Top 10 cele mai bune ceaiuri pentru stomac

Bianca Petcu - Redactor Senior

Stomacul sensibil este una dintre cele mai răspândite probleme la nivel global, mai ales în aceste vremuri tulburi, în care totul se petrece la foc din ce în ce mai rapid, iar alimentația începe să fie lăsată pe planul doi, după carieră sau familie. Tratamentele medicamentoase pot fi extrem de utile și necesare, uneori, însă putem trata un stomac sensibil chiar la noi acasă, cu ajutorul unor ingrediente 100% naturale. Iată cele mai bune ceaiuri pentru un stomac sensibil:

Printr-un stomac sensibil putem înțelege tulburări precum Sindromul colonului iritabil, gastrită, ulcer sau pur și simplu simptome ușoare precum stările de greață, vărsăturile, balonarea și durerile la nivelul stomacului. Pentru a scăpa de aceste probleme și a ne asigura că avem o digestie optimă, putem consuma ceaiurile din lista de mai jos, în funcție de preferințe:

Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir a fost folosit de mii de ani ca leac pentru greață și problemele digestive. Acesta oferă o varietate de beneficii pentru sănătate și are o mulțime de compuși extrem de utili pentru a atenua problemele stomacului sensibil. Multe persoane aleg să consume ghimbirul de sine stătător atunci când au simptome precum durerea de stomac sau greața, dar ceaiul de ghimbir conține concentrații mai mari de compuși care ameliorează aceste probleme digestive, făcându-l alegerea cea mai mai potrivită pentru a te pune repede pe picioare.

ceai de ghimbir

Acest ceai este preparat folosind rădăcină de ghimbir proaspătă și este un ceai plin de beneficii care ajută în mod semnificativ problemele stomacului. Ghimbirul este un remediu natural pentru greață și este adesea folosit pentru a trata grețurile matinale ala gravidelor și răul de mișcare cauzat de avioane sau bărci.

Un studiu thailandez a examinat femeile însărcinate cu grețuri matinale și a constatat că 28 din 32 de participante au observat o îmbunătățire a stării de dimineață atunci când li s-a administrat o doză zilnică de 1 miligram de rădăcină de ghimbir. De regulă, o cană de ceai de ghimbir conține aproximativ 250 de miligrame de ghimbir și se recomandă să bei între două și patru căni pentru a atenua senzația de greață.

Ceai de lemn dulce

Ceaiul de lemn dulce are o aromă puternică, care vă veți cultiva să vă placă pe măsură ce veți consuma acest ceai. Este produs din rădăcina de lemn dulce, care este originar din Asia și derivată din planta cunoscută științific sub numele de Glycyrrihiza glabra. Folosit pe scară largă de egipteni și în China ca parte a medicinei tradiționale, ceaiul din rădăcină de lemn dulce nu numai că ajută stomacul, dar poate ajuta și la repararea și restabilirea mucoasei stomacului.

ceai de lemn dulce

Într-un studiu publicat recent în domeniul fitoterapiei, cercetătorii au descoperit că rădăcina de lemn dulce poate inhiba dezvoltarea bacteriilor H. pylori, despre care se știe că ar cauza ulcerații peptice. Proprietățile antiinflamatorii ale ceaiului de lemn dulce ajută la calmarea durerii din intestin, în timp ce compușii chimici ajută la reconstrucția mucoasei stomacului, favorizând sănătatea intestinului.

Acest ceai este o alegere bună dacă suferiți de ulcerații ale stomacului sau de alte afecțiuni care deteriorează mucoasa stomacală. Pentru a prepara acest ceai, adăugați pur și simplu 1-5 grame de rădăcină de lemn dulce în apa clocotită. Se recomandă consumul de trei ori pe zi, de preferat înainte de fiecare masă, pentru cele mai bune rezultate. Ceaiul de lemn dulce poate fi consumat zilnic până la o săptămână. După aceea, ar trebui să faceți o pauză timp de două până la trei săptămâni înainte de a-l consuma din nou, pentru a evita reacțiile adverse, inclusiv durerile de cap și problemele cardiace.

Ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel se prepară folosind mugurii florilor de mușețel. Este cunoscut la nivel mondial ca o băutură liniștitoare, relaxantă și unul dintre cele mai bune remedii la domiciliu pentru durerile abdominale. Ceaiul de mușețel oferă proprietăți carminative, care ajută la reducerea senzațiilor de gaz și balonare. Ceaiul de mușețel reduce gazele abdominale și atenuează senzațiile de durere cauzate de crampele stomacale. Acest ceai conține, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la calmarea afecțiunilor stomacului, inclusiv sindromul de colon iritabil.

ceai de musetel

O revizuire științifică din 2006 a descoperit că ceaiul de mușețel a scăzut producția de acid gastric, ceea ce poate duce la dezvoltarea refluxului de acid atunci când este prezent în cantități excesive. Stresul agravează adesea refluxul acid împreună cu alte boli gastroesofagiene. Ceaiul de mușețel oferă un efect natural calmant, care poate ajuta la reducerea stresului și la calmarea suplimentară a stomacului cu probleme.

