4 tipuri de disconfort vaginal care anunță o problemă în zona intimă

4 tipuri de disconfort vaginal care anunță o problemă în zona intimă

Corina Naftanaila

Nu există femeie care să nu fi avut de-a face cu o formă de disconfort vaginal de-a lungul timpului. Așa-i că problemele apar când ți-e lumea mai dragă? Fie că te confrunți cu o formă ușoară, sau nu, trebuie să te adresezi medicului ginecolog de urgență. Nu uita că orice disconfort vaginal indică o problemă în cea mai sensibilă zonă a corpului și este nevoie de consult de specialitate pentru a descoperi cauza exactă. Iată cele 4 tipuri de disconfort care trebuie să te trimită repede la doctor!

Este foarte important să nu ignori niciodată disconfortul vaginal pentru că-ți pui în pericol sănătatea și de ce nu, chiar viața sexuală. De asemenea, să nu uităm că există probleme în zona intimă care evoluează “în liniște”, fără simptome sau semne îngrijorătoare, cum este, de exemplu, cancerul de col. În anul 2015, România ocupa primul loc din Europa la mortalitatea din cauza acestei forme de cancer. Așadar, dacă aceste amenințări tăcute au nevoie de un control de specialitate pentru a fi descoperite la timp, cele care se manifestă prin disconfort necesită cu atât mai mult vizita urgentă la ginecolog. Iată care sunt acestea!

Usturime vaginală

Neplăcută și dureroasă, ursturimea vaginală poate fi un semn de infecție la nivelul vaginului, sau uretrei. De asemenea, mai poate fi rezultatul unei iritații sau inflamări a mucoasei vaginului și se poate manifesta și prin senzație de arsură. Principalele cauze ce determină apariția acestui tip de disconfort sunt:

  • Infecția cu Chlamydia trachomatis – Usturimea poate provoca durere și sângerare în timpul actului sexual, dureri la urinare, leucoree abundentă și disurie.
  • Herpes genital – Se manifestă în primul rând prin apariția unor vezicule dureroase la nivelul mucoasei vaginale, care se transformă ulterior în ulcerații, ce provoacă senzația de usturime și diverse tulburări urinare.
  • Infecția cu Trichomonas vaginalis - Disconfortul vaginal poate fi însoțit de leucoree densă, spumoasă, de culoare galben-verzui și urât mirositoare. De asemenea, ai putea avea de-a face și cu dureri în timpul actului sexual (dispareunie) sau eliminare dificilă a urinei (disurie).
  • Vulvoginită fungică – Usturimea vaginală este însoțită de prurit vaginal intens, leucoree abundentă, fără miros, dar de consistență brânzoasă și posibile leziuni la nivelul pielii.
  • Lenjerie intimă fabricată din materiale sintetice.
  • Loțiune de igienă intimă cu factor iritant.
  • Detergent pentru haine.

disconfort-vaginal

Mâncărime vaginală

Un alt tip de disconfort care trebuie să te pună pe gânduri este mâncărimea vaginală. Poate fi provocată de prezența unei boli cu transmitere sexuală, candidoză sau vaginoză bacteriană. De asemenea, ca și în cazul usturimii, poate fi răspunsul organismului la prezența agenților iritanți, cum ar fi parfumurile sau săpunurile, din produsele de îngrijire pentru zona intimă sau pentru haine. De asemenea, mâncărimea vaginală se poate manifesta după epilarea cu ceară, după purtarea unei lenjerii intime iritante, sau după o sesiune de sport, în care zona intimă a fost suprasoliticitată prin frecare.

Pentru a vedea dacă ai de-a face cu o infecție a mucoasei, sau pur și simplu este o iritație la suprafață, te sfătuim ca pentru o perioadă să renunți la obiceiurile/agenții alergeni. Folosește produse de igienă intimă sigure și delicate cu pielea sensibilă, ce nu conțin parfumuri, alcool sau săpunuri, spală lenjeria intimă separată de restul hainelor, fără balsam de rufe, ia o mică pauză de la epilarea cu ceară și alege un echipament de sport care îți lasă pielea să respire în voie și nu reține umezeala. Dacă totuși observi că mâncărimea nu a dispărut, ba chiar este însoțită de leucoree, înseamnă că este timpul să mergi la medic cât de repede posibil.

Scurgere vaginală cu miros neplăcut

Toate femeile au scurgeri vaginale, de culoare și consistență diferite, dat fiind faptul că acesta este modul natural prin care se curăță vaginul. Mai mult, acest lichid vaginal menține în echilibru microflora, protejează țesutul moale și asigură lubrifierea în timpul actului sexual. Scurgerile vaginale prezintă motiv de îngrijorare atunci când capătă un miros neplăcut, o consistență groasă sau spumoasă, subțire sau brânzoasă, pentru că ai de-a face cu o infecție vaginală, sau boală cu transmitere sexuală.

Este adevărat că scurgerile vaginale suferă modificări de-a lungul vieții și înainte sau după menstruație, însă dacă observi că devine abundentă și urât mirositoare nu trebuie să mai stai pe gânduri, mergi repede la control.

