În cât timp se elimină anestezicul din organism

În cât timp se elimină anestezicul din organism

Mirela Floricescu - Redactor

Anestezia este un procedeu medical care presupune diminuarea sensibilității corpului la durere. Substanțele folosite pentru a realiza acest procedeu diferă în funcție de intervenția chirurgicală, dar se ține cont și de istoricul medical al pacientului. Află mai jos în cât timp se elimină anestezicul din organism, dar și câte tipuri de anestezie există.

Tipuri de anestezie

Anestezia reprezintă o descoperire importantă a medicinei moderne, deoarece le permite medicilor să efectueze intervenții chirugicale  pe care pacienții nu le-ar putea suporta dacă ar fi conștienți. Anestezia îți permite să treci peste orice operație fără a simți durere. De la extracții dentare, până la operații la inimă sau pe creier, anestezia faca ca pacientul să nu simtă niciun disconfort. Există 5 tipuri de anestezie, însă unul singur te adoarme în timpul intervenției. Anestezia se alege în funcție de intervenția pe care pacientul urmează să o facă, dar și în funcție de alergii ori alte probleme de sănătate.

femeie-asiatica-adormita-pe-masa-de-operatie-careia-i-se-pune-masca-de-oxigen

1. Anestezie generală

Acest tip de anestezie este folosit în cazul intervențiilor chirurgicale complexe și de durată. Anestezia generală este singura cu ajutorul căreia pacientul este complet adormit și nu simte deloc durere. Anestezicul este administrat intravenos înaintea operației, dar și pe parcursul acesteia cu ajutorul unei măști, dacă operația se prelungește.

În unele cazuri împreună cu anestezicul este oferit și un medicament pentru relaxarea mușchilor, deoarece substanța anestezică nu numai că provoacă inconștiență, dar și paralizează temporar mușchii. Paralizarea mușchilor este o problemă, vorbind de cei de la plămâni care fac posibilă respirația. Anestezia generală este opțiunea principală pentru operațiile toracelui, abdomenului sau creierului. Anestezia generală afectează mai multe organe ale corpului, de aceea pacienții pot avea mai multe efecte secundare printre care greață, delir, frisoane, febră, răgușeală, dureri musculare, dureri de spate sau mâncărimi ale pielii. Trebuie să discuți cu medicul și anestezistul înainte de a opta pentru acest tip de anstezie, luând în calcul și posibilele efecte secundare. În primele 1 – 2 zile nu este recomandat șofatul, deoarece pot să apară episoade de confuzie, iar reflexele sunt încetinite în acea perioadă.

2. Anestezia regională

Acest tip de anestezie este indicat pentru intervențiile chirurgicale complexe din partea inferioară a corpului. Anestezia regională presupune injectarea substanței în apropierea grupelor de nervi, pentru a amorți o parte mai exinsă a corpului. Anestezia regională este folosită uneori și pentru operațiile de la nivelul brațelor. În timpul anesteziei regionale pacientul este conștient, aude și vede în jurul lui, dar nu simte nimic în zona corpului injectată. Față de anestezia generală, acum pacienții au mai puține efecte adverse. De cele mai multe ori la 1 – 2 zile după anestezie dispar durerile de cap.

3. Anestezia neuraxială

Anestezia neuraxială cuprinde 2 subcategorii, anume: anestezia epidurală și rahianestezia. În anestezia epidurală se introduce substanța prin intermediul unui cateter sau a unui tub fixat cu ajutorul acului în spațiul epidural din jurul coloanei vertebrale. Poziționarea acului îi permite anestezistului să regleze cantitatea de anestezic în timpul intervenției. Anestezia epidurală se folosește în cazul nașterilor, fie ele naturale sau prin cezariană.

În schimb, rahianestezia sau anestezia spinală presupune injectarea anestezicului în apropierea nervilor de la nivelul coloanei vertebrale. Substanța anestezică este introdusă cu ajutorul unui ac subțire la nivelul coloanei vertebrale lombare. Pacientul resimte un disconfort la introducerea acului, dar acesta se diminuează atunci când anestezicul începe să acționeze. Rahianestezia nu este același lucru acu anesteziile regionale sau locale, deoarece amorțește o porțiune mai mare decât în cazul celor din urmă. Rahianestezia este o alternativă adesea folosită pentru operațiile de prostată, pentru cele în zona genitală, operații ale șoldului și membrelor inferioare, hernii femurale sau cezariană.