Ceai de mentă

Ceaiul de mentă este o parte integrantă a medicinei alternative de secole. Frunzele ajută la calmarea durerilor asociate crampelor menstruale și stărilor de greață. Este unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru a vă calma stomacul. S-a dovedit că menta inhibă receptorii durerii originare din colon care duc la dureri severe în mușchii stomacului.

Cea mai bună parte despre ceaiul de mentă este că puteți crește cu ușurință aceste frunze chiar în propria bucătărie pentru a calma durerile de stomac oricând aveți nevoie. Ceaiul de mentă este o cultură rezistentă, cu creștere rapidă, care crește bine în majoritatea climatelor. Pur și simplu veți avea nevoie să recoltați câteva frunze și să le lăsați la infuzat în apă fierbinte timp de 2 până la 5 minute, gustând la fiecare 30 de secunde pentru aroma dorită.

ceai de menta

Important de știut: este mai bine să-l evitați dacă aveți probleme de reflux acid, deoarece poate duce la reacții adverse negative. Acest ceai este excelent pentru atenuarea disconfortului stomacului asociat cu durerea, și relaxează, de asemenea, mușchiul care împiedică bila stomacală să intre în esofag, agravând arsurile la stomac.

Ceai de busuioc sfânt/Ceai tulsi

Ceaiul de busuioc nu este făcut cu același tip de busuioc pe care în puneți în salate sau peste pizza. În schimb, ceaiul de busuioc sfânt este preparat din planta Ocimum tenuflorum, cunoscută în mod obișnuit sub numele de ceai tulsi. Acest ceai este originar din Asia de Sud-Est și este utilizat pe scară largă în medicina indiană și Ayurveda. Studiile au arătat ca ceaiul de busuioc sfânt oferă capacitatea de a scădea acidul stomacului și de a crește și prelungi viața celulelor de suprafață, care reglează tractul digestiv și îl protejează de boli. Aceste studii au arătat, de asemenea, că frunzele de busuioc sfânt pot reduce prezența ulcerelor stomacale, ceea ce poate provoca disconfort sever și perturbări ale sistemului digestiv.

ceai de busuioc

Pentru a utiliza ceaiul tulsi în eliminarea ulcerațiilor și a scăderea durerii, preparați ceaiul folosind 2 până la 3 lingurițe de frunze de busuioc la o cană. Lăsați frunzele la infuzat timp de 5 până la 6 minute înainte de a strecura și consuma ceaiul. Evitați să adăugați zahăr sau alte arome la ceaiul de tulsi, deoarece acestea pot agrava durerile de stomac și ulcerațiile.

Ceai de fenicul

Ceaiul de fenicul se prepară folosind semințele de fenicul ale plantei Foeniculum vulgare. Romanii și grecii antici credeau că feniculul oferea forță și sănătate sporite, care ar putea oferi o viață mai lungă. Cercetătorii au descoperit că semințele de fenicul și ceaiul de fenicul pot ajuta la stimularea fluxului de sucuri gastrice și la reducerea durerii datorită proprietăților antispasmodice și carminative. Medicina chineză a folosit ceaiul de fenicul pentru a trata gastroenterita, indigestia și herniile timp de secole.

ceai de fenicul

Oamenii de știință cred că ceaiul de fenicul funcționează pentru a reduce gazele și balonarea, precum și tratarea durerilor de stomac și afecțiunilor cronice, cum ar fi colicile la bebeluși. Pentru a beneficia de efectele calmante ale ceaiului de fenicul, adăugați între una și 1 1/2 lingurițe de semințe de fenicul în ceai în fiecare zi.

Ceai verde

Ceaiul verde este un adevărat ajutor atunci când vine vorba de beneficiile sale numeroase pentru sănătate și este cercetat pe larg de o mulțime de oameni de știință. Un studiu publicat în European Journal of Pharmacology a constatat că, în primul rând, consumul regulat de ceai verde este unul dintre cele mai bune moduri de a preveni afecțiunile gastro-intestinale. Catechinele din ceaiul verde sunt ușor absorbite în intestine și pot accelera reducerea depozitelor de grăsime și creșterea metabolismului, ceea ce poate ajuta la diminuarea mai multor probleme digestive. Ceaiul verde poate ajuta, de asemenea, la stimularea producției de sucuri gastrice, inclusiv al vezicii biliare, ceea ce poate contribui la descompunerea alimentelor mai eficient ducând la mai puține incidențe de balonare și gaze.

