Beneficiile naturiste ale verzei

Beneficiile naturiste ale verzei

Irina Olteanu - Redactor Senior

Desi varza este consumata in special toamna, poate fi achizitionata in tot cursul anului si prezinta o sumedenie de beneficii pentru intregul organism mai ales in stare cruda. Pe unele probabil le cunoasteati deja, pe restul le puteti afla citind articolul urmator.

Aspecte nutritionale

Varza face parte din familia de plante cunoscuta drept crucifere, inrudindu-se cu broccoli si kale (unii specialisti denumesc familia din care face parte drept Brassica - traducerea din latina inseamna varza) si are o forma rotunda sau ovala, constand in frunze moi, in general de culoare verde pal sau alb acoperite in exterior cu frunze de verde inchis, mai dure. Descendenta din soiul salbatic ce crestea in regiunile mediteraneene in urma cu cateva mii de ani, frunzele soiurilor prezente dispun de discrepante interesante: unele par intinse si indoite, in timp ce altele sunt netede si stranse laolalta. Culorile variaza de asemenea intre verde pal, albastru-verzui, rosu, roscat purpuriu si aproape varzaalb. Toate prezinta tulpini scurte care sunt la fel de delicioase si de nutritive ca si frunzele.

Dupa cum bine stiti, varza dispune de reputatie de aliment cu putine calorii si grasimi: 100 g de frunze ofera doar 25 calorii. Contine insa o multime de vitamine si nutrimente, dupa cum urmeaza: calciu, fier (necesar pentru formarea globulelor rosii), iod, potasiu (o componenta importanta a celulelor si a fluidelor corporale ce ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii), mangan (este folosit de corp drept co-factor pentru enzima antioxidanta superoxid dismutaza), magneziu, sulf si fosfor si vitaminele A, B1, B2, B5 (acid pantoteic), B6- grupul de vitamine B este esential deoarece corpul le necesita din surse externe, C (36,6 mg sau aproximativ 61% din DZR), E, K (63% din DZR; are un rol potential in metabolismul osos prin stimularea activitatii osteotrofice) si folat. Aceasta leguma contine si o serie de fitochimicale cum sunt tiocianati, indol-3-carbinol, luteina, zeaxantina, sulforafan si alti izotiocianati, antioxidanti puternici ce protejeaza corpul de radicalii liberi (capacitatea totala antioxidanta masurata in functie de capacitatea de absorbtie a radicalilor oxigenului este de 508 µmol TE/100 g; varza rosie are o valoare si mai mare, 2252 µmol TE/100 g. Retineti insa ca pentru a beneficia de cat mai multe vitamine si minerale, se recomanda consumul in stare cruda.

Beneficii pentru sanatate

Piele - frunzele verzei sunt considerate excelente pentr piele deoarece contin indol-3-carbinol, un puternic antioxidant responsabil pentru detoxifierea ficatului. Acesta este benefic si pentru piele deoarece indeparteaza toxinele care pot conduce la o piele terna si patata (cand se acumuleaza in sange). Consumul regulat al acestei legume crucifere poate conferi beneficii anti-imbatranire datorita continutului ridicat de vitamina C (mentine pielea tanara si intarzie procesul de imbatranire); in plus, vitamina A corelata cu vitamina D contribuie la o piele curata si sanatoasa, protejand celulele epidermei de actiunea nociva a razelor ultraviolete. Tot in acest sens, varza dispune si de proprietati vindecatoare; cand este folosita drept cataplasma, actioneaza vindecand eruptiile (eczema, psoriazis, acnee, iritatii, ciupituri de insecte, ulceratii, arsuri si rani), putand ameliora si artrita. Puteti prepara cataplasma prin razuire sau pasare intr-un blender si infasurati continutul cu putina apa intr-o carpa amplasand pe zona afectata timp de 15 minute. Sau puteti zdrobi frunzele si sa le aplicati direct pe zonele afectate pana se ingalbenesc (este indicat in acelasi timp si ingerarea verzei); curatati si uscati pana la vindecarea ranii, schimband frunzele. Pentru a vindeca iritaiile pielii puteti trece prin aburi frunzele superioare si indeparta nervurile; presati apoi frunele intre o carpa din bumbac si una de panza pentru a le face moi si netede si pozitionati compresa pe zona afectata pe timpul noptii. Sulful din varza are un efect de uscare, jucand un rol important in vindecarea acneei, fiind vital si pentru sinteza keratinei (o proteina esentiala pentru sanatatea parului, unghiilor si pielii, ajutand si la curatarea sangelui, dar si la indepartarea bacteriilor/toxinelor). Si sucul de varza reprezinta un remediu excelent pentru imbunatatirea aspectului tenului (datorita potasiului, vitaminei A si vitaminei E), putand fi folosit si pentru curatarea generala a organismului (poate vindeca si gingivita).
par