4. Anestezia locală

Acest tip de anestezie este indicat pentru operațiile minore, izolate și constă în aplicarea anestezicului sub formă de geluri, spray-uri sau creme în zona care se dorește amorțită. Anestezia locală este utilizată adesea pentru intervențiile stomatologice, prin injectarea anestezicului în apropierea zonei afectate. Xilina este un anestezic folosit des în cabinetele stomatologice. Pe lângă stomatologie, anestezia locală este indicată pentru vasectomie, amigdalectomia, biopsie mamară, extirparea unei alunițe sau puncție lombară. Față de toate tipurile de anestezie menționate anterior, la cea locală pacientul este treaz, conștient de ce se întâmplă în jurul lui, nu simte durere în zona unde se lucrează, dar poate simți o ușoară presiune.

5. Analgosedarea/supravegherea anestezică monitorizată (SAM)

Acest tip de anestezie este utlizat în cazul efectuării unor proceduri curative sau a determinării unor diagnostice care, în abesența anesteziei, pot provoca disconforturi. Colonoscopia, endoscopia sau bronhoscopia sunt intervenții minore la care este folosită analgosedarea.

Analgosedarea se află la limita dintre anstezia locală și cea regională, deoarece anestezicul este introdus prin injectare venoasă și are proprietăți anxiolitice, analgezice și miorelaxante. Astfel că, pacientul este conștient, comunică, dar nu simte durerea și nu-și va aminti nimic din timpul intervenției.

Citește și: Nașterea cu anestezie epidurală - avantaje și dezavantaje

Recuperare după anestezie generală: în cât timp se elimină anestezicul?

Pentru cei care urmează să treacă printr-o anestezie generală este esențial să știe în cât timp se elimină anestezicul din organism. Adevărul este că acest fapt depinde de mai mulți factori: ce cantitate de anestezic a fost introdusă pe timpul intervenției, dar și ce medicamente au fost administrate după finalizarea operației.

femeie-imbracata-cu-un-prosop-care-doarme-si-i-se-pune-o-masca-de-oxigen

Imediat după terminarea intervenției anestezistul oprește administrarea anestezicului, iar pacientul urmează să se trezească treptat. Pacientul se poate trezi după 45 de minute sau chiar după 2 – 4 ore dacă luăm în calcul factorii pe care i-am precizat. În funcție de starea în care se află pacientul, medicii pot cere ca acesta să rămână în spital pentru 24 – 48 de ore sau chiar mai mult, deoarece pot să apară efectele adverse ale anesteziei printre care și starea de confuzie.

Pentru a elimina cât mai repede anestezicul din organism, pacientul trebuie să consume foarte multă apă, deoarece substanțele injectate ies cel mai rapid prin urină. Dacă operația a durat mai mult de 2 – 3 ore, atunci eliminarea completă a anestezicului prin urină poate dura chiar și 1 – 2 zile. Tocmai de aceea, nu este recomandat sportul în acea perioadă, dar nici luarea unor decizii importante, semnarea actelor sau șofatul. Pacientul proaspăt anesteziat general are nevoie de sprijin din partea unui membru al familiei pentru a nu avea probleme din cauza stării de confuzie.

Efectele anesteziei generale pe termen lung

Pe lângă greață, vărsături, delir sau dureri musculare și de spate, unii pacienți pot resimți efectele anesteziei generale timp de mai multe zile. În unele cazuri, medicii le montează pacienților o sondă urinară, care trebuie purtată 1 – 2 zile, pentru a evita complicațiile ce pot apărea din cauza mișcărilor. După scoaterea sondei, este posibil să apară simptome precum senzație se usturime sau arsură în timpul urinării. Și în cazul defectației situația este la fel, deoarece intestinele sunt paralizate în timpul intervenției, iar timp de 48 – 72 de ore după operație este posibil ca pacientul să nu poată elimina scaunele.

În rest, nu există efecte pe termen lung ale ansteziei generale, fiind o procedură medicală sigură pentru pacienți. În trecut, existau voci care spuneau faptul că anestezia generală poate duce inclusiv la deces. Însă, progresele realizate în domeniul tehnologiei și în procesul de dezvoltare al medicamentelor fac ca anestezia generală să fie sigură pentru tine. Pentru siguranța ta, anesteziștii folosesc un pulsoximetru în timpul operației,  pentru a se asigura că primești suficient oxigen. Acest dispozitiv medical îi ajută pe medici să se asigure că tubul de respirație folosit în timpul anesteziei generale ajunge în trahee și nu în esofag, fapt dificil de stabilit în urmă cu mai mulți ani.

Citește și: Anestezie generală sau epidurală la naștere

Alimentația după anestezie generală

Deoarece întregul corp a fost „paralizat” în timpul operației este nevoie ca el să-și revină treptat după anestezia generală. De aceea, în primele 3 – 4 zile după intervenție pacienții trebuie să consume foarte multe lichide precum apă, ceaiuri neîndulcite sau compoturi.

