Tratament naturist pentru oboseala

Tratament naturist pentru oboseala

Irina Olteanu - Redactor Senior

Oboseala constituie o problema deranjanta cu care se confrunta din ce in mai multe persoane si poate ascunde afectiuni cu adevarat serioase. In cazurile de oboseala pasagera, cum este cel cunoscut drept astenie, aveti posibilitatea de a apela la remedii naturiste care sa previna aparitia acesteia.

Aspecte importante

In primul rand, trebuie sa intelegeti faptul ca oboseala poate reprezenta uneori un simptom al unei afectiuni cronice (cel mai des este vorba despre anemie, dar poate fi vorba si de artrita, hipotiroidism, apnee de somn, sindrom de oboseala cronica, diabet, boli cardiovasculare si chiar cancer) si necesita consult medical specializat. Apoi, trebuie sa stiti ca oboseala se poate manifesta atat pe plan fizic, cat si psihic, in situatia din urma fiind important de identificat sursa cauzatoare de stres si indepartarea acesteia (daca este posibil). Indiferent de varianta de tratament pentru care optati, naturista sau alopata, trebuie sa stiti ca oboseala are cauze variate, necesitand tratamente diferentiate. Printre cauzele vinovate de aparitia oboselii, cele mai des intalnite: o boala infectioasa, o boala imunologica, o afectiune de natura psihiatrica, o tulburare a sistemului nervos autonom, o carenta nutritionala, o tulburare metabolica, o manifestare a afectarii oxidative.

Nu in ultimul rand, retineti faptul ca oboseala netratata se poate croniciza, cunoscuta in acest caz drept sindrom de oboseala cronica si, din pacate, prezinta potential fatal.

Cafeaua

Cafeaua reprezinta un remediu la indemana si cunoscut de toata lumea, iar consumul moderat (maximum 2 cani pe zi), conform Asociatiei Americane Dietetice, nu dauneaza. In urma studiilor efectuate, s-a demonstrat faptul ca substanta numita cofeina cafea(o puteti identifica si in ceai verde sau negru) stimuleaza creierul si facultatile mintale. In cazul in care depasiti doza recomandata (de fapt este vorba de cantitatea de cofeina tolerata de fiecare organism in parte), riscati sa va confruntati cu anxietate si insomnie. In acest sens, este bine sa urmariti semnalele transmise de organism si sa nu exagerati. Gravidele trebuie sa aiba grija in mod deosebit cu privire la cafea, deoarece consumul sau a fost deseori asociat cu un risc crescut de avort spontan/nastere prematura.

Ouale

Constituie un remediu popular sustinut de principiile nutritiei sanatoase. Una dintre cele mai importante modalitati prin care puteti contracara oboseala este sa optati pentru o alimentatie echilibrata, iar ouale reprezinta un exemplu excelent de substante nutritive cum sunt proteinele, fierul, vitamina A, acidul folic, riboflavina si acidul pantoteic. Reteta ideala consta in consumul unui ou pe zi, in orice fel doriti sa-l preparati (fiert, copt, prajit); acest remediu este destinat, desigur, persoanelor care nu sufera de alergie/intoleranta la acest produs.

Lichide

Cunoastem cu totii faptul ca hidratarea este vitala pentru organism, insa nu multa lume stie ca deshidratarea poate provoca oboseala. Consumati prin urmare o cantitate sporita de apa, suc, lapte sau alte bauturi pe care le preferati (exceptand, desigur vinul) pentru a va mentine hidratati (minimum 8 pahare pe zi). lichideDeshidratarea cauzeaza in plus si dureri de cap, dar si constipatie. Nu asteptati sa apara senzatia de sete pentru ca atunci deshidratarea este deja instalata. Limitati insa consumul de alcool, deoarece acesta deprima sistemul nervos central si scade nivelul glicemiei.

