Răceală sau infecție auriculară? Cum previi problemele sau durerile de ureche

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fie că este vorba despre o răceală, fie că este vorba despe o infecție la ureche, ambele afecțiuni îi pot provoca mult disconfort copilului tău. Din articolul de mai jos vei afla nu numai cum poți reuși să faci distincția dintre durerile de urechi determinate de o răceală și cele determinate de o infecție, ci și cum le poți preveni, astfel încât copilul tău să se bucure cât mai mult timp de o stare de bine.

Relația dintre răceli și infecțiile urechii la copii- concluziile unui studiu

Un studiu american publicat în 2008 în „Clinical Infectious Disease" a demonstrat că între răcelile copiilor și declanșarea ulterioară a unei infecții la ureche există o legătură.
Pentru a susține acest punct de vedere, echipa de cercetători de la „Universitatea din Texas" a analizat, timp de 5 ani, 294 de copii, cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani. Primele concluzii au fost:
• Copiii care sunt duși în creșe/grădinițe răcesc de mai multe ori într-un an decât aceia care stau acasă
• Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni răceau de aproape două ori mai des decât aceia mai mari de 1 an
• Pe parcursul perioadei de studiu, s-au înregistrat peste 1300 de cazuri de răceală

Următoarea concluzie importantă a fost: peste jumătate dintre copiii care au răcit (cam 61%) dintre ei, s-au confruntat ulterior și cu o infecție la ureche. De asemenea, s-a constatat că grupa de vârstă cea mai vulnerabilă în fața infecțiilor de acest tip este cea între 6-18 luni.

Altă observație semnificativă a studiului menționat a fost că principalele virusuri responsabile de apariția infecțiilor respiratorii succedate de infecții la ureche sunt virusul sincițial respirator (responsabil de infecții ale tractului respirator inferior), adenovirusul și coronavirusul (care afectează cu precădere plămânii).
Odată cu acest studiu, au afirmat coordonatorii săi, părinții pot înțelege mai bine faptul că, în cazul în care copiii lor răcesc, vor avea și o predispoziție mai ridicată spre a dezvolta o infecție la ureche. În aceste condiții, se recomandă o mai mare grijă privind prevenirea răcelilor.

Printre măsurile pe care specialiștii le recomandă se numără, de exemplu, ca micuții de până în 3 ani să nu fie duși deloc, dacă este posibil, în creșe, grădinițe sau alte centre de îngrijire în care sunt mulți copii. În situația în care acest lucru nu este posibil, părinții sunt sfătuiți să-și lase copiii în colectivități mai restrânse.
În urma studiului s-a sesizat și că tendința de a avea de suferit din cauza unei infecții la ureche de după o răceală se va diminua pe măsură ce copilul înaintează în vârstă. Specialiștii au precizat că fiecare an de viață în plus îl va expune mai puțin infecțiilor la ureche.

Diferența dintre durerile de urechi din răceală și cele ale unei infecții la ureche

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: nu este ceva neobișnuit ca o răceală a copilului să fie însoțită și de o durere de ureche. Explicația este următoarea: când copilul este răcit, urechea medie se va inflama. În aceste condiții, nu este exclus ca fluidul să se acumuleze în ureche, creând un mediu cald și umed, în care agenții patogeni să se poată răspândi.
Poți să-ți dai seama dacă durerea de ureche a copilului tău provine de la o simplă răceală sau de la o infecție în urechea medie sesizând următoarele diferențe:
• Dacă este vorba despre o răceală, durerea de ureche se va ameliora și va dispărea odată cu dispariția simptomelor specifice răcelii- În schimb, dacă este o infecție la ureche, durerea nu va dispărea nici atunci
• Durerea de ureche de la o infecție este mai intensă decât aceea din cadrul unei răceli

Fetita pe care o doare urechea


• Intervine și febra dacă este prezentă o infecție
• Auzul copilului începe să se diminueze în cazul în care este vorba despre o infecție

De asemenea, alte simptome specifice unei infecții la ureche, care nu sunt deloc de neglijat și trebuie să te trimită cât mai rapid la un medic, sunt:
• Un copil mai mic se va trage des de una dintre urechi, va fi mai agitat ca de obicei și îi va fi greu să stea întins pe o parte
• Apetitul copilului începe să se diminueze
• Copilul nu mai doarme bine
• Din urechi se vor scurge secreții (Fie transparente, fie cu urme de puroi)
• Copilul poate avea tulburări de echilibru (Din cauza presiunii și acumulării de lichid în urechea medie, este foarte posibil ca infecția să fie însoțită și de astfel de tulburări)

