Sfaturi si remedii homeopatice: cum prevenim si cum ne luptam cu bolile sezonului rece

Sfaturi si remedii homeopatice: cum prevenim si cum ne luptam cu bolile sezonului rece

Carmen Toma

Vremea schimbatoare, cu temperaturi scazute, incepe usor sa isi intre in drepturi, iar o data cu ea apar si bolile sezonului rece. Cand cel mic incepe sa faca febra, sa tuseasca si sa nu se simta foarte bine, parintii intra in stare de alerta, apeleaza la instincte, la sfaturile farmacistului si, rar, ajung sa ceara si opinia medicului pediatru.

Primul pas pe care cei mai multi parinti il fac este sa se duca la farmacie pentru a cumpara diverse medicamente care stiu ei ca ar putea sa ii faca bine copilului. Aceasta miscare nu este intotdeauna potrivita pentru prichindel pentru ca medicatia cumparata la indemnul cunoscutilor ii poate face mai mult rau decat bine celui mic. Atunci cand raceala sau gripa sunt in faza de debut, parintii ar trebui sa ia in considerare mai intai sfatul medicului sau al farmacistului.

Raceala si gripa sunt cele mai frecvente viroze respiratorii ce apar la inceputul sezonului rece, iar multi parinti le confunda destul de des. Este adevarat ca in momentul de debut se aseamana usor, insa cand evolueaza ele nu mai au aceleasi simptome:

Raceala vs. Gripa

In comparatie cu gripa, raceala este boala usoara a sezonului rece. In cazul unei raceli, simptomele ce se intalnesc la majoritatea copiilor sunt: nas infundat, stranut, rosu in gat, tuse si febra (sub 38.5 grade Celsius). De asemenea, mai pot sa apara usoare modificari ale apetitului, ameteala, dureri de cap, dar si dureri musculare si toracice. In schimb, gripa este mult mai violenta in ceea ce priveste simptomele. Cel mic nu mai are pofta de mancare, are senzatia de voma si poate prezenta diaree, febra (peste 38.5 grade Celsius), iar durerile toracice si cele musculare sunt prezente aproape tot timpul. Doamna Dr. Maria Rizea subliniaza "Simptomele se amelioreaza in aproximativ 10 zile, insa, la unii copilasi, pot persista pana la 2 saptamani. Sunt mai expusi sa faca mai multe episoade de infectii virale pe an copiii care sunt integrati in colectivitate (crese, gradinite, scoli etc)."

Sistemul imunitar

Fiecare parinte isi doreste ca micutul sau sa se insanatoseasca rapid, insa ei trebuie sa stie faptul ca sistemul imunitar are un rol foarte important atunci cand vine vorba de raceala sau gripa. Un bebelus raceste mult mai usor si mult mai des decat un copil mai mare, trecut de patru ani, pentru ca sistemul lui imunitar nu este inca suficient de dezvoltat. Maria Rizea, medic, confirma acest lucru: "Bebelusii sunt cei mai expusi racelilor obisnuite, deoarece sistemul lor imun functioneaza doar la 60% din capacitatea lui. De retinut ca aceste raceli imbraca aspecte si forme clinice destul de usoare si, de regula, nu pun probleme. In primii 2-3 ani de viata, micutul poate sa raceasca de 8-10 ori." Dr. pediatru Rodica Lazar Contes adauga ca "viroza in sine este o forma de imunitate".
Dr. Adrian Dumitrescu, vicepresedinte al Societatii Romane de Homeopatie, medic pediatru si homeopat, nu sustine administrarea de medicamente in momentul in care copilul prezinta o simpla raceala: "Personal eu nu-mi tratez mie sau copilului meu o raceala simpla, nici homeopat si nici in alt fel. Intervin doar in cazul in care organismul este depasit". Acesta considera ca este mult mai bine ca parintii sa lase organismul copilului sa se "lupte" cu boala pentru a "antrena" sistemul imunitar.

Remedii naturiste

Cand vine vorba de raceala sau gripa, tratamentul trebuie inceput cat mai repede pentru ca in acest fel se vor ameliora simptomele. Asadar, parintii ar trebui sa inceapa tratamentul cu remedii naturiste. Dr. Adrian Dumitrescu explica ca "antiinflamatoarele se dau doar pentru a scadea febra, nu pentru orice simptom de raceala", iar doamna Dr. Maria Rizea tine sa sublinieze faptul ca "in viroze, antibioticul nu aduce niciun beneficiu. NU administrati copilului antibiotic in raceala si gripa fara recomandarea medicului! Antibioticele se administreaza DOAR daca exista o suprainfectie, insa acest lucru doar medicul are posibilitatea sa-l depisteze!"

ceai

Ceaiurile calde

In perioada in care prichindelul este racit, parintii trebuie sa stie ca aportul hidric crescut este foarte important. Febra ridicata, dar si voma si diareea sunt unele dintre cauzele ce pot duce catre deshidratare. In tratarea racelii se pot folosi cu succes toate tipurile de ceai, insa ceaiurile cunoscute ca fiind cele mai eficiente sunt: ceaiul de tei, de mesteacan si de ceapa.

miere

Vitamina C si mierea

Atunci cand piticul incepe sa aiba simptomele unei raceli, cele mai multe mamici incep sa le dea sa bea sucul unor citrice. Acest lucru este benefic pentru sanatate, insa cantitatea de vitamina C nu este suficienta in lupta cu boala. Cel mai bine este ca parintii sa suplimenteze aportul de vitamina C cu ajutorul unor picaturi ce se gasesc in farmacie. Trebuie stiut faptul ca doar cinci picaturi de vitamina C sunt echivalente unui kilogram de portocale. In lupta impotriva racelii mierea de albine, dar si mierea de hrisca sunt benefice pentru organism. Dr. Mehnmet Oz sfatuieste "Ajuta-ti imunitatea cu miere de hrisca. Este bogata in fier si antioxidanti, iar doua lingurite adaugate intr-o bautura calda te pot ajuta sa ramai in forma".

