Din grija pentru copilul tau

Tot ce trebuie să știi despre galactoforită

Galactoforita face și ea parte dintre problemele de sănătate care pot surveni în alăptare. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla informații despre această afecțiune, astfel încât să știi cum ar trebui să procedezi pentru a o gestiona cât mai eficient. Numai așa vei evita producerea unor complicații și vei putea să nu ajungi în situația de a fi nevoită să întrerupi alăptarea din cauza unei infecții severe.

Ce este galactoforita

Aceasta reprezintă o complicație apărută în perioada alăptării și se referă la infecția unui canal galactofor (ce transportă laptele matern spre mamelon).Ea apare de regulă în timpul celei de-a doua săptămâni de alăptare și, în general, este precedată de către o limfangită (o inflamație a vaselor limfatice, apărută din cauza unei infecții.).De cele mai multe ori, infecția din cadrul limfangitei este provocată de către un stafilococ sau un streptococ.
Specialiștii consideră că de fapt galactoforita este prima fază a mastitei. De altfel, una dintre principalele cauze ale acestei afecțiuni este blocarea unui canal galactofor. În același timp, pătrunderea unei bacterii (provenită fie de pe pielea ta, fie din gura bebelușului) prin intermediul crăpăturilor pielii existente la nivelul mamelonului poate să conducă la infectarea deschiderii vreunui canal galactofor.

Factorii de risc pentru galactoforită

Medicii spun că această problemă din alăptare este strâns legată de factori precum:
• Faptul că alăptezi pentru prima dată și nu ești familiarizată cu acest demers
• Mameloanele prea crăpate
• Nu reușești să găsești cele mai bune poziții de alăptare
• Nu porți un sutien special pentru perioada de alăptare sau nu ești atentă când vine vorba despre evitarea unor obiecte ce pot favoriza prea multă presiune la nivelul sânilor și astfel vor împiedica existența unui flux normal de lapte matern (De pildă, s-a constatat că o centură auto prea strânsă sau cărarea unui obiect prea greu, forțând partea superioară a corpului, pot influența în mod negativ fluxul de lapte)
• Fumatul
• Acumularea de prea mult stres și oboseală
• Lipsa unei hidratări suficiente

Cauzele ce pot duce la apariția unei galactoforite

Printre cele mai cunoscute motive pentru declanșarea acestei afecțiuni se numără:
• Inflamația unui canal prin care circulă laptele care va ajunge la mamelon
• Acumularea excesivă a laptelui în sân, acesta creând un mediu favorabil unei infecții
• Prezența unei infecții bacteriene (De cele mai multe ori, aceasta este cauzată de către un stafilococ)
• Poziții nepotrivite la alăptare

Mama ce isi alapteaza bebelusul

Citește și: Aproape că m-am oprit din alăptare, până ce am învățat această poziție

Simptomele galactoforitei

Spre deosebire de mastită, în cazul căreia debutul este mai brusc, pentru galactoforită simptomele neplăcute se instalează treptat. Ca să-ți dai seama dacă suferi de această afecțiune, ar trebui să poți sesiza următoarele aspecte:
• Unul dintre sâni începe să te doară treptat (Durerea poate să fie prezentă numai la alăptare sau, în cazuri mai severe, ea poate fi permanentă)
• Sânul dureros este mai inflamat decât celălalt
• Intervine roșeața pe sânul inflamat și sânul respectiv este mai cald la atingere
• Febra lipsește inițial și apoi devine moderată (până în 38)
• Din mamelonul sânului cu probleme se vor scurge picături de puroi în cazul în care acesta este stors
• Starea generală nu este alterată la început, dar treptat intervine o stare de oboseală permanentă
• Pot interveni inclusiv durerile musculare

Posibilele complicații ale unei galactoforite

Este foarte important să soliciți cât mai repede ajutor medical în cazul în care sesizezi simptomele de mai sus, cu precădere scurgerile de puroi din mamelon. Cu cât se va interveni mai rapid cu un tratament adecvat, cu atât riscurile apariției unor complicații se vor diminua considerabil. Printre acestea se află:
Mastita
Este și ea o infectare a unui canal galactofor blocat și poate să conducă la dureri severe, febră mare (peste 38,3) și tot felul de simptome similare gripei (de exemplu, dureri de cap, dureri în tot corpul, stare de slăbiciune etc.). Dacă nu este tratată corect cu antiinflamatoare sau chiar cu antibiotice, aceasta poate să evolueze spre o afecțiune mai gravă: abcesul mamar.

Abcesul mamar
Reprezintă o complicație severă a galactoforitei și presupune colectarea unui fluid infectat în țesutul mamar. În această situație, medicii urmăresc vindecarea cât mai rapidă, astfel încât alăptarea să fie întreruptă pentru timp cât mai scurt.
După un control medicul va decide, în funcție de severitatea abcesului, ce formă de tratament este mai adecvată: administrarea unui antibiotic, realizarea unui drenaj, a unei incizii sau a unei aspirații. Dintre aceste metode, se recomandă, de regulă, antiobioticele și aspirația cu ajutorul unui ac special, întrucât acestea vor asigura o vindecare mai bună și o reluare mai grabnică a procesului de alăptare.

Tratamentul în caz de galactoforită

Primul demers pe care îl va face un medic este să îți spună să întrerupi alăptarea și să folosești o pompă de sân pentru sânul cu probleme. Laptele obținut va fi aruncat până la vindecare.
Ideal este ca specialistul să solicite efectuarea unui examen bacteriologic după ce din mamelonul bolnav este stors puroi. Până la aflarea rezultatului, ți se va prescrie un antibiotic cu spectru larg.

