Contraindicații pentru apa alcalină: cum trebuie să o consumi?

Contraindicații pentru apa alcalină: cum trebuie să o consumi?

Bianca Geica - Redactor Senior

Apă este vitală pentru sănătatea noastră. Dacă fără mâncare putem supraviețui chiar și trei săptămâni, fără apă putem rezista doar trei zile. Dar care este cea mai bună apă pentru sănătatea noastră?

Se vorbește tot mai des despre apa alcalină în dieta de zi cu zi, pentru că previne boli cronice, reglează pH-ul organismului și încetinește procesul de îmbătrânire, însă cât de indicată este, de fapt, această apă pentru sănătatea noastră?

pahar cu apa alcalina

Apa alcalină are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar și contraindicații.

Ce este apa alcalină?

Când vorbim de apa alcalină, ne referim la acea apă care are un pH mai mare de 7. Alcalinitatea vizează, de fapt, nivelul pH-ului apei pe care o consumăm. Acesta reprezintă un număr care măsoară aciditatea sau alcalinitatea unei substanțe pe o scară de la 0 la 14. Spre exemplu, dacă o substanță are pH 1, aceasta este foarte acidă. În schimb, dacă are pH 13, este una foarte alcalină.

Cea mai mare parte a apei potabile are un pH neutru, în general pH 7, ceea ce înseamnă că nu este nici acidă, nici alcalină. Apa alcalină are, de regulă, pH 9. Datorită acestei proprietăți, apa alcalină reușește să neutralizeze acidul din întregul corp.

Există două tipuri de apă alcalină:

 • apa alcalină artificială: când apă trece printr-un proces de ionizare în fabrică, în așa fel încât pH-ul să devină mai alcalin. Apa alcalinizată artificial nu oferă, însă, toate beneficiile apei alcaline naturale, fiindcă prin filtrare se pot pierde anumite minerale sau pot să apară bacterii și metale nocive eliberate din conductele de apă potabilă;
 • apa natural alcalină, care este apa ”culeasă” din izvoare care datorită solului sunt îmbogățite cu minerale naturale ce influențează pH-ul, cum ar fi calciu, magneziu, siliciu, potasiu, bicarbonat. Specialiștii susțin că aceasta este cea mai naturală și sănătoasă apă.

Beneficii apă alcalină

Apa natural alcalină are multe beneficii pentru sănătate. Iată care sunt acestea:

 • reduce acidul gastric cauzat de stres, consumul de alcool, fumat și anumite alimente;
 • întărește sistemul imunitar, maximizand capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor;
 • neutralizează radicalii liberi care conduc adesea la apariția cancerului, apă alcalină fiind un puternic antioxidant natural;
 • previne îmbătrânirea prematură;
 • hidratează organismul și îmbunătățește sănătatea pielii;
 • detoxifică organismul.

femeie care bea apa alcalina din sticla

Contraindicații apă alcalină

Deși apa alcalină este considerată sigură, poate produce și efecte secundare, mai ales dacă este consumată în exces. Iată care sunt principalele contraindicații ale apei alcaline:

 • încetinește digestia proteinelor;
 • scade aciditatea naturală a stomacului care ajută la distrugerea bacteriilor. Stomacul are nevoie de acid pentru a neutraliza bacteriile și alți agenți patogeni nedoriți, astfel încât aceștia să nu treacă în fluxul sangvin;
 • un exces de alcalinitate în organism poate cauza probleme gastrointestinale și iritații ale pielii. Apă alcalină cu un pH mai mare decât 11 poate irita ochii, pielea și mucoasele.

De asemenea, apă alcalină poate să crească pH-ul normal al organismului, dacă este consumată în exces. Un pH prea mare poate duce la alcaloză metabolică, o afecțiune care poate provoca:

 • stări de confuzie;
 • greață;
 • vărsături;
 • tremor;
 • spasme musculare;
 • furnicături la nivelul feței, mâinilor sau picioarelor.

Apa alcalină ionizată

Așa cum am mai menționat, există două tipuri de apă alcalină - apa natural alcalină colectată din izvor și apa alcalină artificială, sau apa ionizată, care trece printr-un proces de ionizare în așa fel încât pH-ul să devină mai alcalin.

