Anemia în sarcină: Cum tratăm corect această problemă?

Anemia în sarcină: Cum tratăm corect această problemă?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Anemia este una dintre afecțiunile cele mai frecvente pe parcursul sarcinii, putând să genereze efecte negative neașteptate. Din articolul de mai jos vei descoperi nu numai informații despre anemie, ci și sfaturi legate de cum ar trebui să procedezi pentru ca nici tu, dar nici bebelușul tău, să nu aveți de suferit de pe urma ei.

Anemia- ce reprezintă

Anemia este o afecțiune care se referă la faptul că în organism nu există suficiente globule roșii care să transporte oxigen în toate țesuturile și organele.
Când este vorba despre sarcină, organismul va produce mai mult sânge pentru a se susține dezvoltarea fătului. În cazul în care nu vei beneficia de suficient fier sau de alți nutrienți, corpul nu va putea produce o cantitate corespunzătoare de globule roșii, necesare unei cantități sporite de sânge.

Tipuri de anemie în sarcină

În perioada sarcinii pot apărea mai multe tipuri de anemie:

Anemia feriprivă

Este cea mai comună formă de anemie și se dezvoltă ca urmare a faptului că în organism nu există suficient fier pentru a se produce necesarul de hemoglobină (proteina existentă în globulele roșii, care transportă oxigenul din plămâni în tot restul corpului).

Studiile au ajuns la concluzia că fierul este unul dintre cei mai importanți nutrienți în sarcină, în condițiile în care este necesar pentru a suplimenta masa globulelor roșii de care este nevoie pentru placentă și pentru dezvoltarea fătului.

Medicii spun că un deficit de fier este des întâlnit în sarcină, de aceea este nevoie să existe o monitorizare permanentă a mamei, prin analize, care să arate dacă aceasta are un nivel normal al fierului. În cazul în care nu se întâmplă așa, se va recurge la administrarea de suplimente alimentare cu fier, ce trebuie introduse în rutina zilnică de îngrijire.

Anemia provocată de un deficit de folat (acid folic)

Acidul folic este unul dintre vitaminele incluse în complexul de vitamine B (este vitamina B9). În sarcină este nevoie de mai mult folat, dar de cele mai multe ori acesta nu este preluat din alimente (printre alimentele sursă de vitamina B9 se află legume cu frunze verzi, boabele, cerealele integrale, linte, sparanghel etc.), de aceea se ajunge ușor la o diminuare a capacității organismului de a produce suficiente globule roșii care să transporte oxigenul la celule.

Un deficit de folat în sarcină este periculos întrucât este asociat și cu creșterea riscului de greutate redusă a bebelușului la naștere sau de apariția unor defecte de tub neural (mai ales Spina bifida- defect al coloanei vertebrale care presupune lipsa arcului vertebral, astfel încât măduva spinării nu este protejată).

Anemia apărută pe fondul deficitului de vitamina B12

Organismul are nevoie de această vitamină pentru producerea unei cantități normale de globule roșii. La fel ca în cazul vitaminei B9, în sarcină se poate ajunge fără dificultate la deficitul de vitamina B12 pentru că nu se asigură întotdeauna necesarul ei cu ajutorul alimentelor (alimente bogate în vitamina B12 sunt: ficatul, cereale fortificate, carne de vită, somon, lactate, ouă etc.).

Femeile care urmează o dietă restrictivă, fără carne, ouă sau produse lactate sunt mai expuse riscului de a dezvolta o anemie determinată de un deficit al vitaminei B12. Acest deficit poate să aibă consecințe grave, cum ar fi nașterea prematură, greutatea redusă a bebelușului la naștere, apariția anemiei sau a defectelor de tub neural la făt.

