Cauze pentru sufocare la bebeluși
Sufocarea survine când un copil nu poate respira ca urmare a faptului că un aliment, o jucărie sau un alt obiect îi blochează gâtul sau căile respiratorii superioare (cavitate nazală, faringe, laringe, trahee). Cauzele pentru care apare sufocarea la bebeluși implică de obicei inspirarea unui obiect de dimensiuni mici pe care copilul l-a introdus în gură (cum ar fi un nasture, o monedă, un balon, o bucată de jucărie, o baterie de ceas etc.). Sufocarea poate rezulta în urma blocării complete sau parțiale a căilor respiratorii. Prima situație constituie o urgență medicală, iar cea de-a doua dobândește potențial fatal dacă bebelușul nu are parte de suficient oxigen (când nu primește suficient aer, leziuni permanente ale creierului apar într-un interval de numai 4 minute, prin urmare se impune intervenția cât mai rapidă).
Iată și simptomele pe care trebuie să le urmăriți asociate sufocării: piele de culoare albăstruie, dificultate în respirație (coaste și stern curbate înspre interior), pierderea stării de conștiență dacă blocajul nu este înlăturat, inabilitatea de a plânge sau de a produce vreun sunet, tuse ineficientă/slabă, sunete de intensitate slabă sau ridicată la inspirație, stare de panică, întinderea mâinilor spre gât. Regulile de prim ajutor expuse mai jos trebuie aplicate în cazul în care copilul are vârsta mai mică de 12 luni.
Reguli de prim ajutor bebeluși
- Evaluați rapid situația. În cazul în care bebelușul devine brusc incapabil să plângă sau să tușească, probabil ceva îi blochează căile respiratorii și va avea nevoie de ajutor. Se poate să producă sunete ciudate/să nu producă niciun sunet în timp ce-și deschide gura și pielea își poate modifica aspectul. Dacă tușește sau pare să se înece înseamnă că este vorba despre un blocaj parțial. Dacă nu poate tuși, în timp ce sunați la serviciul de ambulanță, începeți să aplicați lovituri la nivelul spatelui și pieptului (după cum aflați mai jos). Dacă bănuiți că nu poate respira din cauză că gâtul îi este inflamat, sunați de urgență la medic (poate fi vorba despre o reacție alergică sau de o afecțiune precum crup, dar și de o problemă cardiacă).
- Încercați să dislocați obiectul cu lovituri în spate și piept. Începeți cu cele în spate. Dacă bebelușul este conștient dar nu poate tuși/plânge sau respira și considerați că are ceva blocat în căile respiratorii, poziționați-l cu grijă cu fața în sus pe antebrațul vostru, ocrotind ceafa cu acea mână. Așezați cealaltă mână și antebrațul pe fruntea sa, copilul fiind prins între antebrațele tale. Folosind degetul mare și restul degetului pentru a-i susține mandibula și răsuciți-l în așa fel încât să stea cu fața în jos de-a lungul celuilalt antebraț. Coborâți-vă brațul pe coapsă încât capul copilului să ajungă mai jos decât pieptul. Folosind podul palmei aplicați lovituri ferme și distincte în spate între omoplații copilului pentru a încerca să dislocați obiectul (se creează vibrație și presiune puternică la nivelul căilor respiratorii). Mențineți suportul capului și al gâtului susținând ferm maxilarul între degetul mare și degetul arătător. Amplasați apoi mâna liberă (cea cu care ați aplicat loviturile) pe ceafă cu brațul de-a lungul coloanei. Răsuciți cu grijă copilul în timp ce îi țineți cealaltă mână și antebrațul pe burtă.
- Aplicați apoi lovituri pe piept folosind degetul mare și celelalte degete pentru a-i susține mandibula în timp ce-l strângeți între antebrațe pentru a-i susține capul și gâtul. Coborâți-vă brațul care îi susține spatele pe coapsa voastră opusă, menținând însă capul copilului mai jos decât restul corpului său. Așezați buricele a 2-3 degete în centrul pieptului copilului, puțin mai jos de linia imaginară dintre sfârcurile sale. Pentru a aplica o lovitură pe piept, apăsați drept în jos pe sterm aproximativ 4 cm apoi permiteți pieptului să revină la poziția inițială. Efectuați 5 lovituri și mențineți degetele în contact cu sternul (se comprimă aerul din plămâni și se poate rezolva blocajul). Loviturile pe piept trebuie să fie ușoare, nu spasmodice
- Repetați loviturile în spate și cele pe piept. Continuați alternând 5 lovituri pe spate și 5 pe piept până când obiectul este forțat să iasă sau când copilul începe să tușească forțat, să plângă sau să respire singur. Dacă tușește, lăsați-l să încerce să elimine obiectul.
- Dacă bebelușul își pierde starea de conștiență va trebui să inițiați resuscitare cardio-pulmonară. Deschideți-i gura și căutați obiectul; dacă îl vedeți extrageți-l cu degetul mic (doar dacă îl puteți apuca cu certitudine, altfel există riscul să îl împingeți și mai mult). Oferiți copilului două respirații/ventilație artificială (fiecare durează câte o secundă - trebuie să acoperiți nasul și gura bebelușului cu gura și să expirați ușor în plămânii săi până se ridică pieptul cu pauză între ele pentru ca aerul să iasă); rețineți că plâmânii unui bebeluș sunt mult mai mici decât ai unui adult prin urmare au nevoie de mult mai puțin aer, iar o manevră prea puternică sau rapidă poate forța aerul în stomacul său. Dacă aerul nu intră (nu se vede pieptul ridicându-se), ridicați-i capul și încercați din nou 2 respirații. Dacă tot nu se întâmplă nimic, aplicați 30 compresii toracice după ce așezați copilul pe o suprafață dură (așezați buricele a 2-3 degete în centrul pieptului și comprimați pieptul cu grijă și uniform) la un ritm de 100 pe minut (fiecare ciclu de compresii cardiace și respirații trebuie să dureze 24 secunde). Priviți în gura copilului și îndepărtați obiectul dacă îl puteți vedea; mai aplicați 2 respirații și repetați compresiile pieptului până când sosește ambulanța.
Prin procedura de resuscitare cardio-pulmonară puteți salva viața copilului; aceasta ajută sângele bogat în oxigen să circule prin creier și organe vitale până la sosirea ajutoarelor medicale (se previn leziunile cerebrale și chiar decesul). Chiar dacă bebelușul își revine, medicul va verifica la sosire starea acestuia de sănătate pentru eventuale leziuni interne.
Citește și: 12 reguli de prim ajutor
De reținut
În primul rând, trebuie subliniat faptul că pașii descriși anterior nu trebuie realizați dacă bebelușul tușește sau plânge puternic (în caz contrar tusea sau plânsul pot ajuta la îndepărtarea obiectului blocat în căile respiratorii). Nu încercați să apucați și să extrageți obiectul dacă copilul este alert (conștient) și nu loviți spatele sau pieptul său dacă copilul nu mai respiră din alte motive bine cunoscute, precum astm, infecție, inflamație sau lovitură la cap (în asemenea cazuri nu trebuie să realizați manevre de resuscitare cardio-respiratorie). În timpul realizării pașilor de mai sus asigurați în permanență suportul capului bebelușului.
Surse:
www.redcross.org.uk; www.nlm.nih.gov; www.babycenter.com