Enterocolita la bebelusi si copiii mici

Isabela Polnar

Enterocolita la bebeluși reprezintă una dintre problemele ce poate lua forme extrem de grave. Așadar, îngrijește-ți copilul cu mare atenție și ferește-l de inamicii care par să-l atace mereu. Află acum totul despre enterocolita la bebeluși, simptomele, cauzele apariției și tratarea acesteia.

Trebuie să știi că bacteriile și paraziții stau mereu la pândă spre a-i ataca sănătatea bebelușului tău. Așadar, din clipa în care devii mamă, trebuie să știi că vei avea mereu de luptat cu inamici greu de învins, dacă nu intervii rapid și eficient.

Ce este enterocolita?

Enterocolita reprezintă o infecție inflamatorie a intestinului subțire, respectiv gros, determinată de infecții cu bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți. Enterocolita la bebeluși se caracterizează, de obicei,  prin emisia de scaune frecvente, cu consistență modificată sau chiar lichide, însoțite de greață, vărsături, colici abdominali, febră, anorexie, stagnare ponderală și frisoane. În cazul în care bebelușul tău prezintă aceste simptome, trebuie să știi că de obicei se recomandă examenul bacteriologic al scaunelor, care poate pune în evidență microbul ce a declanșat enterocolita la bebelușul tău. Tratamentul profilactic constă de fapt în respectarea principiilor de igienă alimentară.

Sfatul specialistului

Dr. Anca Vidrighin, medic specialist pediatru, ne oferă informații importante despre enterocolita la bebeluși:
"Enterocolita acută reprezintă o problemă de sănătate publică prin morbiditate și mortalitate la vârsta de sugar și copil mic, în special în mediile sociale defavorizate. Ea este definită prin eliminarea prea rapidă (3-5 scaune pe zi sau creșterea de cel puțin 2 ori față de numărul de scaune din ultimele 2 săptămâni) a unor scaune prea lichide. Caracterul "acut" al diareei este definit de evoluția acestei boli în mai puțin de 2 săptămâni. O diaree care durează mai mult de 2 săptămâni nu se mai încadrează în termenul de "acut"; este o enterocolită cronică.
Etiologia enterocolitelor acute poate fi împărțită în 3 mari categorii: infecții enterale (bacteriene, virale, protozoare, fungi), infecții parenterale (sepsis, infecție de tract urinar, otită medie, otomastoidita) și greșeli de alimentație (greșeli de diversificare). Majoritatea din cazuri au etiologie virală (rotavirus, adenovirus, astrovirusuri s.a.), doar 20-50% au etiologie bacteriană (E.coli, Salmonella, Shigella, Enterobacter, Klebsiella, Staphylococcus aureus s.a.) și 20% au etiologie neelucidată. Tabloul clinic in enterocolite include pe lângă scaunele diareice și alte manifestări, cum ar fi durerile abdominale colicative, vărsături și febră, ajungându-se în unele cazuri la deshidratare și în formele cele mai grave la insuficiență renală. Semnele deshidratării constau în: uscarea mucoaselor, creșterea frecvenței cardiace și a numărului de respirații, scăderea diurezei și modificarea pliului cutanat.

Diagnosticul de laborator confirmă în cele mai multe cazuri diagnosticul etiologic. Acesta se poate realiza de rutină prin coprocultură. Din păcate, această investigație are valoare limitată și costuri mari, iar rezultatele pozitive nu apar mai devreme de 72 de ore.
Avându-se în vedere pierderile semnificative de apă și electroliți prin scaune, vărsături și febră, raportate la suprafața corporală mică la aceste vârste, este important să ne adresăm cât mai repede medicului specialist pediatru pentru instituirea unei conduite terapeutice adecvate. Nu trebuie ca părinții să adopte o atitudine liniștitoare în condițiile în care copilul este somnolent și refuză sau varsă toate alimentele sau medicamentele care se impun a fi administrate și prezintă în continuare diaree. În această situație se impune adresarea de urgență la spital în vederea instituirii perfuziei endovenoase."

Care sunt factorii ce declanșează enterocolita la bebeluși?