Anemia în sarcină- factori de risc

Întrucât nevoia de fier și de acid folic este mai mare în sarcină față de perioadele obișnuite, orice femeie poate să fie predispusă la dezvoltarea unei forme de anemie. Cu toate acestea, există un risc mai ridicat de a te confrunta cu această problemă de sănătate în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Ai sarcină multiplă
  • Ai avut două sarcini la un interval scurt de timp
  • Ești adolescentă când ești însărcinată
  • Nu consumi suficiente alimente cu fier sau cu acid folic
  • Ai avut anemie și înainte de sarcină
  • Vomiți mult din cauza grețurilor matinale

Anemia în sarcină- simptome

În primele stadii, anemia din sarcină nu va putea fi identificată în lipsa unor simptome. De asemenea, unele dintre simptomele specifice se confundă cu acelea care țin de sarcină.
Cele mai frecvente simptome ale anemiei sunt:

  • Amețelile
  • Stările frecvente de oboseală
  • Piele palidă
  • Accelerarea bătăilor inimii
  • Scurtarea respirației
  • Dificultăți de concentrare

Anemia în sarcină- riscuri

În situația în care suferi de anemie feriprivă în sarcină și aceasta nu este tratată corespunzător, vei fi supusă unor riscuri precum:

  • Naștere prematură sau bebelușul va avea la naștere o greutate mai mică decât ar fi normal
  • Bebelușul se poate naște cu anemie
  • Bebelușul va avea întârzieri în dezvoltare
  • În cazul în care vei pierde mai mult sânge la naștere, vei fi supusă unei transfuzii sanguine
  • Vei fi mai predispusă spre depresia postpartum

Dacă anemia din timpul sarcinii este generată de un deficit al vitaminei B9 sau B12, riscurile pentru bebeluș sunt:

  • Naștere prematură sau o greutate mai redusă decât normal la naștere
  • Bebelușul va dezvolta anemie
  • Defecte de tub neural

Necesarul de fier în sarcină

Pentru această perioadă specială ai avea nevoie de cel puțin 27 mg de fier în fiecare zi. Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății recomandă, în sarcină, în vederea prevenirii anemiei și a altor probleme grave (cum ar fi nașterea prematură, greutatea mai redusă decât aceea normală a bebelușului, sepsisul puerperal- o infecție care apare după naștere, la nivelul aparatului genital, după ruperea membranelor sau după mai multe zile de la naștere, putând fi recunoscută după simptome precum: febră mare, scurgeri vaginale anormale, cu puroi, cu miros dezagreabil, dureri puternice în zona pelvisului etc), să se administreze suplimente alimentare cu fier și cu acid folic.

Ar trebuie să se beneficieze zilnic de 30-60 mg fier elemental și aproximativ 0,4 mg acid folic.

Anemia în sarcină- diagnostic

Analizele ce trebuie efectuate pentru a se vedea dacă ai sau nu anemie sunt:

  • Testul pentru măsurarea valorilor hemoglobinei
  • Testul pentru hematocrit (prin care se măsoară procentul de globule roșii dintr-o probă de sânge)

În situația în care ai niveluri mai reduse decât cele normale, atât în cazul hemoglobinei, cât și al hematocritului, este posibil să ai anemie feriprivă. În general, medicii solicită și alte teste pentru a se vedea dacă nu cumva ar putea fi vorba și despre alte cauze responsabile pentru anemie.

Chiar dacă testele au arătat că nu suferi de anemie în primul trimestru de sarcină, cel mai probabil medicul îți va recomanda să le repeți pe parcursul următoarelor trimestre.

Anemia în sarcină- tratament

Dacă analizele vor demonstra că suferi de o formă de anemie, medicul îți va indica un tratament bazat pe suplimente alimentare care să se bazeze pe nutrienții ce îți lipsesc (fier, vitamina B9 sau vitamina B12).
De cele mai multe ori, vitaminele prenatale ar trebui să fie suficiente pentru a-ți completa necesarul zilnic de fier, dar în cazul în care deficitul de fier persistă, va fi nevoie ca alături de vitaminele prenatale să iei și un supliment cu fier.

În privința acidului folic, este indicat ca administrarea acestuia să înceapă încă din perioada în care plănuiești să rămâi însărcinată, dar și să continue pe durata sarcinii (pentru evitarea apariției defectelor de tub neural la făt).

După o anumită perioadă în care iei suplimente alimentare cu fier, medicul te va trimite la analize pentru a se vedea dacă tratamentul a dat rezultate sau nu. Vor fi urmărite atât nivelul hemoglobinei, cât și cel al hematocritului.