Par - datorita continutului ridicat de vitamina A, este stimulata cresterea parului. Puteti aplica un amestec de varza fiarta si suc de lamaie proaspat stors pe scalp in acest scop; zdrobiti ½ cana de varza fiarta si 1/8 cana de suc proaspat de lamaie intr-un blender si masati scalpul cu aceasta mixtura, lasand sa actioneze 30 minute si spalati apoi parul cum obisnuiti. Puteti repeta de 2 ori pe saptamana. Aplicand sucul de varza pe scalp (si radacini) puteti obtine un par matasos, stralucitor; spalati parul dupa o ora de la aplicare. Datorita siliciului si sulfului din compozitie puteti stimula cresterea si preveni caderea parului; aplicati un amestec de 30 ml de suc de varsza si 30 ml suc de castravete pe scalp si radacini, masand viguros 10-15 minute inainte de a merge la culcare si spalati in dimineata urmatoare. Se recomanda repetarea de 3 ori pe saptamana pentru beneficii maxime. Pentru parul uscat este benefic sucul de varza cruda: 40 ml suc de varza, alaturi de 80 ml de suc de morcov si castravete pentru un par frumos si sanatos.

Cancer - exista multe ingrediente din varza care combat celulele canceroase, cum sunt diindolilmetan, sinigrina, lupeol, sulforafan si indol-3-carbinol. Ultimii doi compusi sunt cunoscuti a intensifica proprietatile anticancerigene ale plantei. De asemenea, aceasta leguma contine compusi pe baza de sulf denumiti glucozinolati cu aceleasi efecte; in corp glucozinolatii devin compusi denumiti izoticianate care conform studiilor inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Astfel, in cadrul unui studiu un consum zilnic de 2 lingurite de varza gatita s-au dovedit a proteja subiectii de cancer stomacal, accelerand metabolismul estrogenic pentru a ajuta la blocarea cancerului mamar si a inhiba dezvoltarea polipilor; la barbatii care au consumat o data pe saptamana s-a observat o reducere cu 66% in cazurile de cancer de colon. In urma unui alt studiu asupra unor femei chineze, s-a demonstrat o reducere semnificativa in cazurile de cancer la san cand au fost introduse in alimentatie in mod regulat legume crucifere. In plus, beta-carotenul s-a dovedit a reduce sansele de cancer de prostata.

Angorjarea sanilorn- curatati straturile exterioare, treceti-le peste sani cat de aproape de piele posibil si purtati brasiera/bustiera peste acestea pana ce funzele se ofilesc.

Imunitate - datorita continutului mare de vitamina C, varza poate ajuta la stimularea sistemului imunitar si la combaterea actiunii radicalilor liberi. Este vorba si de un compus denumit histidina util in tratarea alergiilor si sangereglarea celulelor T din sistemul imunitar.

Proprietati antiinflamatorii si de reglare a glicemiei - aminoacizii din compozitie de care dispune din abundenta pot combate inflamatia. De asemenea, acidul lactic s-a demonstrat a dispune de proprietati vindecatoare in durerile musculare. Pigmentii naturali rosii din varza rosie (betalaina) se pare ca scad nivelele glicemiei, crescand productia de insulina (au si proprietati antiinflamatorii); este important si faptul ca nu are in continut niciun fel de zaharuri albe si doar cateva simple.

