10 intrebari pe care sa le pui medicului inainte de a naste

10 intrebari pe care sa le pui medicului inainte de a naste

Alexandra Negreanu

Tu, viitoare mamica ai nevoie de toate raspunsurile la toate intrebarile pe care ti le pui, deoarece acum ai cea mai mare responsabilitate: de a avea grija de sanatatea micutului tau si de a nu face nimic care sa il afecteze. Nu te lasa doborata de reactiile uracioase ale unor persoane, doarece nu acestea vor fi cu tine in momentul cand vei fi cea mai linistita si cea mai fericita mamica din lume.

1. De ce facilitati beneficiezi in timpul sarcinii?

Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.
Concediul medical prenatal se acorda, in exclusivitate pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu sarcina.

Conditiile noi europene prevad faciliati pentru gravide dupa cum urmeaza: in hipermarketuri sa existe case prioritare pentru gravide, locuri de parcare pentru persoane cu handicap si gravide, iar la cabinetele medicale cu siguranta gravidele au prioritate. Viitoare mamici, nu va fie rusine sa profitati de aceste facilitati, o sarcina este un lucru extraordinar, nu o boala. 

2. De la cate saptamani de sarcina pot beneficia de concediu prenatal?

Conform Ordonantei de Urgenta nr. 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari de sanatate, concediul prenatal se acorda pentru o perioada de 63 de zile inainte de nastere. Dupa nastere se acorda 63 zile concediu de lauzie. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele in functie de recomandarea medicului sau de dorinta beneficiarului in asa fel incat perioada minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 zile.

In concluzie, din totalul de 126 zile concediu de sarcina si lauzie este obligatoriu ca 42 zile sa fie concediu postnatal pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.
Diferenta de 84 de zile poate fi concediu prenatal.
Poti intra in concediu prenatal de la 6 luni si jumatate.
 

3. Ce teste sau proceduri nu se recomanda, in mod normal in timpul sarcinii?

Radiografia dentara este contraindicata gravidelor, mai ales in primul si ultimul trimestru de sarcina. In cazuri de forta majora, daca este nevoie de anestezie se vor folosi numai anumite substante. De asemenea, nu se fac teste care implica radiatii: de exemplu radiografii, RMN si MICRO pe toata perioda sarcinii.

4. Ce tratament se recomanda pentru durerile de sarcina normale si alt gen de dureri?

In perioada de graviditate este indicat ca femeia insarcinata sa-si administreze cat mai putine medicamente, multe dintre acestea fiind total interzise, iar pentru multe alte medicamente inca nu s-au demonstrat stiintific efectele pentru gravida si bebelus. Aproape toate medicamentele contin substante chimice, care pot avea efecte adverse, de aceea este bine sa discuti cu medicul inainte de a apela la o pastila, ca forma de tratament. Unele dureri sunt normale pentru sarcina si nu necesita tratare: durerile de cap (apar din cauza schimbarilor hormonale, a stresului), durerile abdominale usoare (de obicei medicul iti prescrie No-spa pentru dureri de burta).

5. Exista riscul de nastere prematura?

Daca nasterea are loc inainte de a 32-a saptamana (o varsta gestationala critica), mortalitatea perinatala este frecventa, iar sechele neurologice sau psihomotorii sunt posibile.
Din aceste motive, este foarte important sa intrebi medicul care iti supravegheaza sarcina despre riscurile unei nasteri premature. Acesta iti va recomanda repaus la pat si analize prin care se depisteaza factorilor de risc si controlarea lor in masura posibilului.

Sunt numerosi factori de care prezinta un risc mai mare de a nu duce sarcina la termen:
sarcina multipla
- infectiile urinare sau genitale,
- placenta praevia,
- boli precum diabetul, 
hipertensiunea gestationala  (in timpul sarcinii),
- varsta si obiceiurile de viata prea extenuante,
- luarea in greutate sau slabirea accentuata.

 

 6. Care este data la care vei da nastere micutului tau?

Naterea bebelusului are loc la aproximativ 38 de saptamani de la fecundatie (medicii calculeaza 40 de saptamani de la inceputul ultimei menstruatii). O sarcina perfect normala este cea definita ca avand o durata de 37-42 de saptamani. Niciun medic nu poate spuna exact data, ziua si ora la care se va declansa nasterea, dar spre fericirea viitoarelor mamici, declansarea travaliului este unul dintre evenimentele usor de anticipat. Fiecare organism e diferit si totodata travaliul este diferit de la femeie la femeie. Pentru unele gravidute nasterea se poate produce brusc,  in timp ce pentru altele poate o dura ore intregi.

