Tot ce trebuie sa stii despre hormonul foliculostimulant (FSH)

Irina Olteanu - Redactor Senior

Hormonul foliculostimulant joaca un rol esential atat in organismul barbatilor, cat si in cel al femeilor. Care este acesta, alaturi de ce indica nivelele scazute ale sale si de modul in care poate fi utilizat teraputic vom afla in cadrul articolului urmator.

Ce este

Hormonul foliculostimulant este important pentru dezvoltarea din perioada pubertatii si functionarea gonadelor (ovare si testicule) atat la barbati, cat si la femei, stimuland producerea de steroid sexual si gametogeneza. Este secretat de glanda pituitara in sange, mai exact de celulele gonadotrofe. La femei, acest hormon stimuleaza cresterea foliculilor ovarieni din ovar inainte de eliberarea ovulului la momentul ovulatiei, dar si producerea de estradiol; exista o crestere si descrestere ritmica sau ciclica a FSH esentiala pentru ovulatia lunara. La barbati, actioneaza asupra celulelor Sertoli din testicule si stimuleaza producerea spermei - maturizarea ei (spermatogeneza); lipsa sa timp de cateva luni poate fi suplinita de testosteron.

Alaturi de hormonul luteinizant (LH) formeaza gonadotropinele (ca raspuns la hormonul de eliberare al gonadotropinei din hipotalamus) deoarece, dupa cum am mentionat, stimuleaza gonadele, fiind vitali in procesul reproducator; din punct de vedere structural, reprezinta pituitaraglicoproteine mari compuse din subunitati alfa si beta (acestea confera activitatea biologica unica). Atat FSH cat si LH sunt afectati de raspunsul negativ din partea steroizilor sexuali, dar si de inhibina (secretata de celulele granuloase din ovare), iar doze mai de testosteron sau estrogen terapeutice ii pot suprima. Insuficienta gonadala primara la ambele sexe conduce la nivele hormonale crescute, iar nivelele scazute sunt corelate cu cele ale hormonului luteinizant, cu unele exceptii in ambele cazuri (distrugerea selectiva a tuburilor testiculare si sindromul existentei doar a celulelor Sertoli (SCO), respectiv deficienta FSH si sindromul eunucilor fertili).

Administrarea suplimentara a acestui hormon la oameni si animale induce superovulatia sau dezvoltarea mai multor foliculi maturi decat este normal si un numar crescut de gameti maturizati.

Nivelul de FSH

Productia si eliberarea de hormon foliculostimulat este reglata prin nivele ale unui numar de hormon circulanti eliberati de ovare si testicule, sistem denumit axa hipotalamica-pituitara-gonadala. La femei, cand nivelele hormonale scad spre finalul ciclului menstrual, se resimte acest lucru asupra neuronilor din hipotalamus. Aceste celule produc mai mult hormon eliberator de gonadotropine care in schimb stimuleaza glanda pituitara pentru a produce mai mult FSH si LH si a-i elibera in fluxul sanguin. Cresterea in FSH stimuleaza cresterea folicului in ovar (celulele sale sporesc cantitatea de estradiol si inhibina). In schimb, producerea acestor hormoni este influentata de hipotalamus (sau glanda pituitara in cazul inhibinei) si mai putin hormon eliberator de gonadotropina si FSH vor fi eliberati. Oricum, pe masura ce foliculul se maturizeaza, exista o nevoie in productia de estradiol care modifica mecanismele de raspuns din creier de la negativ la pozitiv, cauzand eliberarea de mai mult hormon eliberator de gonadotropina, FSH si LH; aceasta crestere conduce in final la ovulatie. Prin urmare, in timpul fiecarui ciclu menstrual exista o crestere a FSH in prima parte a ciclului care stimuleaza cresterea foliculara, daca nu apare aceasta crestere maturizarea finala a unui singur ovul si eliberarea sa nu are loc. Progesteronul produs de corpus luteum poate de asemenea actiona asupra hipotalamusului si inhiba producerea de FSH.

La barbati, producerea de FSH este reglata de nivelele circulatorii de testosteron si inhibina, ambele produse in testicule. Nivelele primului sunt influentate de neuronii din hipotalamus astfel incat secretia hormonului eliberator de gonadotropina este fie crescuta, fie scazuta. Nivelele de inhibina sunt influentate de celulele din glanda pituitara. Daca nivelele de testosteron/inhibina cresc productia de FSH este redusa si invers, daca scad, intr-o bucla de raspuns negativa.

