Din grija pentru copilul tau

3 greșeli în alăptare care îți pot reduce lactația

Odată ce începi să-ți alăptezi bebelușul, te preocupi să-i oferi un lapte de cea mai bună calitate, care să fie în cantități suficiente. Pentru a evita, pe cât posibil, să fii în situația de a te confrunta cu un volum redus al laptelui, ar trebui să te străduiești să nu comiți greșelile menționate în articolul de mai jos.

Îți creezi un program foarte strict în privința sesiunilor de alăptare

Să-ți faci un orar legat de intervalele în care vei alăpta și să vrei să te ții cu strictețe de el poate fi o mare greșeală. Consultanții în lactație consideră că, dacă vei rămâne fixată la un program, se poate întâmpla să ajungi în situația să nu-i mai poți dărui bebelușului destul lapte. Totodată, există riscul să se producă o reducere a cantității de grăsimi din lapte, ceea ce îl va face mai puțin hrănitor.

Pentru sănătatea bebelușului, ar trebui, când vine vorba de frecvența sesiunilor de alăptare, să ții cont de următoarele aspecte:
• Vârsta sa- Spre exemplu, un bebeluș în primele zile de viață se va trezi mai des și va trebui să-l hrănești atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Este o perioadă în care vei sesiza cât de variabil este apetitul său și nu vei putea să stabilești încă un „tipar" clar cu privire la cât de des ar trebui să-l alăptezi. În general, s-a constatat că bebelușii ce au câteva zile pot necesita să fie hrăniți și de 8 ori într-o zi sau chiar mai mult (se poate ajunge până la 12 ori pe zi). Un bebeluș ar putea avea nevoie să fie alăptat la fiecare 90-120 de minute.

• Puseurile de creștere- Acestea sunt mai frecvente în primele luni de viață și putem vorbi de ele în următoarele perioade: când bebelușul are între 7-14 zile, când are între 3 și 6 săptămâni, când are în jur de 4 luni și când va ajunge la 6 luni. Când are aceste „puseuri" de creștere va necesita o hrănire mai fecventă. De obicei, creșterea bruscă a apetitului bebelușului va putea fi mai bine sesizată într-un interval de 24-48 de ore, după care aceasta se va reduce treptat. Specialiștii spun că nu este cazul să ne îngrijorăm, întrucât imediat după această perioadă va urma din nou o alta, în care bebelușul va avea un apetit crescut după-amiaza și în primele ore ale serii

• Modificarea „tiparului" de alăptare pe măsură ce bebelușul crește- Astfel, vor putea trece și 3-4 ore în care bebelușul nu va plânge de foame.

Indiferent de perioada prin care trece bebelușul, ține cont și de următorul aspect: stomacul bebelușului este încă insuficient dezvoltat și este adaptat unor cantități mici de hrană. Când va depăși vârsta de 6 luni, va deveni tot mai puțin interesat de laptele tău, odată ce vei începe și să-i diversifici alimentația. De pildă, vei vedea că vei ajunge să-l alăptezi la sân de cel mult 3 ori pe zi.

Mama ce ii da bebelusului lapte cu biberonulÎți hrănești bebelușul cu lapte praf prea devreme

Din mai multe motive, poți ajunge să decizi să suplimentezi laptele oferit micuțului și cu laptele praf. De exemplu, vei proceda așa dacă:
• Te-ai hotărât să te întorci mai repede la serviciu
• Nu reușești să obții suficient lapte cu ajutorul pompei de sân
• Îți dorești ca și alți membri ai familiei să fie implicați în hrănirea bebelușului

De asemenea, o altă motivație pentru care poți alege să-i dai bebelușului lapte cu biberonul este aceasta: ți se pare că nu beneficiază de suficient lapte matern. Înainte de a lua însă o astfel de hotărâre, medicii recomandă să-ți observi cu atenție bebelușul și să constați ulterior dacă ar avea într-adevăr nevoie de o suplimentare a laptelui. Printre indiciile pe care ar trebui să le sesizezi se numără:
• Bebelușul a pierdut prea mult în greutate după naștere- În general, bebelușii pierd cam 10% din greutatea inițială în primele cinci zile de viață. După aceea însă vor reuși să câștige treptat în greutate, iar în două săptămâni ar trebui să revină la greutatea la care s-au născut

