Femeia cu cei mai mulți urmași! A născut 69 de copii

Cazuri de familii care aveau mai mult de 10 copii erau frecvente mai ales în vremurile îndepărtate. Cercetările au scos însă la iveală și situații în care într-o familie erau mai mult de 40-50 de copii. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a o cunoaște nu numai pe femeia despre care se presupune că a avut cei mai mulți urmași, ci și pentru a afla informații despre alte femei care au adus pe lume un număr impresionant de copii.

Cine a fost femeia cu cei mai mulți urmași

Potrivit datelor furnizate de „Guiness World Records”, Valentina Vassilyeva din Shuya (Rusia), ar fi adus pe lume, în secolul al XVIII-lea, 69 de copii. Prima soție a unui țăran, Feodor Vassilyev, aceasta a avut:

 • 16 perechi de gemeni
 • 7 seturi de tripleți
 • 4 perechi de cvadrupleți

fotografie-veche-de-familie-la-un-eveniment-in-aer-liber

Se crede că familia din Rusia ar fi trăit în perioada 1707-1782, că Valentina a avut 27 de nașteri în intervalul 1725-1765, că au supraviețuit în copilărie 67 din cei 69 de copii și că femeia a decedat în jurul vârstei de 76 de ani. Despre cazul ei s-a aflat la Moscova prin intermediul înregistrărilor de la Mănăstirea din Nikolsk (din 27 februarie 1782), care înregistra fiecare naștere.

Potrivit bbc.com, o publicație din acea epocă, „The Gentleman's Magazine”, ar fi vorbit despre un țăran, Feodor Vassilyev, care avea pe atunci 75 de ani și despre care se aflase că avea copii proveniți din două mariaje. În afara celor 69 de copii pe care i-a avut alături de Valentina, a mai avut alți 18 copii de la cea de-a doua sa soție (care a avut 8 nașteri). 

Un secol mai târziu, în „Saint Petersburg Panorama”, se preciza că: „În ziua de 27 februarie 1782, o listă venită de la Mănăstirea Nikolsk arăta că un țăran din districtul Shuya, Feodor Vassilyev, care se căsătorise de două ori, avea 87 de copii. Prima sa soție a avut 27 de nașteri, aducând pe lume 16 perechi de gemeni, 7 perechi de tripleți și 4 perechi de cvadrupleți. Cea de-a doua sa soție a avut 8 nașteri, aducând pe lume 6 perechi de gemeni și 2 seturi de tripleți. F. Vassilyev avea pe atunci 75 de ani, iar 82 dintre copiii lui erau în viață.”

Tot în secolul al XIX-lea, revista britanică „The Lancet” aducea în prim-plan un caz „deosebit de fertilitate”: un bărbat care, în 1782, avea 75 de ani și avusese, de la 2 soții, 87 de copii.

În pofida existenței acestor informații, oamenii de știință din zilele noastre consideră că nu se poate spune cu certitudine dacă Valentina Vassilyeva este într-adevăr femeia cu cei mai mulți urmași din lume. Aceștia au precizat că, teoretic, femeia ar fi putut avea răgazul să aibă 27 de nașteri, dar există câteva aspecte ce trebuie luate în calcul. Conform datelor oferite de bbc.com, specialiștii au adus în discuție:

 • Există posibilitatea ca Valentina să fi suferit de hiperovulație (apare când ovarele eliberează mai mult de un ovul pe durata unui ciclu menstrual)- Surprinzător este însă, afirmă oamenii de știință, că a reușit să evite de atâtea ori fenomenul numit „sindromul geamănului dispărut” (poate surveni în cazul sarcinilor multiple și se referă la situația în care unul dintre gemeni este absorbit de placentă, supraviețuind cel mai puternic)
 • Corpul unei femei are nevoie să se refacă după naștere- Dacă există atât de multe nașteri precum se presupune că ar fi avut femeia din Rusia, organismul nu are deloc răgaz să se refacă, devine tot mai lipsit de nutrienți, ceea ce este riscant atât pentru mamă, cât și pentru făt
 • Este puțin probabil ca modul de viață de atunci să fi permis finalizarea cu bine a atât de multor sarcini- Din acest punct de vedere, este invocat stilul de viață din secolul al XVIII-lea, marcat de condiții de igienă precare și de lipsa accesului la serviciile medicale, cu precădere pentru familiile modeste de țărani, așa cum era și cea a Valentinei Vassilyeva

Alte cazuri de femei cu foarte mulți urmași

Printre acestea se regăsesc atât femei din secolele trecute, cât și o femeie din prezent, care trăiește în Uganda. Iată cât de mulți urmași au adus pe lume femeile din exemplele de mai jos:

Gravata

Această femeie a trăit la începutul secolului 20 în regiunea Toscana din Italia. Ea și soțul ei au fost cunoscuți pentru că au fost părinții a 62 de copii.

Soția lui Yakov Kirillov

Yakov Kirillov a fost un țăran ce a locuit în satul Vvedensky, din Rusia, în secolul al XVIII-lea. Se spune că soția sa ar fi avut 21 de nașteri, născând în total de 57 de copii (4 seturi de cvadrupleți, 7 seturi de tripleți și 10 seturi de gemeni), iar în anul 1755, pe când Yakov avea 60 de ani, toți copiii săi erau în viață.