De obicei, factorii care declanșează apariția enterocolitei la bebeluși sunt bacteriile, virusurile, parazitii și ciupercile. De asemenea, afecțiunea poate fi determinată de anumite alimente, precum fructele de mare sau mâncăruri cu maioneze sau chiar apă sau mâinile murdare. Dar există și alti factori de risc ce duc la apariția inflamației mucoasei tubului digestiv: boli intestinale (boala Crohn sau sindromul intestinului iritabil), expunerea la anumite substanțe toxice, în special prin ingerarea accidentală, abuz de medicamente sau scăderea cantității de acid clorhidric din stomac. Ca mamă, trebuie să știi că sezonul estival este asociat mereu cu un număr record de îmbolnăviri, dar există agenți infecțioși implicați preponderent în cazurile de enterocolită și în sezonul rece: virusul norwalk sau  virusul cunoscut sub denumirea de rotavirus.

Cauza numărului mare de îmbolnăviri de enterocolită la bebeluși este de cele mai multe ori apa din piscină. Aceasta poate fi o sursă de îmbolnăvire atât pentru copii, deoarece aceștia înghit multă apă, iar clorul din apa din piscină nu poate fi în cantitate suficientă pentru a omorî toți microbii. Trebuie să fii foarte atentă la bebelușul tău întrucât simptomele apar brusc și foarte rapid, la câteva ore după ingerarea alimentului sau a apei contaminate și diferă de la bebeluș la bebeluș. Trebuie să știi că de obicei, inapetența - lipsa poftei de mâncare- este primul indiciu că ceva este în neregulă cu bebelușul tău.

Care sunt simptomele enterocolitei la bebeluși?

enterocolita-la-bebeluși-bebe care stă întins pe jos

Simptomele diferă de la bebeluș la bebeluș, însă trebuie să știi că simptomele cele mai des întâlnite sunt colicii abdominali, vărsăturile alimentare, scaunele modificate și numeroase, respectiv febra bebelușului. Acestea sunt câteva din simptomele care trădează apariția enterocolitei. Dacă bebelușul tău are febră și aceasta nu poate fi stăpânită prin administrarea de antitermice, varsă foarte des, nu poate mânca, dar nici nu primește medicamente pe cale orală, suferă de colici abdominali, atunci este necesară o consultație de urgență la medicul specialist. Enterocolitele severe necesită internarea și dacă sunt netratate corespunzător pun viața copilului tău în pericol.

Cum se tratează enterocolita la bebeluși?

Dacă nu este vorba despre o enterocolita severă, cum ar fi enterocolita dizenteriformă care se manifestă prin scaune cu multe mucozități sau cu sânge, atunci tratamentul constă în repaos digestiv. Acest lucru înseamnă că bebelușul tău nu va mânnca și nu va bea un anumit număr de ore, în funcție de recomandarea medicului specialist. Hidratarea cu ceaiuri neîndulcite, apă plată, zeama de orez sau supă de morcovi sunt obligatorii după repaosul digestiv pentru a compensa pierderea de lichide.

Experții recomandă evitarea lactatelor pentru că ele conțin lactoză, un dizaharid care nu poate fi complet digerat de un intestin bolnav, plus sucurile acidulate, toate cruditățile precum fasolea, broccoli, mazărea, conopida, atât timp cât este necesar, după recomandarea medicului specialist. Pentru bebeluși, trebuie să știi că există un lapte special, fără lactoză și cereale fără gluten, ușor de administrat și cu un gust plăcut.  De asemenea, specialiștii recomandă ca dieta să fie respectată o perioada mai lungă, chiar și după dispariția simptomelor enterocolitei. Acest lucru permite intestinelor și sistemului digestiv să se refacă în totalitate. În afară de dietă, în funcție de sfatul medicului specialist, se poate administra o medicație antispastică, pentru calmarea durerilor abdominale, o medicație antiflatulentă și medicație antidiareică specifică. La acestea se poate adăuga sau nu antibiotic, în funcție de recomandarea medicului specialist. Nu uita că utilizarea nerațională a antibioticelor duce la perturbarea florei intestinale normale nepatogene a bebelușului tău sau poate determina selecționarea unor tulpini microbiene rezistente la antibiotice. De aceea, trebuie să urmezi sfatul medicului specialist. În ceea ce privește durata tratamentului, acesta poate fi administrat timp de trei, cinci sau mai multe zile, în funcție de forma clinică și de modul de răspuns la medicație și dietă.

Cât de periculoasă este enterocolita la bebeluși?