Nivelele crescute ale FSH desemneaza o disfunctie fie in ovare, fie in testicule fiind asociata subfertilitatea/infertilitatea. Daca gonadele nu reusesc sa creeze suficient estrogen, testosteron si/sau inhibina, controlul productiei de FSH din glanda pituitara dispare, iar nivelele FSH si LH cresc. Aceasta afectiune este denumita hipogonadism-hipergonadotropic si este asociata cu insuficienta ovariana primara sau cu insuficienta testiculara-cum se intampla in sindromul Swyer, sindromul Kallmann la barbati (dar si in castrare sau sindromul Klinefelter) sau sindromul Turner la femei; este vorba de niste mutatii genetice. La femei nivelele FSH cresc de asemenea in mod natural in jurul perioadei de premenopauza, reflectand o reducere in functia ovarelor si o scadere a productiei de steroizi (insuficienta ovariana prematura, imbatranire ovariana prematura). Exista insa si cateva afectiuni pituitare care pot determina nivele crescute de FSH (poate aparea sindromul de hiperstimulare ovariana la femei) ale caror simptome include marirea ovarelor si o acumulare potential periculoasa de lichid in abdomen (din cauza cresterii steroizilor ovarieni) caracterizata prin durere in zona pelviana.

Nivele scazute de FSH conduc la dezvoltare incompleta in timpul pubertatii si functionare ovariana deficiatara (insuficienta ovariana primara) - foliculii ovarieni nu mai cresc adecvat si nu elibereaza ovulul, conducand asadar la infertilitate; afectiunea este denumita hipogonadism-hipogonadotropic. Actiunea hormonului foliculostimulant este necesara si pentru producerea adecvata de sperma, iar din cauza absentei sale complete, poate aparea lipsa pubertatii si infertilitate ca urmare a lipsei spermei (azoospermie). Deficienta partiala de FSH la barbati poate cauza ovulpubertate intarziata si productie limitata de sperma (oligozoospermie), dar este posibila procreerea. Daca disparitia de FSH apare dupa pubertate, va fi observata o pierdere similara a fertilitatii. Alte afectiuni asociate unui nivel redus de FSH: sindromul ovarului polichistic, hirsutism, obezitate, sindromul Kallmann, supresie hipotalamica, hipopituitarism, hiperprolactinemie, dar si in urma terapiei de supresie gonadala.

Test de FSH

Testarea nivelului de FSH poate ajuta la identificarea cauzei infertilitatii (evalueaza rezerva ovariana si cantitatea spermei-la barbati identifica problemele celor care nu au testicule sau cand acestea sunt subdezvoltate), evalueaza problemele menstruale (menstruatii neregulate sau absente, sangerari anormale; identifica eventual prezenta menopauzei, dar si chisturile ovariene sau sindromul ovarului polichistic). In cazul copiilor poate determina aparitia trasaturilor sexuale la varste fragede, intarzierea pubertatii (cauzele pentru care trasaturile sau organele nu se dezvolta cand trebuie) sau pubertatea precoce (aparitia timpurie a pubertatii-mai devreme de 9 ani la fete si mai devreme de 10 ani la baieti), dar si tulburari ale glandei pituitare cum este o tumoare.

Trebuie sa stiti ca utilizarea hormonilor (testosteron, estrogen si progesteron, inclusiv pilule contraceptive), fumul de tigara, varsta, anumite medicamente (cimetidina, clomifen, digitalis si levodopa), efectuarea unui test cu o saptamana inainte (scanare a tiroidei sau a oaselor ce foloseste substanta radioactiva) pot influenta rezultatele testului. Nivelul FSH este masurat in faza luteala precoce a ciclului menstrual (zilele 3-5 de la ultima menstruatie), fiind denumite nivele FSH bazale.

Tratament

Hormonul foliculostimulant este utilizat deseori in terapia infertilitatii, in special pentru hiperstimulare ovariana ca parte a fertilizarii in vitro; nivele ridicate au fost asociate cu vascularizarea tumorilor solide indicand in consecinta o potentiala utilizare a sa ca antagonisti de receptori FSH in terapia angiogenezei tumorale. In unele cazuri este folosit si pentru redresarea anovulatiei. Acest hormon este disponibil si in combinatie cu LH in diverse menotropine
bravelle
(amestec al celor doi). La femei sunt folosite pentru stimularea dezvoltarii folicului ovarian (a ovulului, a celulelor care inconjoara ovulul ce produc hormonii necesari sustinerii unei sarcini si lichidul din jurul ovulului) - este vorba de un proces complex ce implica si estrogen, LH, progesteron. De obicei, menotropinele sunt recomandate in combinatie cu hormonul gonadotropina corionica ce ajuta la aparitia ovulatiei la momentul dorit; pot fi folosite si in producerea mai multor foliculi cum se intampla la transferul intrafalopian al gametilor sau la fertilizarea in vitro. La barbati menotropinele stimuleaza producerea spermei in unele forme de infertilitate.