Barbara Stratzmann

Cuplul format din Barbara și Adam Stratzmann a trăit în secolul al XV-lea în Bönnigheim, Germania. Despre ei s-a povestit că ar fi fost părinții a 53 de copii (38 de băieți și 15 fete), existând 29 de nașteri până în 1498. Dintre acestea, au fost: o pereche de septupleți, o pereche de sextupleți, patru perechi de tripleți și cinci seturi de gemeni.

Maddalena Granata

Femeia s-a născut în anul 1839, în orașul Nocera (Italia). Potrivit unui medic din localitate, aceasta ar fi născut, în total, 52 de copii (o parte dintre ei s-au născut morți), dintre care 49 au fost băieți. Se crede că Maddalena Granata ar fi adus pe lume 15 perechi de tripleți.

Mariam Nabatanzi

Această mamă cu mulți urmași (44 în total; au supraviețuit 43) trăiește în prezent în Uganda (Africa). Ea avea 12 ani când a fost vândută pentru a se căsători cu un bărbat care avea de 4 ori vârsta ei. Până când a împlinit vârsta de 13 ani, născuse deja o pereche de gemeni, iar după aceea au urmat alți gemeni, dar și tripleți și cvadrupleți.

La vârsta de 23 de ani avea 25 de copii și atunci s-a adresat unui medic întrucât nu își mai dorea să devină iar mamă. A fost însă îndemnată să continue să aibă copii întrucât ovarele ei eliberau cantități mari de ovule. A ascultat acest sfat, ajungând să aibă: 6 seturi de gemeni, 4 seturi de tripleți și 3 seturi de cvadrupleți.

La ultima sa naștere, unul dintre gemeni a decedat, iar după acest eveniment soțul ei a părăsit-o. Abia în acel moment a fost supusă unei proceduri medicale prin care să reușească să nu mai aibă copii, medicii ginecologi diagnosticând-o cu hiperovulație.

Potrivit ziarului britanic „Mirror”, Mariam Nabatanzi se străduiește să-și crească singură copiii, având multiple job-uri. De exemplu, este coafeză, decorator la diverse evenimente și colectează metal pentru a-l vinde. La un moment dat, a declarat că depune eforturi pentru a munci pentru a le asigura copiilor ei tot ce nu a avut ea parte în copilărie: „Tot timpul mi-l petrec ocupându-mă de copii și străduindu-mă să câștig ceva bani.”

Elizabeth Mott

Soții Elizabeth și John Mott of Monks au trăit în secolele 17-18 în Kirby, Marea Britanie. Între 1676 și 1720 au devenit părinții a 42 de copii.

Citește și: 10 recorduri incredibile deținute de mame

Surse: bbc.com, guinesswordrecords.com, mirror.co.uk, playtech.ro, self.gutenberg.org, worldation.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Top 10 vedete cu cei mai mulți copii
  Top 10 vedete cu cei mai mulți copii

  Este frumos să ai mulți copii, mai ales dacă visul tău este să ai o familie mare, însă costurile pe care le presupune nu sunt de trecut cu vederea. Popularitatea însă nu...

  Locul în care cei mai mulți copii se nasc cu șase degete. Cum explică autoritățile fenomenul
  Locul în care cei mai mulți copii se nasc cu șase degete. Cum explică autoritățile fenomenul

  Într-o regiune din Coreea de Nord, tot mai mulți copii se nasc având diferite anomalii.

  Are 88 de strănepoţi şi împlineşte 100 de ani! Povestea bunicii cu 133 de urmaşi
  Are 88 de strănepoţi şi împlineşte 100 de ani! Povestea bunicii cu 133 de urmaşi

  Julia Lee Kelley s-a născut în anul 1920, iar acum câteva zile a împlinit vârsta de 100 de ani. Familia ei a hotărât să o sărbătorească şi a ales o...

  Boala care ucide cei mai mulți copii din România poate fi prevenită prin vaccinare
  Boala care ucide cei mai mulți copii din România poate fi prevenită prin vaccinare

  Dintre bolile care îl pot pune în pericol pe micuțul tău, pneumonia este cea mai riscantă, pentru că ucide anual mai mulți copii decât rujeola, HIV și malaria la un...

  Statistici îngrijorătoare: care este oraşul din România în care mor cei mai mulţi copii la naştere
  Statistici îngrijorătoare: care este oraşul din România în care mor cei mai mulţi copii la naştere

  Organizaţia "Salvaţi Copiii România" a făcut publice statistici care arată în ce judeţe din România există cea mai ridicată mortalitate infantilă. De asemenea, s-a...

  Localitatea din România cu cei mai mulți gemeni și tripleți. Care este explicația?
  Localitatea din România cu cei mai mulți gemeni și tripleți. Care este explicația?

  În 2020 România a înregistrat cea mai mică rată a natalității din istoria sa. Potrivit ultimelor statistici, anul trecut s-au născut puțin peste 170.000 de copii, cel...

  Femeia care a născut la 61 de ani propria nepoată
  Femeia care a născut la 61 de ani propria nepoată

  O femeie a devenit mamă surogat pentru fiul său. La cei 61 de ani ai săi, a reușit să ducă sarcina până la capăt și și-a adus pe lume propria nepoata, pe cale naturală.

  Studiu: cei mai mulți părinți urăsc numele copiilor lor
  Studiu: cei mai mulți părinți urăsc numele copiilor lor

  Se pare că unul dintre cele mai mari regrete ale părinților este chiar numele pe care l-au ales pentru copilul lor!

  © 2021 Qbebe