Trebuie sa recunoastem ca salatele nu se numara, in general, printre felurile de mancare preferate de cei mici. Acesta este motivul pentru care mamicile cauta mereu cate o reteta noua de salata pe care cei mici sa o accepte si sa o manance cu placere. Qbebe iti ofera 5 retete usor de preparat pentru salate pe care cei mici le vor adora.
Salata de legume la gratar cu paste
![]() |
Aceasta salata este una dintre cele mai apreciate salate in randul copiilor. Este usor de pregatit, nu necesita mult timp si poate fi preparata folosind legumele pe care le gasesti ratacite prin frigider. Salata de legume la gratar cu paste este perfecta pentru o zi calduroasa de vara, indiferent daca o savurati la pranz ori la cina.
Ingrediente pentru 4 portii:
• Un dovlecel;
• Un ardei gras rosu (curatat de seminte);
• ½ ceapa rosie mica;
• 300 grame sparanghel;
• 3 linguri ulei de masline;
• 4 cesti de paste integrale;
• 1 lingura otet balsamic;
• Sare si piper dupa gust.
Mod de preparare
1. Taie dovlecelul si ceapa in felii groase si ardeiul fasii. Unge toate legumele cu o lingura de ulei de masline. Pune legumele pe gratar si lasa-le la foc mediu: sparanghelul are nevoie de 3-5 minute (timp in care il intorci o data), iar celelalte legume au nevoie de circa 10 minute (timp in care le intorci pe partea cealalta o data). Ia legumele de pe gratar si lasa-le putin sa se raceasca.
2. Taie legumele mai marunt in cazul in care ai copii foarte mici. Fierbe pastele conform timpului indicat pe ambalaj. Lasa pastele 10 minute la racit, apoi amesteca-le cu legumele. Adauga otetul balsamic, restul de ulei, sare si piper. Amesteca bine.
Salata-pizza
![]() |
Salata-pizza este o salata Caprese care contine crutoane de paine prajita pentru a parea mai atragatoare in ochii celor mici. Atunci cand copiii tai vor auzi numele de "salata-pizza" vor fi mai indulgenti instantaneu si vor dori sa o incerce.
Ingrediente pentru 4 portii:
• 4 felii groase de paine integrala;
• 1 cana de rosii cherry;
• 200 grame branza mozzarella taiata cuburi;
• 3 linguri de busuioc proaspat, maruntit;
• 2 linguri ulei de masline
• 1 lingura otet balsamic
• Sare si piper dupa gust.
Mod de preparare
1. Pune feliile de paine pe gratarul pre-incalzit, la foc mediu. Inveleste rosiile in folie de aluminiu, pune-le intr-o tigaie si pune tigaia acoperita pe foc mediu. Lasa totul pe foc aproximativ 2-3 minute, pana cand painea capata culoarea ideala si rosiile se inmoaie si devin zemoase. In acest timp, nu uita sa intorci painea pe partea cealalta si sa misti tigaia pentru a reaseza rosiile in folie.
2. Taie painea bucatele mici si rosiile pe jumatate. Intr-un bol mare amesteca painea, rosiile, branza, busuiocul, uleiul, otetul balsamic, sarea si piperul. Amesteca bine.
Salata de castraveti-taietei si carne de vita
![]() |
Copiii vor adora aceasta salata si se vor indragosti de castravete atunci cand il vor putea manca exact ca pe taietei. Pentru a reusi o friptura de vita la gratar frageda, nu uita sa crestezi carnea pe diagonala pe ambele parti ale fripturii, intr-un model in carouri.
Ingrediente pentru 4 portii:
• 350 grame carne de vita macra;
• 1 castravete mediu, taiat fasii subtiri;
• 1 lingura ulei de masline;
• 1 lingura marar proaspat, tocat marunt;
• 1 lingura otet de mere;
• Sare si piper
Mod de preparare
1. Cresteaza superficial carnea in forma de grilaj, pe diagonala, pe ambele parti. Asezoneaza carnea cu sare si piper si pune-o pe gratarul incins. Acopera si lasa la foc mediu aproximativ 10 minute sau pana cand carnea este cum iti place. Ia carnea de pe gratar si las-o sa se racoreasca 10 minute inainte sa o tai.
