiii sunt mai impresionabili decât adulții, jocurile video au un impact mai puternic asupra lor. Numeroase studii recente au arătat că jocurile video pot avea efecte negative iremediabile asupra dezvoltării psihice a copilului.

Jocurile video au un efect fascinant asupra copiilor: ele captivează mintea acestora și o țin prizonieră, ore în șir, într-o realitate virtuală, de care cei mici nu se pot desprinde cu ușurință. În mod paradoxal, cu cât petrec mai mult timp jucându-se, cu atât copiii își doresc mai tare să se întoarcă cât mai repede la jocurile lor. Iar lumile la care au acces nu sunt inofensive. Ideea de a distruge sau a ucide este aproape întotdeauna prezentă sub aparența jocului. După zeci de ore de joacă, ea devine parte din mintea profundă a copilului: tendințele sale violente, izolarea, depresia, încăpățânarea, toate sunt încurajate de timpul petrecut în lumea virtuală a jocului. Cercetările au arătat că, cu cât petrec mai multe ore jucând jocuri violente, cu atât copiii au tendința să răspundă mai violent la situații provocative din lumea reală. Un studiu din 2004, publicat în Journal of Adolescence, subliniază că adolescenții care joacă astfel de jocuri sunt mai înclinați să devină agresivi și să intre mai ușor în conflicte. S-au citat cazuri în care adolescenți dependenți de jocuri video violente au ajuns să provoace distrugeri și chiar crime în viața reală; deși sunt mai mulți factori implicați în astfel de situații grave, rolul jocurilor violente nu este de neglijat. Iată care sunt efectele negative ale jocurilor video, ce pot afecta serios dezvoltarea copilului:

1. Jocurile video creează dependență

copii pe calculator

Dependența de jocurile video este la fel de reală și de dăunătoare ca orice formă de adicție. Atunci când copilul își pierde interesul pentru orice altă activitate și se gândește continuu să revină la jocul său video, ar putea fi semnul unei astfel de dependențe. El are tendința de a abandona celelalte preocupări, chiar și vechile sale hobby-uri, preferând jocul în detrimentul participării la evenimente sociale sau interacțiunii cu alți copii. Relațiile sociale sunt înlocuite de discuții interminabile pe internet despre respectivele jocuri. Dependența de jocurile video este asociată cu o serie de efecte negative, precum anxietatea, depresia, izolarea și dificultatea a intra în relație cu ceilalți. Copiii care petrec ore în și captivi în jocurile video încep să-și piardă interesul pentru lumea reală, prietenii și abilitățile sociale. Efectele nocive ale dependenței de jocuri sunt evidențiate mai ales atunci când copilul nu are acces la joc. Atunci când nu este lăsat să se joace, simptomele de depresie, iritabilitatea, agresivitatea, starea de agitație și lipsă de control devin mult mai pronunțate, asemănător cu situațiile de sevraj.

2. Violența din jocurile video trece în lumea reală

Adulții au o capacitate mai mare de a distinge între lumea virtuală și cea reală și o capacitate de control mai mare. De aceea, ei pot crea o graniță clară între agresivitatea de pe ecrane și viața de zi cu zi. În cazul copiilor, aceștia nu au încă dezvoltată zona corticală prefrontală, responsabilă de controlul impulsurilor și de capacitatea de a lua decizii. La copiii expuși la jocuri video violente s-a observat o creștere cu peste 4% a tendințelor agresive. Un semn al hrănirii acestor impulsuri violente sunt chiar reacțiile de furie necontrolată ale copilului, pe parcursul sesiunilor de joc. Concluzia Asociației Americane de Psihiatrie privind efectul jocurilor video violente asupra psihicului este că acestea amplifică dispozițiile și comportamentele agresive, inhibând totodată empatia și sensibilitatea jucătorilor la situații de agresivitate. Cu toate acestea, studiile sunt contrazise de unii cercetători, care susțin efectul invers al jocurilor, de descărcare a violenței într-un mediu sigur, fără a putea însă nega alte efecte negative precum dependența sau izolarea de relațiile sociale.