În vederea prescrierii unui tratament adecvat, se recomandă să apelezi la un medic ORL, care va examina cu atenție urechea copilului pentru a detecta eventualele semne ale unei infecții (precum acumularea de fluid, timpanul este mai puțin flexibil ca de obicei etc.). Dacă va confirma prezența unei infecții, îi va recomanda copilului un tratament în funcție de severitatea acesteia. De exemplu, dacă nu apare febra, dar durerile de ureche sunt puternice, medicul nu va prescrie antibiotic, limitându-se la medicamente cu proprietăți antiinflamatorii și analgezice și la picături de urechi.
În situația în care a intervenit și febra, iar durerile de ureche sunt severe, se va prescrie un antibiotic. Este foarte important ca tratamentul să fie urmat până la capăt întrucât, în caz contrar, va crește riscul unei recidive a infecției.

Citește și: Semne clare că ai o infecție la nivelul urechilor

Cum să previi durerile și alte probleme ce țin de urechea copilului

Medicii specialiști oferă câteva măsuri deloc greu de pus în practică, menite să te ajute să reduci din riscurile ca micuțul tău să se confrunte cu dureri, infecții și disconfort din cauza unei probleme cu urechile. Printre acestea se numără:
Când îți hrănești bebelușul cu biberonul, ai grijă să stea în poziție verticală
Dacă bebelușul se va hrăni în poziție orizontală, există posibilitatea ca lichidul din biberon să se scurgă din gură până în urechea medie și să determine apariția unei infecții.
Practic, trebuie să te străduiești, în momentele în care este hrănit, ca bebelușul să stea cât mai în sus, astfel încât lichidul să nu se scurgă prin trompa lui Eustachio în urechea medie.

Protejează-ți copilul de fumatul de mâna a doua
Un studiu din Ungaria a demonstrat că micuții care sunt supuși fumatului de mâna a doua sunt mai predispuși să dezvolte infecții la ureche. Pentru a se formula această concluzie, s-a apelat la datele a 412 copii, care au fost duși la un spital cu specializare ORL din Budapesta din cauza infecțiilor care s-au dovedit a fi otite medii. Părinții acestora au fost rugați să completeze un chestionar în care s-a regăsit inclusiv întrebarea dacă fumează.
S-a observat că 38% dintre părinții copiilor cu infecție la ureche erau fumători. În aceste cazuri, s-a putut constata și o recurență a otitelor (două sau mai multe într-un an). Mai mult decât atât, faptul că părinții respectivi fumau câte o jumătate de pachet de țigări acasă dubla sau chiar tripla riscul copiilor de a dezvolta infecții severe ale urechii, urmate de o deteriorare a auzului.

Asigură-i copilului o nutriție echilibrată
O alimentație sănătoasă va întări sistemul imunitar al copilului, ținându-l departe și de infecțiile urechii. Astfel, alimentele cu nutrienți valoroși (vitamine, minerale, probiotice) și evitarea celor intens procesate îl vor ajuta din acest punct de vedere.
Alături de ele, la recomandarea unui medic pediatru, poți să recurgi și la suplimente alimentare. Ideale sunt cele pe bază de multivitamine (care conțin, de exemplu, și vitaminele C, D și zinc) și de probiotice.

Ține departe factorii alergeni
În cazul în care crezi că infecțiile de la ureche ale copilului sunt determinate de anumite alergii, încearcă să îndepărtezi cât mai mult factorii alergeni din locuința voastră. Spre exemplu, ține animalele de casă cât mai departe de camera copilului, ai grijă să existe cât mai puțin praf, înlocuiește pernele cu umplutură de pene sau puf cu altele, hipoalergenice etc..

Obișnuiește-l pe copil cu respectarea normelor esențiale de igienă
Copilul ar trebui obișnuit de la o vârstă fragedă să se spele pe mâini cu apă și săpun. În acest fel, va fi mai ferit de virusurile sau bacteriile care i-ar putea produce infecții respiratorii, care, la rândul lor, ar putea favoriza dezvoltarea unei infecții a urechii.

