Află care sunt cele mai frecvente infecții digestive cu care cei mici se pot confrunta în sezonul cald, ce simptome au și cum pot fi prevenite sau tratate, după caz!
Infecția cu Escherichia coli (E.coli)
E.coli este un tip de bacterie care trăiește în mod normal în intestine, unde ajută organismul să descompună și să digere alimentele pe care le consumăm. Însă anumite tipuri (sau tulpini) de E.coli sunt infecțioase și se răspândesc prin alimente sau apă contaminate sau de la alte persoane sau animale infectate.
Infecțiile cauzate de bacteria E.coli (Escherichia coli) pot provoca diaree severă, insotita de sânge, iar in unele cazuri pot duce la probleme grave de sănătate. Din fericire, majoritatea oamenilor sănătoși care fac o infecție nu dezvoltă probleme grave și se recuperează singuri, fără tratament.
Cum apar infecțiile cu E.coli?
Cel mai adesea, E.coli se răspândește atunci când cineva mănâncă alimente care conțin bacteria. Alimentele cu risc includ:
- carnea insuficient gătită;
- alimente nespălate sau spălate în apă contaminată;
- produse lactate sau sucuri nepasteurizate.
De asemenea, bacteria se poate răspândi de la o persoană la alta pe mâini și suprafețe nespălate, prin înot în apă contaminată și prin atingerea animalelor la ferme sau la grădini zoologice.
Care sunt semnele unei infecții cu E.coli la copii?
Unele tipuri de bacterii E.coli produc o toxină (o substanță otrăvitoare) care poate afecta mucoasa intestinului subțire. Acest lucru poate duce la crampe stomacale puternice, vărsături și diaree (adesea cu sânge). Când se întâmplă acest lucru, poate apărea și deshidratarea severă.
Simptomele încep, de obicei, la 3-4 zile după ce o persoană a intrat în contact cu bacteria și se termină în aproximativ o săptămână.
Cum se tratează infecțiile cu E.coli?
Majoritatea oamenilor se recuperează complet în urma unei infecții cu E.coli. Dar unii pot dezvolta o problemă gravă la nivelul rinichilor și al sângelui, numită sindrom hemolitic uremic.
Pentru stabilirea unui tratament corect, un medic poate lua o probă de scaun pentru a depista bacteria. Pot fi prelevate si analize de sânge pentru a verifica eventualele complicații. Tratamentul este recomandat de medic, de cele mai multe ori implicând utilizarea unui antibiotic. De asemenea, medicamentele antidiareice pot crește riscul de complicații și nu ar trebui folosite.
Copiii cu o infecție cu E.coli trebuie să se odihnească cât mai mult posibil și să bea multe lichide pentru a evita deshidratarea. Cei care se deshidratează ar putea avea nevoie să fie spitalizați pentru a primi fluide intravenoase, iar cei cu sindrom hemolitic uremic pot avea nevoie de dializă pentru insuficiență renală și/sau transfuzii de sânge.
În timp ce se recuperează în urma unei infecții, copiii pot reveni la activitățile lor normale după ce două culturi de scaun sunt lipsite de bacterii. Este foarte important sa nu iti lasi copilul să folosească piscinele sau toboganele de apă până la 2 săptămâni după ce toate simptomele au dispărut.
Pot fi prevenite infecțiile cu E.coli?
Focarele de E. coli au fost legate de o mare varietate de alimente, cum ar fi spanacul proaspăt, hamburgerii, carnea tocată de vită, brânzeturile ambalate, salata tocată și aluatul de prăjituri preambalat. Pregătirea sigură a alimentelor poate contribui în mare măsură la protejarea celor mici împotriva infecțiilor cu E.coli:
- găteste bine carnea până când aceasta atinge o temperatură de cel puțin 70°C în punctul cel mai gros;
- curăță temeinic orice lucru care intră în contact cu carnea crudă;
- alege sucuri și produse lactate pasteurizate;
- curăță bine produsele crude înainte de a le consuma.
Învață-i pe cei mici importanța spălării regulate și temeinice a mâinilor, în special după ce merg la baie, ating animalele sau se joacă afară și înainte de a mânca sau de a pune măna pe alimente. De asemenea, ar trebui să evite să înghită apă în timp ce înoată.
Gastroenterita (gripa stomacului)
Gastroenterita, adesea numită „gripa stomacului”, este o boală comună în rândul celor mici, care provoacă greață, vărsături, diaree și crampe abdominale. De obicei, durează câteva zile și nu este gravă. Majoritatea simptomelor se ameliorează acasă, prin odihnă și consum de lichide.
Care sunt cauzele gastroenteritei?
