Nu renunța la vitamine când pleci la drum! Uite ce trebuie să pui în bagaj

Nu renunța la vitamine când pleci la drum! Uite ce trebuie să pui în bagaj

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Unul dintre cele mai importante demersuri pe care le faci în momentul în care pregătești bagajele pentru concediu sau pentru o delegație este să ai grijă să iei la tine o trusă de prim-ajutor. Alături de produse de primă necesitate, nu ar trebui să uiți nici de suplimente alimentare utile pentru starea de bine a celor mari și a celor mici. Parcurge cu atenție articolul de mai jos și află ce nu ar trebui să-ți lipsească din „recuzita” de călătorie pentru a avea parte de o călătorie de vis, fără griji.

Vitamina A

Printre cele mai importante roluri ale acestei vitamine solubile în grăsimi se numără:

  • Este un antioxidant puternic (protejează împotriva radicalilor liberi, care conduc la îmbătrânire sau la declanșarea unor boli cronice)
  • Este benefică pentru sănătatea ochilor, prevenind degenerescența maculară
  • Este implicată în buna funcționare a sistemului imunitar (este implicată în crearea unor celulele componente ale sistemului imunitar, cum ar fi celulele B și T, care au funcția de a formula răspunsuri în fața unor agresori)
  • Este esențială pentru dezvoltarea placentei, pentru dezvoltarea normală a fătului
  • Are grijă de sănătatea pielii

Cele două forme sub care vitamina A poate fi preluată din dietă sunt: vitamina A preformată (retinolul și retinyl ester) și carotenoizii. Vitamina A preformată se regăsește în alimente precum: produse lactate, carne, pește. Beta-carotenul se află în alimente cum ar fi: morcovii, pepenele galbenul, cartoful dulce, papaya etc..

Vitamina A face parte dintre vitaminele care nu ar trebui să lipsească din cele pe care le vei avea la tine în concediu pentru că:

Contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar

Studiile au arătat că vitamina A este responsabilă și ea de funcționarea normală a sistemului imunitar întrucât:

  • Este implicată în dezvoltarea optimă a epiteliului (de la nivelul pielii, mucoasei orale, mucoasei de pe tractul intestinal, a celei de pe tractul respirator, de pe cel genito-urinar etc.), în stratificarea și diferențierea acestuia, epiteliul fiind prima „barieră” de apărare în fața agresorilor
  • Susține dezvoltarea și proliferarea celulelor de la nivelul timusului (o glandă cu funcție mixtă, având rol limfatic, dar și de glandă endocrină. Printre rolurile sale se numără și implicarea în buna funcționare a sistemului imunitar, în condițiile în care în structura sa se regăsesc limfocite B și limfocite T mature, ce ajută în construirea de răspunsuri imunitare)
  • Are impact pozitiv în diferențierea, maturizarea și funcționarea celulelor ce fac parte din structura sistemului imunitar
  • Inhibă dezvoltarea celulelor inflamatorii și promovează activarea celulelor T (acestea au capacitatea de a distruge celulele infectate, activând alte celule ale sistemului imuntar și formulând răspunsuri imunitare).

Vitamina A poate să fie regăsită într-un complex de multivitamine, poate să fie într-un supliment sub formă de retinol sau sub formă de carotenoizi ( mai ales beta-caroten). Consultă-te cu un medic dacă intenționezi să iei astfel de suplimente sau dacă dorești să-l oferi copilului.

Ajută la protejarea pielii în fața arsurilor solare

Un studiu din anul 2003 a ajuns la concluzia că vitamina A are capacitatea de a proteja pielea în fața ultravioletelor de tip B. Cei care au realizat studiul au apelat la femei care s-au expus la soare timp de mai multe ore și care și-au aplicat pe piele o substanță în care se regăsea și vitamina A (numită retynil palmitate). După aplicarea ei s-a putut sesiza, pe de o parte, că a acționat asupra epidermei filtrând radiațiile solare și, de pe altă parte, a prevenit apariția eritemului apărut ca urmare a expunerii la soare. Efectele vitaminei A au fost echivalente cu o protecție solară 20 în fața ultravioletelor de tip B.