Specialiștii avertizează asupra următorului aspect: vei lua suplimentele cu fier respectând strict indicațiile medicului, fără a depăși 45 mg de fier pe zi. Ține cont de faptul că unele suplimente pot să provoace unele manifestări neplăcute, cum ar fi greață, constipație, arsuri gastrice au diaree.

Dacă vei sesiza oricare dintre aceste reacții adverse, adresează-te cât mai repede medicului, întrucât poate fi nevoie de o ajustare a dozelor zilnice sau de o schimbare a modului concret de administrare. De pildă, poate fi necesar să iei suplimentele cu fier alături de alimente, de un supliment alimentar contra constipației, să-ți suplimentezi aportul de fibre (pentru a împiedica apariția constipației severe) sau să repartizezi suplimentele cu fier în mai multe doze.

Trebuie să știi că absorbția suplimentelor cu fier se află în strânsă legătură cu: gradul de solubilitate, doza administrată, intervalul la care se administrează, dacă se asociază cu alimente sau băuturi, dacă suplimentul se ia individual sau alături de altele etc..Mai mult decât atât, studiile au arătat că reacțiile adverse asociate administrării suplimentelor alimentare cu fier sunt mai reduse dacă acestea se ia seara, iar cantitatea de fierva fi mai mică de 30 mg pe zi.

Un supliment alimentar ce conține nu doar fier, ci și alți nutrienți esențiali pentru o sarcină sănătoasă, este și Vitoral Ferrum picături, disponibil în cadrul magazinului online magazinvavianpharma.ro. Astfel, suplimentul te va ajuta să ai parte de:

• Beneficiile fierului (contribuie la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei, reduce oboseala și stările de epuizare, stimulează funcționarea normală a sistemului imunitar, favorizează metabolismul energetic normal, contribuie la funcția cognitivă normală și la transportul normal al oxigenului în organism)

• Beneficiile vitaminei D (această vitamină facilitează absorbția/utilizarea calciului și fosforului, consolidează imunitatea organismului, contribuie la dezvoltarea sănătoasă a oaselor și dinților, susține buna funcționare a sistemului muscular)

• Beneficiile vitaminei B6 (favorizează un metabolism energetic normal, stimulează formarea globulelor roșii, sprijină funcționarea sistemului imunitar, asigură dezvoltarea și funcționarea normală a sistemului nervos, diminuează oboseala, este implicată în reglarea activităților hormonale)

Datorită Vitoral Ferrum picături nu trebuie să-ți mai faci griji pentru că vei avea dificultăți să tolerezi fierul întrucât:

• Se absoarbe lent la nivelul intestinului subțire, caracterizându-se printr-o biodisponibilitate ridicată
• Oferă o cantitate constă de fier în cadrul fiecărei administrări
• Nu duce la apariția iritațiilor gastro-intestinale

Mai mult, produsul a fost creat pe baza tehnologia SunActive® Fe (care dispersează fierul insolubil - pirofosfatul feric- în formulări lichide fără precipitare, fără aromă de fier sau schimbare de culoare).
Ca să te bucuri de cele mai bune rezultate, ține cont de sfatul medicului și ia-ți suplimentul numai în doza recomandată. În general, pentru adulți sunt indicate 2 ml pe zi.


Nu în ultimul rând, din tratamentul unei anemii în sarcină nu trebuie să lipsească nici îmbinarea dintre administrarea suplimentelor alimentare cu o dietă în care să fie prezente în mod constant alimente care să fie sursă de fier și de vitamina C (întrucât vitamina C facilitează absorbția fierului).
Dacă medicul tău va considera că este nevoie, te poate trimite la un medic hematolog, care să te supravegheze și el pe parcursul sarcinii.

Cum previi anemia în sarcină

În vederea evitării acestei afecțiuni, se recomandă să ții seama și de sfaturile de mai jos:

Mizează pe alimentele care conțin fier

Pentru o dietă echilibrată, ar trebui ca în meniul tău să existe atât alimente ce conțin fier hem, cât și fier non-hem. Printre alimentele ce conțin fier hem (care este cel mai bine absorbit de către organism) se află: carne de vită, de pui, de curcan sau de porc. Alimentele cu fier non-hem includ: boabele (fasolea, lintea, boabele de soia), spanacul, tofu, cerealele fortificate.

Alte alimente care trebuie consumate pentru că sunt surse de fier se referă la: ficat, stafide, ovăz fortificat.

