De ce este atât de greu pentru oameni să se reproducă? Ai auzit de cromozomii egoiști?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oamenii de știință se preocupă neîncetat pentru a găsi diverse răspunsuri la cele mai importante probleme care țin de organismul uman. Printre acestea se numără și modul în care embrionii reușesc să supraviețuiască. Un studiu recent a adus în prim-plan două motive responsabile de faptul că oamenilor le este mai greu să se reproducă, prin comparație cu alte specii. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla despre ce este vorba!

O mare parte a embrionilor umani nu rezistă mult

Săptămâna aceasta, „Universitatea Bath” (Marea Britanie) a dezvăluit cel mai recent studiu al ei în legătură cu capacitatea oamenilor de a se reproduce. Concluziile specialiștilor, publicate în „PLOS Biology”, arată de ce majoritatea embrionilor umani mor, ceea ce poate avea implicații asupra cercetărilor care se adresează problemelor de fertilitate. Astfel, se atrage atenția asupra următorului aspect: cam jumătate dintre embrioni mor înainte ca o femeie să știe că este însărcinată. În același timp, o parte dintre cei care supraviețuiesc nu rezistă pentru ca o sarcină să evolueze normal și, în numeroase situații, se ajunge la avorturi spontane în primul trimestru.

femeie disperata care isi acopera fata cu mainile in timp ce medicul vrea sa stea de vorba cu ea 

Laurence Hurst, director al „Milner Center for Evolution” și coordonatorul studiului, a venit cu explicații legate de acest fenomen. Principalul motiv pentru care embrionii mor prematur este numărul greșit de cromozomi: unitățile structurale și funcționale ale materialului genetic. În cazul oamenilor, există un număr total de 46 de cromozomi: 23 proveniți de la mamă și 23 de la tată. Nu sunt însă puține cazurile în care, când se formează embrionul, acesta nu conține 46 de cromozomi, ci 45 sau 47. Aproape toți ajung să moară. 

Când un embrion nu are numărul adecvat de cromozomi, de obicei se întâmplă așa din cauza unor erori produse la nivelul ovulului, nu la nivelul spermei. Aproximativ 70% dintre ovule nu dețin numărul potrivit de cromozomi. 

„Cromozomii egoiști” îngreunează procesul de reproducere

Laurence Hurst a precizat și ce se întâmplă cu cromozomii în cadrul ovulelor. Acestea sunt vulnerabile în fața unei mutații, care intervine „egoist” în aprox. 50% dintre cazuri și care favorizează distrugerea cromozomilor proveniți de la partener. În aceste condiții, la mamifere, s-a putut sesiza că într-un ovul se pot forma prea puțini sau prea mulți cromozomi. Pentru că fătul se hrănește în pântec, din punct de vedere evoluționar, este avantajos ca embrionii proveniți din ovule greșite să dispară mai rapid. De aceea, „supraviețuitorii” se vor dezvolta mai bine decât restul. 

Într-un comunicat al „Universității Bath”, profesorul Hurst a venit cu aceste detalii referitoare la modul în care se comportă „cromozomii egoiști”: 

„Primul pas din procesul de formare al ovulului este straniu. Dacă un cromozom „recunoaște” că va fi distrus, atunci nu mai are nimic de pierdut. Dovezi remarcabile din cercetările moleculare arată că, în momentul în care anumiți cromozomi anticipează distrugerea, își schimbă comportamentele încercând să se salveze, ceea ce le asigură supraviețuirea sau îi conduce spre pieire. Remarcabil este că de pe urma embrionului distrus beneficiază ceilalți care se vor dezvolta, în contextul în care aceștia vor conține probabil un cromozom egoist.”

Comparând peștii, amfibienii și păsările cu omul, cei care au realizat studiul menționat au precizat că omul este cel mai vulnerabil la erorile cromozomiale provenite de la mamă. 

O proteină ar putea fi și ea responsabilă de distrugerea sau de supraviețuirea cromozomilor

În afară de „cromozomii egoiști”, Laurence Hurst a adus în discuție și existența așa-numitei proteine Bub1, ce favorizează distrugerea sau supraviețuirea cromozomilor. Ea este prezentă atât la oameni, cât și la șoareci.

