Testul de toleranta la glucoza in timpul sarcinii

Testul de toleranta la glucoza in timpul sarcinii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Testul de toleranta la glucoza in timpul sarcinii contribuie la verificarea nivelului glicemiei in cazul unei femei insarcinate, utilitatea sa principala fiind de a diagnostica diabetul gestational. Cum se efectueaza testul, ce pregatire prealabila presupune, cum se interpreteaza si alte informatii importante veti descoperi chiar aici alaturi de specialist.

Mod de realizare al testului de toleranta la glucoza

In primul rand trebuie subliniat faptul ca testul de toleranta la glucoza implica de fapt un test de tip screening si testul efectiv de toleranta la glucoza. Nu trebuie sa va pregatiti in vreun mod special si nici sa va schimbati in vreun fel alimentatia pentru primul din ele (aveti voie chiar si sa mancati). Va trebui sa beti un lichid care contine glucoza, iar apoi va va fi prelevat sange la 1 ora dupa ce ati baut solutia pentru a vi se verifica nivelul glicemiei. Daca acesta este prea rididcat, va fi necesar sa reveniti ulterior pentru un test de toleranta la glucoza (nu toate femeile cu rezultat ridicat sufera efectiv de diabet, se poate ca organismul sa nu produca suficienta insulina pentru a procesa surplusul de glucoza). Pentru acest al doilea test, cel efectiv, trebuie sa respectati urmatoarele recomandari: nu mancati/beti nimic (8-14 ore inainte de test si nici in timpul sau). Va trebui sa beti un lichid ce contine glucoza si vi se va preleva sange inainte de a bea si la fiecare 30-60 minute dupa ce il beti, urmarindu-se nivelul glicemiei de fiecare data. Ca interval de timp total, intreaga procedura va dura cel putin 3 ore. Femeile supraponderale, cele cu o afectiune asociata dezvoltarii diabetului (sindrom metabolic sau sindrom al ovarelor polichistice), cele care au nascut un copil mai mare de 4,5 kg sau cu istoric familial de diabet (inclusiv origini in zona sud asiatica, Estul Mijlociu sau Est-Caraibiana) constituie principalele categorii expuse riscului de a dezvolta afectiunea.

test de toleranta la glucoza

Mod de a va pregati pentru test

In ziua de dinaintea testului de screening puteti consuma alimentele uzuale. Intrebati eventual medicul, in cazul in care urmati vreun tratament, daca medicatia poate afecta in vreun fel rezultatele testului. Inainte de testul efectiv de toleranta la glucoza medicul va va recomanda sa consumati cel putin 150 mg de carbohidrati (aproximativ 1-2 felii de paine) timp de 3 zile inainte de momentul testarii. Nu vi se va permite sa mancati sau sa beti nimic cu exceptia apei cu 14 ore inainte de test, asadar e indicat sa il efectuati dimineata. In plus, este indicat sa va insoteasca o persoana apropiata deoarece nivelele energetice pot fi reduse si va puteti simti ametite; este bine sa luati cu voi o carte pentru orele pe care le veti petrece in cabinet. Evitati sa mergeti la toaleta inainte de test deoarece vi se poate cere o mostra de urina.

Citeste si:

Analize in sarcina: rezultate care NU trebuie sa te ingrijoreze 

Reactii adverse

Majoritatea femeilor nu experimenteaza niciun fel de reactie adversa in urma efectuarii testului. Unele pot resimti greata, transpiratie, senzatie de moleseala dupa ce ingereaza solutia cu glucoza, din acest motiv este indicat sa mancati ceva dupa test. Reactii adverse grave in urma testului sunt rar intalnite. Exista intotdeauna un risc usor de infectie cand bariera pielii este rupta, prin urmare verificati o eventuala inrosire si umflare in jurul locului intepaturii si febra.

De ce trebuie efectuat testul de toleranta la glucoza

Majoritatea femeilor gravide beneficiaza de primul test, cel de screening, in intervalul 24-28 saptamani de sarcina (intre 16-18 saptamani daca ati suferit si in trecut de aceasta problema) care verifica existenta diabetului gestational care nu prezinta intotdeauna simptome (o problema de sanatate grava care poseda risc atat asupra mamei, cat si asupra copilului); se urmareste concret daca organismul foloseste glucoza (un tip de zahar) in mod eficient. Un procent de pana la 14% dintre gravide sufera de aceasta afectiune.