2. Intre timp, amesteca intr-un bol castravetii taiati fasii subtiri, mararul, uleiul, otetul, sarea si piperul.
3. Taie carnea fasii si aseaza-le peste salata.
Salata de pui cu aroma de caise si portocale
![]() |
Puiul cu aroma de fructe (asemanator la gust cu anumite gustari asiatice) se infasoara intr-o frunza de salata verde. In cazul in care nu stiai, anumite varietati de salata verde (Romaine, Cos) pot fi pregatite la gratar pentru a obtine un gust mai dulce si putin afumat pe care copiii il vor agrea mai mult.
Ingrediente pentru 4 portii:
• ½ cana de caise conservate (compot fara zahar);
• ¼ cana concentrat de portocale;
• 2 linguri de sos de soia fara sare;
• 1 lingura otet din orez;
• 1 catel de usturoi mare;
• 3 portii a 200 grame piept de pui dezosat, fara piele;
• 250 grame fasole verde;
• 1 lingura ulei de masline;
• 2 cesti de orez brun fiert;
• 8 frunze salata verde (Romaine sau Cos);
• Sare si piper.
Mod de preparare
1. Intr-un blender prepara amestecul pentru glazura din caisele conservate, sucul concentrat de portocale, sosul de soia, otet si usturoi. Amesteca pana sosul devine fin. Separa ¼ din compozitie pentru a unde carnea si pune restul la rece.
2. Asezoneaza puiul cu putina sare si piper si unge-l cu sosul de mai sus. Incalzeste gratarul si unge-l cu grasime sau unt. Pune puiul pe gratarul incins, acopera si lasa-l aproximativ 10 minute la foc mediu sau pana este gata, avand grija sa il intorci o data si unge-l iarasi cu glazura. Atunci cand carnea de pui este facuta dupa gustul tau, opreste focul, ia carnea de pe gratar si las-o sa se odihneasca 5 minute.
3. In timp ce carnea de pui este pe gratar, puneti fasolea verde intr-un castron cu ulei, sare si piper si amestecati bine. Rasturnati fasolea astfel pregatita intr-o tigaie de teflon sau wok si caliti timp de 5 minute, amestecand o data sau de doua ori pentru uniformizare. Opriti focul si lasati la racit cateva minute.
4. Taiati puiul cubulete sau fasii. Amestecati bucatile de pui cu fasolea verde si cu o parte din sosul de caise pastrat. Puneti cate o lingura de orez brun fiert intr-o frunza de salata, asezati deasupra cate o lingura de carne de pui cu fasole verde si picurati cate putin sos.
Salata multicolora cu surpriza
![]() |
O salata viu colorata, proaspata si care contine o surpriza poate fi modul in care ii veti convinge pe cei mici sa manance salata in fiecare zi. In functie de varsta copiilor, surpriza din salata poate fi o mana de afine, capsuni sau caise taiate felii sau chiar bucatele mici de portocala dulce-acrisoara.
Ingrediente pentru 4 portii:
• Cateva frunze de salata verde;
• 12 rosii cherry;
• 4 cescute de fasole boabe rosie fiarta;
• 4 cescute de boabe de porumb fierte;
• 2 ardei mari galbeni;
• 2 morcovi;
• Cateva frunze de spanac proaspat sau baby spinach;
• La alegere: capsuni, afine, caise ori portocala.
• Ulei de masline;
• Sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
1. Spala toate legumele, curata ardeii si morcovii si taie totul fasii. Taie rosiile cherry in jumatati.
2. Fierbe fasolea verde, insa nu pana se inmoaie prea tare si las-o sa se raceasca bine.
3. Amesteca toate ingredientele intr-un bol mare, asezoneaza cu sare si piper.
4. Adauga cateva bucatele din fructul ales - surpriza pentru copiii. Daca le plac salatele mai acrisoare, poti adauga si putina zeama de lamaie.
Voi ce salate deosebite le preparati celor mici? Care este salata preferata a copiilor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!