Cercetările au arătat că ceaiul verde poate ajuta la ameliorarea colitei și a gastritei cronice, două boli cauzate de inflamație și iritații ale stomacului care pot afecta digestia. Ceaiul verde conține catechine, inclusiv EGCG, care ajută la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor durerii.

ceai verde

Se recomandă consumul de 2 până la 3 căni de ceai verde pe zi pentru a ajuta la îmbunătățirea digestiei. Este crucial ca ceaiul verde să fie consumat după fiecare masă și nu pe stomacul gol, deoarece acest lucru poate spori în cele din urmă probleme stomacale. Ceaiul verde conține cafeină naturală la fel ca ceaiul negru, deci este indicat să limitați consumul acestui ceai înainte de culcare pentru a preveni insomnia.

Ceai negru

Ceaiul negru poate ajuta la ameliorarea stomacului și a diareei, datorită prezenței de taninuri, care au un efect astringent asupra mucoasei intestinelor. Diareea apare atunci când mucoasa intestinală este inflamată și ceaiul negru reduce această inflamație pentru a ajuta la recuperarea sistemului digestiv.

ceai negru

Ceaiul negru conține cafeină naturală, așa că este mai bine să evitați să beți acest preparat sănătos înainte de culcare, astfel încât să puteți dormi bine. Consumați una sau două căni pe parcursul zilei, în funcție de toleranța dvs. la cofeină.

Oolong thailandez cu lemongrass

Ceaiul Oolong ajută tractul digestiv, deoarece este ușor antiseptic și ajută la inhibarea creșterii bacteriilor rele din intestin. În plus, are un efect alcalinizant care ajută la reducerea refluxului acid. Ceaiul Oolong thailandez cu lemongrassconține și rădăcină de lemn dulce, care ajută la reducerea inflamației și calmează ulcerul. Lemongrass a fost utilizat pe scară largă pentru tratarea disconfortului gastrointestinal și este calmant și antimitotic.

ceai oolong

Ceai Pu-erh

O varietate mai puțin cunoscută de ceai, cunoscută sub numele de „Hong Cha” („Ceai roșu”), Pu-erh are o serie de proprietăți cu adevărat unice. Pu-erh îmbătrânește printr-un proces de fermentație microbiană. Chinezii au folosit de mult timp Pu-erh pentru proprietățile sale medicinale. Este utilizat pe scară largă pentru a vindeca indigestia! Consumul de ceai Pu-erh poate duce la o scădere semnificativă a nivelului de colesterol și lipide din sânge, precum și acumularea de grăsime viscerală pe corp.

ceai pu-erh

Indiferent de problemele digestive pe care le aveți, cu siguranță va exista un ceai care vă va veni în ajutor, însă nu ezitați să consultați medicul înainte de a consuma oricare dintre ceaiurile menționate anterior, mai ales dacă știți să suferiți de anumite afecțiuni!

Surse: webmd.com, capitalteas.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai bune ceaiuri pentru splină
  Cele mai bune ceaiuri pentru splină

  Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

  Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
  Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

  Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

  Publicul a ales: top 20 cele mai bune țări din lume pentru vacanțe
  Publicul a ales: top 20 cele mai bune țări din lume pentru vacanțe

  Dacă îți este greu să decizi unde ai vrea să-ți petreci vacanțele în noul an, inspiră-te și din propunerile din articolul de mai jos. Vei descoperi mai multe țări, de...

  Top 10 cele mai bune esențe pentru aromaterapie
  Top 10 cele mai bune esențe pentru aromaterapie

  Aromaterapia sau terapia cu uleiuri esențiale este considerată un tratament de vindecare holistic care folosește extracte naturale din plante pentru a susține sănătatea și starea de...

  Top 10 cele mai bune licee private din București
  Top 10 cele mai bune licee private din București

  În ultimii ani tot mai multe școli private își fac loc în învățământul din România, cererea pentru aceste instituții fiind în continuă...

  Cele mai bune rețete de cozonac: un top 3 al gustului desăvârșit
  Cele mai bune rețete de cozonac: un top 3 al gustului desăvârșit

  Cozonacul are o istorie îndelungată, iar rețetele care au atins un gust desăvârșit au evoluat de-a lungul a sute de ani. Cozonacul este, de fapt, o pâine transformată...

  Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
  Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

  Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

  Top 10 cele mai frumoase citate de dragoste
  Top 10 cele mai frumoase citate de dragoste

  Iubirea nu se poate cumpăra decât cu iubire, iar viața noastră ar fi la fel de seacă precum cea a unei plante, dacă nu am fi înconjurați și însuflețiți de...

  © 2023 Qbebe