Eliminând pericolul imediat pe care virusurile, bacteriile, ciupercile și paraziții care declanșează enterocolita la bebeluș îl presupun, enterocolitele sunt periculoase și din cauza urmărilor de durată. 

enterocolita-la-bebeluși-wellkid complex de vitamine

WELLKID BABY and INFANT sirop
Complex de vitamine, minerale,
semințe de in și extract de malț
(sursa de acizi omega 3)

În cazul bebelușilor, agenții infecțioși care declanșează boala afectează profund întregul sistem digestiv care este oricum imatur la nou-născuți  și pot determina o sensibilitate digestivă pentru întreaga viață. Este foarte important să știi că enterocolitele care evoluează cu sindromul de malabsorbție determină cea mai gravă complicație a bolii, și anume denutriția. Denutriția este cauzată de deficitul de absorbție al aminoacizilor, acizilor grași, electroliților și vitaminelor necesare în primele luni de viață ale bebelușului. De obicei, o pierdere în greutate cu mai mult de 15% este considerată denutriție. De asemenea, este recomandat ca după fiecare episod de boală să se administreze un complex de multivitamine, care să ajute organismul să îşi revină.

Este important de știut că poți preveni apariția enterocolitei la bebelușul tău prin respectarea regulilor de igienă, spălarea eficientă a alimentelor care se consumă neprelucrate termic, spălarea și dezinfectarea tacâmurilor. Trebuie să fii foarte atentă cu modul de alimentație al copilului tău și mai ales, trebuie să fii foarte atentă la igiena ta și a bebelușul tău.

Surse foto: Unsplash

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Val de cazuri de enterocolită! Locurile de joacă și parcurile neigienizate, focare de infecție pentru copii
  Val de cazuri de enterocolită! Locurile de joacă și parcurile neigienizate, focare de infecție pentru copii

  Tot mai mulți copii ajung la spital mușcați de căpușe sau cu simptome de enterocolită. Weekendul acesta părinţii au stat ore întregi pe holurile camerelor de gardă cu micuții...

  Alertă! Epidemie de enterocolită pe litoral! Ce avertizări au medicii pentru părinții români
  Alertă! Epidemie de enterocolită pe litoral! Ce avertizări au medicii pentru părinții români

  Enterocolita este o boală virală care se transmite extrem de ușor de la om la om prin alimente contaminate și prin apă. Întrucât litoralul este aglomerat în această...

  Care sunt simptomele de coronavirus la bebeluși și copii mici
  Care sunt simptomele de coronavirus la bebeluși și copii mici

  Studiile recente au descoperit faptul că micuții reacționează destul de bine în raport cu noul virus COVID-19. Se pare că doar o rată destul de mică de copii (incluzând...

  Bebeluși fericiți și în siguranță! Cum îi ajutăm pe cei mici să se distreze în timp ce învață
  Bebeluși fericiți și în siguranță! Cum îi ajutăm pe cei mici să se distreze în timp ce învață

  Joaca este mai mult decât o simplă activitate distractivă. Îi ajută pe micuții noștri să crească sănătos și armonios și să își dezvolte abilitățile...

  Mascații au greșit adresa și au dat buzna peste o mamă și copiii ei: „Copiii plângeau. Cei mici erau foarte speriați. Am chemat Ambulanța”
  Mascații au greșit adresa și au dat buzna peste o mamă și copiii ei: „Copiii plângeau. Cei mici erau foarte speriați. Am chemat Ambulanța”

  În dimineața zilei de joi, 13 februarie, un grup de mascați a descins din greșeală în locuința unei femei din Brașov. Copiii acesteia au făcut atac de panică și au avut...

  Declaratia șocantă a lui Ricky Martin: „Copiii mei sunt prea mici, dar sper să fie gay”
  Declaratia șocantă a lui Ricky Martin: „Copiii mei sunt prea mici, dar sper să fie gay”

  Ricky Martin stârnește controverse cu cea mai recentă declarație a sa. Într-un interviu în cadrul emisiunii „The Daily Show”, despre copiii lui, artistul a...

  EDUBOX, educație pentru copiii mici de acasă
  EDUBOX, educație pentru copiii mici de acasă

  Când a fost anunțată starea de urgență, părinții și-au luat în brațe copiii și s-au adaptat la o nouă viață. Dincolo de teama de necunoscut și de boală era și...

  Copiii care nu dorm bine când sunt mici, vor avea probleme mari la școală, spune știința
  Copiii care nu dorm bine când sunt mici, vor avea probleme mari la școală, spune știința

  Somnul este extrem de important în dezvoltarea copiilor, iar un studiu recent a demonstrat ca lipsa sa în copilărie poate cauza probleme mari ulterior. Iată cum acei copii care...

  © 2022 Qbebe