Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

Mariana Voinea

Unul din patru cupluri nu pot avea copii. Acestea sunt statisticile sumbre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Infertilitatea este o problemă medicală, care poate avea și cauze necunoscute și umbrește visul cuplurilor de a deveni părinți. Din fericire, există tratamente cu șanse mari de reușită a obținerii unei sarcini.

Conform statisticilor recente, pronosticurile pentru cuplurile din România și din întreaga lume care doresc să conceapă un copil sunt destul de sumbre. Concret, conform Organizației Mondiale a Sănătății, unul din patru cupluri nu poate avea copii.

Medicul genetician Mariela Militaru, specialistă care formează experți în domeniu din țara noastră declară „Și România se confruntă din ce în ce mai mult cu problematica scăderii natalității și a sporului natural negativ, constatat an de an. Infertilitatea feminină reprezintă 24% din probleme, iar infertilitatea masculină, 11%. Există și infertilitate de cauze necunoscute întâlnite în aproximativ 25% din cazuri”.

Infertilitatea neexplicată este un diagnostic pe care cuplurile care nu pot avea pe copii pe cale naturală îl primesc adesea după ce ajung la medici specialiști în tratarea infertilității, fac teste și investigații, însă nu li se descoperă nicio problemă clară.

Infertilitatea de cauză neidentificată. Ce înseamnă și cum se manifestă?

Infertilitatea de cauză necunoscută, conform medicului specialist Dorina Codreanu este un diagnostic de excludere, ceea ce înseamnă că în urma tuturor analizelor posibile nu se descoperă nicio problemă, și totuși cuplul nu obține sarcina.

În ceea ce privește manifestarea acestei sterilități neexplicate se poate vorbi de lipsa funcționării normale a trompelor uterine care, deși sunt permeabile și verificate, nu funcționează corect. Cele mai adesea, problemele trompelor uterine sunt cauzate de anexite netratate, însă sunt și situații când, în ciuda acestor anomalii se poate obține o sarcină.

Subfertilitatea este un alt diagnostic care se pune la doi ani de încercări nereușite de procreere. Medicul Dorina Codreanu menționează: „o importanță majoră pentru sănătate și fertilitate o au factorii de mediu, în special poluarea și consumul alimentelor și băuturilor din recipiente de plastic.

Anumiți factori de mediu cum sunt fumatul sau obezitatea, pot face ca anumite gene să se exprime, în loc să rămână ascunse. La anumiți bărbați se poate vorbi de infertilitate de cauză neidentificată atunci când spermograma este absolut normală, însă spermatozoidului îi lipsește o enzimă și nu poate fecunda ovulul”.

Doamna doctor Dorina Codreanu susține că și „stresul este un factor psihologic care poate influența șansele de obținere a unei sarcini și poate determina infertilitatea”.

Soluții pentru cuplurile infertile cu cauză necunoscută

femeie se uita trista la carucior de jucarie

Medicul Dorina Codreanu susține că sterilitatea de cauză necunoscută era tratată în trecut cu stimulare ovariană și inseminare artificială repetată. "Mai nou, studiile arată că pacienta nu are niciun beneficiu în urma stimulării ovariene, decât dacă această ovulează normal sau ai inseminării, dacă spermograma e normală" susține specialista.

La femeile cu infertilitate de cauză necunoscută sunt necesare de cele mai multe ori mai multe proceduri FIV de inseminare artificială decât la alte paciente, în funcție de stilul de viață, de moștenirea genetică.

Concret, cu cât pacienta este tânără, activă, are o greutate relativ normală, șansele de reușită sunt mai mari. Statisticile arată că după trei proceduri FIV se obține sarcina la 80% din cazurile de infertilitate cu cauză necunoscută.

Teste necesare pentru descoperirea infertilităţii

Una din patru sarcini se obține în urma unui tratament, în societatea modernă actuală

Studiile arată că în anul 2021 s-au înregistrat cele mai puține nașteri din 1930 până în prezent în țara noastră. Concret, 17% din populația fertilă din România s-a aflat la un moment dat sau se află într-o situație de infertilitate și 4 din 10 cupluri nu reușesc să obțină o sarcină. deși încearcă pe o perioadă de 1 până la 5 ani.

23% din sarcinile existente în momentul de față se obțin cu ajutorul tratamentelor de specialitate, comparativ cu 18% în ultimii 5 ani. Acestea sunt rezultatele studiului de infertilitate realizat cu ajutorul Asociației de Reproducere Umană din România.

Cei doi ani de pandemie și peste un an de război într-o țară vecină scade dorința cuplurilor de a avea un copil, astfel încât acum doar unul din cinci cupluri (21%) și-ar dori un copil cât mai curând, procent în scădere față de anul 2018, de 29,1%.

Infertilitatea în mediul urban în România

Statisticile studiului Asociației de Reproducere Umană din România sunt îngrijorătoare. Concret, 23% din sarcinile actuale sunt obținute cu tratamente de specialitate.

17% din populația fertilă care a fost studiată se află într-o situație de infertilitate, iar numărul celor care se adresează unui specialist în infertilitate este în creștere, și anume 46%.

Mai mult decât atât, 63% din cuplurile cu probleme de infertilitate au obținut o sarcină în maxim doi ani în urma tratamentelor.

În mediul urban, 26% dintre cupluri așteaptă să-și găsească perechea potrivită pentru a avea primul copil, în timp ce 25% așteaptă să aibă o casă sau un apartament mai mare pentru a mai aduce pe lume un bebeluș.

