Febra la bebelușii alăptați

Una dintre situațiile cu care te poți întâlni oricând pe timpul procesului de alăptare este și apariția febrei la bebeluș. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi când este cazul să te îngrijorezi cu privire la aceasta, precum și de ce este important să continui să-ți alăptezi bebelușul și când nu se va simți bine.

Cum îți dai seama că bebelușul are febră

Primul indiciu pe care trebuie să-l urmărești este dacă fruntea sa este mai caldă ca în mod obișnuit. De asemenea, dacă a intervenit febra vei sesiza și alte manifestări:
• Corpul bebelușului este mai cald decât de obicei și este roșu la față
• Va transpira mai mult- În caz de febră, corpul bebelușului va încerca să se adapteze schimbării de temperatură
• Apar frisoanele - Acestea intervin când creierul acționează pentru a crea un echilibru între producerea de căldură și pierderea ei. Frisoanele sunt tremurături de scurtă durată, al căror scop este să genereze căldură în corp. Contracțiile musculare încălzesc din nou corpul până într-un punct. Din acest motiv, vor fi mai frecvente când nivelul maxim al febrei este atins
• Bebelușul nu mai este dornic să mănânce, dar ar vrea să bea mai mult
• Nu mai este la fel de interesat de activitățile ludice
• Este mai letargic sau, dimpotrivă, este mai agitat și mai greu de calmat

Din ce cauze poate apărea febra la bebeluși

Medicii vin cu următoarea precizare: febra nu este o boală în sine, ci un simptom, o dovadă a faptului că organismul luptă. Printre motivele cele mai cunoscute pentru care poate interveni se numără:
• Infecțiile virale sau bacteriene- Odată ce organismul detectează un agent patogen, îi va trimite creierului semnalul să crească temperatura corpului. Astfel, va apărea febra, în special dacă o bacterie va elibera toxine în fluxul sanguin. În infecțiile virale sau bacteriene se poate observa o fluctuație a febrei

• Vaccinările- Specialiștii spun că este normal ca un bebeluș să se confrunte cu febra după ce a fost imunizat, dar că aceasta nu ar trebui să fie ridicată și ar trebui să cedeze rapid

• Deshidratarea- În situația în care un bebeluș este alăptat exclusiv la sân și, din diverse motive, nu primește și alte lichide, poate ajunge să se deshidrateze cu ușurință. Din cauza deshidratării poate surveni și febra

• Expunerea la căldura de afară și insolația- Când bebelușul stă prea mult în căldură sau la soare, poate apărea insolația. De obicei, aceasta este însoțită de febră cuprinsă între 37, 8 și 39. Dacă bănuiești că bebelușul are insolație, nu mai sta pe gânduri și ia cât mai rapid legătura cu un medic

• Erupțiile dentare- Cel mai important aspect pe care trebuie să-l reții  este: erupția dentară nu va provoca niciodată febră mare. De obicei, spun medicii, o erupție dentară este însoțită de o febră ușoară (până în 38). Dacă în paralel cu erupția dentară apare febra mai mare de 38, înseamnă că bebelușul este bolnav

• Bebelușul a fost îmbrăcat mult prea gros- Uneori, când este prea cald, să lași un bebeluș îmbrăcat cu haine prea groase poate să conducă la o febră ușoară

Când să soliciți ajutor medical în caz de febră la bebeluș

Medicii pediatri menționează faptul că temperatura normală a corpului unui bebeluș ar trebui să fie situată între 36, 1 și 37, 7. Dacă temperatura depășește aceste valori și este însoțită și de alte manifestări, va trebui să iei legătura cu un medic. Reține că un bebeluș sub vârsta de 3 luni, care are febră, trebuie consultat cât mai rapid, în condițiile în care nu va fi simplu să fie identificată cât mai rapid cauza exactă a acesteia. De asemenea, te vei adresa urgent medicului în oricare dintre următoarele situații:
• Bebelușul este foarte letargic și nu mai este receptiv la ceea ce se întâmplă în jur

Bebelus care nu se simte bine si i se ia temperatura
• Ți se pare că respiră greu
• Este foarte agitat și nu-l poți liniști cu nimic
• Pe piele vezi o erupție
• Sesizezi semnele unei deshidratări: bebelușul are pielea uscată, caldă, mai puțin elastică, nu mai are lacrimi, udă mai puține scutece, are gura uscată etc.
• Bebelușul are convulsii

