Leucocite în urină la copil: cauze, simptome și tratament

Leucocite în urină la copil: cauze, simptome și tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Leucocitele prezente în urină la copil indică de cele mai multe ori infecții de tract urinar. Care sunt cauzele, simptomele și modalitățile de tratament necesare acestei probleme de sănătate vei afla în articolul următor.

Leucocite în urină la copil - cauze

Organismul uman produce globule albe sau leucocite pentru a combate infecțiile bacteriene, virusurile și fungii. Leucocitele sunt de mai multe categorii, precum granulocite, monocite și limfocite. Institutul Național pentru Cancer este de părere că leucocitele sunt celulele care țin de sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că sunt importante în combaterea infecțiilor. Dacă este descoperit un exces de leucocite în urină, poate fi un semn că este o infecție prezentă. Conform specialiștilor din SUA, un procent de 5% dintre fete și 1-2% dintre băieți vor dezvolta o infecție de tract urinar.

De obicei nu există leucocite în urină deoarece rinichii nu permit celulelor sanguine să ajungă în urină, iar sângele nu are niciun fel de contact cu urina în vreun mod. Dacă totuși există o infecție a rinichilor sau a vezicii urinare sau dacă există o inflamație din cauza pietrelor de la rinichi, bolilor imune, alergiilor sau unor excrescențe la nivelul sistemului genito-urinar, sângele poate ajunge astfel în urină. 

Leucocitele sunt observate cel mai probabil acolo unde infecția este prezentă deoarece sunt celulele care combat microorganismele patogene. Din motive similare, observăm pete albe în interiorul gâtului uneori când ne confruntăm de durere de gât sau punctee albe pe piele atunci când suferim de acnee infectată; zonele de culoare albicioasă nu reprezintă decât depozite de globule albe, care formează puroi. Așadar, nu trebuie să te îngrijoreze prezența leucocitelor, ci mai degrabă să îți pui întrebarea care ar putea fi cauza pentru apariția acestora.

leucocite in urina la copil

Simptome și diagnostic pentru leucocite în urină la copil

În cazul în care numărul de leucocite prezent în urină la copil depășește 5, indică cel mai probabil o infecție de tract urinar. Explicația cea mai plauzibilă și la îndemână este cistita, o afecțiune care apare în urma unei infecții a vezicii urinare.
În mod concret, simptomele pe care trebuie să le urmărești atunci când suspectezi o infecție sau prezența leucocitelor în urină sunt următoarele: frecvență crescută a urinărilor, copilul întâmpină dificultăți la eliminarea urinii/senzație de arsură, iar aceasta poate mirosi urât. Febra, frisoanele, durerea abdominală, greața și vărsăturile sunt de asemenea simptome ale unei infecții urinare. Uneori copilul poate prezenta incontinență urinară, durere abdominală și febră ușoară, precum și durere la nivelul spatelui, pe lateral. Reține că aceste simptome pot fi legate de alte probleme, iar investigațiile vor trebui să fie efectuate pentru a confirma o infecție de tract urinar.

După ce sunt identificate leucocite în urină, următorul pas în stabilirea corectă a diagnosticului, precum și a tratamentului constă în urocultură care durează între 24-48 ore (mostra de urină este analizată microscopic pentru a identifica microorganismele cauzatoare și pentru a stabili antibioticul potrivit pentru eradicarea infecției). Urocultura este recomandată de medicii de familie din SUA de fiecare dată când copilul are febră inexplicabilă timp de mai multe zile. De subliniat că esteraza leucocitară și nitrații sunt produși în caz de infecție, iar dacă sunt identificați în urină, sunt în general indicatori ai infecției urinare. În cazul în care nu este prezentă nicio infecție, pot fi necesare teste suplimentare pentru a măsura funcția renală și a urmări forma rinichilor cu ajutorul unor radiografii. Alte variante de diagnostic presupun cistouretrografie pentru a vizualiza în interiorul vezicii urinare cu ajutorul unui tub subțire și flexibil, prin care circulă un lichid (care se observă pe radiografie atunci când copilul urinează). Mai există și o radiografie a rinichilor care se realizează cu introducerea unui medicament radioactiv în fluxul sanguin al copilului și apoi sunt realizate imagini cu un aparat special; sunt vizibile cicatricele din rinichi. Nu în ultimul rând, o pielografie intravenoasă este un test care poate fi folosit pentru a vizualiza rinichii și tractul urinar; nu este ca o radiografie renală.

Pentru copiii care se confruntă cu artrită reumatoidă juvenilă, există anumite medicamente care pot conduce la retenție urinară, reacții alergice și boli ale sângelui ca efecte adverse. Pentru a exclude această posibilitate, este important să fie informat medicul cu privire la medicația curentă a copilului.

Leucocite în urină la copil - tratament

Tratamentul pentru copiii care se confruntă cu un nivel ridicat de leucocite în urină poate fi inițiat imediat. Manualul Merck este de părere că antibioticele (cu administrare orală) pot fi administrate acestora pentru a încerca eliminarea infecției. De reținut că este esențială urmarea întregului plan de tratament, chiar dacă copilul se simte mai bine după 1-2 zile; pentru a distruge toate bacteriile trebuie antibioterapie completă. Dacă infecția de tract urinar a cauzat vreo leziune la nivelul rinichilor sau al altor structuri urinare, un plan de tratament mai extensiv va trebui luat în considerare. Medicii de familie recomandă spitalizarea în cazul copiilor cu vârsta mai mică de 3 luni sau în cazul în care simptomele sunt grave.

leucocite in urina la copil

De reținut

Există câteva modalități de prevenire pentru a împiedica instalarea unei infecții urinare. În cazul fetelor este esențial să învețe să se curețe din față spre spate atunci când folosesc toaleta, pentru a evita transferul bacteriilor fecale în tractul urinar. De asemenea, unii copii au instabilitate urinară - vezica încearcă să se golească înainte să fie plină și poți interveni ducând copilul la toaletă la 2-3 ore sau cu ajutorul medicamentelor. De asemenea, și constipația poate conduce la infecții urinare, fiind de ajutor în acest sens modificări în alimentație.

Un medic trebuie să evalueze copilul în cazul în care consideră că poate avea leucocite în urină. Dacă cel mic a primit un aport suplimentar de vitamina C sau proteine, trebuie menționat acest lucru medicului pediatru. Un exces de proteine și vitamina C poate conduce la un test negativ, chiar când sunt prezente leucocite în urină.

 
Pentru un copil sănătos asigură-te că acesta are parte de toate vitaminele și mineralele pentru a de dezvolta armonios. Poți apela la un supliment care să asigure aportul necesar copilului, precum WellKid, un supliment alimentar care protejează aportul nutrițional al copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Nu conține: coloranți artificiali, conservanți sau lactoză, sare sau grăsimi.

 

Surse: www.mayoclinic.org; www.medicalnewstoday.com; www.healthline.com; www.livestrong.com

Surse: www.livestrong.com; www.mayoclinic.org; www.netdoctor.co.uk; www.aafp.org

Articolul urmator
Edem papilar: cauze, simptome și tratament
Edem papilar: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

    Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    © 2024 Qbebe