Apa alcalină ionizată se obține cu ajutorul unui ionizator de apă, un aparat care folosește procesul de electroliză pentru a separa apa în alcalină ionizată și acidă ionizată. Potrivit specialiștilor, apa alcalină ionizată natural prin filtrele cu magneziu de mare puritate (99,9%) reprezintă soluția optimă pentru sănătate.

apa alcalina turnata in pahar din sticla

Cum consumăm apa alcalină?

Apa alcalină, în special cea natural alcalină, care conține minerale naturale, se consumă la fel ca apă obișnuită. Nu există indicații speciale în acest sens. Trebuie să ai mare grijă, în schimb, când vine vorba de apă alicalinizată artificial, care poate avea un pH mai ridicat decât în mod normal și conține mai puține minerale decât apa natural alcalină.

Apa alcalină și rinichii

Consumul de apă natural alcalină, în cantități controlate, reprezintă cea mai simplă metodă pentru prevenirea apariției pietrelor la rinichi, spun specialiștii. Apă alcalină pură reduce aciditatea corpului și ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, furnizând organismului sărurile alcaline necesare.

Apa alcalină aduce, așadar, o serie de beneficii pentru organism, însă are și contraindicații. Tocmai de aceea este important să te informezi când vine vorba de produse noi pe care vrei să le incluzi în alimentația ta. Tu consumi apă alcalină? Cum te-a ajutat?

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Ulei de șofrănel: beneficii și contraindicații
Ulei de șofrănel: beneficii și contraindicații

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mihai Craiu despre cum trebuie protejați copiii pe plajă. „Copiii nu trebuie să stea prea mult în apă sărată. Se pot deshidrata!”
  Mihai Craiu despre cum trebuie protejați copiii pe plajă. „Copiii nu trebuie să stea prea mult în apă sărată. Se pot deshidrata!”

  Atunci când plecăm la mare cu cei mici, de multe ori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Deși visăm la o vacanță fără peripeții, se...

  Semințe de dovleac: contraindicații și reguli de consum
  Semințe de dovleac: contraindicații și reguli de consum

  Semințele de dovleac sunt excelente pentru sănătate, dar au și contraindicații. Ca orice alt aliment consumat în exces, semințele de dovleac pot face mai mult rău decât...

  De ce nu trebuie să consumi piept de pui cu striații albe. Este un pericol pentru sănătate!
  De ce nu trebuie să consumi piept de pui cu striații albe. Este un pericol pentru sănătate!

  Carnea de pui face parte dintre alimentele pe care le consumăm cel mai mult, iar pieptul de pui este apreciat întrucât este versatil, putând fi gătit în numeroase...

  Ceaiul verde pentru slăbit: cum îl consumi corect
  Ceaiul verde pentru slăbit: cum îl consumi corect

  Ceaiul verde se obține prin tratarea, cu abur fierbinte, a frunzelor plantei Camellia sinensis. Întrucât acest proces se realizează imediat după recoltare, se păstrează cei...

  De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
  De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

  Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

  Bebelușul sub 6 luni are nevoie de apă? Uite cum am procedat eu
  Bebelușul sub 6 luni are nevoie de apă? Uite cum am procedat eu

  Legat de subiectul apa la bebeluși am tot văzut întrebări pe grupurile de mămici. Căutau răspunsuri pentru bebelușii lor de 2-3 luni, dacă le pot da apă.

  Lili Sandu s-a îngrășat în sarcină: „18 kg, plus mega retenție de apă, dar jur că nu știu cum s-a întâmplat”
  Lili Sandu s-a îngrășat în sarcină: „18 kg, plus mega retenție de apă, dar jur că nu știu cum s-a întâmplat”

  Lili Sandu debordează o adevărată frumusețe naturală, iar de când este însărcinată, pare mai strălucitoare ca niciodată!

  Alimentul pe care nu ar trebui să îl consumi niciodată după prânz dacă vrei să slăbești, potrivit nutriționiștilor
  Alimentul pe care nu ar trebui să îl consumi niciodată după prânz dacă vrei să slăbești, potrivit nutriționiștilor

  Când încerci să scapi de kilogramele în plus, știi de la bun început că sunt anumite alimente pe care trebuie să le eviți neapărat. Uneori însă, poți fi...

  © 2023 Qbebe