Generația nefericită: tot mai mulți copii români își compară viața cu cea a influencerilor. Cum le reamintim că realitatea este diferită

Generația nefericită: tot mai mulți copii români își compară viața cu cea a influencerilor. Cum le reamintim că realitatea este diferită

Bianca Geica - Redactor Senior

Trăim în era digitală. Aproape că nu există persoană care să nu aibă cel puțin un smartphone, pe care să existe instalată o aplicație de socializare: Facebook, Instagram sau TikTok. Nici copiii nu sunt străini de tot ce înseamnă Internet. Accesul minorilor la tehnologie este masiv și se produce la vârste din ce în ce mai fragede.

Datele Institutului Național de Statistică spun că 95% dintre copiii cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani au un telefon mobil conectat la Internet. Dacă aruncăm un ochi pe Instagram sau TikTok, unde teoretic nu ai voie să îți fac cont decât după 13 ani, procentul copiilor sub această vârstă este semnificativ. Inevitabil, cei mici ajung să își compare viața cu cea aparent perfectă a influencerilor, lucru care naște frustrări, depresii și aspirații nerealiste.

fetita care foloseste un telefon mobil

Tot mai mulți copii români își compară viață cu cea a influencerilor. Cum le reamintim că realitatea este diferită?

Potrivit unui studiu realizat recent de Organizația Salvați Copiii România, tot mai mulți copii petrec mai puțin timp cu familia sau își neglijează studiile pentru a naviga pe internet. Mai exact, 40% din cei 5.000 de copii care au participat la studiu au spus că se întâmplă să navigheze fără niciun scop anume pe internet, în timp ce 31% recunosc că petrec mai puțin timp cu familia sau făcând lucruri pentru școală pentru a naviga pe internet.

Același studiu dezvăluie că:

 • 28% au încercat, fără succes, să petreacă mai puțin timp online;
 • 13% afirmă că s-a întâmplat cu o frecvență ridicată să nu mănânce sau să nu doarmă pentru a stă pe internet;
 • 23% nu s-au simțit deloc în largul lor când, din diverse motive, nu au mai avut acces la internet.

Citește și: Sindromul prințesei, fenomen îngrijorător care afectează tot mai mulți copii

Iluzia perfecțiunii promovate de retelele de socializare îi face pe copii să se simtă deseori trișți. Ei ajung chiar să dezvolte depresii fiindcă ajung să își compare viața și realizările cu cele ale celor pe care îi urmăresc pe Instagram sau TikTok. Mulți dintre cei cu care se compară copiii pe social media sunt influenceri și bloggeri, care de cele mai multe ori afișează o viață perfectă, lipsită de griji, la care majoritatea copiilor și tinerilor din ziua de azi aspiră.

Cum gestionăm presiunea de a fi mereu online?

Prin intermediul programului „Ora de net”, Organizația Salvați Copiii, în parteneriat cu NEPI RockCastle, a lansat seria de 5 evenimente online reunite sub conceptul „Părinte responsabil în era digitală”. Până acum au avut loc trei semniarii, ultimul fiind susținut de Iulia Ionescu, jurnalist și consultant social media, în care s-a discutat despre felul în care putem gestiona presiunea copiilor de a fi mereu online în rețelele de socializare.

„Cred că noi, în general, suntem o generație foarte nefericită din cauza asta și nu mă refer doar la copii, mă refer evident și la noi și la adulți. Tocmai din cauza motivului că suntem într-o permanentă comparăție cu tot ce se întâmplă în jurul nostru și tot ceea ce vedem în mediul online și nu numai. Nimeni, niciodată, nicio altă generație nu a mai trecut prin așa ceva să aibă constant, la un click distanță, acces la o comparăție. O facem non-stop, involuntar, fără să ne dăm seama, cred că chiar și cei mai fericiți și cei mai lipsiți de invidie oamenii ajung să aibă trăiri de acest fel pentru că efectiv vedem tot timpul lucruri frumoase pe Instagram, pe Facebook și nu numai.

Ce aș vrea să înțeleagă toată lumea, pentru că mulți dintre cei cu care noi facem comparății, și în special cei cu care cei mici își fac comparății sunt influenceri și bloggeri, sunt oameni care din asta trăiesc, pentru ei este o meserie ceea ce fac și este normal că ei să-și creeze acasă de exemplu un mediu cât mai frumos din punct de vedere estetic, perfect chiar, pentru că ei trebuie să fie constant inspirați și să creeze conținut. Adică inclusiv aranjamentul floral pe care îl au în casă trebuie ales cu mare atenție pentru că în ziua respectivă poate au de filmat, de pozat. Noi avem de tendința să ne comparăm cu aceșți oameni, pe care eu nu-i condamn pentru că ăsta este jobul lor și fac investiții pentru ceea ce comunică și sunt foarte atenți cu imaginea lor și cu ceea ce fac în vacanțe, în casă, în mășină, absolut peste tot. Ei trăiesc din a-și expune viața, este jobul lor până la urmă și avem tendința de a ne compară cu acești oameni și excludem faptul că ăsta este jobul lor”, spune Iulia Ionescu, potrivit edupedu.ro.

Într-un material pentru hotnews.ro, Otilia Mantelers, specialist în parenting, susține că este foarte complicat că un părinte să amâne până la vârste de 14-16 ani să-i dea copilului un telefon și că sunt foarte puțini copiii care odată ajunși la 10-12 ani nu își doresc propriul smartphone.