Cifrele actuale arată că, în comparație cu studiul precedent, tratamentul FIV a crescut cu 80%. Dintre respondenții care intenționează să apeleze la proceduri medicale de fertilizare, 44% vor să apeleze la fertilizarea in vitro și iau în calcul programul Național de Fertilizare, comparativ cu 20% care luau în considerare acest program în urmă cu cinci ani. România numără peste 102000 de tratamente de fertilitate reușite în ultimii cinci ani.

Ce a dezvăluit primul studiu de analiză a problemelor de infertilitate din România

Ce soluții medicale au cuplurile care nu pot concepe un copil?

cuplu in cabinetul unui medic

Pentru partenerii care se confruntă cu probleme în ceea ce privește obținerea unei sarcini pe cale naturală, este foarte important ca în primul rând să beneficieze de consiliere psihologică și de toate serviciile medicale disponibile, astfel încât să identifice cauzele, dar și soluțiile existente și pașii de urmat.

Cea mai importantă soluție este fertilizarea in vitro, o metodă potrivită pentru cuplurile infertile. Tratamentul recomandat de medicii specialiști trebuie să fie personalizat și adaptat stării de sănătate și nevoilor celor doi parteneri. Iar această personalizare se poate face în urma unor analize și investigații imagistice amănunțite, atât pentru pacientă, cât și pentru partenerul ei.

FIV reprezintă fertilizare in vitro, o metodă avansată de reproducere asistată care presupune recoltarea și fertilizarea artificială ovulelor în laborator și implantarea embrionilor obținuți în uterul pacientei. Această procedură este foarte complexă și se recomandă când sarcina nu se poate obține în mod natural, după un an de contacte intime neprotejate sau după 6 luni, dacă pacienta a depășit vârsta de 35 de ani.

FIV este considerată cea mai eficientă metodă de reproducere umană asistată cu o durată de 4 până la 6 săptămâni. Astfel, multe cupluri își pot îndeplini visul de a avea un copil după ce se adresează unui centru medical specializat, unde pot beneficia de experiența cadrelor medicale supraspecializate în infertilitate și în proceduri de reproducere umană asistată.

Fertilizarea in vitro vine „la pachet” cu acele consultații psihologice specifice pentru cuplurile care simt că infertilitatea este un motiv de rușine sau de stigmatizare, și nu doar o problemă medicală ce se poate rezolva prin tratamente sau proceduri medicale avansate.

Fertilizarea in vitro necesită de asemenea multe analize de laborator, investigații imagistice și minim invazive pentru identificarea cauzei infertilității.

Onorăm Săptămâna Europeană a Fertilității marcată în perioada 6-11 noiembrie și dorim cuplurilor care se luptă cu infertilitatea să găsească soluții concrete la problemele lor. astfel încât să își transforme visul aparent imposibil, în realitate.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: digi24.rosanador.rogynera.rohotnews.roadevarul.ro

Articolul urmator
Au încercat ani la rând să aibă copii și nu au reușit, așa că au adoptat tripleți. O săptămână mai târziu, au aflat că vor avea gemeni
Au încercat ani la rând să aibă copii și nu au reușit, așa că au adoptat tripleți. O săptămână mai târziu, au aflat că vor avea gemeni

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei
    Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei

    Începând din luna decembrie, Guvernul va acorda câte 15.000 de lei celor care au nevoie de fertilizare în vitro. Anunțul a fost făcut ieri, de ministrul Familiei,...

    Cuplurile din zodiac care pot avea legături toxice împreună
    Cuplurile din zodiac care pot avea legături toxice împreună

    Într-o relație de cuplu toxică, partenerii nu se simt apreciați, au impresia că nu sunt înțeleși suficient și, în anumite cazuri, unul dintre ei îl vede pe...

    Nu pot avea copii, dar iubita mea m-a mințit că este însărcinată, crezând că face o glumă bună
    Nu pot avea copii, dar iubita mea m-a mințit că este însărcinată, crezând că face o glumă bună

    Nimănui nu-i place să fie „ținta” unei glume nu tocmai inspirate pe seama unei probleme foarte serioase. Prin așa ceva a trecut și un tânăr de 28 de ani, care știa...

    Cuplurile din zodiac care nu pot renunța la dragostea lor
    Cuplurile din zodiac care nu pot renunța la dragostea lor

    Pe de o parte, anumite cupluri trec proba timpului întrucât partenerii au preocupări, valori și interese similare. Pe de altă parte, unele cupluri sunt puternice pentru că,...

    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc
    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc

    Președintele României a promulgat ieri legea prin care părinții își pot lua concediu și pot beneficia de indemnizație pentru a avea grijă de copii când aceștia se...

    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta
    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta

    Primăvara este anotimpul renașterii, al transformărilor și al noilor speranțe. De ce nu, speranțele noastre pot fi legate și de dragoste, fiind alimentate de dorința de a ne...

    Ce locuri de muncă pot avea elevii care nu au luat BAC-ul? Peste 6000 de joburi care nu necesită diplomă de absolvire a studiilor
    Ce locuri de muncă pot avea elevii care nu au luat BAC-ul? Peste 6000 de joburi care nu necesită diplomă de absolvire a studiilor

    Peste 30000 de tineri au picat examenul maturității în sesiunea din vară. Pentru ei sunt disponibile mii de locuri de muncă în țară și peste hotare!

    Această mamă încă doarme în pat cu cei doi copii preadolescenți. „Ei pot avea oricând camera lor, dar preferă să doarmă cu mine”
    Această mamă încă doarme în pat cu cei doi copii preadolescenți. „Ei pot avea oricând camera lor, dar preferă să doarmă cu mine”

    O mămică din Marea Britanie încă doarme noaptea cu copiii săi preadolescenți și nu îi este deloc rușine de acest lucru. Dimpotrivă, spune că momentul ei preferat din zi...

    © 2024 Qbebe