Alergia la apă: simptome si tratament

Andreea Bitar

Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care poate da și mâncărimi. Urticaria este o afecțiune frecvent întâlnită, așadar, aproape o cincime din populația planetei a avut sau va avea o formă de urticarie, la un moment dat în viață. Cu toate acestea, urticaria la apă este o formă foarte rară de reacție alergică și poartă denumirea medicală de urticarie acvagenică.

mana care tine paharul sub robinet

Ce este alergia la apă?

În prezent, se cunosc foarte puține cazuri de urticarie acvagenică în lume, iar, după cum îi spune și denumirea, această formă de alergie se manifestă la contact cu apa. Ce se întâmplă mai exact este că, atunci când persoana alergică se spală, înoată sau atinge apa, dezvoltă imediat o reacție cutanată, sub forma unei iritații, care poate da senzație de mâncărime și de arsură.   

Cercetătorii sunt de părere că nu există altă cauză pentru această afecțiune în afara contactului direct cu apa, mai precis cu apă dulce. Nu s-au constatat astfel de manifestări la pacienții cu urticarie acvagenică, la contact cu apă sărată. Ce se cunoaște, în schimb, este că afecțiunea se declanșează la contact cu orice sursă de apă dulce, cu ploaia, zăpada, transpirația și lacrimile.

Cu toate acestea, cercetările de până în prezent sunt extrem de limitate și încă se urmărește descoperirea mecanismului care declanșează această reacție cutanată, mai precis, depistarea factorului alergen din apă. Potrivit informațiilor din prezent, se cunosc mai puțin de 100 de cazuri de alergie la apă raportate în lume.

Simptomele alergiei la apă

După cum am menționat mai devreme, alergia la apă este o afecțiune foarte rară, care se manifestă sub forma unei iritații cutanate inflamatorie, dureroasă și cu mâncărimi. De cele mai multe ori, iritația va apărea pe gât, brațe și piept. Cu toate acestea, este important de reținut că alergia se poate întinde și pe alte suprafețe ale corpului, cum ar fi pe picioare, spate sau abdomen.

Așadar, la numai câteva minute de la expunerea la apă, persoanele care suferă de această afecțiune pot resimți următoarele simptome: aspect inflamat și înroșit al pielii, apariția unor bubițe, pete sau umflături pe suprafața pielii, apariția unor leziuni pe suprafața pielii, precum și senzație de mâncărime și arsură. De asemenea, aceste simptome pot afecta și starea de spirit a pacientului, dând stare de agitație, nervozitate și iritabilitate.

Din fericire, în momentul în care pacientul își usucă pielea, simptomele încep să dispară treptat, cu o dispariție completă estimată undeva între jumătate de oră și o oră de la contactul cu apa.

Este important de reținut că, în cazurile cele mai severe de boală, aceasta se poate declanșa chiar și la consumul de apă potabilă. Simptomele asociate cu această formă de urticarie acvagenică includ: iritație (bubițe sau pete care dau mâncărime) în jurul buzelor, respirație șuierătoare și probleme de respirație, dificultăți de înghițire a alimentelor și, uneori, de mestecare a acestora. 

Cauzele alergiei la apă

Potrivit oamenilor de știință, care încă încearcă să dea de capăt acestei afecțiuni extrem de rare și de neobișnuite, cauzele pot fi multiple și nu sunt încă pe deplin cunoscute și verificate. Așadar, unii cercetători sugerează că ar putea fi vorba despre anumiți aditivi chimici prezenți în apă, precum clorul, care ar putea cauza această reacție la pacienții afectați de urticarie acvagenică, și nu de contactul cu apa în sine. 

Simptomele alergice pe care urticaria acvagenică le dă sunt cauzate de eliberarea de substanța numită histamină. Așadar, atunci când suferi de o reacție alergică, sistemul tău imunitar eliberează aceste histamine, pentru a contracara și elimina substanța străină, pe care o consideră un inamic la adresa organismului. Histaminele pot declanșa, în schimb, simptome alergice care variază în funcție de partea afectată a organismului.

Tratamentul alergiei la apă

Înainte de toate, medicul are nevoie să ofere un diagnostic precis, pentru a putea prescrie un tratament adecvat. Așadar, pentru a diagnostica alergia la apă, medicul va efectua un consult fizic, pentru a observa simptomele. De asemenea, acesta îți poate verifica istoricul medical și îți poate adresa mai multe întrebări cu privire la alte posibile reacții alergice avute în trecut, la contactul cu alte substanțe.