Precautii

Retineti ca trebuie sa discutati riscurile acestui tip de tratament cu medicul in special daca: suferiti de alergii la medicamente (dar si alimente, coloranti/conservanti sau animale), daca nu aveti varsta necesara (nu sunt indicate pentru copii, dar nici pentru varstnici), daca urmati si alte tratamente medicamentoase (pot interfera). Si alcoolul sau tutunul poate influenta eficacitatea unor produse. De asemenea, trebuie sa comunicati medicului daca suferiti de: boli ale glandei adrenale sau ale tiroidei (necontrolate) sau tumoare cerebrala sau legata de hormonii sexuali (este interzisa utilizarea), chist ovarian (poate cauza dezvoltarea suplimentara), insuficienta ovariana primara, sangerari vaginale anormale (poate agrava cauzele subsecvente cum sunt cancerul endometrial sau dezechilibrele hormonale).

In ce priveste dozajul, difera de la un pacient la altul (cantitatea de substanta activa, numarul de doze zilnice si durata tratamentului) in functie de severitatea afectiunii, iar urmatoarele cifre indica dozajul mediu folosit: pentru injectii in scopul obtinerii unei sarcinii (tehnologie de reproducere asistata)-225 unitati de FSH si 225 de LH sub pielea buricului (doza se poate ajusta in urma testelor de sange si ovariene); poate fi necesara completarea cu hCG. Este important ca medicul sa monitorizeze constant eficacitatea tratamentului, precum si eventualele reactii adverse (prin verificarea nivelului de estrogen din sange si a foliculilor cu ecografii); se poate sa vi se solicite inregistrarea temperaturii bazale zilnice. Retineti ca in cazul obtinerii unei sarcini, este posibila sarcina multipla.

 www.catena.ro
catena

 

Surse:
www.mayoclinic.org; www.webmd.com; www.nlm.nih.gov; www.britannica.com; www.yourhormones.info; http://emedicine.medscape.com; http://arbl.cvmbs.colostate.edu; http://en.wikipedia.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Travaliul la a treia naștere - tot ce trebuie să știi
  Travaliul la a treia naștere - tot ce trebuie să știi

  Travaliul la a treia naștere te surprinde mai pregătită din punct de vedere emoțional și mental, pentru că deja știi la ce să te aștepți ținând cont că ai trecut deja prin...

  Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și aromaterapie
  Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și aromaterapie

  Uleiurile esențiale au devenit tot mai căutate, în ultimii ani, datorită beneficiilor lor pentru sănătate și frumusețe, recunoscute încă din antichitate. Ele pot fi...

  Tot ce trebuie să știi despre colici
  Tot ce trebuie să știi despre colici

  Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

  Tot ce trebuie sa stii despre infasatul bebelusilor
  Tot ce trebuie sa stii despre infasatul bebelusilor

  Una din primele provocari ale unui bebelus abia adus pe lume este sa se adapteze noilor conditii de viata. Iesit din burtica mamei, el experimenteaza un nou mod de a se hrani, un nou mod de...

  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii
  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii

  Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul copiilor și...

  Tot ce trebuie să știi despre SNS alăptare
  Tot ce trebuie să știi despre SNS alăptare

  SNS alăptare este un sistem de nutriție suplimentară care permite hrănirea unui bebeluș cu lapte matern și lapte formulă în același timp. Acest sistem constă într-un...

  Tot ce trebuie să știi despre manevra Heimlich la copii
  Tot ce trebuie să știi despre manevra Heimlich la copii

  Manevra Heimlich la copii este acea procedură de prim-ajutor pe care trebuie să o executăm atunci când o persoană se îneacă cu mâncare sau un obiect și se sufocă....

  Suplimente pentru regenerarea părului – tot ce trebuie să știi
  Suplimente pentru regenerarea părului – tot ce trebuie să știi

  Indiferent de vârstă sau gen, căderea părului reprezintă coșmarul oricărui om. Diverși factori acționează zilnic asupra organismului, provocând afecțiuni multiple,...

  © 2022 Qbebe