• Sânul tău nu se înmoaie și nu pare golit după o „sesiune" de alăptare, ceea ce te face să te gândești că poate bebelușul nu a supt destul

• Odată ce copilul este mai mare de 5 zile, ar trebui să ude cel puțin 6 scutece pe zi

• Ți se pare că este iritat sau letargic de mai multe ori într-o zi

Sfatul specialiștilor este ca bebelușul să nu primească lapte în biberon mult prea devreme, încă din prima lună de viață, dacă poate fi și alăptat la sân. Dacă se va proceda așa,există riscul să se obișnuiască prea mult cu biberonul și să refuze să sugă și de la sân. Spre exemplu, nu poți să nu iei în seamă posibilitatea ca bebelușul să se familiarizeze cu mameloane de silicon și să nu le mai accepte apoi pe ale tale. Acest fenomen se va întâmpla mai rar la bebelușii care au învățat deja o rutină în materie de supt.

Odată ce biberonul este inclus în alimentația bebelușului, este important ca tetinele să permită un flux mai redus al laptelui, similar celui natural. Fii atentă și alternează permanent modul în care îl vei hrăni pentru a nu ajunge să se obișnuiască pe deplin cu niciuna dintre metodele de alăptare menționate.
Suplimentarea alimentației și cu lapte praf depinde în primul rând de nevoile bebelușului, de cât de frecvent poți să-ți alăptezi bebelușul. Ține minte următorul aspect: cu cât vei ajunge să alăptezi mai rar, cu atât volumul de lapte se va reduce. Este preferabil ca suplimentarea cu lapte din biberon să se rezume la 1-2 biberoane pe parcursul unei săptămâni. Insistând să o realizezi în fiecare zi, nu vei face altceva decât să-ți diminuezi producția de lapte și să ajungi să nu mai poți alăpta.

Pentru a te asigura că bebelușul tău va profita de nutrienții esențiali, care nu sunt lipsiți nici din laptele praf, va trebui să te străduiești să nu exgerezi cu pregătirea porțiilor de lapte din biberon. Indiferent câte calități ar avea laptele utilizat, el va fi lipsit de anticorpii care pot ajuta sistemul imunitar al copilului să funcționeze mai bine. Nu renunța deci la a-ți alăpta în continuare bebelușul la sân, chiar dacă, din când în când, vei mai apela și la cel praf.

Citește și: Sfaturi importante in hranirea bebelusului cu biberonul

Folosești pompa de sân în sesiuni prea scurte

Experții atrag atenția asupra următorului aspect: o ședință de utilizare a unei pompe de sân duble ar trebui să dureze în jur de 10-15 minute, iar pentru o pompă folosită separat ar trebui să aibă cam 20-30 de minute.
Dacă ai născut un bebeluș la termen, poți aștepta până la câteva săptămâni până când să apelezi la pompa de sân. În schimb, dacă ai un bebeluș prematur sau cu alte probleme de sănătate ce nu permit să fie alăptat, poți recurge la ea în primele 6 ore de după naștere.
Pentru a nu comite greșeli în privința folosirea pompei de alăptare, astfel încât să eviți reducerea volumului de lapte matern ar trebui să procedezi așa:
Dacă vei alăpta și, în paralel, vei recurge și la pompa de sân:

• Vei colecta lapte, cu ajutorul ei, încă de la primele ore ale dimineții (când poate fi un volum mai mare al laptelui)
• Încearcă să pompezi între sesiunile de alăptare, cam la 30-60 de minute după ce ai alăptat sau cu cel puțin o oră înainte să începi să alăptezi- În acest fel te poți asigura că bebelușului îi va rămâne suficient lapte până la următoarea hrănire

În cazul în care nu te folosești decât de pompa de sân

• Pompează lapte cam de 8-10 ori pe parcursul a 24 de ore
• Odată ce ți se pare că poți pompa suficient lapte (cam 750- 1, 035 ml pe zi), continuă să-ți menții programul pe care l-ai urmat până la acest moment

Femeie ce tine in mana o pompa de san

Foarte important pentru menținerea unui flux de lapte matern optim este să ai la îndemână o pompă de sân electrică, de calitate.