Testul se poate efectua si mai devreme daca prezentati nivele ridicate de glucoza in urina in timpul consultatiilor prenatale sau un risc crescut de diabet. Dimpotriva, daca aveti risc scazut, nu este necesar sa il mai efectuati si pe cel de toleranta la glucoza. In acest sens, trebuie indeplinite urmatoarele conditii: sa nu aveti niciun test care sa indice faptul ca nivelul glicemiei era mai ridicat decat in mod normal, sa faceti parte dintr-o grupare etnica cu risc redus de diabet, sa nu aveti rude de gradul intai ce sufera de diabet (parinti, frati/surori, copii), sa aveti varsta sub 25 ani, o greutate normala si sa nu fi avut nicio problema de acest gen in timpul unei sarcini anterioare.

Citeste si:

Diabetul: cauze, simptome si tratament naturiste 

Analize in al treilea trimestru de sarcina 

Interpretarea rezultatelor

Rezultate normale - in general un rezultat normal este reprezentat de o glicemie egala sau mai mica de 140 mg/dL dupa ce ati baut solutia cu glucoza. Un rezultat normal indica de asemenea si faptul ca nu suferiti de diabet gestational.
Rezultate anormale - un nivel al glicemiei mai mare de 140 mg/dL. Acesta recomanda un test oral de toleranta la glucoza si va indica daca aveti diebet gestational. Din punct de vedere statistic, majoritatea femeilor (2 din 3) care efectueaza testul nu sufera de diabet gestational.


Iata si in detaliu valorile glicemiei pentru un interval de 3 ore cu o solutie de 100 g de glucoza:
- A jeun: mai mare de 95 mg/dL
- 1 ora: mai mare de 180 mg/dL
- 2 ore: mai mare de 155 mg/dL
- 3 ore: mai mare de 140 mg/dL

Daca doar una din valorile glicemiei din testul oral de toleranta la glucoza este mai mare decat normal, medicul va poate recomanda doar sa modificati o parte din alimentatie (eventual vi se va recomanda sa fiti consultate de un nutritionist). Dupa ce ati pus in practica aceste modificari, vi se poate solicita sa refaceti testul in decurs de aproximativ 4 saptamani. In cazul in care mai mult de 1 rezultat al glicemiei este mai mare decat trebuie (2 sau mai multe rezultate) inseamna ca suferiti de diabet gestational, iar medicul va va recomanda un plan de tratament, esential atat pentru protejarea voastra cat si a bebelusului. Cand nivelul glicemiei este controlat indeaproape prin alimentatie, exercitii si medicatie, femeile cu diabet gestational au toate sansele sa aiba parte de sarcini normale si bebelusi sanatosi. Dupa nastere vi se va administra un alt test de toleranta la glucoza, mai exact dupa 6 saptamani, pentru a verifica daca valoarea glicemiei a revenit la normal.

Sfatul specialistului

Domnul doctor Catalin Bosoanca, medic Obstetrica-Ginecologie in cadrul Metropolitan Hospital  ne-a oferit urmatoarele informatii despre testul de toleranta la glucoza in timpul sarcinii: 

"Toate femeile insarcinate  trebuie sa beneficieze de un test de toleranta orala la glucoza intre saptamanile 24 - 28 de doctorsarcina pentru identificarea afectiunii. Testul se face pe nemancate, insa se poate bea apa. Se recolteaza o proba de sange pentru a avea un nivel de baza al glicemiei, pe nemancate. Apoi se bea o bautura ce contine glucoza (75 grame de glucoza) si dupa o ora, respectiv doua ore, se va recolta din nou sange pentru a vedea cum a raspuns organismul la acest aport de glucoza. Se considera diabet de sarcina daca cel putin una din cele trei glicemii este mai mare sau egala decat valoarea normala. Odata ce gravida a fost diagnosticata cu diabet gestational, ea trebuie sa consulte un medic diabetolog care ii poate prescrie tratament de la simplul regim igieno-dietetic pana la tratament injectabil pe parcursul sarcinii.

Femeile care sunt predispuse la diabet gestational intrunesc urmatoarele conditii: varsta mai mare de 25 de ani, istoric familial de diabet, au nascut un copil supraponderal > 4500 g, au glicozurie (glucoza in urina), sunt hipertensive, indexul de lichidul amniotic este mare, au avut o nastere cu fat mort sau au suferit avorturi spontane, au un IMC (indice de masa corporala) mare."