Durere în timpul actului sexual

Trebuie să știi că actul sexual desfășurat în condiții normale este lipsit de durere sau disconfort de orice fel, în caz contrar, există șanse mari să ai de-a face cu o inflamație la nivelul vaginului sau labiilor, uscăciune vaginală, infecții sau factori alergeni. Pentru descoperirea cauzei exacte de disconfort este necesară o evaluare ecografică, urmată de analiza secrețiilor vaginale.

Este important de reținut faptul că durerea din timpul actului sexual mai poate fi un simptom al prezenței formațiunilor tumorale pe ovare sau uter, precum și leziuni ale colului uterin. Acest tip de disconfort se poate manifesta profund, atunci când femeia simte durerea până la nivelul abdomenului, sau superficial, când durerea este resimțită la penetrarea vaginului și în interior.

Cauzele durerii superficiale:

  • Infecții ale tractului urinar
  • Sindromul colonului iritabil
  • Libidou scăzut
  • Tensiune la nivelul mușchilor pelvieni
  • Traumatism/leziune în urma unei intervenții chirurgicale, sau naștere
  • Malformație la nivelul organelor genitale

Cauzele durerii profunde:

  • Endometrioză
  • Chisturi ovariene
  • Uter retrovers
  • Fibrom uterin
  • Boala inflamatorie pelvină
  • Prolaps uterin

Astfel, indiferent de tipul de durere resimțit, trebuie să te adresezi medicului în cel mai scurt timp. Acesta este singurul care poate descoperi cauza exactă și-ți poate indica tratamentul potrivit.

Nu uita, sănătatea zonei intime te scapă de multe probleme grave. Este extrem de important să folosești și să alegi cu grijă produsele potrivite de îngrijire, așa cum faci cu tenul tău, sau cu oricare altă parte a corpului. Noi îți recomandăm MultiGyn Flora Plus, de la magazinvavianpharma.ro, ideal în prevenirea și tratarea candidozei vaginale. Ameliorează simptomele vaginale neplăcute ca:

  • usturime,
  • mâncărime,
  • scurgeri și mirosuri anormale,
  • iritații locale determinate de candidoză.

MultiGyn-FloraPlus

Este sigur și nu prezintă risc de reacții adverse. Are la bază complexul patentat 2 QR în combinație cu prebiotice selective și optimizează pH-ul vaginal.

Surse: everydayhealth.com, womenshealthmag.com, nhs.uk, webmd.com, mayoclinic.org.

Articolul urmator
Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Istoria controversată a anticului specul vaginal. De ce încă este folosit astăzi?
    Istoria controversată a anticului specul vaginal. De ce încă este folosit astăzi?

    Speculul vaginal este un instrument folosit de mai bine de 150 de ani de către medicii ginecologi, însă seamănă cu un instrument medieval de tortură. De ce mai există și...

    Bucură-te de sărbători fără disconfort!
    Bucură-te de sărbători fără disconfort!

    Sărbătorile de iarnă vin cu multe bucurii, cu mese îmbelșugate și momente speciale alături de cei dragi. An de an adunăm sute de fotografii ce surprind doar zâmbetele și...

    Prima companie aeriană din lume care va introduce zona "fără copii"! Decizia a împărțit internetul în două tabere
    Prima companie aeriană din lume care va introduce zona "fără copii"! Decizia a împărțit internetul în două tabere

    Din luna noiembrie, clienții unei companii aeriene din Turcia vor putea călători liniștiți, în zone în care accesul copiilor este interzis! Zona „Only Adult” a...

    3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși
    3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși

    Prin raportarea la doi factori majori (control- așteptări și susținere), se poate vorbi despre 4 stiluri de parenting: autoritar, autoritativ, permisiv și neglijent. Toate au impact...

    "Mami" și "tati" nu au ce căuta în pat! Află TOTUL despre cele două cuvinte care îți sabotează viața intimă
    "Mami" și "tati" nu au ce căuta în pat! Află TOTUL despre cele două cuvinte care îți sabotează viața intimă

    După apariția copiilor în viața de cuplu, flacăra pasiunii din dormitor nu mai e așa aprinsă ca la început. Motivul? Ni-l dezvăluie un celebru terapeut al cuplurilor...

    Exista 4 tipuri de persoane nascute in luna septembrie. Tu in ce categorie te inscrii?
    Exista 4 tipuri de persoane nascute in luna septembrie. Tu in ce categorie te inscrii?

    Oamenii nascuti in luna septembrie sunt sarguinciosi, seriosi, practici, dornici sa exceleze la toate capitolele vietii lor. Isi exprima cu sinceritate parerea si pot fi si foarte...

    Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta
    Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta

    Majoritatea oamenilor are cate o dependenta si nu vorbim neaparat de consumul de droguri. Poate fi dependenta de calculator, telefon mobil, de tigari, de alcool, de sex sau de mancare etc....

    Antiinflamatoare pentru zona zoster: cum calmezi durerea în episodul acut
    Antiinflamatoare pentru zona zoster: cum calmezi durerea în episodul acut

    Zona zoster este o boală infecțioasă, ce poate afecta orice persoană care a avut varicelă. Riscul de a dezvolta zona zoster crește pe măsură ce înaintezi în...

    © 2024 Qbebe