Proteine si carbohidrati

Combinand putine proteine cu carbohidrati va veti mentine energia la nivelul optim. Daca aveti un aport prea mare de carbohidrati (obtinut dintr-o gogoasa sau o prajitura insiropata), va aparea cresterea nivelului de serotonina, un neurotransmitator, care se acumuleaza la nivelul creierului si conduce la o stare de somnolenta. In cazul in care consumati proteine alaturi de carbohidrati, puteti bloca acea senzatie si veti fi energici un timp indelungat. Va puteti incepe ziua cu o portie de cereale cu lapte degresat la micul dejun si pe parcursul zilei optati pentru mai multe mese mici si gustari (este de preferat in locul a doua-trei mese consistente).

Limitati volumul unei mese la aproximativ 300 calorii si in acest fel va veti pastra nivelul glicemiei constant si veti preveni aparitia starii de oboseala. Consumati cat mai putini carbohidrati rafinati (zahar alb si faina alba, dar si paine, spaghete sau prajituri), deoarece veti sfarsi prin a va simti obositi. In schimb, consumati mai multe alimente bogate in fibre, dar si in carbohidrati complecsi cum sunt cerealele integrale si legumele, ce ajuta in stabilizarea glicemiei. Renuntati la alimentele grase limitand procentul de grasimi saturate din meniul zilnic la 10% (pentru a imbunatati functionarea glandei adrenale ce influenteaza modul in care organismul metabolizeaza nutrimentele).

Ginseng

Aceasta planta reprezinta o metoda de tratament antica, utilizata de mii de ani. Radacina sa are un gust dulce, asemanator lemnului dulce si este intrebuintata in tratamentul starii de oboseala si epuizare (stimuleaza si sistemul nervos). Retineti insa ca nu trebuie sa consumati ginseng decat in situatiile absolut necesare, deoarece poate stimula excesiv organismul (este indicat ginsengul asiatic si nu cel siberian, care are un efect mai slab; ambele variante sunt etichetate drept adaptogene, adaptandu-se la stresul din mediul vostru). Il puteti consuma sub forma de pudra, 2 g pe zi timp de 6 saptamani, facand apoi o pauza de 2 saptamani inainte de a relua administrarea.

In cadrul unui studiu desfasurat in cadrul Universitatii din Iowa, persoanele care sufereau de oboseala cronica au constatat faptul ca ginsengul este unul dintre cele mai eficiente tratamente (in proportie de 56%), iar in cadrul unui studiu derulat in California s-a observat faptul ca acesta imbunatateste semnificativ functia imunitara celulara prin intermediul activarii celulelor mononucleare periferice (celule sanguine vitale pentru sistemul imunitar in lupta impotriva infectiilor) in cazul persoanelor cu sindrom de oboseala cronica sau cu sindrom dobandit de imunodeficienta. Ginsengul nu este indicat in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune.

Coenzima Q10

Reprezinta un compus ce poate fi gasit in mod natural in mitocondrii (celule ce produc energie in organism), dar este de asemenea si un antioxidant. In cadrul unui studiu s-a descoperit faptul ca este extrem de eficient, procentul persoanelor ce l-au considerat util in tratamentul oboselii persistente fiind de 69%. Consumati sub forma de supliment in cantitate de 30 miligrame de doua ori pe zi, la micul dejun si la pranz (este mai bine absorbita alaturi de alimente), dar o puteti gasi si in anumite alimente cum sunt nucile si uleiurile (este indeosebi cunoscut drept ingredient in cremele cosmetice).

Cartofi

Taiati in felii un cartof cu coaja si lasati bucatile sa se inmoaie in apa peste noapte. Dimineata, la trezire, beti sucul pentru un tonic natural plin cu potasiu, de care corpul are nevoie pentru a transmite impulsurile nervoase si a gestiona miscarile muschilor, dar si a gestiona alte functii vitale (specialistii naturisti considera deficientele nutritionale drept o cauza des intalnita la persoanele ce sufera de oboseala).

