Hepatita E: cauze, simptome și tratament

Hepatita E: cauze, simptome și tratament

Andra Purdea

În fiecare an, specialiștii estimează că în întreaga lume există 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitei E, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri simptomatice de hepatită E. Află mai jos care sunt simptomele acestei boli și cum poți să o previi.

Ce este hepatita E

Hepatita E este o inflamație a ficatului cauzată de virusul HEV. Acest agent patogen are cel puțin 4 tipuri diferite: genotipurile 1, 2, 3 și 4. Genotipurile 1 și 2 au fost descoperite numai la om. Genotipurile 3 și 4 circulă la mai multe animale, inclusiv la porci, mistreți și căprioare, fără a provoca nicio boală, și, ocazional, infectează oamenii.

Virusul este eliminat în scaunele persoanelor infectate și pătrunde în organismul uman prin intestin. Se transmite în principal prin intermediul apei potabile contaminate. Infecția este, de obicei, autolimitată și se rezolvă în 2-6 săptămâni. Ocazional, apare o boală gravă cunoscută sub numele de hepatită fulminantă (insuficiență hepatică acută), care poate fi fatală.

Simptomele care apar în hepatita E

Perioada de incubație în urma expunerii la virusul hepatitei E variază între 2 și 10 săptămâni, cu o medie de 5 până la 6 săptămâni. Persoanele infectate excretă virusul începând cu câteva zile înainte și până la 3-4 săptămâni de la debutul bolii.

Printre simptome se numără:

 • o fază inițială de febră ușoară, apetit redus (anorexie), greață și vărsături care durează câteva zile;
 • dureri abdominale, mâncărimi , erupții cutanate sau dureri articulare;
 • icter (culoarea galbenă a pielii), urină închisă la culoare și scaune palide; și un ficat ușor mărit și sensibil (hepatomegalie).

Aceste simptome sunt adesea imposibil de distins de cele experimentate în timpul altor boli hepatice și durează, de obicei, 1-6 săptămâni.

În cazuri rare, hepatita acută E poate fi severă și poate duce la hepatită fulminantă (insuficiență hepatică acută). Acești pacienți sunt expuși riscului de deces. Femeile însărcinate cu hepatită E, în special cele aflate în al doilea sau al treilea trimestru, prezintă un risc crescut de insuficiență hepatică acută, pierdere fetală și mortalitate. 

Cum apare hepatita E

Virusul hepatitei E care provoacă infecții la om se transmite, în principal, pe cale fecală-orală, de exemplu, din cauza contaminării fecale a apei potabile. În plus, transmiterea pe cale alimentară poate rezulta din ingestia de carne insuficient gătită sau de produse din carne provenite de la animale infectate (HEV a fost detectat în ficatul de porc). Alte căi rare de transmitere identificate includ:

 • transfuzia de produse sanguine infectate;
 • transplantul de organe;
 • transmiterea verticală de la o femeie însărcinată la făt.

Focarele de hepatită E urmează, de obicei, unor perioade de contaminare fecală a surselor de apă potabilă și pot afecta între câteva sute și câteva mii de persoane. Ingerarea de crustacee crude sau insuficient gătite poate fi sursa unor cazuri sporadice în zonele endemice.

Se crede că persoanele infectate excretă virusul începând cu câteva zile înainte și până la aproximativ 3 - 4 săptămâni de la debutul bolii.

În cazul infecției umane cu VHE la șobolan, modul exact de transmitere este necunoscut în acest moment. Posibilele căi de transmitere includ:

 • ingestia de alimente sau apă contaminate de rozătoare sau de excrementele acestora;
 • expunerea la medii sau obiecte contaminate de rozătoare sau de excrementele acestora;
 • contactul direct cu rozătoare sau cu excrementele acestora.

Diagnostic pentru hepatita E

Deoarece cazurile de hepatită E nu se disting din punct de vedere clinic de alte tipuri de hepatită virală acută, diagnosticul poate fi confirmat numai prin testarea prezenței anticorpilor împotriva virusului hepatitei E sau a ARN-ului VHE.

Orice persoană simptomatică, care a călătorit într-o zonă endemică de hepatită E sau într-o regiune afectată de un focar de hepatită E, sau care a călătorit dinspre sau către o astfel de zonă trebuie, de asemenea, să fie evaluată pentru infecția cu VHE. Pentru a ajuta la diagnosticare, ar trebui să se obțină de la acești pacienți un istoric detaliat privind călătoriile, sursele de apă potabilă, alimentele necoapte și contactul cu persoane cu icter.

Tratamentul în hepatita E

Hepatita E se rezolvă, de obicei, de la sine, fără tratament. Nu există o terapie antivirală specifică pentru hepatita E acută. Medicii trebuie să ofere terapie de susținere. De obicei, pacienții sunt sfătuiți să se odihnească, să se hrănească și să consume lichide adecvate, să evite alcoolul și să se consulte cu medicul înainte de a lua orice medicament care poate afecta ficatul, în special paracetamol. Spitalizarea este, uneori, necesară în cazurile severe și ar trebui luată în considerare în cazul femeilor însărcinate.

Cum previi hepatita E

La nivelul populației, riscul de infectare și transmitere a hepatitei E poate fi redus prin: menținerea standardelor de calitate pentru rezervele publice de apă, stabilirea unor sisteme adecvate de eliminare a deșeurilor sanitare.

1. Menținerea unei bune igiene personale

Spală-te bine pe mâini, în special înainte de a manipula alimente sau de a mânca și după ce ai folosit toaleta sau ai fost în contact cu voma sau materiile fecale. Spală-te pe mâini cu apă și săpun lichid timp de cel puțin 20 de secunde. În cazul în care nu sunt disponibile instalații de spălare a mâinilor sau când mâinile nu sunt vizibil murdare, o alternativă eficientă este igiena mâinilor cu un dezinfectant pe bază de alcool de 70 până la 80%.
Poartă mănuși și o mască în timpul eliminării sau manipulării vomei și a fecalelor.
Nu împărți mâncarea și băuturile cu alte persoane.

2. Menținerea unei bune igiene alimentare

Bea apă doar din surse sigure, sau îmbuteliată.
Evită băuturile cu gheață de origine necunoscută.
Cumpără alimente proaspete din surse igienice și de încredere.
Curăță și spălă bine alimentele. Gătește bine alimentele, în special fructele de mare (de exemplu, crustaceele), carnea de porc și organele de porc, înainte de consum. Evită alimentele crude sau insuficient gătite

3. Menținerea unei bune igiene în casă

Elimină sursele de hrană și a locurilor de cuibărit pentru rozătoare.                                                 

Depozitează alimentele în recipiente acoperite și manipulează corect hrana pentru animalele de companie pentru a evita ca aceasta să devină hrană pentru rozătoare.

Depozitează toate deșeurile și resturile de mâncare în tomberoane cu capac bine fixat. Pubelele trebuie golite cel puțin o dată pe zi. Păstrează curățenia, în special în zona de gunoi și pe scări. Evită acumularea de articole.

Surse articol: https://www.who.int/

Articolul urmator
Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
  Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

  Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

  Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
  Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

  Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

  Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

  Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
  Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

  Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

  Colestaza de sarcină: cauze, simptome și tratament
  Colestaza de sarcină: cauze, simptome și tratament

  Printre manifestările nedorite din timpul sarcinii se numără și mâncărimile pielii. În general, mâncărimile ușoare apar atât pe fondul fluctuațiilor...

  Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
  Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

  Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

  Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
  Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

  Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

  Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
  Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

  Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

  © 2024 Qbebe