Dureri la alăptare? 9 cauze la care nu te-ai aștepta

Dureri la alăptare? 9 cauze la care nu te-ai aștepta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca să poți să-ți alăptezi pentru cât mai mult timp bebelușul, este necesar să ai parte de cât mai puțin disconfort. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla ce poate sta la baza declanșării durerilor de sân din perioada alăptării, astfel încât să poți lua și cele ma bune măsuri pentru ca nici tu, dar nici bebelușul, să nu aveți de suferit din pricina lor.

Motive pentru care te poți confrunta cu dureri de sân la alăptare

Debutul procesului de lactație
Odată ce sânii tăi încep să se umple cu lapte, poți să ai dureri, senzația că este ceva care te gâdilă sau senzația de presiune. Durerile vor dispărea pe măsură ce organismul tău se adaptează alăptării.

Adaptarea mameloanelor la suptul bebelușului
Pielea din zonă este mai sensibilă, de aceea este firesc, în momentele în care bebelușul va suge, să resimți dureri la nivelul mameloanelor. Mai mult, se poate întâmpla ca acestea să devină crăpate și uscate.

Scurgerile de lapte între sesiunile de alăptare
Mai ales în primele 3 luni de viață ale bebelușului organismul trebuie încă să se adapteze producerii laptelui. În aceste condiții, nu este de mirare dacă te vei confrunta cu unele dureri și cu disconfort între sesiunile de alăptare. Scurgerile de lapte se vor rări odată ce bebelușul își reglează  programul de alăptare și după ce vei utiliza și o pompă de sân.

Bebelușul nu se atașează bine la sân
Consultanții în lactație consideră că unul dintre cele mai cunoscute motive pentru care sânii dor la alăptare este pentru că bebelușul nu reușește să se atașeze corect când suge. Printre cauzele unei atașări deficitare se numără: prezența anchiloglosiei („Limba fixată" este o malfomație congenitală, care se referă la faptul că țesutul care atașează limba de „planșeul" cavității bucale este mai scurt decât în mod normal), bebelușul s-a obișnuit deja cu o suzetă și nu mai este prea tentat de sân etc..

Mama ce isi  alapteaza bebelusul in timp ce se uita pe telefon

Prezența canalelor galactofore blocate
În cazul în care laptele staționează prea mult în canalele galactofore, acestea se pot bloca, provocând dureri, întărirea și înroșirea sânilor. Uneori, blocajul poate fi atât de serios încât va surveni o infecție, caracterizată prin dureri persistente nu numai când îți hrănești bebelușului, dar și prin febră și senzația de epuizare.
Cauzele care pot duce la blocajele canalelor galactofore sunt:
• Nu-ți alăptezi bebelușul suficient de frecvent
• Bebelușul nu suge destul din fiecare sân în parte
• Nu ai găsit încă o poziție de alăptare avantajoasă atât pentru bebeluș, cât și pentru tine
• Fluxul de lapte este foarte abundent
• Porți un sutien nepotrivit
• Dormi adesea pe burtă
• Ești foarte epuizată și stresată

Apariția unei infecții fungice
Crăpăturile mameloanelor pot să conducă uneori la proliferarea unor fungi ce vor provoca o infecție. În aceste condiții, mameloanele vor deveni dureroase, acoperite cu o peliculă albă, iar bebelușul se poate contamina și i se va declanșa o candidoză  localizată la nivelul gurii. De cele mai multe ori, infecțiile fungice din alăptare apar pe fondul transformărilor hormonale, pe o scădere de imunitate sau pe o igienă incorectă.
Pentru ca nici tu, dar nici bebelușul să nu aveți mult de suferit de pe urma acestei infecții, consultă cât mai repede un doctor, astfel încât bebelușul să nu ajungă să refuze să mănânce.

Reumplerea sânilor cu lapte după ce termini o „sesiune" de alăptare
Uneori se poate întâmpla să simți o durere ascuțită la 10-20 de minute după ce ai terminat să-i dai bebelușului să sugă. De obicei, aceasta durează cam 10 minute provenind de la umplerea alveolelor cu sânge și cu limfă în vederea reumplerii sânilor cu lapte.
Trebuie să știi că aceste dureri sunt mai frecvente în primele 4-6 săptămâni de viață ale bebelușului.

Vasospasmul de la nivelul mamelonului
Această afecțiune se referă la o durere intensă simțită în zona mamelonului, fiind ca o senzație de arsură. Alături de durere, alte simptome ale vasospasmului sunt:
• Sfârcurile sunt mai albe după alăptare
• Durerea se agravează când intervin temperaturile scăzute
Cauzele care pot favoriza vasospasmul sunt:
• La nivel mamelonului există traume
• Bebelușul nu se atașează corect la sân
• Ești foarte stresată
• Te-ai expus fumului de țigară
• Ai o boală autoimună (Precum artrită reumatoidă, lupus etc.)
• Te-ai expus prea mult la temperaturi scăzute

Pentru a ști sigur dacă durerile din alăptare sunt sau nu determinate de un vasospasm, consultă un medic. Dacă simptomele tale sunt intense, cel mai probabil ți se vor  recomanda un unguent special, efectuarea unui masaj ușor cu ulei de măsline, evitarea nicotinei și a cafeinei, evitarea anticoncepționalelor cu estrogen.

Porți de mult timp un sutien care nu ți se potrivește
Un sutien care nu este adecvat va crea o presiune suplimentară asupra sânilor tăi, provocându-ți dureri. Poți să eviți să suferi din cauza lor dacă vei alege unul din materiale cât mai naturale, ce lasă pielea să respire, fără susținere cu sârmă, care să nu fie prea strâmt.
Nu uita că sutienul ales corect te poate feri și de alte probleme serioase, cum ar fi blocarea canalelor galactofore sau mastita.