Polenul de albine

Considerat de multe persoane drept "alimentul perfect", dispune de un echilibru unic de subtante benefice cum sunt enzime, proteine, aminoacizi, vitamine si minerale, constituind o optiune excelenta pentru cei ce se confrunta mierecu oboseala cronica. Efectul sincronic (apare in acelasi timp) al multitudinii de nutrimente continute de polen (dar si laptisorul de matca sau propolisul au efecte similare) poate ameliora atat oboseala fizica, cat si pe cea intelectuala si oferi energie pe intreaga durata a zilei.

Maca

Utilizata in scop medical de mii de ani, in special in Amercia de Sud, maca esteun alt superaliment care normalizeaza nivelele de hormoni si le creste pe cele energetice. Deoarece ajuta echilibrarea unei multitudini de sisteme din organism, maca a devenit in ultima perioada un tratament pentru multe persoane care vor sa inlature simptomele de oboseala cronica. Maca este bogata in vitamine din complexul B si microelemente, continand si substante unice ce stimuleaza glanda pituitara si hipotalamusul; acestea ajuta in schimb glandele adrenale si tiroida (functionarea optima a acestora este vitala pentru mentinerea nivelelor optime de energie).

Cateva sfaturi

In final, trebuie sa retineti ca dietele hipocalorice in care se urmareste o scadere drastica in greutate (desi kilogramele suplimentare sunt asociate deseori cu aparita oboselii, trebuie eliminate treptat), dar si saritul peste mese pot fi nocive. De asemenea, la fel de daunatoare poate fi si lipsa somnului (este indicat sa va treziti la aceeasi ora in fiecare zi si sa nu dormiti prea mult in timpul zilei), alaturi de lipsa exercitiilor fizice (cel putin 30 de minute de aerobic de cateva ori pe saptamana).

Daca doriti sa apelati la aromoterapie, puteti picura 2 picaturi de ulei de menta pe o batista si apoi sa inspirati profund (adaugati aceeasi cantitate in apa pentru baie alaturi de 4 picaturi de ulei de rozmarin). Nu in ultimul rand, va puteti intinde pe spate si ridica picioarele la un nivel mai sus decat capul; aceasta tehnica este utilizata in India de yoghini pentru a incuraja circulatia sangvina considerata a contribui la mentinerea starii de vigilenta. Alte uleiuri esentiale ce pot fi utilizate: lavanda (sigur in primul trimestru de sarcina, dar nu mai mult de 3 picaturi odata), grapefruit sau bergamota. Mai puteti apela si la masaj, reflexologie, shiatsu (un mod de relaxare ce are la baza o modalitate holistica de tratare a organismului) sau acupunctura (stimuleaza eliberarea endorfinelor din creier ceea ce va ameliora oboseala excesiva).

Citeste si:

Pentru mame epuizate: 5 remedii naturiste nebanuite 


Surse:

www.babycentre.co.uk; www.besthealthmag.ca; www.naturalnews.com; health.howstuffworks.com; foodmatters.tv

Articolul urmator
Alergia la apă: simptome si tratament
Alergia la apă: simptome si tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu
    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu

    Alaturi de calciu si sodiu, potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a sistemului nervos, sistemului muscular, a inimii si a rinichilor. O deficienta de potasiu poate duce...

    Nu simte durere, foame sau oboseală. Ea este copilul bionic, singura persoană din lume cu aceste simptome
    Nu simte durere, foame sau oboseală. Ea este copilul bionic, singura persoană din lume cu aceste simptome

    Este poreclită „copilul bionic”! Olivia Farnsworth are 11 ani și nu simte foamea, oboseala, durerea sau somnolența. Părinții ei și-au dat seama că este ceva în...

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA
    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA

    Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat primul medicament oral pentru tratarea depresiei postpartum. Acesta poartă denumirea de Zurzuvae (zurzolonul), iar...

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Intoleranța la histamină: ce este, cum o identifici și tratament
    Intoleranța la histamină: ce este, cum o identifici și tratament

    Cele mai cunoscute intoleranțe sunt cele alimentare, însă există și alte tipuri, care nu afectează doar sistemul digestiv, ci și alte sisteme din organism. Printre acestea se...

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    © 2024 Qbebe