Domnul doctor Negru Doru, Medic Primar Boli de nutritie si Diabet in cadrul Policlinicii Sanador completeaza:

"Printre modificarile multiplele si complexe ce apar la femeia gravida se numara si cresterea insulinorezistentei in partea a doua a sarcinii, cu glicemii postprandiale crescute mai mult timp, pentru o mai buna hranire a fatului. Glucoza, avand molecula mica, trece bariera placentei in sangele fatului, asigurandu-i material energetic. Insulina secretata de pancreasul fatului avand molecula mare, nu trece de placenta si, fiind un hormon anabolizant, determina cresterea acestuia.

Diferenta dintre toleranta alterata la glucoza, fireasca din semestrul II de sarcina si diabetul gestational (forma de diabet descoperita in timpul sarcinii) fiind relativ mica, testul de toleranta la glucoza, administrata oral (TTGO) face deosebirea si pune diagnosticul.

Diabetul gestational, la randul lui, poate fi cel aparut in timpul sarcinii (care, in proportie de 2/3, se remite dupa nastere, si adesea reapare dupa o perioada libera de luni sau ani) sau cel anterior sarcinii, descoperit cu ocazia determinarilor biologice uzuale si care persista si dupa nastere.

TTGO masoara capacitatea organismului de a metaboliza glucoza, normalizand glicemia, dupa un aport glucidic standard si consta in determinari succesive ale glicemiei "a jeun" la una, doua si trei ore dupa administrarea a 50, 75 sau 100 g de glucoza intr-un pahar de apa, in 3 - 5 minute, si se face, din saptamana 24 de sarcina, la gravidele cu risc crescut de a dezvolta diabet gestational. Acestea sunt cele care au printre rudele de sange persoane cu diabet (ereditate incarcata), cele care au glicemii "a jeun" la limita superioara a normalului 95 - 105 mg%, cele cu diabet gestational la o sarcina anterioara sau care au nascut un fat macrosom, cele care au crescut in greutate peste 10 kg in primul semestru de sarcina sau sunt obeze, precum si cele la care masuratorile fetale indica o sarcina mai mare decat varsta estimata.

Se considera normale valorile glicemiei "a jeun", la una, doua si trei ore dupa ingestia a 75 g glucoza, de pana la 95, 180, 155 si 140 mg%, iar in categoria diabetului gestational se incadreaza glicemiile de peste 105, 192, 165 si 145 mg%. Valorile au fost mult scazute in ultimii ani, in urma exploziei diabetului in lume.
Odata precizat diagnosticul de diabet gestational, chiar la glicemii matinale si/sau postprandiale normale, este bine ca gravida sa fie indrumata spre medicul diabetolog pentru stabilirea dietei si conduitei terapeutice."

Multumim domnilor doctori Catalin Bosoanca si Doru Negru pentru informatiile oferite. 

Surse:

www.babycentre.co.uk; www.mayoclinic.org; www.whattoexpect.com; http://americanpregnancy.org; www.nlm.nih.gov

Articolul urmator
Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Școli cu toleranță ZERO la violență
    Școli cu toleranță ZERO la violență

    Cadrele didactice din învățământul preuniversitar din sectorul 2, București, au primit în luna august un sprijin valoros în pregătirile pentru noul an școlar,...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Mi-a fost prea rușine sa fac testul Papanicolau și acum sunt diagnosticată cu cancer în stadiul terminal la doar 40 de ani!
    Mi-a fost prea rușine sa fac testul Papanicolau și acum sunt diagnosticată cu cancer în stadiul terminal la doar 40 de ani!

    Tasha Doran și-a amânat testul Papanicolau până în punctul în care a fost prea târziu. Când s-a dus la doctor acuzând dureri mari în zona...

    Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii
    Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii

    După eliminarea pragului de închidere a școlilor la incidența de 6 la mia de locuitori, autoritățile vor să introducă testarea COVID non invazivă, pe bază de salivă, pentru...

    Soțul meu i-a dat cadou soacrei mele testul meu de sarcină pozitiv fără să-mi spună
    Soțul meu i-a dat cadou soacrei mele testul meu de sarcină pozitiv fără să-mi spună

    Vestea unei sarcini este o bucurie pentru întreaga familie, nu numai pentru cuplul care urmează să devină părinți. Însă această bucurie a fost dusă pe alte culmi,...

    Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?
    Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?

    Teal Swan, speaker motivațional, supraviețuitoarea unei copilării abuzive și autoarea a 5 bestseller-uri motivaționale propune unul dintre cele mai eficiente, dar și mai amuzante teste...

    © 2024 Qbebe