Exemple de măsuri pe care le poți lua pentru a evita durerile  din alăptare

Pentru a putea alăpta în cele mai bune condiții, cu un disconfort minim, specialiștii recomandă să se țină cont de următoarele sfaturi:
Nu insista să-i dai bebelușului să sugă după un program impus de tine, ci respectă-i nevoile
Alăptând cât mai des, mai ales în primele săptămâni de viață ale acestuia, vei evita acumularea de lapte în canalele galactofore și apariția blocajelor sau angorjării sânilor. Oricare dintre acestea pot provoca dureri mari și pot afecta semnificativ procesul de lactație.

Asigură-te că bebelușul are o poziție confortabilă de supt
În vederea confortului amândurora, va trebui să încerci mai multe poziții de alăptare până când le vei descoperi pe cele mai bune. Procedând așa, vei reduce din proababilitatea să ai dureri de sâni.

Îngrijește-ți mameloanele așa cum trebuieMulti-Mam balm
Poți evita mameloanele crăpate, dureroase și uscate sau chiar apariția vasospasmului dacă-ți vei masa regulat sânii cu unguente speciale.
Spre exemplu, Multi-Mam Balm se bazează pe o selecție de uleiuri vegetale. O caracteristică distinctă a produsului este dată de prezența Squalenului, o componenta esențială a sebumului uman. Gelul se absoarbe rapid, nu imprimă gust sau miros pielii și este absolut sigur dacă este înghițit de copil. De aceea, nu este necesară îndepărtarea sa înainte de alăptare, oferind astfel protecție directă și în timpul alăptatului.
„Multi-Mam Balm" se aplică pe mamelon și se masează ușor.

Folosește corect pompa de sân
O metodă pentru a mai reduce din riscul apariției durerilor de sâni în alăptare este să apelezi la aceasta. În vederea unei utilizări corecte vei ține cont de indicațiile de mai jos:
• Vei face duș sau vei aplica o compresă călduță înainte să utilizezi pompa de sân
• Vei bea ceva cald înainte
• Masează-ți sânul cu un ulei puternic hidratant (cum ar fi cel de cocos sau de măsline), cu mișcări circulare, de sus în jos
Foarte important este să recurgi la pompa de sân între sesiunile de alăptare!

Mama ce foloseste pompa de san

Citește și: Iată de câte ori trebuie să folosești pompa de sân când alăptezi

Aplică imediat ceva cald dacă simți vreo umflătură ce ar putea indica un canal galactofor blocat
După ce vei ține o compresă caldă pe sân, vei avea grijă să te apleci și să-ți iei puțin sânul în mână, scuturându-l ușor. În acest fel, se va crea un drenaj mai bun și nu te vei mai confrunta cu dureri severe.

Alege sutienul care să ți se potrivească perfect
Așa cum s-a menționat anterior, sutienul adecvat perioadei de alăptare nu va crea presiuni care să favorizeze dureri ale sânilor.

Ai grijă la poziția ta de somn
Ca să nu fii în situația de a crea presiune asupra sânilor plini de lapte, încearcă să te străduiești să nu dormi adesea pe burtă.

Tu te-ai gândit până acum la motivele ce ar putea determina dureri ale sânilor în cadrul procesului de alăptare?

Citește și: 7 moduri prin care poți să faci alăptarea mai confortabilă

Surse:
www.babycentre.co.uk, www.mynursingcoach.com, www.nhs.uk,www.triptomotherhood.com

Articolul urmator
Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare
Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dureri de oase: cauze și motive de îngrijorare
    Dureri de oase: cauze și motive de îngrijorare

    Durerea de oase nu este la fel de frecventă precum cea musculară sau articulară și poate fi „surdă” ori ascuțită, intensă. De asemenea, pielea din zona afectată de...

    Are 42 de ani și a născut cvadrupleți identici, deși aștepta tripleți!
    Are 42 de ani și a născut cvadrupleți identici, deși aștepta tripleți!

    „Mă simt foarte norocoasă, cea mai norocoasă mamă din întreaga lume”, mărturisește emoționată Kimberly Fugate, o femeie în vârstă de 42 de ani, din...

    Poveste de alăptare: mama care ani de zile a alăptat copiii altora
    Poveste de alăptare: mama care ani de zile a alăptat copiii altora

    Samantha Gadsden are 50 de ani și are o carieră prolifică de ... doică. Mai precis, timp de 6 ani, cât și-a alăptat cei trei copii, a alăptat și alți zeci de copii.

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public
    Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public

    Dacă ai alăptat vreodată în public, cu siguranță nu de puține ori te-ai „lovit” de privirile acuzatoare ale celor din jur care nu înțeleg de ce trebuie să...

    Își aștepta iubita la altar. Însă ea plecase deja spre ceruri și îi lăsase cel mai emoționant dar
    Își aștepta iubita la altar. Însă ea plecase deja spre ceruri și îi lăsase cel mai emoționant dar

    Ziua în care pășești spre altar cu ființa iubită ar trebui să fie una dintre cele mai frumoase. Uneori însă, viața are cu totul alte planuri și te poate pune în...

    Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna
    Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna

    Toti bebelusii se nasc cu reflexul de supt, asa ca stiu din instinct cum sa se hraneasca la sanul mamei. Cateodata insa, efortul de a se adapta la pozitia de alaptare este prea mare –...

    Prima băncuță de alăptare în public. Cum arată și de ce o dorim peste tot în lume
    Prima băncuță de alăptare în public. Cum arată și de ce o dorim peste tot în lume

    Deși peste tot în lumea alăptarea în public începe să nu mai fie un subiect tabu, în continuare există situații neplăcute care fac înconjurul lumii cu...

    © 2024 Qbebe