Fii foarte atentă cum vei curăța urechile copilului
Pentru a nu-l expune riscului de zgârieturi sau iritații, oricare dintre ele favorizând apariția unei infecții dacă apa pătrunde în urechi, evită să apelezi la bețișoare de urechi obișnuite, dar și să introduci degetul sau orice alte obiect în urechea copilului în încercarea de a îndepărta de acolo cerumenul.
Cel mai bine este să cureți exteriorul urechii copilului cu o cârpă moale, perfect curată. Dacă dorești, poți să pui pe ea câteva picături de ulei de bebeluș, de ulei mineral sau de glicerină în încercarea de a mai înmuia depozitele de cerumen.
Nu uita nici de spray-urile speciale pentru igiena urechii, cu rolul de a curăța delicat și sigur excesul de cerumen.

Mama care ii pune copilului ei spray de urechi

Dopuri de inot pentru copii Apelează, în anumite situații, la dopurile de urechi
De exemplu, când copilul va veni în contact prelungit cu apa, apelează la dopurile de urechi din silicon. Astfel, va fi mai ferit de otita externă, dar și de infecții micotice ale urechii (otomicoze) dacă va purta astfel de dopuri, care ar trebui să fie reutilizabile și să se poată modela pentru a se potrivi cât mai bine.
Otita externă poate fi recunoscută după următoarele simptome:
• Mâncărimi la nivelul urechii externe
• Dureri la nivelul urechii
• Roșeață
• Secreții
• Senzația de ureche înfundată
• Diminuarea auzului

Otomicozele pot fi identificate după aceste manifestări:
• Mâncărimi în ureche
• Înroșirea și descuamarea pielii de pe canalul auditiv extern
• Secreții albe, gri sau verzui
• Senzația de ureche înfundată

Dopurile din silicon pentru înot
din gama Quies sunt fabricate din silicon și sunt reutilizabile. Acestea se folosesc astfel: se modelează sub formă de disc, se acoperă cu dopul urechea perfect uscată și curată, se apasă marginile dopului până când aderă perfect.

Surse:
www.babycentre.co.uk, www.everydayhealth.com, www.webmd.com, www.sciencedaily.com

MagazinVavianPharma.ro    

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ciuboțica-cucului: plantă pentru problemele respiratorii și durerile de cap
  Ciuboțica-cucului: plantă pentru problemele respiratorii și durerile de cap

  Ciuboțica-cucului este o plantă-minune, care se folosește de ani de zile pentru tratarea anumitor afecțiuni, precum problemele respiratorii sau durerile de cap. Are proprietăți...

  Durerea de ureche: ce trebuie să ştii şi cum să o tratezi
  Durerea de ureche: ce trebuie să ştii şi cum să o tratezi

  Durerea de ureche este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, cu care te poţi confrunta la orice vârstă. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi...

  Cum sa previi virozele din sezonul toamna-iarna?
  Cum sa previi virozele din sezonul toamna-iarna?

  Temperaturile caniculare încep să se îmblânzească treptat însă odată cu răcirea vremii revin la viață virușii specifici toamnei. De aceea, aceasta este...

  Adevărat sau fals – cum tratezi copilul acasă
  Adevărat sau fals – cum tratezi copilul acasă

  Sănătatea multor copii este pusă în pericol de faptul că părinţii le administrează incorect sau excesiv medicamente sau pentru că nu cunosc noţiuni de bază legate de...

  Cum previi astenia de primăvară la copii?
  Cum previi astenia de primăvară la copii?

  Astenia de primăvară nu îi afectează doar pe adulți, ci și pe copii. Deși nu este o problemă serioasă de sănătate, ci una mai degrabă deranjantă, este indicat să îi...

  Constipația și tainele ei: Cum îi scăpăm pe cei mici de durerile de burtică
  Constipația și tainele ei: Cum îi scăpăm pe cei mici de durerile de burtică

  Constipație. Cuvântul în sine îți provoacă un disconfort, darămite senzația! Constipația este una dintre cele mai frecvente tulburări gastrointestinale și apare...

  „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!
  „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!

  Probabil și tu ai auzit măcar o dată avertizarea „Nu ieși afară cu părul ud!”. Te-ai întrebat vreodată dacă chiar este adevărată? Dacă da, îți spunem noi.

  © 2023 Qbebe