Transpiratia

Este foarte important ca, atunci cand este racit sau are gripa, copilul sa transpire. Stim ca durerile musculare sunt prezente cand vine vorba de aceste doua viroze, asadar ele vor disparea cu siguranta prin transpiratie. Dr. Adrian Dumitrescu explica "Cand copilul sta in frig, umezeala, vant sau conditii nefavorabile, meridianele din corpul uman primesc agentul patogen si se blocheaza. Daca il fac sa transpire, prin ceaiuri calde urmate de o baie fierbinte, apoi de impachetare in paturi, acele meridiane se elibereaza. Transpiratia este cea care elimina agentul patogen din meridiane si apoi, in 24 de ore sau mai putin, copilul nu mai are nimic".

Medicamentele homeopatice

 Sunt eficace, sunt 100% naturale, si nu prezinta efecte adverse.

byronia

Bryonia, este un remediu foarte bun atunci cand apar simptome ca durere de cap, constipatie, sete sau iritabilitate crescuta. Trateaza cu succes durerea de muschi si de cap. Bryonia este foarte eficient cand persoana incepe sa tuseasca sau apare durerea de stomac. Acesta se poate administra indeosebi cand persoana are senzatia de cald, gura uscata si isi doreste sa bea doar bauturi reci.

Ferrum phosphoricum, poate fi de mare ajutor in timpul gripei ce prezinta urmatoarele simptome: febra, dureri de cap, senzatie de oboseala, ochi sensibili, tuse scurta dar puternica, sete si voma dupa fiecare masa. De obicei, acest remediu este prescris si la inceputul gripei, atunci cand simptomele nu sunt evidente.

eupatorium

Eupatorium perforliatum, ajuta foarte mult in cazul unor dureri severe ale oaselor si muschilor. Acesta poate trata simptome ca durere de ochi, epuizare, tuse dureroasa, limba galbena si febra precedata de frisoane. De asemenea, cu ajutorul Eupatorium perforliatum dorinta de a bea bauturi reci va disparea.

jasmine

Gelsemium, se prescrie in momentul in care persoana se simte slabita, obosita, cu dureri si frisoane care se simt adesea pe spate. Este foarte eficient in momentul in care durerile de cap incep din spatele gatului si persista de-alungul zilei. Gelsemium trateaza anxietatea, ameteala, febra moderata si transpiratia.

Mercurius solubilis, este foarte folositor in momentul in care gripa nu da niciun semn sa cedeze dupa o perioada indelungata. Trateaza durerile in gat, respiratia urat mirositoare si glandele umflate. Nux vomica, se prescrie atunci cand persoana are frisoane aproape tot timpul si are senzatia ca nu se poate incalzi sub nicio forma. Acest remediu trateaza simptome ca febra ridicata, dureri violente, greata puternica si sensibilitatea crescuta la zgomote, lumina si mirosuri.

rhus toxicodendron

Rhus toxicodendron, remediul ce ajuta persoanele sa nu se mai simta nelinistite si cu dureri ale muschilor. Acesta trateaza febra, tusea, durerea de gat, limba rosie, greata si balonarea. Cei care au nevoie de Rhus toxicodendron se simt foarte rau atunci cand se dau dimineata jos din pat sau dupa ce au stat mai multe ore nemiscati.

Oscilococcinum este un cunoscut tratament homeopatic. Medicul pediatru Adrian Dumitrescu promoveaza homeopatia si tratamentele naturiste, acesta spunand ca "Oscilococcinum este cu atat mai eficient cu cat este administrat mai repede (in primele 24 ore ale unei stari gripale). Acesta are puternice efecte antivirale si este foarte potrivit atunci cand exista simptome ca febra, frisoane, dureri musculare si articulare.

 

Surse: examiner.com, homeopatie.ro, webmd.com, holisticonline.com
Articolul urmator
Elixirul tinereții: ce este și cum îl accesezi
Elixirul tinereții: ce este și cum îl accesezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie
    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie

    Sănătatea organismului este pusă la încercare în sezonul rece. Schimbările bruște de temperatură, ploile și vântul răcoros pot destabiliza sistemul nostru imunitar,...

    „E rece și nu se mișcă”. Povestea micuțul Harry, un miracol al vieții! Cum a învins moartea și a renăscut
    „E rece și nu se mișcă”. Povestea micuțul Harry, un miracol al vieții! Cum a învins moartea și a renăscut

    Micuțul Harry venise pe lume de doar două zile atunci când mama sa l-a luat în brațe și a descoperit că nu se mișcă și că temperatura corpului său mic e rece....

    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?
    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?

    Printre marile provocări din viața de părinte se regăsește și aceasta: să faci față perioadei în care copilul tău este adolescent. Devenind tot mai independent și mai dornic...

    Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot
    Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot

    Vacanța mare se apropie, iar vremea caldă te îmbie să petreci timp alături de copilul tău și la piscină. În afară de faptul că nu trebuie să-l scapi din ochi când...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    © 2024 Qbebe