3. Jocurile video îl fac pe copil antisocial

Relațiile cu prietenii și chiar cu membrii familiei pot suferi, atunci când copilul petrece mai mult timp jucându-se pe calculator sau pe consolă, decât stând cu cei apropiați. De multe ori, copiii nu mai au un alt subiect de discuție decât jocurile, orice alt subiect fiind tratat cu dezinteres sau ignorat complet. O astfel de îngustare a câmpului de interese este profund nocivă pentru copil. Iar faptul că jocurile video îl rup pe cel mic de relațiile sale sociale, de prieteni și chiar de familie este, de asemenea, un semnal de alarmă. Jocul poate crea un fals sentiment de apartenență la comunități on-line, copilul preferând discuțiile pe internet interacțiunilor față în față. Ceea ce este și mai alarmant, copilul se concentrează numai pe această existență virtuală și are un sentiment de profundă inadaptare și incapacitate de a face față vieții reale. Mulți copii dependenți de jocurile video sunt singuratici și izolați în cadrul grupurilor școlare, nu au prieteni reali și sunt expuși riscului de a suporta abuzuri on-line. Astfel, peste 12% din persoanele care joacă jocuri video din Australia au fost victime ale bullying-ului cibernetic, în timpul sesiunilor de joc, fiind expuși la medii și interacțiuni toxice, care le-au determinat pierderea încrederii în sine și în ceilalți, ba chiar sentimentul de a fi respinși și stări de depresie și anxietate.

copii pe telefon

4. Sănătatea fizică este afectată la copiii dependenți de jocuri video

Acest lucru se întâmplă în primul rând pentru că jocurile video promovează un stil de viață sedentar. Poate imaginea adolescentului obez, cu ochii în ecran, este un clișeu, dar este cât se poate de adevărat că atunci când petreci ore în șir într-un singur loc, acest lucru dăunează sănătății. Copiii dependenți de jocurile video pot avea probleme legate de alimentație și de somn, iar creșterea în greutate este un risc real la acei copii care petrec multe ore în fața televizorului sau a calculatorului, fie pentru jocuri video, fie pentru alte activități. Dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a organismului este corelată cu activitatea fizică, iar stilul de viața sedentar provoacă grave neajunsuri, crescând, pe termen lung, riscul pentru o serie de boli, precum: diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă, probleme locomotorii. Copiii pot experimenta afectarea vederii, probleme osoase, dureri de cap și de spate, stări de amorțeală și amețeli.

5. Anxietatea și depresia: două efecte majore ale jocurilor video

O serie de cercetări au arătat că dependența de jocurile video este conectată cu stări de anxietate și episoade de depresie. Chiar dacă sunt multiple cauze ale depresiei și anxietății la copii, jocurile video pot crea un adevărat cerc vicios: cu cât sunt mai anxioși sau mai depresivi, copiii au tendința să petreacă mai mult timp în lumea virtuală; cu cât se joacă mai mult, cu atât starea lor de anxietate și de depresie poate deveni mai severă. Studiile arată că peste un sfert dintre persoanele care joacă jocuri video mai multe ore pe zi au simptome de depresie. Dependența de jocuri este asociată cu o serie de semne ale depresiei, precum dispoziție negativă, energie scăzută, iritabilitate și probleme de somn. Stilul de viață tipic persoanelor care joacă foarte multe jocuri video este un factor favorabil pentru stările depresive, fiind asociat cu o slabă calitate a hrănirii și somnului, interacțiuni deficitare în lumea reală, concentrare intensă pe aspecte virtuale și chiar identificare cu anumite personaje din joc. Jocurile video sunt asociate cu niveluri ridicate de anxietate socială. Este destul de frecvent întâlnită la copiii cu dificultăți de a intra în relație tendința de a petrece mai mult timp în fața ecranelor, găsind în lumea virtuală un substitut pentru interacțiunile de care se tem în lumea reală. Jocurile online pot răspunde parțial nevoii acestor copii de a fi acceptați și de a aparține unui grup. Din păcate, cu cât evadează mai mult în realitatea virtuală, cu atât mai greu intră în relație cu copii de vârsta lor sau cu alte persoane. Pe de altă parte, atunci când copilul are o predispoziție anxioasă generală, timpul prea mare petrecut în fața ecranelor poate conduce la reacții exagerate, precum atacurile de panică nocturne sau fricile fără motiv.

