Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

S-a aflat acum: de ce al doilea copil este si cel mai obraznic

Să fii părinte este o mare provocare, iar când vine vorba de a avea mai mult de un copil aceasta crește considerabil. Așa cum spun și psihologii, al doilea copil presupune o muncă dublă din partea noastră, un efort mult mai mare de a le da ambilor copii educație, de a veni în întâmpinarea nevoilor lor. Aceste demersuri sunt strâns legate de modul în care vom reuși să le acordăm micuților noștri atenția cuvenită. Dacă pentru primul copil va fi mai simplu să i-o acordăm, întrucât ne vom concentra doar pe el, vom vedea că, odată ce devenim părinți pentru a doua oară, lucrurile se complică și din acest punct de vedere. Din articolul de mai jos vom vedea că tocmai atenția noastră, dar și modelele oferite de către noi și de celălalt frate mai mare, pot fi decisive pentru formarea personalității celui de-al doilea născut. Astfel, de noi depinde, mai mult decât ne-am imagina, dacă al doilea copil ne va crea sau nu probleme, dacă va reuși să se transforme într-un adolescent și într-un adult cât mai bine integrat în societate.

La ce să ne așteptăm de la al doilea copil, din punct de vedere al personalității, al comportamentelor sale- concluziile unor studii

În ultimii ani, studiile din domeniu au evidențiat faptul că primul născut este mai inteligent decât următorii (de pildă, un studiu efectuat în Norvegia în anul 2007 a arătat că, în cadrul testelor de inteligență, primul născut dintr-o familie a întregistrat scoruri mai ridicate, în medie, cu 2-3 puncte, față de următorul născut), dar că este înzestrat și cu următoarele trăsături de personalitate: este mai ambițios, are aptitudini de lider, este mai responsabil. Psihologii spun că aceste trăsături se datorează mai ales faptului că părinții i-au acordat acestuia toată atenția lor, dar și pentru că, odată ce a apărut și cel de-al doilea copil, copilul mai mare a fost responsabilizat, atenționat cu privire la grija față de acesta, devenind mai protector, mai sensibil, mai responsabil.
Mai recent însă, cercetătorii au demonstrat că al doilea născut este și cel ce poate crea mai multe probleme decât primul. Să aflăm mai multe detalii despre studiile ce au formulat asemenea concluzii:

Studiul apărut în cadrul publicației americane „Child Development"

Pe de o parte, studiul publicat acolo a arătat că al doilea copil este mai independent și mai aventuros decât fratele/sora mai mare, ceea ce-l poate predispune spre diverse manifestări de rebeliune.
Pe de altă parte, acest studiu a relevat faptul că mai ales la băieți este vizibil acest fenomen, în condițiile în care aceștia, pe măsură ce se apropie de adolescență, devin mai puțin „înțelepți" și mai neascultători decât fratele mai mare.
Pentru a dovedi aceste aspecte, studiul, desfășurat prin colaborarea dintre „Pennsylvania State University", „The University of Hawaii" și „Purdue University" (din statul american Indiana) a avut în vedere colectarea datelor de la 364 de copii (cu vârsta cuprinsă între 7 și 19 ani) și de la părinții lor, ce au răspuns la chestionare privitoare la activitățile desfășurate în afara școlii.
În urma interpretării rezultatelor, psihologii au observat că, odată ce al doilea copil înaintează în vârstă,  va fi mai tentat să adopte comportamente ce evidențiază independența și tentația de a fi rebel, de a nu asculta de nimeni. În schimb, la frații mai mari s-a văzut o scădere a tendinței de a fi rebeli, odată cu apropierea și atingerea vârstei adolescenței.
De aceea, oamenii de știință au afirmat că părinții ar trebui să se aștepte mai degrabă ca al doilea copil să le creeze mai multe probleme prin comparație cu primul.
Studii și mai recente, apărute în ultimii 2 ani, au continuat să ne arate că al doilea copil poate fi cel ce-i va pune pe ai săi părinți în situații mai dificile, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un băiat.

Baiat ce agreseaza un alt baiat

Citește și: 10 lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre al doilea copil

Un studiu din iulie 2017, intitulat "Birth Order and Delinquency"