Ochi - varza este o sursa buna de beta-caroten si de aceea multe persoane varstnice apeleaza la ea pentru a impiedica degenerescenta maculara, a sustine sanatatea oculara, dar si pentru intarzierea cataractei.

Scadere in greutate - este des recomandata pentru persoanele care doresc sa slabeasca in mod sanatos. Fiind plina de vitamine benefice, minerale si alte nutrimente, constituie o alta optiune alimentara sanatoasa pentru cei care vor sa mance mult si datorita fibrelor confera satietate, ajutand tranzitul intestinal. Are un numar redus de calorii (in forma gatita o cana contine 33 calorii), prin urmare este des intrebuintata in supe/ciorbe pentru dieta.

Creier - prezenta vitaminei K si a antocianinelor confera verzei proprietati de stimulare a functiei mentale si a concentrarii; aceasta vitamina se gaseste indeosebi in varza rosie si este esentiala pentru producerea de sfingolipide (invelisul de mielina din jurul nervilor-protejeaza nervii de deteriorare si degradare). Beneficii in acest sens sunt in apararea contra degenerescentei neuronale, bolii Alzheimer si dementei. In plus, antocianinele (tot varza rosie este mai bogata) ajuta la acumularea de antioxidanti care combat imbolnavirile, cancerul, amelioreaza sistemul nervos si intensifica functionarea creierului.

Sanatatea oaselor - datorita mineralelor continute (calciu, magneziu si potasiu) care sunt esentiale in protejarea oaselor de degradare, in prevenirea osteoporozei si slabirii osoase.

Tensiune - prezenta potasiului desemneaza varza drept un aliment de protectie impotriva hipertensiunii (creste riscul de infarct si accident vascular). Potasiul este vasodilatator, deschizand vasele de sange si usurand fluxul sanguin.

Ulcer peptic - este ameliorat prin consumul de varza. Datorita continutului bogat in fitonutienti, constituie un remediu excelent pentru ulcerele stomacale. Sucul de varza dispune de proprietati antiulceroase datorita burtacontinutului de glutamine (conform unei cercetari s-a demonstrat vindecare completa in urma consumului timp de 10 zile de 1 cana de suc de varza pe zi). Alti compusi din aceasta legume intaresc muschii stomacali, facandu-i rezistenti la atacuri acide, conform unui studiu.

Tranzit intestinal - digestia este ajutata prin continutul sau de fibre. Usorul efect laxativ al verzei constituie un remediu bun in constipatie; o puteti consuma cruda sau sub forma de suc. Aminoacidul glutamina mentionat anterior din suc este foarte bland si curata sistemul digestiv, detoxifiind, vindecand ulcere si regenerand. Sulful, clorul si iodul din planta au o abilitate semnificativa de a curata membranele mucoase din intestine. Se recomanda sa il beti de 3 ori pe zi pe stomacul gol, in cantitate de 100 ml.

Anemie - efectul vindecator al clorofilei superioare din varza s-a demonstrat a fi util in crearea celulelor sanguine.

Dureri de cap si mahmureala - o compresa calda cu foi de varza poate indeparta o durere de cap. Zdobiti cateva foi, puneti-le intr-o carpa si aplicati pe frunte. Pentru dureri cronice de cap se recomanda sa consumati zilnic 25-30 ml de suc de varza cruda. Procedati la fel in cazul mahmurelii.

Citeste si:

Leacurile bunicii bune pentru copilul tau! 

Solutii naturale pentru tratarea ridurilor 

Tratamente naturiste pentru psoriazis

Depozitare si consum

Exista disponibile mai multe soiuri pe piata pe tot parcursul anului. Alegeti-le pe cele mari, de textura ferma si densa. Ar trebui sa fie grele in raport cu dimensiunea, cu frunze stralucitoare, crocante si colorate, lipsite de crapaturi, pete, lovituri sau eroziuni ale insectelor. Verzele proaspete au in general mai multe straturi exterioare (acestea sunt indepartate pe masura ce se invechesc de catre vanzatori). Evitati produsele pufoase sau care nu mai au foi exterioare si verificati cotorul pentru a va asigura ca foile sunt bine stranse (in cazul in care se desprind, inseamna ca nu sunt proaspete). Verzele verzi si rosii trebuie sa aiba frunze lucioase si compacte. Nu este indicat sa cumparati varza deja taiata/maruntita pentru ca isi pierde din continutul de vitamina C.