Sunt interzise băuturile carbogazoase sau lactatele, fiindcă ambele irită mucoasa stomacală și înrăutățesc posibila senzație de greață. De asemenea, sunt recomandate la mesele principale numai piureurile, orezul sau alte alimentele ușor de consumat și de digerat de către stomac. Evită produsele dulci, sărate sau iuți. Nu sunt recomandate alimentele condimentate sau prăjelile. Se pot consuma cu încredere piureurile de fructe și legume. Ouăle, carnea de pui sau fibrele sunt produse care țin constipația departe și sunt ușor de tolerat de către stomac.

Anestezie locală: în cât timp elimin substanța din organism, în funcție de intervenție

În cazul intervenților stomatologice există 2 tipuri de anestezii locale. Prima este cea de suprafață, prin aplicarea de geluri sau spray-uri cu anestezic, iar anestezicul începe să dispară după 30 de minute, iar a doua este cea prin injectare în zona afectată care începe să fie eliminată după 2 – 3 ore de la încheierea intervenției. Trebuie să ținem cont și de faptul că anestezia este eliminată mai repede sau mai greu în funcție de tipul substanței folosite, concentrația acesteia sau zona unde este aplicată.

femeie-careia-i-se-face-o-anestezie-locala-in-gura-cu-o-seringa

În ceea ce privește vasectomia, puncția lombară sau biopsia mamară, este aplicată anestezie locală care începe să fie eliminată după 90 de minute de la intervenție. În cazuri mai rare, atunci când anestezicul este în cantitate mai mare eliminarea totală a acestuia poate dura între 4 – 6 ore.

În concluzie, anestezicul se elimină din organism în funcție de cantitatea de anestezic folosită, dar și de istoricul medical al pacientului. Dacă vrei să știi lucruri sigure despre toate tipurile de anestezie, trebuie să discuți cu medicul și anestezistul care vor lua parte la intervenția ta chirurgicală.

Surse: nhs.uk, kidshealth.org, medpark.md, verywellhealth.com, bandgrip.com, mindbodygreen.com, csid.ro, reginamaria.ro, quora.com, allinahealth.org, medicover.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiicei mele i-a fost smuls părul din rădăcini cât timp era la creșă
    Fiicei mele i-a fost smuls părul din rădăcini cât timp era la creșă

    O mamă povestește revoltată, în mediul online, cum fiica ei a venit de la grădiniță cu părul smuls din rădăcină, iar cadrele didactice nu au luat măsuri în acest sens!

    Studiile confirma: iata cat timp trebuie sa astepti ca sa faci al doilea copil
    Studiile confirma: iata cat timp trebuie sa astepti ca sa faci al doilea copil

    Conform unui nou studiu desfasurat in cadrul Centers for Disease Control and Prevention in Statele Unite, femeile ar trebui sa faca o pauza de minim 18 luni intre primul si al doilea copil,...

    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante
    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante

    Acidul uric este sintetizat în special la nivelul ficatului, al intestinelor, al mușchilor, al rinichilor și al endoteliului vascular, adică al structurii care...

    Soțul meu elimină gaze în public, intenționat. Am ajuns să mă prefac că nu îl cunosc, pe stradă
    Soțul meu elimină gaze în public, intenționat. Am ajuns să mă prefac că nu îl cunosc, pe stradă

    Chiar dacă ții mult la partenerul de viață, îți este greu să treci peste anumite obiceiuri ale acestuia. Ca să nu-l rănești, încerci să faci anumite compromisuri și...

    După cât timp mai pot fi folosiți embrionii crioconservați?
    După cât timp mai pot fi folosiți embrionii crioconservați?

    Ați auzit de cazul gemenilor care s-au născut în octombrie 2022, în urma unor embrioni congelați de 30 de ani? Cei doi bebeluși s-au născut în urma unui transfer cu...

    Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism
    Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism

    Imaginează-ți un oraș aglomerat într-o dimineață de luni, cu trotuarele pline de oameni care se grăbesc să ajungă la serviciu sau la diferite întâlniri. Acum...

    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor
    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor

    În ultimele decenii, oamenii de știință s-au străduit să demonstreze beneficiile alăptării pentru mamă și pentru copil. Recent, specialiști din cadrul unei universități din...

    Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar
    Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar

    Dacă ai de gând să organizezi un grătar sau un picnic la iarbă verde, asigură-te că știi cât timp poate fi lăsată mâncarea afară fără să se altereze! Vara...

    © 2024 Qbebe