Are efecte anti-îmbătrânire

Zilele însorite de vacanță aduc starea de bine mult dorită dar, în același timp, expunerile repetate și prelungite la soare nu sunt binevenite pentru tinerețea pielii.
Ca să eviți apariția/amplificarea liniilor fine de pe față sau petele de hiperpigmentare, apelează și la vitamina A sub formă de suplimente alimentare sau sub formă de produse destinate aplicațiilor topice. Acestea vor menține pielea mai netedă, mai elastică (va fi stimulată producerea de colagen și de elastină).

Femeie tanara care isi atinge delicat fata

Vitamina B

Complexul de vitamine B (cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) este vital în menținerea sănătății adultului și copilului deoarece:

  • Stimulează buna funcționare a imunității (Mai ales vitaminele B6 și B12 susțin reacțiile biochimice din cadrul sistemului imunitar)
  • Previne instalarea anemiei (cu precădere vitamina B12 este foarte utilă pentru producerea globulelor roșii)
  • Susține conversia hranei în energie
  • Vitaminele B sunt utile pentru funcționarea corectă a hormonilor (Sunt responsabile pentru producerea tuturor reacțiilor biochimice din celule și hormoni)
  • Susține funcționarea optimă a creierului (Spre exemplu, vitaminele B6, B9, B12 reglează buna-dispoziție, dar și capacitatea de concentrare, de memorare și de învățare)
  • Vitaminele B au grijă de sănătatea pielii, părului și unghiilor

Pe lângă grija de a introduce cât mai des în meniu alimente care să conțină diferite tipuri de vitamina B (spre exemplu, pentru vitamina B1 sunt surse excelente carnea, nucile și anumite legume, pentru vitamina B2 sunt bune ouăle, carnea, laptele, legumele verzi, pentru vitamina B3 sunt bune ciupercile, lactatele, carnea peștele, surse de vitamina B5 sunt carnea, organele, cerealele integrale, broccoli, surse de vitamina B6 sunt carnea și peștele, vitamina B7 se găsește, de exemplu, în carne, ouă, nuci, lactate, vitamina B9 se află în ficat, boabe, legume cu frunze verzi, vitamina B12 în carnea de vită, alimente fortificate etc.), apelează și la suplimente alimentare.

Numai un medic poate să recomande, în funcție de starea de sănătate a unui adult sau a unui copil, dacă un supliment să furnizeze un anumit tip de vitamina B sau să includă complexul de vitamine.

Pentru a te bucura de o stare de bine în concediu, pentru energie din plin și pentru evitarea stărilor de iritabilitate, de epuizare, de anxietate (semne ale unui deficit de vitamina B), cere sfatul medicului ca să poți avea parte de cel mai potrivit supliment cu vitaminele B. Acest demers este cu atât mai necesar cu cât un adult/un copil din familia ta se află sub tratamente cu medicamente ce au impact negativ asupra nivelurilor de vitamina B din organism (de exemplu, antibioticele, medicamentele pentru diabet, pentru reflux gastroesofagian generează scăderea nivelului de vitamina B12, iar medicamentele pentru epilepsie favorizează scăderea nivelului vitaminei B3, B6 și B9).

Capsule si tablete ce sunt puse pe o suprafata albastra pe care scrie vitamina B6

Vitamina C

Una dintre cele mai cunoscute vitamine este deosebit de utilă organismului întrucât:

  • Este un antioxidant puternic- Protejează de moleculele nocive provenite din radicalii liberi (cum ar fi toxinele din alimente, poluarea, fumul de țigară etc.), diminuând riscul de apariție a unor maladii cronice și prevenind îmbătrânirea timpurie
  • Veghează la buna funcționare a sistemului imunitar (Pe de o parte, sprijină funcționarea celulelor atât în cadrul imunității înnăscute, cât și a celei dobândite, iar pe de altă parte susține bariera epitelială pentru protejarea sporită în fața agenților patogeni și a stresului oxidativ, ce pot declanșa îmbolnăviri. De asemenea, vitamina C se acumulează în celulele numite fagocite, în special la nivelul neutrofilelor, stimulând activitatea antimicrobiană a acestora. Nu în ultimul rând, vitamina C are capacitatea de a acționa asupra celulelor B și T, cu rol esențial în formarea răspunsurilor imunitare)
  • Susține formarea proteinelor folosite pentru dezvoltarea țesuturilor, ligamentelor, tendoanelor, vaselor de sânge
  • Datorită rolului menționat anterior, favorizează vindecarea leziunilor, țesuturilor
  • Repară și menține cartilagiile, oasele, dinții
  • Stimulează absorbția fierului în organism

Flacon de vitamina C

Astfel de beneficii ar trebui să te determine să ai la tine când pleci în vacanță și suplimente alimentare pe bază de vitamina C. Medicii vin cu acest îndemn: zilnic ar trebui să consumăm fructe și legume ce sunt surse de vitamina C (cum ar fi citrice, pepene galben, fructe de pădure, ardei grași, varză roșie, roșii etc.), dar alături de ele ar trebui să nu uităm nici de suplimente care să o conțină. Ideal ar fi ca zilnic să luăm cam 500 mg de vitamina C din suplimente, iar în rest să mizăm pe o alimentație sănătoasă.

În plus, poți sta fără grijă în privința administrării suplimentelor cu vitamina C, în contextul în care aceasta este excretată prin urină, iar limita maximă sigură pentru un adult este de 2000 mg pe zi.

Alte motive pentru care merită să nu renunți la suplimentele alimentare cu vitamina C și pe durata concediului se leagă și de următoarele efecte pozitive, mai puțin cunoscute, ale acestei vitamine:

  • Creșterea toleranței la căldură- Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la următoarea concluzie: suplimentele de vitamina C, oferite adulților și copiilor, influențează pozitiv activitatea glandelor sudoripare, diminuând oboseala acestora. În aceste condiții, datorită vitaminei C se va diminua riscul de apariție a iritațiilor cutanate generate de expunerea la căldură
  • Diminuează efectele negative ale radiațiilor solare asupra pielii- În cadrul unui studiu, oamenii de știință au venit cu următoarea precizare: vitamina C nu acționează ca un factor de protecție solară dar, grație acțiunii sale antioxidante, transportă proteine necesare adăugării keratinocitelor (celule ale pielii) în epidermă și limitează eliberarea citokinelor (substanțe produse în cadrul sistemului imunitar) proinflamatorii. Pentru ca impactul vitaminei C asupra pielii să fie mai mare, se recomandă să se asocieze cu vitamina E, astfel încât să se reducă eritemul apărut ca urmare a expunerii la soare, să se prevină arsurile solare și îmbătrânirea prematură a pielii.

Vitamina D

Prezența insuficientă, în dietă, a alimentelor ce sunt sursă de vitamina D (cum ar fi peștele, ouăle, lactate, ciupercile, alimentele fortificate), un regim vegetarian/vegan, expunerea insuficientă la lumina soarelui, diverse afecțiuni ce împiedică absorbția optimă a acestei vitamine (cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, maladiile renale etc.) etc. sunt motive care ar trebui să te determine să apelezi, în funcție de sfatul unui specialist, la suplimente cu vitamina D.