Depozitiati-o la rece, intr-un loc intunecat pentru a-i pastra vitaminele. Daca o introduceti in frigider, este bine sa o pastrati intr-o punga timp de 1-2 saptamani. Odata ce se matureaza, aroma si mirosul devin mai intense. O varza ramana proaspata atata timp cat nu i se taie cotorul. Daca aveti nevoie de o jumatate din ea, varzacealalta parte trebuie introdusa in frigider intr-o punga de plastic cu cateva picaturi de apa pe portiunea taiata pentru a rezista cateva zile. Cand o congelati, este indicat sa o taiati in bucati grosiere si sa o opariti 2 minute, dupa care o scurgeti si uscati, introducand-o in recipiente vidate; varza gatita poate fi refrigerata intr-un recipient acoperit pana la 4 zile.

Retineti ca este important sa curatati si sa spalati varza inainte de a o gati, indepartand foile groase din exterior si taind-o in bucati (chiar inainte de a o pregati) cu un cutit din otet inoxidabil (fitonutientii reactioneaza cu otelul, iar frunzele devin negre). Spalati-o in apa rece si inmuiati-o in apa cu sare sau otet timp de 15-20 minute daca observati viermi/insecte. Daca doriti sa o portionati in bucati mici, taiati mai intai in patru si apoi indepartati cotorul (miezul). In final, retineti ca prepararea termica a verzei conduce la descompunerea glucozionolatilor mentionati, prin urmare incercati sa o consumati cruda, la aburi sau usor sauté. Aceasta leguma poate contine goitrogene (compusi derivati din plante) care se gasesc in special in crucifere ce pot cauza inflamarea glandei tiroide si trebuie evitata de persoanele cu disfunctie tiroidiana.

Surse:

www.stylecraze.com; http://foodfacts.mercola.com; www.care2.com; http://greatist.com; http://juicing-for-health.com; www.nutrition-and-you.com; http://juicing-for-health.com; www.organicfacts.net
www.whfoods.com

Articolul urmator
Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău
Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului
    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

    Îmbrățișarea primită de la părinte nu se compară cu nimic pe această lume. Îmbrățișările au efect benefic asupra stării de bine a copilului, dar și asupra...

    Dormi pe partea stângă? Află care sunt beneficiile
    Dormi pe partea stângă? Află care sunt beneficiile

    Dormi pe partea stanga. Toata lumea stie ca un somn bun peste noapte este important pentru sanatate. Insa si pozitia in care dormi ar putea avea un efect semnificativ pentru sanatate. Unele...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor
    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor

    Știai că iodul este o substanță esențială pentru funcționarea sănătoasă a corpului nostru? În articolul prezent vă spunem despre motivul pentru care iodul este atât de...

    Beneficiile drenajului limfatic
    Beneficiile drenajului limfatic

    Limfa este un lichid transparent, apos, care transportă nutrienți, celule din cadrul sistemului imunitar și oxigen necesar pentru celule și țesuturi. Totodată, limfa captează o bună...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!
    5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!

    Stresul este ceva cu care ne confruntam cu totii la un anumit nivel, dar cu totii trebuie sa facem ceva pentru a nu ajunge la un nivel cronic. Stresul cronic nu este ceva de ignorat si poate...

    Provocările și punctele forte ale mamelor singure vs. tații singuri
    Provocările și punctele forte ale mamelor singure vs. tații singuri

    Să fii părinte singur reprezintă o experiență plină de provocări și de obiective, fie că este vorba despre mame, fie că este vorba despre tați. Practic, în cadrul unei...

    © 2024 Qbebe