Nu va fi mereu la îndemână să consumi alimente ce conțin fier mai ales dacă urmezi o dietă vegetariană. De aceea este important să ții permanent legătura cu un medic, astfel încât să-ți fie monitorizat în mod sporit nivelul hemoglobinei și, dacă este necesar, să iei suplimente alimentare cu fier.

Orientează-te spre alimente cu vitamina C

Pentru a stimula și absorbția fierului de tip non-hem, se recomandă să consumi la aceeași masă alimente cu fier și cu vitamina C (aceasta ușurează absorbția mineralului). Unele dintre alimentele cele mai bogate în vitamina C sunt: citricele, căpșunele, kiwi, roșiile, ardeiul gras etc..
În schimb, evită alimente care împiedică absorbția optimă a fierului, precum: laptele, ceaiul, cafeaua, cerealele integrale. Acestea nu ar trebui consumate la aceeși masă cu alimentele ce sunt sursă de fier.

Include în meniul tău alimente cu acid folic și cu vitamina B12

Ca să nu ajungi în situația de a dezvolta anemie în sarcină și pe fondul deficitului oricăreia dintre aceste vitamine, încearcă să consumi:

  • Alimente cu vitamina B9: linte, sparanghel, cereale fortificate, nuci, ficat de vită etc.
  • Alimente în care se găsește vitamina B12: ouă, lactate, cereale fortificate, carne, lapte de soia fortificat, ovăz fortificat etc.

Apelează la suplimente alimentare

În cazul în care medicul îți recomandă astfel de suplimentele, urmează-i întocmai sfaturile. Nu te apuca să iei suplimente cu fier și/sau cu acid folic fără sfatul său, acesta fiind singurul care îți poate indica forma și dozajul suplimentului său pentru a nu ajunge în situația să te confrunți cu reacțiile adverse menționate anterior.

Surse: mayoclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea
Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema
    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema

    Pe cât de mici și aparent inofensive, pe atât de „temute” sunt aceste mici insecte care provoacă mâncărimi puternice și rușine purtătorilor. Până...

    Eu mai vreau un copil, dar soțul meu nu. Cum naiba ar trebui să rezolvăm această problemă?
    Eu mai vreau un copil, dar soțul meu nu. Cum naiba ar trebui să rezolvăm această problemă?

    Ce faci dacă îți dorești neapărat încă un copil, dar partenerul tău nu? Asta este și întrebarea pe care o are o mămică cu 3 copii, care îl vrea și pe al...

    Crește numărul copiilor internați la urgențe. Ce spune doctorul Mihai Craiu despre această problemă
    Crește numărul copiilor internați la urgențe. Ce spune doctorul Mihai Craiu despre această problemă

    Umezeala excesivă și vremea capricioasă, alături de redeschiderea colectivitaților pentru cei mici, au dus la o creștere semnificativă a numărului copiilor internați la urgențe,...

    Cum este corect: geci sau geace?
    Cum este corect: geci sau geace?

    De-a lungul timpul au existat numeroase revizuiri asupra cuvintelor pe care noi le folosim în vorbirea curentă. O confuzie există si asupra substantivului geacă. Poate ai folosit...

    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?
    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?

    Întrucât piciorul unui copil continuă să crească până în jurul vârstei de 18 ani, va fi esențial ca pe tot parcursul procesului de creștere să-i oferi...

    Copilul meu refuza să mănânce aproape orice. Cum am rezolvat, în sfârșit, problema
    Copilul meu refuza să mănânce aproape orice. Cum am rezolvat, în sfârșit, problema

    Mulți părinți sunt îngrijorați cu privire la faptul că ai lor copii mănâncă insuficient sau că sunt foarte pretențioși la mâncare. Acesta a fost și cazul acestei...

    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia
    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia

    De ce ar trebui să reciclez? Este o întrebare pe care ar trebui să și-o adreseze orice persoană care dorește să fie un cetățean responsabil, cu respect față de mediu și de...

    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

    Odată ce învață să-și ceară scuze, un copil nu va realiza doar un gest firesc, ci va putea să învețe să-și identifice greșelile, să fie empatic față de ceilalți,...

    © 2024 Qbebe