Citește și: Ce caută copiii pe internet în timpul lor liber? Un studiu dezvăluie că nu este atât de grav pe cât cred părinții

Teodora Stoica, director de proiect la organizația Salvați Copiii, spune că decizia de a-i lua propriul telefon trebuie să fie chibzuită, iar părinții nu trebuie să cedeze în fața presiunilor copilului:

„Copilului trebuie să îi fie explicat, cu răbdare și ajustat nivelului său de înțelegere și dezvoltare, puterea și responsabilitatea pe care acest instrument le aduce cu sine și gradul de maturitate care este necesar pentru utilizarea să. Totodată, este important de subliniat că orice decizie ar lua, părintele o face pentru protecția și binele copilului. Deși nu este întotdeauna ușor, recomandăm părinților să nu cedeze în fața presiunilor copilului - este important că decizia de a oferi copilului propriul telefon mobil să fie una informată și cântărită, dublată de instalarea pe acest dispozitiv, cel puțin la început sau când copiii sunt încă mici, de un program de filtrare și control parental”, explică Teodora Stoica, pentru hotnews.ro.

copii care folosesc telefoane mobile

Ce măsuri ar trebui să ia părinții? Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană) este de părere că un copil este pregătit să aibă propriul smartphone „după ce îi explicăm și pericolele de pe net, după ce îl învățăm să se ferească de prădătorii sexuali și după ce îl învățăm ce este cyber-bullying-ul și cum trebuie să acționezi că să nu fii victimă. Nu cred că un copil de 9, 10 sau 11 ani poate răspunde la toate aceste întrebări”.

Dar ce facem atunci când aproape toți colegii de școală au un smartphone și copiii ajung să își întrebe părinții de ce ei nu primesc unul? Ioana Chicet-Macoveiciuc mai precizează că dacă părinții au o relație foarte bună cu copilul, îi putem spune că acestea sunt regulile casei și că următorul pas ar trebui să fie acela de-al întreba pe copil de ce își dorește un telefon: „Dacă avem o relație foarte bună cu copilul îi putem spune că acestea sunt regulile casei, fiecare aici avem grijă unul de altul. (...) Îl întrebăm pe copil: de ce vrei să ai telefon, ce-ți doreșți din ce au colegii tăi? Vrei jocul X? Uite, îl poți pune pe telefonul meu și poți juca o oră-două și poți discuta despre joc la școală”, spune Ioana Macoveiciuc, potrivit hotnews.ro.

Citește și: 10 sfaturi care îl vor ajuta pe copilul tău să folosească Internetul în siguranță

 • Surse: edupedu.ro, hotnews.ro
 • Foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Susținerea ta de a cum este stima de sine a copilului de mai târziu. Încearcă și tu Jocul Mesajelor cu copilul tău
Susținerea ta de a cum este stima de sine a copilului de mai târziu. Încearcă și tu Jocul Mesajelor cu copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scrisoare deschisă a copiilor pentru autorităţi: „Generaţia pandemiei a încetat să mai viseze. Cum vom putea recupera tot ce am pierdut?”
  Scrisoare deschisă a copiilor pentru autorităţi: „Generaţia pandemiei a încetat să mai viseze. Cum vom putea recupera tot ce am pierdut?”

  Consiliul Consultativ al Copiilor, organism consultativ al Fundaţiei World Vision România care reprezintă vocea celor aproape un milion de copii din mediul rural, publică o...

  O mamă își plătește fiul ca să evite Social Media până la 18 ani. Ce suma va primi adolescentul
  O mamă își plătește fiul ca să evite Social Media până la 18 ani. Ce suma va primi adolescentul

  Dacă te numeri printre părinții care se străduiesc să își țină copiii, pe cât posibil, departe de tot ce înseamnă social media, cu siguranță vei rezona cu ideea...

  Generația "Sandwich". Cum își împart timpul oamenii care își cresc copiii și au grijă de părinții lor vârstnici
  Generația "Sandwich". Cum își împart timpul oamenii care își cresc copiii și au grijă de părinții lor vârstnici

  A apărut un nou termen: generația sandwich, care include persoanele care au grijă deopotrivă de copiii lor, cât și de părinții bolnavi sau neputincioși. Iată o mărturie care...

  Cea mai periculoasă jucărie! Din ce în ce mai mulți copii ajung de urgență la spital!
  Cea mai periculoasă jucărie! Din ce în ce mai mulți copii ajung de urgență la spital!

  Tot mai mulți copii ajung în stare gravă la spital din cauza unei jucării antistres, formată din mai multe bile magnetice foarte puternic atrase între ele. Un băiețel de...

  Un „trend” îngrijorător! Tot mai mulți copii mari merg la școală cu scutece
  Un „trend” îngrijorător! Tot mai mulți copii mari merg la școală cu scutece

  Profesorii din Elveția aduc în atenția publicului un „trend” mai mult decât îngrijorător. Din ce în ce mai mulți elevi poartă scutece pentru că nu...

  Mai mulți bani pentru copiii români de la anul. Ce presupune noua lege
  Mai mulți bani pentru copiii români de la anul. Ce presupune noua lege

  Vești bune pentru elevi și studenți! Din cel de-al doilea semestru al anului școlar 2021-2022, aceștia ar putea primi burse majorate de la 100, până la 500 de lei.

  Câți bani fac din meditații profesorii români. Capitala este cea mai profitabilă
  Câți bani fac din meditații profesorii români. Capitala este cea mai profitabilă

  Potrivit unui studiu realizat de SAR (Societatea Academică din România) și IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), unul din trei copii a participat la meditații...

  Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare
  Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare

  Dezvoltarea copilului este un subiect care ne preocupă acum, poate mai mult decât niciodată. În acest context, un studiu recent realizat în Australia arată că numărul...

  © 2023 Qbebe