Rolul vitaminei C în organism
Vitamina C este un nutrient esențial, care trebuie consumat regulat, pentru a preveni deficitul. Chiar dacă o formă severă de deficiență, cum este scorbutul, se întâlnește rar în țările dezvoltate, lipsa vitaminei C continuă să afecteze un anumit procent din populație. Astfel, în SUA, aproximativ 7% din persoane prezintă lipsă marcantă de vitamina C. Deficitul de vitamina C este corelat și cu alimentația incorectă, în care lipsesc principalele surse ale acestei vitamine: fructele și legumele. Consumul predominant de produse semipreparate sau de fast-food, alcoolismul, anorexia, fumatul și dializa sunt frecvent asociate cu deficitul de vitamina C.
Vitamina C are un rol important în biosinteza colagenului, component esențial în conectivitatea tisulara, cu rol vital în vindecarea rănilor. Totodată, vitamina C este un antioxidant de bază, care regenerează și alți antioxidanți din organism, cum ar fi vitamina E. Studii recente urmăresc rolul vitaminei C în prevenția anumitor tipuri de cancere, boli cardiovasculare și alte boli la care stresul oxidativ este una din principalele cauze. Pe lângă rolul în biosinteză și funcțiile antioxidante, vitamina C are și rol în imunitate și în absorbția fierului din produsele vegetale.
Fructele și legumele sunt cele mai bune surse de vitamina C. Citricele, tomatele, kiwi, broccoli, fructele de pădure, varza de Bruxelles sunt printre cele mai bogate în vitamina C. Depozitarea prelungită și gătirea reduc cantitatea de vitamina C din alimente, pentru că acidul ascorbic este solubil în apă și distrus de căldură. Din fericire, cele mai importante surse de vitamina C, vegetalele și fructele, se pot consumă crude. Consumul a 5 tipuri diferite de fructe și legume negătite pe zi poate furniza până la 200 mg de vitamina C.
Suplimentele dietare, cum ar fi cele dedicate imunității, cum este Imunivax, conțin de obicei vitamina C sub formă de acid ascorbic, care este similar celui din sursele naturale, în special din citrice.
Deficiența de vitamina C este corelată cu apariția mai multor afecțiuni:
Scorbutul
Scorbutul este una din cele mai periculoase afecțiuni cauzate de lipsa vitaminei C. Deficitul prelungit de vitamina C poate determina această boală, care era asociată în trecut cu malnutriția sau absența surselor vitaminice (de exemplu, la marinarii angajați în călătorii pe termen lung).
Simptomele inițiale sunt oboseala (determinată probabil de afectarea sintezei carnitinei, din cauza lipsei de vitamina C), starea generală proastă și inflamația gingiilor. Pe măsură ce deficiența avansează, este afectată și sinteza de colagen, determinând echimoze, purpură (pete hemoragice roșii-violacee pe piele), vindecare dificilă a rănilor, dureri de încheieturi, hiperkeratoza (îngroșarea stratului cornos de la suprafața pielii). Semnele târzii includ depresia, dificultăți de înghițire, sângerarea gingiilor și căderea dinților, putând să apară și anemie severă, din cauza tulburarilor în preluarea fierului alimentar și sângerărilor. Netratat, scorbutul este fatal, dar, din fericire, simpla reluare a consumului de vitamina C și refacerea nivelului normal au ca efect vindecarea bolii.
Afecțiuni imunitare
Studiile au arătat că vitamina C se acumulează în interiorul diferitelor tipuri de celule ale sistemului imunitar și le ajută să combată infecțiile și să distrugă agenții patogeni. Deficiența de vitamină C afectează imunitatea, fiind asociată cu un risc crescut de instalare a infecțiilor, inclusiv a unor afecțiuni periculoase ca pneumonia. Vitamina C susține bariera epiteliala împotriva agenților patogeni și stimulează activitatea antioxidativă a pielii, protejând împotriva stresului oxidativ. Activează celulele sistemului imunitar, precum neutrofilele, în procesul de distrugere a microbilor și contribuie la maturarea limfocitelor. Unele studii au arătat că suplimentarea cu vitamina C la persoanele deficiente a avut ca rezultat prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii și sistemice.
Anemia
Deficiența de vitamina C și anemia prin lipsa de fier sunt adesea corelate. Nivelul scăzut de vitamina C este asociat cu deficit în preluarea fierului din sursele vegetale, afectând totodată și metabolismul fierului. Lipsa de vitamină C produce sângerări, care pot amplifica anemia.
Simptomele includ paloare, oboseală, dificultăți de respirație, uscăciunea părului și a pielii, dureri de cap, deformări ale unghiilor. În cazul în care anemia persistă, în ciuda suplimentării fierului, este posibil să fie cauzată de deficitul de vitamina C.
Inflamații cronice și stres oxidativ
Vitamina C este unul dintre cei mai importanți antioxidanți din organism. Aceasta previne deteriorarea celulară, prin neutralizarea radicalilor liberi care pot cauza stres oxidativ și inflamații. Stresul oxidativ și stările inflamatorii sunt conectate cu o serie de boli cronice, inclusiv bolile de inima și diabetul. Reducerea stresului oxidativ și neutralizarea radicalilor liberi este absolut necesară, pentru diminuarea riscului apariției acestor maladii, dar și pe parcursul tratării lor. Un studiu a arătat că adulții cu cel mai scăzut nivel de vitamina C în sânge erau cu 40% mai predispuși să dezvolte insuficientă cardiacă în 15 ani, decât cei care aveau niveluri ridicate de vitamina C.
Fracturi și osteoporoză
Ca și vitamina D, vitamina C are un rol important în sănătatea sistemului osos. Așa cum am arătat, vitamina C este esențială pentru biosinteza colagenului, un element osos fundamental. Cercetările au demonstrat că vitamina C joacă un rol important în formarea oaselor. Lipsa vitaminei C este responsabilă de alterarea structurii colagenului, defecte la nivelul țesutului osos, creșterea resorbţiei osoase și apariția osteoporozei. Si la copii pot să apară fracturi, în condiţii de deficit de vitamina C, dat fiind că oasele lor sunt în proces de creștere și dezvoltare, de aceea este recomandată suplimentarea cantității de vitamina C în perioada creșterii.
Grupele de risc pentru deficitul de vitamina C
Categoriile cele mai afectate de lipsa vitaminei C sunt: fumătorii, inclusiv cei „pasivi", copiii hrăniți cu lapte de vacă fiert, persoanele care consumă o hrană nediversificata, cu puține fructe și legume, persoanele cu malabsorbţie și anumite boli cronice. Suplimentarea vitaminei C este recomandată, de asemenea, la pacienții cu cancer, cu boli de inima, cu cataractă și degenerare maculară, cu pneumonie și răceli frecvente. Pentru toate categoriile afectate de lipsa vitaminei C se recomandă o hrană sănătoasă și variată, cu multe fructe și legume, precum și folosirea unor suplimente nutritive adecvate, care să asigure aportul optim al acestei vitamine.
Surse: https://patient.info ; https://ods.od.nih.gov ; https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://www.healthline.com