Femeia cu cei mai mulți urmași! A născut 69 de copii

Femeia cu cei mai mulți urmași! A născut 69 de copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cazuri de familii care aveau mai mult de 10 copii erau frecvente mai ales în vremurile îndepărtate. Cercetările au scos însă la iveală și situații în care într-o familie erau mai mult de 40-50 de copii. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a o cunoaște nu numai pe femeia despre care se presupune că a avut cei mai mulți urmași, ci și pentru a afla informații despre alte femei care au adus pe lume un număr impresionant de copii.

Cine a fost femeia cu cei mai mulți urmași

Potrivit datelor furnizate de „Guiness World Records”, Valentina Vassilyeva din Shuya (Rusia), ar fi adus pe lume, în secolul al XVIII-lea, 69 de copii. Prima soție a unui țăran, Feodor Vassilyev, aceasta a avut:

 • 16 perechi de gemeni
 • 7 seturi de tripleți
 • 4 perechi de cvadrupleți

fotografie-veche-de-familie-la-un-eveniment-in-aer-liber

Se crede că familia din Rusia ar fi trăit în perioada 1707-1782, că Valentina a avut 27 de nașteri în intervalul 1725-1765, că au supraviețuit în copilărie 67 din cei 69 de copii și că femeia a decedat în jurul vârstei de 76 de ani. Despre cazul ei s-a aflat la Moscova prin intermediul înregistrărilor de la Mănăstirea din Nikolsk (din 27 februarie 1782), care înregistra fiecare naștere.

Potrivit bbc.com, o publicație din acea epocă, „The Gentleman's Magazine”, ar fi vorbit despre un țăran, Feodor Vassilyev, care avea pe atunci 75 de ani și despre care se aflase că avea copii proveniți din două mariaje. În afara celor 69 de copii pe care i-a avut alături de Valentina, a mai avut alți 18 copii de la cea de-a doua sa soție (care a avut 8 nașteri). 

Un secol mai târziu, în „Saint Petersburg Panorama”, se preciza că: „În ziua de 27 februarie 1782, o listă venită de la Mănăstirea Nikolsk arăta că un țăran din districtul Shuya, Feodor Vassilyev, care se căsătorise de două ori, avea 87 de copii. Prima sa soție a avut 27 de nașteri, aducând pe lume 16 perechi de gemeni, 7 perechi de tripleți și 4 perechi de cvadrupleți. Cea de-a doua sa soție a avut 8 nașteri, aducând pe lume 6 perechi de gemeni și 2 seturi de tripleți. F. Vassilyev avea pe atunci 75 de ani, iar 82 dintre copiii lui erau în viață.”

Tot în secolul al XIX-lea, revista britanică „The Lancet” aducea în prim-plan un caz „deosebit de fertilitate”: un bărbat care, în 1782, avea 75 de ani și avusese, de la 2 soții, 87 de copii.

În pofida existenței acestor informații, oamenii de știință din zilele noastre consideră că nu se poate spune cu certitudine dacă Valentina Vassilyeva este într-adevăr femeia cu cei mai mulți urmași din lume. Aceștia au precizat că, teoretic, femeia ar fi putut avea răgazul să aibă 27 de nașteri, dar există câteva aspecte ce trebuie luate în calcul. Conform datelor oferite de bbc.com, specialiștii au adus în discuție:

 • Există posibilitatea ca Valentina să fi suferit de hiperovulație (apare când ovarele eliberează mai mult de un ovul pe durata unui ciclu menstrual)- Surprinzător este însă, afirmă oamenii de știință, că a reușit să evite de atâtea ori fenomenul numit „sindromul geamănului dispărut” (poate surveni în cazul sarcinilor multiple și se referă la situația în care unul dintre gemeni este absorbit de placentă, supraviețuind cel mai puternic)
 • Corpul unei femei are nevoie să se refacă după naștere- Dacă există atât de multe nașteri precum se presupune că ar fi avut femeia din Rusia, organismul nu are deloc răgaz să se refacă, devine tot mai lipsit de nutrienți, ceea ce este riscant atât pentru mamă, cât și pentru făt
 • Este puțin probabil ca modul de viață de atunci să fi permis finalizarea cu bine a atât de multor sarcini- Din acest punct de vedere, este invocat stilul de viață din secolul al XVIII-lea, marcat de condiții de igienă precare și de lipsa accesului la serviciile medicale, cu precădere pentru familiile modeste de țărani, așa cum era și cea a Valentinei Vassilyeva

Alte cazuri de femei cu foarte mulți urmași

Printre acestea se regăsesc atât femei din secolele trecute, cât și o femeie din prezent, care trăiește în Uganda. Iată cât de mulți urmași au adus pe lume femeile din exemplele de mai jos:

Gravata

Această femeie a trăit la începutul secolului 20 în regiunea Toscana din Italia. Ea și soțul ei au fost cunoscuți pentru că au fost părinții a 62 de copii.

Soția lui Yakov Kirillov

Yakov Kirillov a fost un țăran ce a locuit în satul Vvedensky, din Rusia, în secolul al XVIII-lea. Se spune că soția sa ar fi avut 21 de nașteri, născând în total de 57 de copii (4 seturi de cvadrupleți, 7 seturi de tripleți și 10 seturi de gemeni), iar în anul 1755, pe când Yakov avea 60 de ani, toți copiii săi erau în viață.

Barbara Stratzmann

Cuplul format din Barbara și Adam Stratzmann a trăit în secolul al XV-lea în Bönnigheim, Germania. Despre ei s-a povestit că ar fi fost părinții a 53 de copii (38 de băieți și 15 fete), existând 29 de nașteri până în 1498. Dintre acestea, au fost: o pereche de septupleți, o pereche de sextupleți, patru perechi de tripleți și cinci seturi de gemeni.

Maddalena Granata

Femeia s-a născut în anul 1839, în orașul Nocera (Italia). Potrivit unui medic din localitate, aceasta ar fi născut, în total, 52 de copii (o parte dintre ei s-au născut morți), dintre care 49 au fost băieți. Se crede că Maddalena Granata ar fi adus pe lume 15 perechi de tripleți.

Mariam Nabatanzi

Această mamă cu mulți urmași (44 în total; au supraviețuit 43) trăiește în prezent în Uganda (Africa). Ea avea 12 ani când a fost vândută pentru a se căsători cu un bărbat care avea de 4 ori vârsta ei. Până când a împlinit vârsta de 13 ani, născuse deja o pereche de gemeni, iar după aceea au urmat alți gemeni, dar și tripleți și cvadrupleți.

La vârsta de 23 de ani avea 25 de copii și atunci s-a adresat unui medic întrucât nu își mai dorea să devină iar mamă. A fost însă îndemnată să continue să aibă copii întrucât ovarele ei eliberau cantități mari de ovule. A ascultat acest sfat, ajungând să aibă: 6 seturi de gemeni, 4 seturi de tripleți și 3 seturi de cvadrupleți.

La ultima sa naștere, unul dintre gemeni a decedat, iar după acest eveniment soțul ei a părăsit-o. Abia în acel moment a fost supusă unei proceduri medicale prin care să reușească să nu mai aibă copii, medicii ginecologi diagnosticând-o cu hiperovulație.

Potrivit ziarului britanic „Mirror”, Mariam Nabatanzi se străduiește să-și crească singură copiii, având multiple job-uri. De exemplu, este coafeză, decorator la diverse evenimente și colectează metal pentru a-l vinde. La un moment dat, a declarat că depune eforturi pentru a munci pentru a le asigura copiilor ei tot ce nu a avut ea parte în copilărie: „Tot timpul mi-l petrec ocupându-mă de copii și străduindu-mă să câștig ceva bani.”