Indiferent de maniera de alăptare, pentru a avea grijă de mameloanele tale, astfel încât să fii cât mai puțin expusă riscului de a te confrunta cu disconfort menit să afecteze hrănirea bebelușului, este recomandat să faci rost de produse speciale.
Spre exemplu, Multi-Mam Balm se bazează pe o selecție de uleiuri vegetale.Multi-Mam Balm

O caracteristică distinctă a produsului este dată de prezența Squalenului, o componenta esențială a sebumului uman. Gelul se absoarbe rapid, nu imprimă gust sau miros pielii și este absolut sigur dacă este înghițit de copil. „Multi-Mam Balm" se aplică pe mamelon și se masează ușor.

Tu știai ce ar trebui să eviți pentru a nu avea probleme în alăptare din cauza deficitului de lapte?

Citește și: Iată de câte ori trebuie să folosești pompa de sân când alăptezi

Surse:
www.ameda.com, www.babygaga.com, www.babycenter.com, www.breastfeeding-magazine.com, www.sg.theasianparent.com

9 greșeli care conduc la apariția mâncărimii în zona intima

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  12 greșeli pe care le faci și care îți pot distruge tenul
  12 greșeli pe care le faci și care îți pot distruge tenul

  Chiar dacă oricare dintre noi își dorește un ten frumos și sănătos, uneori se poate întâmpla ca, fără să ne dăm seama, să comitem tot felul de greșeli ce-i pot...

  Greșeli pe care le faci, care îți pot îmbolnăvi vaginul
  Greșeli pe care le faci, care îți pot îmbolnăvi vaginul

  Deși știm cât de importantă este și sănătatea vaginului nostru, nu de puține ori ni se poate întâmpla ca, fără să ne dăm seama, să comitem tot felul de greșeli...

  Dacă mănânci alune în timpul perioadei de alăptare, poți reduce riscul de alergii la copil
  Dacă mănânci alune în timpul perioadei de alăptare, poți reduce riscul de alergii la copil

  Un studiu recent efectuat la Institutul Pediatric de Cercetare din Manitoba, Canada, aduce vești bune mămicilor care consumă alune în perioada alăptării, dar care introduc alunele...

  6 moduri prin care iti distrugi copilul. Atentie, sa nu faci aceste greseli grave!
  6 moduri prin care iti distrugi copilul. Atentie, sa nu faci aceste greseli grave!

  Copilul nu vine la pachet cu manual de instructiuni si nu exista parinte perfect. Un parinte poate citi toate cartile de specialitate, poate merge la toate cursurile cu putinta, poate vorbi...

  Semne care îți spun că ai nevoie de un consilier în alăptare
  Semne care îți spun că ai nevoie de un consilier în alăptare

  Alăptarea reprezintă un proces natural, prin care bebelușul se bucură de cea mai bună hrană posibilă. Deoarece uneori se poate dovedi anevoioasă, în special pentru proaspetele...

  7 zgomote care iti pot adormi copilul
  7 zgomote care iti pot adormi copilul

  Vine un moment in care parintii in care ar incerca orice numai sa adoarma copilul. Indiferent ca ai un bebelus agitat sau un copil energic, somnul poate veni mai greu. Acesta este momentul...

  Greșeli în instalarea scaunului auto care pot pune viața copilului în pericol
  Greșeli în instalarea scaunului auto care pot pune viața copilului în pericol

  Ești un părinte responsabil și vrei să te asiguri că al tău copil este în deplină siguranță mereu, mai ales în timpul călătoriei cu mașina. Asta face necesară...

  © 2019 Qbebe