Citește și: Pas cu pas de la specialist: ce să faci când copilul are febră

De ce este bine să continui să-ți alăptezi bebelușul dacă are febră

Specialiștii în lactație spun că este foarte important să nu întrerupi alăptarea chiar dacă bebelușul are febră, în condițiile în care acest demers va fi benefic pentru amândoi. Iată de ce:
Nu îl vei înțărca pe bebeluș înainte de vreme
Dacă vei apuca să nu-l mai alăptezi câteva zile, este foarte posibil să ajungă să refuze sânul când vei încerca să reiei procesul. Acest lucru nu este de dorit, în special dacă bebelușul nu a ajuns la vârsta de 6 luni.

Îl vei ajuta să se însănătoșească mai repede

În condițiile în care laptele conține anticorpi, celule albe și enzime protectoare, toate acestea îi vor ajuta sistemul imunitar să lupte mai bine cu boala, grăbindu-i vindecarea. Practic, laptele matern își poate schimba compoziția când bebelușul este bolnav, întrucât și corpul tău va produce mai mulți anticorpi, care vor ajunge în fluxul tău sanguin și apoi în lapte.

Laptele matern este ușor de digerat
Adesea febra bebelușului este însoțită de tulburări digestive (cum ar fi crampele abdominale, diareea sau vărsăturile), așa că micuțul are nevoie de alimente care să se digere foarte ușor. Laptele tău va fi ideal și din acest punct de vedere, ajutându-l să primească în continuare nutrienți valoroși, care-l vor susține să lupte mai bine cu boala.

Laptele îl menține hidratat pe bebeluș
Întrucât deshidratarea este una dintre complicațiile majore ale febrei, un bebeluș alăptat poate fi mai ferit de aceasta datorită laptelui matern. De aceea, este esențial ca și tu să te hidratezi cât mai bine, astfel încât să te asiguri că vei avea un flux bun al laptelui pentru a-ți hrăni bebelușul.

Alăptarea îi va asigura bebelușului confortul de care are nevoie
Dacă bebelușul va fi adus foarte aproape de tine prin alăptare, nivelul de oxitocină va crește și îl va ajuta să fie mai calm, mai relaxat. În acest context, va putea să învingă mai ușor febra și să-și recapete starea de bine.

Mama ce isi alapteaza bebelusul

În funcție de starea bebelușului, alăptează-l cât de des se poate și, dacă se simte foarte slăbit, poți să continui să-i dai lapte matern prin oricare dintre aceste soluții: fie vei utiliza o pompă de sân, fie îi vei pune laptele extras într-o seringă și i-l vei da treptat, puțin câte puțin.

Nu în ultimul rând, continuând să alăptezi și când bebelușul tău se simte rău din cauza febrei, nu te vei expune riscului de a te confrunta cu unele probleme, cum ar fi: angorjarea sânilor, blocarea canalelor galactofore sau mastita.

Cum să procedezi pentru a trece mai ușor peste situațiile în care bebelușul are febră în perioada de alăptare

Pentru ca tu și bebelușul tău să nu aveți de suferit din cauza vreunei întreruperi ale procesului de alăptare, pune în practică și următoarele sfaturi:
Multi-Mam Balm Continuă să ai grijă de sânii tăi
Spre exemplu, pentru a nu te confrunta cu mameloane crăpate și dureroase, apelează la un unguent ce protejează pielea sensibilă a acestora.
Poți încerca și „Multi-Mam Balm" ,care previne iritațiile, îngrijind pielea mameloanelor înainte și după alăptare. Acesta nu trebuie îndepărtat de pe sân înainte de sesiunile de alăptare, fiind natural și inofensiv pentru copil.

Citește și: Alăptarea: soluții pentru mameloane dureroase și crăpate

Hidratează-te cât poți de mult
Așa cum s-a precizat deja, hidratarea optimă va asigura un flux optim de lapte matern pentru a continua să-ți hrănești bebelușul, susținându-l pentru a se vindeca mai repede.