În cazul oamenilor, nivelul proteinei Bub1 este în legătură cu vârsta mamei. Pe măsură ce o femeie depășește vârsta de 35 de ani, nivelul proteinei scade. Așa se explică de ce anomaliile cromozomiale și pierderile de sarcină sunt mai frecvente pe măsură ce se înaintează în vârstă. 

Profesorul Hurst speră ca studiul pe care l-a coordonat să fie un punct de pornire pentru ca, pe viitor, să se poată găsi diferite soluții prin care nivelul proteinei Bub1 să poată fi crescut. Cu cât se va reuși în acest demers, cu atât femeile trecute de 35 de ani vor fi mai puțin supuse riscului de a se confrunta cu pierderi de sarcină repetate și vor avea mai multe șanse să-și împlinească visul de a deveni mame. 

cuplu matur plin de speranta stand de vorba cu un medic

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: bath.ac.uk, journals.plos.org, phys.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce unii copii au această culoare de ochi? Este atât de rară, dar atât de frumoasă!
  De ce unii copii au această culoare de ochi? Este atât de rară, dar atât de frumoasă!

  Culoarea ochilor poate fi una dintre cele mai atractive trăsături ale unei persoane și dacă deja am început să ne obișnuim cu ochii maro sau cei azurii, care sunt oricum superbi,...

  Copiii nu se nasc egoiști! Noi îi facem să fie așa
  Copiii nu se nasc egoiști! Noi îi facem să fie așa

  Egoismul nu este o trăsătură înnăscută, ci apare și se dezvoltă în timp, iar părinții ajung de multe ori să contribuie la acesta. Iată concluziile la care a ajuns un...

  VIDEO șocant: o fetiță este atacată de un câine în curtea școlii. Este salvată cu greu de învățătoare
  VIDEO șocant: o fetiță este atacată de un câine în curtea școlii. Este salvată cu greu de învățătoare

  Imagini cutremurătoare dintr-un loc de joacă în care o fetiță a fost atacată în mod brutal de un câine lăsat liber. Micuța a fost în cele din urmă salvată de...

  Dana Rogoz a publicat fotografii cu chipul fetiței ei. Este atât de drăgălașă!
  Dana Rogoz a publicat fotografii cu chipul fetiței ei. Este atât de drăgălașă!

  Actrița Dana Rogoz a postat pe o rețea de socializare o fotografie cu fiica ei, Lia Elena. Iată cum arată aceasta!

  De ce a fi imun la noul coronavirus este atât de complicat
  De ce a fi imun la noul coronavirus este atât de complicat

  Reacția sistemului imunitar față de noul coronavirus este dificil de înțeles de către oamenii de știință, aceștia studiind în prezent legătura dintre diverse celule...

  De ce barbatii si femeile au stiluri diferite de a dormi si de ce este atat de important acest aspect
  De ce barbatii si femeile au stiluri diferite de a dormi si de ce este atat de important acest aspect

  Femeilor le ia mai mult timp sa adoarma. Adeseori, ele se simt mai obosite decat barbatii si prezinta un risc ridicat de a dezvolta tulburari de somn, precum insomnia.

  Cei mai bogați oameni din lume sunt născuți în această zodie. Nu este deloc o surpriză!
  Cei mai bogați oameni din lume sunt născuți în această zodie. Nu este deloc o surpriză!

  Ne determină astrele viitorul? Drumul nostru spre succes este deja stabilit? Sau este pur și simplu o coincidență faptul că cei mai bogați oameni din lume sunt născuți într-o...

  Nu ai auzit până acum de acest ulei! Este o revelație în curele de slăbire! Ce trebuie să știi despre uleiul de muștar
  Nu ai auzit până acum de acest ulei! Este o revelație în curele de slăbire! Ce trebuie să știi despre uleiul de muștar

  Uleiul de muștar este unul dintre cele mai cunoscute ingrediente din bucătăria indiană, fiind un substitut pentru uleiurile rafinate. În ultimii ani, a început să fie tot...

  © 2022 Qbebe