Gastroenterita apare atunci când germenii (viruși, bacterii sau paraziți) infectează stomacul sau intestinele, provocând inflamații. La copii, virușii sunt cea mai frecventă cauză a gastroenteritei. Rotavirusul cauzează multe cazuri de gripă stomacală la copii, dar vaccinul împotriva rotavirusului poate ajuta la prevenirea acestora.
Mulți dintre germenii care provoacă gastroenterita se răspândesc cu ușurință. Astfel,o persoană se poate îmbolnăvi dacă:
- atinge ceva contaminat și apoi atinge mâncarea sau gura;
- împărtășește alimente sau băuturi cu cineva care este bolnav;
- locuiește cu cineva care este infectat, chiar dacă acea persoană nu este bolnavă.
Care sunt semnele și simptomele gastroenteritei la copii?
Cele mai frecvente semne ale gastroenteritei sunt vărsăturile și diareea. Mulți copii au, de asemenea, febră. Atunci când copiii au diaree sau vărsături, pierd multe lichide, iar acest lucru poate duce la deshidratare. Dacă se întâmplă acest lucru, organismul poate avea probleme în a funcționa așa cum ar trebui.
Cum se diagnostichează gastroenterita?
De obicei, nu sunt necesare teste pentru depistare gastroenterite. Medicii își pot da seama dacă un copil are gripă stomacală după ce află care sunt simptomele. Dacă un copil este foarte bolnav sau prezintă sânge sau mucus în scaun, medicii ar putea solicita un test de scaun, un test de urină sau un test de sânge pentru a verifica dacă este deshidratat și pentru a vedea care este cauza.
Cum se tratează gastroenterita?
Nu există un tratament specific pentru gastroenterită, iar majoritatea copiilor pot fi tratați acasă. In primul rand, este important ca cel mic sa fie hidratat, asa ca ofera-i multe lichide. Copiii cu deshidratare mai severă pot avea nevoie de tratament la Urgențe sau la spital.
Pentru a-ți ajuta copilul să se simtă mai bine, lăsa-l să se odihnească la nevoie. Ii poti da medicamente pentru febră sau durere, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen (nu este indicat ibuprofen bebelusilor sub 6 luni), dacă medicul pediatru spune că este în regulă. Nu-i da copilului aspirină și nu îi administra medicamente pentru diaree sau vărsături decât dacă medicul recomanda acest lucru.
Poate fi prevenită gastroenterita?
Germenii care provoacă gastroenterita sunt contagioși. Cel mai bun mod de a evita boala este de a împiedica răspândirea germenilor:
- învăță toți membrii familiei să se spele bine și des pe mâini. Aceștia ar trebui să se spele timp de cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun. Acest lucru este deosebit de important după ce s-a folosit baia și înainte de a pregăti sau mânca alimente.
- curăță blaturile de masă, mânerele ușilor și alte suprafețe care sunt atinse des cu un detergent care ucide virușii;
- urmează instrucțiunile de siguranță alimentară pentru a preveni pătrunderea bacteriilor și a virusurilor în alimente și băuturi;
- asigură-te că micutii tai își fac la timp toate imunizările recomandate.
Salmoneloza
Salmoneloza este o boală de origine alimentară cauzată de infecția cu bacteria Salmonella. Cele mai multe infecții se transmit la oameni prin intermediul alimentelor contaminate (de obicei carne, păsări de curte, ouă sau lapte).
Care sunt semnele și simptomele infecției cu Salmonella la copii?
O infecție cu Salmonella provoacă de obicei:
- greață și vărsături;
- crampe abdominale;
- diaree (uneori cu sânge);
- febră;
- dureri de cap.
Deoarece multe tipuri diferite de boli pot provoca aceste simptome, majoritatea medicilor vor lua o probă de scaun pentru a stabili un diagnostic precis. Infecțiile cu Salmonella se vindecă, de obicei, fără tratament medical.
Simptomele salmonelozei pot dura între 6 și 72 de ore pentru a începe după ce cineva ingerează bacteria. La majoritatea oamenilor, boala durează între 4 și 7 zile de la debutul simptomelor.
Cum se infectează copiii cu Salmonella?
Bacteria Salmonella se găsește adesea în fecalele unor animale, în special ale reptilelor. Persoanele care au aceste animale ca animale de companie se pot îmbolnăvi de salmoneloză dacă manipulează reptilele și se murdăresc de bacterii pe mâini.
Salmonella se poate răspândi la oameni în alimentele contaminate cu fecale de animale infectate. Acest lucru se poate întâmpla atunci când alimente precum păsările de curte, ouăle și carnea de vită nu sunt gătite suficient. Fructele și legumele pot fi, de asemenea, contaminate de fecalele din solul sau apa în care sunt cultivate.