Rolurile vitaminei D pentru sănătatea fizică și psihică a copilului și adultului sunt multiple și se referă la:

  • Contribuția la formarea unui sistem imunitar puternic- Receptorii de vitamina D sunt prezenți peste tot, inclusiv la nivelul celulelor ce sunt incluse în sistemul imunitar. Cu cât vitamina D ajunge la receptori, cu atât celulele vor funcționa mai bine și imunitatea va deveni mai solidă
  • Asigură oase puternice și dinți sănătoși -Vitamina D facilitează absorbția calciului, având grijă de oasele tale, făcându-le mai dense. De asemenea, ea are grijă de modul în care se contractă mușchii, protejându-te de căderi
  • Este benefică pentru mușchi- Datorită vitaminei D, care va pătrunde în nucleul celulei musculare, mușchii se vor contracta și se vor relaxa așa cum trebuie
  • Reglează dispoziția- Receptorii vitaminei D sunt prezenți în țesuturile și celulele sistemului nervos, vitamina D având rolul unui hormon neurosteroid implicat în neurotransmitere, în protecția neuronilor, ceea ce diminuează riscul de apariție a tulburărilor de dispoziție, inclusiv a a stărilor depresive
  • Favorizează menținerea unei greutăți corporale normale (metabolizarea unei cantități suficiente de vitamina D scade predispoziția de acumulare excesivă de țesut adipos)

Deși poți fi tentată să crezi că nici tu, nici alt adult din familie sau nici copilul nu ați avea nevoie de suplimente cu vitamina D pe parcursul verii, în condițiile în care expunerea la soare este mult mai ridicată decât în alte perioade din an, specialiștii atrag atenția asupra următorului sfat: cel mai sănătos pentru organism este să existe o îmbinare între expunerea moderată la lumina soarelui și administrarea de suplimente alimentare pe bază de vitamina D.

Cu alte cuvinte, medicii îndeamnă să procedăm astfel: să existe o expunere neprotejată la soare, timp de 10-15 minute, a brațelor, picioarelor, spatelui, abdomenului, de 2-3 ori pe săptămână, urmată de aplicarea unei bune protecții solare. Practic, această expunere scurtă la soare ajută organismul să-și sintetizeze o cantitate suficientă de vitamina D, după care va începe automat să o distribuie pentru a se evita un exces, iar din acel moment lumina soarelui nu va mai fi benefică.

Ca regulă generală, nu neglija nici acest aspect: o plimbare zilnică în ar liber, de cel puțin 20 de minute, în special în lunile mai-septembrie, îți poate asigura o mare parte din doza zilnică de vitamina D.

Vitamina E

Când este vorba despre sănătatea întregii familii și pe parcursul vacanței, vitamina E nu ar trebui nici ea neglijată. Printre cele mai cunoscute funcții ale ei se află:

  • Constituie un antioxidant puternic
  • Îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar (susține funcționarea celulelor din componența sistemului imunitar, având rol imunomodulator- stimulează acțiunea sistemului imunitar)
  • Contribuie la repararea membranelor celulare și la îmbunătățirea funcțiilor acestora
  • Menține sănătatea mușchilor
  • Are grijă de sănătatea pielii (Pe de o parte, vitamina E are rol antioxidant, împiedicând îmbătrânirea prematură. Pe de altă parte, are rol antiinflamator, ajutând pielea să arate mai tânără, stimulând celulele pielii să se regenereze)

Surse naturale bune de vitamina E sunt alimente precum: uleiurile vegetale, ouăle, nucile, legumele cu frunze verzi.

În privința suplimentelor alimentare pe bază de vitamina E, specialiștii atrag atenția asupra următorului aspect: când este luată pe cale orală, este sigură pentru majoritatea persoanelor, în măsura în care nu se depășește o cantitate de 1000 mg pe zi. În anumite cazuri, doze prea mari de vitamina E pot genera manifestări nedorite, precum: tulburări digestive (greață, vărsături, diaree, crampe), stări de epuizare, dureri de cap, vedere încețoșată, amețeli, hipertensiune arterială (în unele cazuri, la consum prelungit).