Hidratează-ți constant bebelușul
Alături de laptele tău, dacă medicul îți va recomanda, poți să-i dai bebelușului și alte fluide pentru a nu se deshidrata din cauza febrei. În funcție de vârsta sa, îți pot fi recomandate soluții cu electroliți, apă sau, dacă bebelușul este hrănit și cu lapte praf, o suplimentare a laptelui matern cu mici porții din acesta din urmă.

Nu-ți îmbrăca bebelușul prea gros
Dacă bebelușul are febră, nu-i pune haine prea groase, ci unele cât mai ușoare, care să-i lase pielea să respire și îi va permite să-și regleze mai bine temperatura corpului.

Schimbă-ți pozițiile de alăptare
Când bebelușul nu se simte bine din cauza febrei, ar trebui să găsești poziții de alăptare care să-l ajute să stea în continuare la sânul tău. Pentru a-ți fi mai la îndemână, te poți ajuta, de exemplu, de perne obișnuite sau chiar de o pernă de alăptare.

Reține și următorul sfat: nu te apuca să-i dai bebelușului diferite medicamente fără a consulta un medic, întrucât i-ai putea face mai mult rău decât bine!

Tu cum ai trecut peste perioadele în care bebelușul tău a avut de suferit din cauza febrei?

MagazinVavianPharma.ro 

Surse:
www.medela.com, www.momjunction.com, www.parenting.firstcry.com, www.webmd.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Daca toți bebelușii ar fi alăptați, s-ar înregistra economii de 1 miliard de dolari pe zi
  Daca toți bebelușii ar fi alăptați, s-ar înregistra economii de 1 miliard de dolari pe zi

  Experții în domeniul sănătății fac apel către mămicile care alăptează, având nevoie de sprijinirea mai intensă a acestora! Conform unor noi comunicate, costul economic...

  Ce sa faci cand ai febra. Cum sa scapi de febra rapid
  Ce sa faci cand ai febra. Cum sa scapi de febra rapid

  Ce sa faci cand ai febra. Febra este un episod destul de urat si nimanui nu-i place sa fie bolnav. Insa, inainte de a lua orice decizie pentru a scadea febra, nu uita ca aceasta este o...

  Studiu nou: copiii alăptați au rezultate neurocognitive superioare
  Studiu nou: copiii alăptați au rezultate neurocognitive superioare

  Laptele matern are proprietăți impresionante, fiind considerat cel mai bun aliment pentru bebeluș, întrucât este adaptat perfect nevoilor sale! Conține cantitatea optimă de...

  Bebelușii nu au nevoie de apă, chiar dacă este caniculă
  Bebelușii nu au nevoie de apă, chiar dacă este caniculă

  Este obligatorie hidratarea corectă în perioada de caniculă, dar nu și pentru bebeluși. Conform specialiștilor, cei mici nu au nevoie de apă.

  Febra la copii - Ce trebuie să facem?
  Febra la copii - Ce trebuie să facem?

  Febra este un simptom, nu o boală. Atunci când e prezentă, ne arată că, de fapt, corpul lucrează cum ar trebui şi luptă împotriva diferitelor infecţii.

  O mare companie aeriană: Dacă doriți să alăptați, vă rugăm să vă acoperiți!
  O mare companie aeriană: Dacă doriți să alăptați, vă rugăm să vă acoperiți!

  O companie aeriană le-a solicitat mamelor care alăptează în timpul zborurilor să se acopere când efectuează acest demers.

  Moașa Vania Limban: Dacă alăptați, acel sentiment al responsabilității vă va însoți pe tot parcursul vieții
  Moașa Vania Limban: Dacă alăptați, acel sentiment al responsabilității vă va însoți pe tot parcursul vieții

  Vei afla aici informații interesante despre problemele sânilor în alăptare, cum pot fi prevenite și tratate, informații prezentate de Vania Limban, moașă, la Ora de...

  De ce apare constipația la bebelușii care încep diversificarea
  De ce apare constipația la bebelușii care încep diversificarea

  Unii bebeluși nu reacționează bine la diversificare și, de multe ori, atunci când trec la o alimentație solidă se pot constipa, adică fie nu au scaune pe o anumită perioadă de...

  © 2021 Qbebe