Persoanele cu salmoneloză pot răspândi infecția de la câteva zile până la câteva săptămâni după ce au fost infectate - chiar dacă simptomele lor au dispărut sau au fost tratate cu antibiotice.
Cum se tratează infecțiile cu Salmonella?
În cazul în care copilul tau are salmoneloză și un sistem imunitar sănătos, medicul poate lăsa infecția să treacă fără să îi administreze niciun medicament. În cazul in care copilul face febră, are dureri de cap sau diaree cu sânge, ia legatura din nou cu medicul pentru a exclude orice altă problemă de sanatate.
Ca și în cazul oricărei infecții care provoacă diaree, este important să îi dai copilului sa bea multe lichide pentru a evita deshidratarea.
Pot fi prevenite infecțiile cu Salmonella?
Spălarea mâinilor este o modalitate puternică de a ne proteja împotriva infecțiilor cu Salmonella. Așadar, invata-i pe cei mici să se spele bine și des pe mâini, în special după ce merg la baie și înainte de a pune mana pe alimente.
Iată și alte modalități de a-ti proteja familia de infecțiile cu Salmonella:
- gătește bine alimentele. Bacteria Salmonella se găsește cel mai frecvent în produsele de origine animală și poate fi ucisă de căldura gătitului. Nu servi ouă, păsări de curte sau carne crudă sau insuficient gătită;
- cuptorul cu microunde nu este o modalitate sigură de a ucide bacteria. Dacă esti însărcinată, fi deosebit de atentă si evita alimentele insuficient gătite;
- manipulează ouăle cu grijă. Deoarece bacteria Salmonella poate contamina chiar și ouăle intacte și dezinfectate de categoria A, gateste-le bine și evita să servesti ouă poșate sau ouăle fierte foarte moi;
- evită alimentele care ar putea conține ingrediente crude. Dressingul pentru salata Caesar, desertul italian tiramisu, înghețata de casă, mousse-ul de ciocolată, lichiorul de ouă, aluatul pentru prăjituri și glazurile pot conține ouă crude. Laptele și sucurile nepasteurizate pot fi, de asemenea, contaminate cu Salmonella.
- curăță regulat suprafețele de gătit. Pastrează carnea crudă departe de alimentele gătite și de cele gata de consum;
- ai grijă cu animalele de companie. Evită contactul cu fecalele animalelor de companie din familie - în special ale reptilelor. Spală-te bine pe mâini după ce ai manipulat un animal și asigură-te că nu este permis ca reptilele să intre în contact cu un copil. Chiar și reptilele sănătoase (în special broaștele țestoase și iguanele) nu sunt animale de companie sigure pentru copiii mici și nu ar trebui să se afle în aceeași casă cu un sugar.
- păstrează mâncarea la rece. Nu lăsa mâncarea gătită afară mai mult de 2 ore după ce a fost servită (1 oră într-o zi călduroasă) și depoziteaz-o prompt. De asemenea, menține frigiderul setat la o temperatură sub 4,4°C.
Cum putem ameliora simptomele infecțiilor gastrointestinale la copii?
Pe lângă eventualele tratamente prescrise de medic, poți ajuta organismul copilului tău să se recupereze mai repede în urma unei infecții gastrointestinale administrându-i un supliment alimentar natural cu efecte dovedite asupra infecțiilor digestive.
De primă intenţie în ameliorarea diareei de diverse cauze este DIARDEP plicuri de la Dr.Phytoun, supliment alimentar pe bază de extracte vegetale care favorizează un tranzit intestinal normal.
DIAREP conține extract de afin, care reduce exsudatul mucoasei intestinale, diminuând pierderea de apă și electroliți, Nalbă de pădure - cu efect antiinflamator și imunomodulator, Turiţă mare - cu Proprietăți astringente, antidiareice, Muşeţel - cu acțiuni bacterio/fungistatice, care neutralizează toxinele bacteriene și frunze de mentă - cu efect antiseptic.
Astfel, DIARDEP este indicat în:
- profilaxia şi tratamentul diareei de diverse cauze;
- infecţii virale;
- obiceiuri alimentare nesănătoase;
- stres;
- intoleranţe alimentare;
- diaree asociată tratamentului cu antibiotice;
- boli digestive;
- modificări hormonale.
S-a dovedit că DIARDEP:
- reduce exsudatul mucoasei intestinale, diminuând pierderea de apă şi electroliţi;
- limitează contactul cu microorganismele şi reduce iritaţia mucoasei;
- reduce inflamaţia mucoasei intestinale prin formarea unei pelicule cu efect de barieră;
- contribuie la reducerea crampelor şi a disconfortului abdominal.
Mai multe informații despre DIAREP și alte produse marca Dr.Phyto găsești pe www.drphyto.ro.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: kidshealth.org, patient.info, saintlukeskc.org, healthychildren.org