Studiul condus de Joseph Doyle (început în anul 2016 și finalizat în anul 2017, prin implicarea inclusiv a universităților din Massachusetts și Chicago), a avut la dispoziție date culese din SUA (din statul Florida) și din Europa (în Danemarca) de la sute de familii cu doi copii, urmărind să aducă în prim-plan rata actelor de delincvență în școală, precum și în afara acesteia. Deși se știa că cele două state au abordări total diferite în ceea ce privește sancționarea faptelor ce se sustrag legii, precum și rate diferite ale delincvenței (Danemarca are rate mai scăzute decât statul american Florida), s-a urmărit să se identifice niște tendințe generale, care să ateste faptul că, în familiile cu doi copii, există posibilitatea ca al doilea născut să fie mai degrabă acela ce le va crea părinților tot felul de probleme serioase (ce țin în special de încălcarea legii).
În urma analizelor efectuate, s-a putut face următoarea constatare: cel de-al doilea născut este mai predispus, cu un procent cuprins între 25-40%, să le creeze părinților probleme, fie la școală, fie cu legea. Acest fenomen a fost mai vizibil în rândul băieților și, odată ce s-a dezvoltat în adolescență, tinde să se extindă și în viața de adult.
Explicațiile lor pentru această concluzie sunt următoarele:
• Primul născut s-a bucurat mai mult de atenția părinților decât al doilea născut. Din acest motiv, a putut să beneficieze din plin de modele oferite de către aceștia. De altfel, specialiștii sunt de părere că, pentru un copil, această atenție este vitală pentru ca el să poată deprinde comportamente cât mai dezirabile și să știe cum să acționeze în lumea din jur.
• Cel de-al doilea născut l-a avut mai degrabă, drept model, pe fratele său, ceea ce, conform psihologilor, poate crește tendința de adoptare a unor comportamente ce vizează aventura, pericolul pentru ca, în final, să existe posibilitatea de a se ajunge la fapte mai grave.
În stabilirea rezultatelor finale ale cercetării s-au luat în calcul date provenite din Florida și din Danemarca, ce au arătat în mod clar că frații mai mici au fost mai implicați, prin comparație cu frații mai mari, în acte de delincvență și chiar au petrecut perioade în arest.
Pentru fete însă, tendința ca cea de-a doua născută să fie cea ce va aduce probleme părinților a fost văzută ca mult mai mică.
Cercetătorii implicați în realizarea acestui studiu ne avertizează și asupra următorului lucru: nu este obligatoriu să avem mari probleme cu cel de-al doilea copil, să ne gândim că acesta are mari șanse să fie implicat în evenimente grave, ce țin implică violență.

Violenta intre doi tineri

Ceea ce vor să atragă atenția aceștia este că noi, părinții, avem „misiunea" de a găsi un echilibru între modul în care reușim să ne implicăm în educația ambilor noștri copii, astfel încât să le oferim cele mai bune modele și să aibă parte de cât mai multă atenție din partea noastră. Tocmai prin reușita în acest demers putem să reducem riscul, așa cum spun și specialiștii, ca aceștia să ajungă să adopte comportamente indezirabile în societate.
Cu alte cuvinte, intenția celor ce au inițiat studiul a fost să arate că tocmai dozajul atenției părinților față de copiii lor, modul în care aceștia reușesc să investească în ei, îi vor transforma pe aceștia în adulți responsabili, ce vor sta departe de acte de delincvență.

Citește și: 10 probleme la care sa te astepti cand copilul tau devine adolescent

Voi știați până acum de ce al doilea copil ne poate crea mai multe probleme decât primul?

Surse:
www.countryliving.com, www.essentialkids.com.au, www.momanddadmoney.com,www.newshub.co.nz, www.omgfacts.com, www.realsimple.com,www.telegraph.co.uk

Ce spune psihologia despre al doilea copil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Jenna Dewan, insarcinata cu al doilea copil! Cine este tatal!
  Jenna Dewan, insarcinata cu al doilea copil! Cine este tatal!

  Felicitări din suflet pentru Jenna Dewan și Steve Kazee! Actrița și dansatoarea, în vârstă de 38 de ani, și iubitul ei actor, în vârstă de 43 de ani,...

  De ce este mai ușor și mai frumos cu al doilea copil
  De ce este mai ușor și mai frumos cu al doilea copil

  Primul copil reprezintă întotdeauna o mare provocare și un efort uriaș de adaptate pentru majoritatea părinților. Cu atât mai mult cu cât trebuie să ții seama și de...

  Am aflat că un pacient cu coronavirus este tatăl unui copil din școala fiicei mele. Să mă panichez?
  Am aflat că un pacient cu coronavirus este tatăl unui copil din școala fiicei mele. Să mă panichez?

  Acesta este o întrebare care se va repeta de acum încolo pentru mulți părinți din România. Pe de altă parte, sper că nu. Însă, dacă da, ce facem în acest...

  S-a aflat acum! Riscul uriaș la care sunt expuși copiii sub 2 ani lângă telefoanele mobile
  S-a aflat acum! Riscul uriaș la care sunt expuși copiii sub 2 ani lângă telefoanele mobile

  Conform studiilor recente realizate de către experți, se pare că statisticile cu privire la timpul petrecut pe telefon, de către copiii cu vârste sub doi ani sunt cu adevărat...

  Naștere în secret! Justin Timberlake și Jessica Biel au deja al doilea copil. Cum au reușit să ascundă sarcina!
  Naștere în secret! Justin Timberlake și Jessica Biel au deja al doilea copil. Cum au reușit să ascundă sarcina!

  Suntem obișnuiți ca vedetele să ascundă faptul că așteaptă un copil. Gina Pistol este una dintre ele! În ciuda speculațiilor care au apărut în presă de câteva...

  Ştiinţa confirmă: al doilea copil va fi un adult rebel certat cu legea
  Ştiinţa confirmă: al doilea copil va fi un adult rebel certat cu legea

  Un studiu american a ajuns la concluzia că al doilea născut este mai înclinat să fie adeptul unor comportamente indezirabile, inclusiv la maturitate. Iată explicaţia oamenilor de...

  O fetiță de 11 ani a născut. Nici ea nu știa că este însărcinată. Părinții au rămas îngroziți când au aflat cine este tatăl
  O fetiță de 11 ani a născut. Nici ea nu știa că este însărcinată. Părinții au rămas îngroziți când au aflat cine este tatăl

  O fetiță de 11 ani din Spania a devenit mamă, fără ca ea însăși sau părinții ei să fi știut dinainte de sarcină.

  © 2019 Qbebe