Nu în ultimul rând, este posibil să fie nevoie de efectuarea unui test de contact cu apă, pentru a evalua aspectul și gravitatea reacției cutanate. Pe parcursul acestui test, medicul va aplica o compresă cu apă undeva pe suprafața pielii, de regulă pe mână sau pe braț. După care veți aștepta, în medie 15 minute, pentru apariția reacției. Ulterior, medicul va examina reacția și va compara aspectul și caracteristicile acesteia cu cele specifice urticariei acvagenice.

Odată ce diagnosticul este stabilit, se poate discuta despre o formă de tratament adecvată nevoilor tale. Este bine de știut că reacțiile alergice, în general, se pot manifesta mai blând sau mai violent, de la un pacient la altul.

Din păcate, în prezent nu există un tratament de vindecare a alergiei la apă, însă există diverse opțiuni pentru calmarea și gestionarea simptomelor. O primă soluție, și cel mai des folosită, este utilizarea de antihistaminice, care sunt recomandate pentru a trata mai multe forme de alergie, atât cutanată, cât și respiratorie. Astfel, medicul îți poate recomanda, pentru început, un tratament cu antihistaminice, pentru a calma iritația apărută la contactul cu apa.

În cazurile mai severe de alergie la apă, mai precis atunci când pacientul nu poate înghiți normal mâncarea sau întâmpină probleme de respirație, este posibil să fie nevoie de un tratament mai puternic, pe bază de epinefrină, cunoscută și drept adrenalină. În prezent, există fiole cu adrenalină, pe care pacienții cu alergii severe le poartă mereu asupra lor. Epinefrina acționează prin creșterea tensiunii arteriale, ceea ce ajută la reducerea inflamației din corp și la atenuarea simptomelor alergice. Mai mult, epinefrina contribuie la menținerea funcției plămânilor atunci când aceștia sunt contractați.

Odată ce ai primit un diagnostic pentru alergia la apă și o formă de tratament, din partea medicului, este important să gestionezi contactul cu apa, în așa fel încât se reduci riscul de urticarie. Din păcate, având în vedere rolul esențial pe care apa îl joacă în viața de zi cu zi, este greu să restricționezi contactul cu aceasta. Câteva metode aplicabile ar fi: reducerea duratei petrecute sub apă la duș, evitarea băilor în cadă, utilizarea de îmbrăcăminte impermeabilă și uscarea imediată a pielii după contactul cu apa. Nu în ultimul rând, poate fi de folos să eviți alimentele cu un conținut bogat de apă în dieta ta de zi cu zi.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament
  Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament

  Alergiile sunt un semn al faptului că bebelușul tău este sensibil la unele medicamente, alimente sau la factorii de mediu. Bebelușii au sistemul imunitar slab dezvoltat, astfel că o...

  Copilul alergic la iarnă: simptome și tratament
  Copilul alergic la iarnă: simptome și tratament

  Alergia la iarnă pare o boală bizară, însă este cât se poate de reală, drept dovadă și tot mai multe cazuri identificate de către mass-media, începând de la...

  Boala zgârieturii de pisică: simptome și tratament
  Boala zgârieturii de pisică: simptome și tratament

  Boala zgârieturii de pisică este o infecția bacteriană transmisă de pisici, care poate fi privită drept o problemă de sănătate mult mai gravă. Îți explicăm în...

  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

  Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament
  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament

  Piciorul tal valg (Talus valgus) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului întâlnită la nou-născuți și este cauzată de poziția fătului în uter....

  Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament
  Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament

  Sarcina oprită în evoluție reprezintă o complicație cu care nu își dorește să aibă de-a face nicio gravidă, fiind cauzată de o infecție, de o problemă cu placenta, un...

  Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
  Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

  Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

  Varicela la bebeluși: cauze, simptome, tratament
  Varicela la bebeluși: cauze, simptome, tratament

  Varicela la bebeluși reprezintă o infecție gravă și datorită faptului că vaccinul nu poate fi administrat decât după vârsta de 12 luni, nici nu poate fi prevenită. Află...

  © 2022 Qbebe