6. Jocurile video pot afecta negativ performanțele școlare ale copiilor

joc pe consola

Copiii preocupați numai de jocuri video pot avea dificultăți de învățare și probleme de adaptare la mediul școlar. Perioadele lungi petrecute în fața ecranelor, de multe ori și noaptea, determină o stare de oboseală cronică, ce afectează capacitatea de concentrare a copilului și poate conduce la eșec școlar. Copiii dependenți de jocuri au tendința de a sta până târziu în fața ecranelor, ceea ce afectează stimulare determinată de jocuri reduce perioadele de somn REM, care sunt necesare pentru o activitate cerebrală optimă. Ca atare, copiii vor fi mai puțin alerți și mai predispuși la greșeli și lipsă de atenție.


Surse: http://essayexampleoffamilyhistorypaper.blogspot.com; https://www.livestrong.com;https://techfruit.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 efecte benefice pe care vitamina B12 le poate avea asupra părinților moderni
  7 efecte benefice pe care vitamina B12 le poate avea asupra părinților moderni

  Vitamina B12 este una dintre cele mai cunoscute vitamine din grupul de vitamine B. Având roluri multiple, ea contribuie la menținerea unei bune sănătăți fizice și psihice la...

  Greutatea la copii si inaltimea - Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 3 ani
  Greutatea la copii si inaltimea - Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 3 ani

  Ce greutate si inaltime ar trebui sa aiba copilul intre 0 si 3 ani? Nu cred ca exista parinte care sa nu se fi gandit macar o data daca inaltimea si greutatea copilului sau sunt cele...

  Efectele anemiei asupra comportamentului copilului: ce trebuie să știe părinții
  Efectele anemiei asupra comportamentului copilului: ce trebuie să știe părinții

  Anemia reprezintă o afecțiune ce presupune ca organismul să ducă lipsă de suficiente globule roșii sănătoase care să transporte oxigenul la țesuturi și organe. Aceasta poate fi...

  Este oficial! Abuzurile asupra minorilor din România pot fi semnalate la „telefonul copilului 119”
  Este oficial! Abuzurile asupra minorilor din România pot fi semnalate la „telefonul copilului 119”

  Miercuri, 5 ianuarie, s-a anunțat oficial că a fost lansat telefonul copilului - 119. La acest număr pot suna atât copiii aflați într-o situație delicată (cei ce sunt...

  600 de copii vaccinați cu Pfizer. Nu s-au înregistrat efecte secundare grave
  600 de copii vaccinați cu Pfizer. Nu s-au înregistrat efecte secundare grave

  Peste 600 de copii din Israel au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu serul Pfizer/BioNTech. Aceștia nu au prezentat efecte secundare grave, iar mai departe Ministerul Sănătății...

  Vaccinul Pfizer urmează să fie testat și în rândul femeilor însărcinate! Vor fi monitorizate eventualele efecte secundare, inclusiv avortul spontan
  Vaccinul Pfizer urmează să fie testat și în rândul femeilor însărcinate! Vor fi monitorizate eventualele efecte secundare, inclusiv avortul spontan

  În scopul utilizării vaccinurilor împotriva noului coronavirus pe scară tot mai largă, companiile care le-au creat vor începe să demareze proceduri de testare a...

  Ce schimbări negative au loc în corpul tău dacă nu dormi suficient
  Ce schimbări negative au loc în corpul tău dacă nu dormi suficient

  Potrivit specialiştilor, o persoană adultă ar trebui să beneficieze de 7-9 ore de somn pe noapte pentru a se bucura de o stare de sănătate cât mai bună. În schimb, dacă...

  Organizația Salvați Copiii atrage atenția asupra proliferării conținutului pornografic infantil găzduit în România
  Organizația Salvați Copiii atrage atenția asupra proliferării conținutului pornografic infantil găzduit în România

  Dintre cele 2.713 cazuri raportate în 2019 către Organizația Salvați Copiii, prin punctul civil de raportare esc_ABUZ, 1.594 reprezintă materiale ce înfățișează abuz...

  © 2022 Qbebe