După obținerea unui rezultat al analizei și o antibiogramă, cel mai probabil o să se descopere faptul că infecția a fost produsă de un stafilococ și ți se va recomanda un antibiotic pe bază de penicilină sau de oxacilină.Tratamentul va dura cel puțin 8 zile. Este foarte important să iei antibioticul atât cât ți-a prescris medicul, astfel încât să nu existe riscul vreunul recidive. De asemenea, în vederea ameliorării durerilor, îți pot fi indicate și niște antiinflamatoare sau poți să aplici pe sânul dureros niște comprese călduțe (nu prea calde și nici prea reci, întrucât durerea poate să fie alimentată de acestea).
Vei putea să reiei alăptarea după ce finalizezi tratamentul și când sânul afectat de galactoforită va reveni de tot la normal.

Multi-Mam Compresses Ce poți face în vederea prevenirii galactoforitei

Asemenea altor probleme din alăptare, și aceasta poate fi evitată dacă te vei strădui să pui în aplicare următoarele sfaturi:
• Încearcă să alăptezi la fel de mult din ambii sâni, evitând astfel ca într-unul dintre ei să stagneze lapte și acesta să favorizeze vreo infecție
• Fii foarte atentă la igiena sânilor tăi- De exemplu, spală-te bine pe mâini înainte să-i atingi și evită menținerea umezelii în preajma lor. În acest scop, apelează și la compresele din gama Multi-Mam. Acestea au un efect calmant si ajuta procesul natural de vindecare, având proprietăți antiinflamatorii, analgezice și antiseptice. Pentru aplicare, compresa va fi așezată pe mamelon cu partea impregnată. Păstrează compresa pentru cel puţin 5 minute. Repetă tratamentul de minim două ori pe zi, până când problemele se vor ameliora. „Multi-Mam Compresses" nu ar trebui să fie utilizate mai mult de 30 de zile într-o perioadă de tratament
• Preocupă-te de sănătatea mameloanelor tale- Multi-Mam Balm Pentru a le acorda o îngrijire optimă, evitând să ajungă crăpate și dureroase (în aceste condiții sunt mai predispuse infecților), apelează și la „Multi-Mam Balm" .Produsul se bazează pe o selecție de uleiuri vegetale.O caracteristică distinctă a produsului este dată de prezența Squalenului, o componenta esențială a sebumului uman. Gelul se absoarbe rapid, nu imprimă gust sau miros pielii și este absolut sigur dacă este înghițit de copil. „Multi-Mam Balm" se aplică pe mamelon și se masează ușor
• Schimbă-ți pozițiile de alăptare pentru a asigura confortul bebelușului, dar și al tău
• Ai grijă să fii cât mai bine hidratată

Tu știai până acum detalii despre galactoforită?

Citește și: Probleme ale sânilor în alăptare: 5 semne că este nevoie să apelezi la medic

Surse:
www.crbard.com, www.docteurclic.com, www.mayoclinic.org,www.webmd.com

6 lucruri pe care să le știi despre vitamine, ca să le alegi pe cele mai bune

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tot ce trebuie sa stii despre sex in timpul si dupa sarcina
  Tot ce trebuie sa stii despre sex in timpul si dupa sarcina

  Multi dintre noi s-au confruntat cu dilema: facem sau nu sex in timpul sarcinii. Ce riscuri sunt? Cum poate fi afectat bebelusul? etc. Cum sexul este inca un subiect tabu pentru multi,...

  Tot ce trebuie sa stii despre constipatia la copiii mici
  Tot ce trebuie sa stii despre constipatia la copiii mici

  Pentru parinti este destul de greu sa-si dea seama cand copiii mici au probleme legate de constipatie. In timp ce unii copii au scaun in fiecare zi, altii pot avea o data la doua-trei sau...

  Caria de biberon. Tot ce trebuie să ştii. Sfaturi de la dr. Beatrice Pop
  Caria de biberon. Tot ce trebuie să ştii. Sfaturi de la dr. Beatrice Pop

  Caria de biberon. Se întâmplă destul de frecvent ca proaspetele mămici, tânjind după un moment de odihnă ce pare mult prea îndepărtat, să recurgă la diverse trucuri pentru a...

  Primele sase saptamani cu bebelusul tau nou-nascut. Tot ce trebuie sa stii
  Primele sase saptamani cu bebelusul tau nou-nascut. Tot ce trebuie sa stii

  Lunga asteptare a luat sfarsit. Nou-nascutul tau este in siguranta in bratele tale. Poate ca nu arata cum ti-ai imaginat, dar sentimentele tale de entuziasm si fericire pot domina pe cele de...

  Primele sase saptamani cu bebelusul tau nou-nascut. Tot ce trebuie sa stii
  Primele sase saptamani cu bebelusul tau nou-nascut. Tot ce trebuie sa stii

  Lunga asteptare a luat sfarsit. Nou nascutul tau este in siguranta in bratele tale. Poate ca nu arata perfect cum ti-ai imaginat, dar sentimentele tale de entuziasm si fericire pot domina pe...

  Vitaminele prenatale: tot ce trebuie să știi pentru o sarcină sănătoasă
  Vitaminele prenatale: tot ce trebuie să știi pentru o sarcină sănătoasă

  Sarcina este o perioadă foarte importantă din viața unei femei, fiind și etapa în care au loc cele mai multe schimbări la nivelul organismului. Atât din punct de vedere...

  Tot ce trebuie să știi despre varicocel
  Tot ce trebuie să știi despre varicocel

  Varicocelul presupune o mărire a venelor în interiorul scrotului, fiind similar conceptului de vene varicoase și apare în cazul unui număr mare de băieți. Ce trebuie să...

  © 2019 Qbebe