Elizabeth Mott

Soții Elizabeth și John Mott of Monks au trăit în secolele 17-18 în Kirby, Marea Britanie. Între 1676 și 1720 au devenit părinții a 42 de copii.

Citește și: 10 recorduri incredibile deținute de mame

Surse: bbc.com, guinesswordrecords.com, mirror.co.uk, playtech.ro, self.gutenberg.org, worldation.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Surpriză! Medicii au crezut că este apendicită, dar, de fapt, femeia de 43 de ani nu știa că este gravidă și că a intrat în travaliu
Surpriză! Medicii au crezut că este apendicită, dar, de fapt, femeia de 43 de ani nu știa că este gravidă și că a intrat în travaliu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Localitatea din România cu cei mai mulți gemeni și tripleți. Care este explicația?
  Localitatea din România cu cei mai mulți gemeni și tripleți. Care este explicația?

  În 2020 România a înregistrat cea mai mică rată a natalității din istoria sa. Potrivit ultimelor statistici, anul trecut s-au născut puțin peste 170.000 de copii, cel...

  Femeia care la 24 de ani a făcut 21 de copii în mai puțin de 1 an și are 16 bone interne
  Femeia care la 24 de ani a făcut 21 de copii în mai puțin de 1 an și are 16 bone interne

  Cum este viața unei soții de milionar rus? Extrem de ocupată! Kristina Ozturk are 24 de ani și are deja 21 de copii făcuți prin mame surogat numai în ultimul an cu soțul ei de...

  Cei mai mulți tineri din generația Z și Millenial depind financiar de părinți. Care este explicația?
  Cei mai mulți tineri din generația Z și Millenial depind financiar de părinți. Care este explicația?

  Studiile recente efectuate în rândul tinerilor din generația Z și Millenials arată rezultate îngrijorătoare. Tot mai mulți tineri depind financiar și imobiliar de...

  Femeia cu tetracromie, care poate vedea 100 de milioane de culori, a născut un copil cu daltonism
  Femeia cu tetracromie, care poate vedea 100 de milioane de culori, a născut un copil cu daltonism

  Spune despre ea că este „Regina culorilor”. Și pe bună dreptate, ținând cont că este una dintre puținele persoane care poate vedea 100 de milioane de culori! Concetta...

  Mai mulți copii, mai multe certuri. Ce trebuie să faci pentru a păstra liniștea în casă?
  Mai mulți copii, mai multe certuri. Ce trebuie să faci pentru a păstra liniștea în casă?

  O mamă de peste hotare povestește despre una dintre părțile dificile ale parentingului. Ce poate face un părinte pentru a păstra armonia într-o casă cu 3 băieți? Ne spune un...

  Educatoare din Pitești reținută dupa ce a agresat fizic mai mulți copii de la creșa unde lucra
  Educatoare din Pitești reținută dupa ce a agresat fizic mai mulți copii de la creșa unde lucra

  O educatoare de la o creşă din Piteşti a fost reţinută marţi, 10 mai 2022 ca urmare a unor acuzații de purtare abuzivă. Aceasta se presupune că a agresat mai mulți copii care...

  Dacă ai mai mulți copii ești mai puțin stresat. Adevărat sau fals?
  Dacă ai mai mulți copii ești mai puțin stresat. Adevărat sau fals?

  Dacă ar fi să facem un top al celor mai enervante lucruri pe care mamele cu un singur copil s-au săturat să le audă, pe locul doi, după „Și? Al doilea când?”, ar fi...

  Cea mai periculoasă jucărie! Din ce în ce mai mulți copii ajung de urgență la spital!
  Cea mai periculoasă jucărie! Din ce în ce mai mulți copii ajung de urgență la spital!

  Tot mai mulți copii ajung în stare gravă la spital din cauza unei jucării antistres, formată din mai multe bile magnetice foarte puternic atrase între ele. Un băiețel de...

  © 2024 Qbebe