Un supliment alimentar care include toate aceste vitamine deosebit de valoroase este și Vitoral M Spray Oral pentru Copii, disponibil în cadrul magazinului online magazinvavianpharma.ro. Acesta conține: complexul vitaminelor B, vitamina A, vitamina C, vitamina D și vitamina E. Iată de ce va fi mai mult decât binevenit și pentru administrarea pe parcursul vacanțelor, întrucât oferă nu numai un plus de energie (susține funcționarea normală a metabolismului energetic), dar veghează și la funcționarea optimă a sistemului imunitar, susținând o creștere armonioasă și sprijinind formarea oaselor puternice.

Mai mult decât atât, produsul este foarte comod de administrat, putând fi aplicat direct în gurița copiilor (pentru copiii între 3 și 7 ani se administrează 2 pufuri pe zi, iar pentru cei de peste 7 ani câte 4 pufuri pe zi).

În același timp, Vitoral M Spray Oral pentru Copii nu conține coloranți artificiali, gluten, alcool, fiind numai bun inclusiv pentru celiaci, diabetici sau pentru cei care urmează o dietă vegetariană.

 

Surse: bustle.com, healthline.com, intechopen.com, medicalnewstoday.com, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Pemfigus: ce este și când apare
Pemfigus: ce este și când apare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Trăiești constant cu sentimentul de vină? Uite de ce trebuie să pui punct acum !
    Trăiești constant cu sentimentul de vină? Uite de ce trebuie să pui punct acum !

    Oricare dintre noi putem avea perioade în care să fim copleșiți de sentimentul de vină, însă mamele ajung mai des într-o asemenea situație. Astfel, în cazul...

    Lista bagaj vacanță copii: ce trebuie să nu-i lipsească din valiză pentru un concediu reușit
    Lista bagaj vacanță copii: ce trebuie să nu-i lipsească din valiză pentru un concediu reușit

    Fie că este vorba despre o mini-vacanță sau un concediu ce durează mai mult de o săptămână, să faci bagajele pentru toată familia este o adevărată provocare. Chiar dacă...

    „Mami, de ce trebuie să pleci în Rai?” - O mamă înregistrează ultimele conversații cu fiul ei înainte să moară
    „Mami, de ce trebuie să pleci în Rai?” - O mamă înregistrează ultimele conversații cu fiul ei înainte să moară

    Haley a luptat mult timp cu cancerul, dar din păcate, încă duce un război cumplit. Ea are un băiețel de 4 ani de care îi pare rău să-și ia la revedere, dar e nevoită. A...

    4 zodii care renunță la relații atunci când devin prea complicate
    4 zodii care renunță la relații atunci când devin prea complicate

    Unele zodii rămân lângă partener la bine și la greu, însă altele preferă să nu se complice și să renunțe atunci când în relație apar anumite...

    5 zodii care nu renunță niciodată
    5 zodii care nu renunță niciodată

    Să renunți la ceva în situațiile în care totul pare să fie împotriva ta poate fi cel mai la îndemână, dar pentru anumite persoane nu se va...

    Cel mic nu vrea să împartă nimic niciodată? Uite de ce și ce trebuie să faci
    Cel mic nu vrea să împartă nimic niciodată? Uite de ce și ce trebuie să faci

    Din primele luni de viață, când copilul abia învață să articuleze cuvintele și să meargă în picioare, acesta își dezvoltă un simț al proprietății foarte...

    Sunt o mamă blândă: de ce nu interzic copilului să se uite la televizor când greșește
    Sunt o mamă blândă: de ce nu interzic copilului să se uite la televizor când greșește

    Tu ce ai face dacă te-ai trezi la 5 dimineața și ți-ai vedea toate produsele cosmetice împrăștiate pe jos de copiii tăi? Primul instinct ar fi să te enervezi și, probabil, să...

    Ajutor, copilul are de fiecare dată rău de mașină, chiar și la drum scurt. Ce e de făcut?
    Ajutor, copilul are de fiecare dată rău de mașină, chiar și la drum scurt. Ce e de făcut?

    Micuțul tău are rău de mașină? Uite ce poți să faci ca să previi, dar și să tratezi răul de mișcare pentru ca al tău copil să se bucure, din nou, de drumul cu mașina.

    © 2024 Qbebe