Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii

Pandemia și-a lăsat amprenta asupra sănătății mintale a multora dintre noi. Copiii au fost, de departe, printre cei mai afectați de schimbările care s-au produs brusc și rapid în ultimul an. De pe-o zi pe alta școala s-a mutat în online, iar cei mici s-au văzut dintr-o dată forțați să se obișnuiască cu gândul că o bună perioadă de timp nu își vor mai vedea colegii, prietenii, profesorii. 

Specialiștii spun că acum, după mai bine de un an de stat în fața calculatorului, fără prieteni și fără alte relații sociale, copiii nu mai vor să se întoarcă la școală. Unii au devenit extrem de anxioși și au frecvent atacuri de panică, în timp ce alții au dezvoltat forme de depresie și tendințe suicidale.

baiat care sta pe trepte cu capul intre maini

Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor

Copiii sunt panicați și în depresie după școala online! Potrivit observatornews.ro, tulburările emoționale în rândul adolscentilor de 14-16 ani au cunoscut o creștere alarmantă din toamnă și până acum. Medicii spun că recunosc deja un tipar:

„Când adolescentul stă izolat în cameră, refuză să mai comunice este foarte iritabil este nervos sau plânge mult, când îşi provoacă leziuni prin tăiere şi prin alte mijloace, şi părintele descoperă, este cerut ajutorul de specialitate. Reîntoarcerea la şcoală a venit cu o presiune şi din partea părinţilor şi din partea cadrelor didactice”, explică Anghel Cristina, medic psihiatru.

Citește și: Și copiii pot suferi de depresie

Presiunea și frica de a nu mai face față așteptărilor profesorilor sunt principalii factori care îi determină pe copii să nu își mai dorească să se întoarcă fizic la școală:

„Sunt unii care s-au întors, dar cu frică de ce urmează, de aşteptărilor profesorilor, de aşteptărilor părinţilor teamă că li se va strică media, şi suni şi unii care, şi această categorie este în creştere, care nu mai vor să vină la şcoală”, a declarat Ionela Neagoe, director de liceu.

Ce pot face părinții? Cum își pot ajuta copiii?

Nu, nu e doar o fază. Nu, nu o să îi treacă de la sine. Anxietatea și depresia sunt afecțiuni psihice, care netratate pot avea consecințe extrem de grave. Depresia, de exemplu, poate duce și la suicid, motiv pentru care este important că părinţii şi profesorii să observe din timp semnele unor tulburări emoţionale și să ia măsuri.

adolescenta care sta pe covor

Citește și: 5 tulburări de comportament ale copilului explicate de psiholog

În prezent, în școlile din România sunt mai puţin de 2.500 de consilieri şcolari la aproape 3 milioane de elevi. Asta înseamnă că un singur specialist ar trebui să se ocupe de 800 de elevi. Acum ,însă, un consilier școlar are în grijă 1.200 de copii. Așa că până când se vor lua măsuri în acest sens, îi revine parintelui datoria de a-și ajuta copilul care se confruntă cu forme de anxietate sau depresie.

Este foarte important să discuți cu copilul tău despre temerile sau motivele sale de îngrijorare. Încearcă să îl asiguri și să îi arăți că înțelegi cum se simte. De asemenea, învață-l să recunoască semnele unei tulburări emoționale și spune-i că oricând îți poate cere ajutorul atunci când simte nevoia. Dacă tulburarea emoțională de care suferă micuțul tău este gravă, persistă și intervine în viață de zi cu zi, trebuie să apelezi la ajutor specializat.

Citește și: Anxietatea la copil: simptome și tratament

 • Surse: observatornews.ro, stiripebune.com, kidshealth.org
 • Sursă foto principală: istockphoto.com
O boală psihică se transformă în epidemie în rândul adolescenților de peste 12 ani

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii
  Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii

  Redeschiderea școlilor se apropie cu pași repezi, iar masca de protecție trebuie purtată permanent în orele petrecute la școală. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru...

  Virozele respiratorii fac ravagii în rândul copiilor din România
  Virozele respiratorii fac ravagii în rândul copiilor din România

  Departamentul de Situații de Urgență (DSU) trage un semnal de alarmă asupra virusului care se face vinovat de virozele respiratorii și care este extrem de rezistent în fața...

  Copiii pot intra în comă alcoolică din cauza dezinfectantului? Ce spun specialiștii
  Copiii pot intra în comă alcoolică din cauza dezinfectantului? Ce spun specialiștii

  Dată fiind redeschiderea școlilor în contextul pandemiei de coronavirus, copiii sunt nevoiți să folosească extrem de des produse de tip dezinfectant. Cât de sigure sunt...

  Părinți, nu lăsați copiii să doarmă cu telefoanele în cameră, spun specialiștii
  Părinți, nu lăsați copiii să doarmă cu telefoanele în cameră, spun specialiștii

  Cercetătorii atrag de multe ori atenția părinților în legătură cu timpul pe care copiii îl petrec în prezența dispozitivelor inteligente. De această dată...

  Copiii care fac asta noaptea sunt predispuși la droguri, spun specialiștii
  Copiii care fac asta noaptea sunt predispuși la droguri, spun specialiștii

  Un nou studiu care încearcă să combată una dintre cele mai răspândite probleme la nivel mondial:consumul de droguri, concluzionează faptul că micuții care fac acest lucru...

  Se transmite coronavirusul când ne scăldăm în piscină sau în mare? Ce spun specialiștii!
  Se transmite coronavirusul când ne scăldăm în piscină sau în mare? Ce spun specialiștii!

  Vești minunate! Conform datelor obținute de către experţii în sănătate publică din Statele Unite se pare că noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine!

  Consumul de tutun și țigarete electronice în rândul copiilor se află la cote alarmante în România
  Consumul de tutun și țigarete electronice în rândul copiilor se află la cote alarmante în România

  Datele arată că, în România, 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun (au afirmat că au fumat în ultimele 30 de zile), ceea ce...

  © 2021 Qbebe