7. Cand vei sti ca te afli in travaliu si ca trebuie sa mergi la spital?

Schimbarile care au loc cu cateva zile inainte de debutul travaliului:
- schimbarile fizice care au loc in organismul viitoarei mamici: modificari psihice, dorinta de a pregati cuibul bebelusului;
- nevoia urinarilor frecvente: deoarece bebelusul coboara si se lipeste cu capul de uterul inferior;
- picioarele mamei tind sa se umfle: din cauza presiunii pe care o exercita bebelusul pe vasele de sange;
- aparitia unei secretii vaginale diferite fata de restul sarcinii. Este vorba de dopul de mucus care este eliminat in zilele anterioare declansarii travaliului. In functie de prezenta sau absenta sangelui, secretia mucoasa poate fi maro, roz sau rosie.
- ruperea membranelor De cele mai multe ori membranele se rup acasa, inainte de internarea in spital si este foarte important sa se observe culoarea si mirosul masei de lichid care se elimina.
- aparitia contractiilor.

8. Pot incepe exercitiile de gimnastica perineala? Cand si cum?

Muschii perineali sunt cei care in timpul sarcinii sustin greutatea fatului, iar la nastere sunt cei mai importanti in expulzarea bebelusului.

Gimnastica perineala in timpul sarcinii este recomandata pentru:
- intararea muschilor perineali;
- atenuarea apasarii uterului asupre vezicii urinare, cat si a rectului;
- pregatirea expulziei;
Se recomanda inceperea gimnasticii perineale din luna a-4-a de sarcina si continuarea ei dupa nastere insa numai dupa ce ai ai discutat cu specialistul ginecolog conditiile in care poti efectua aceste exercitii.
 

9. Ce tip de nastere ti se recomanda: naturala, cu anestezie epidurala, cezariana?

Medicul iti va pune cateva intrebari pentru a determina ce fel de graviduta esti. Nu te mira draga viitoare mamica, dar personalitatea ta, bolile de care suferi, interventiile chirurgicale anterioare si alte diferite aspecte sunt foarte importante atunci cand vei opta pentru tipul de nastere .
Forma prin care vei da nastere bebelusului nu este batuta in cuie de la inceputul sarcinii decat daca optezi pentru cezariana, insa si aceasta poate sa nu fie recomandata in cazul in care ai alergie la o substanta din anestezic sau pot surveni alte complicatii. Mentinerea unei relatii cat mai deschise cu doctorul care-ti supravegheaza evolutia sarcinii te va face sa depasesti teama pentru momentul mult asteptat.

10. Ce doctor te va asista la nastere? Dar anestezistul, asistenta? Poti face cunostinta cu ei?

Cunoasterea medicilor si asistentelor, chiar daca de la distanta, te poate face sa te simti mai in largul tau. Nu te eschiva sa le pui toate intrebarile la care te-ai gandit si nu ti-ai gasit raspunsul.

Medicii apreciaza dorinta pacentului de implicare si mai ales lipsa ignorantei. Pe parcursul celor noua luni de sarcina vei putea sa observi comportamentul medicului tau.

Articolul urmator
Din ce culte religioase fac parte româncele care au adus pe lume cei mai mulți copii
Din ce culte religioase fac parte româncele care au adus pe lume cei mai mulți copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

    Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

    Cele 5 abilități pe care ar fi bine să le deprinzi înainte să ai un copil
    Cele 5 abilități pe care ar fi bine să le deprinzi înainte să ai un copil

    Pentru a reuși să faci față încă de la început provocărilor pe care le vei avea de înfruntat ca părinte, ar fi ideal dacă ai putea să deprinzi și să-ți...

    10 întrebări ridicole care îmi sunt puse ca mamă a 5 copii
    10 întrebări ridicole care îmi sunt puse ca mamă a 5 copii

    Sunt mama a 5 copii. Iubesc familia mea mare și nu îmi pot imagina viața altfel. De-a lungul timpului mi-au fost puse multe întrebări ridicole cu privire la familia mea de 7...

    88 de întrebări capcană care le pun mintea la contribuție copiilor
    88 de întrebări capcană care le pun mintea la contribuție copiilor

    Pe măsură ce copilul tău înaintează în vârstă, preocuparea de a-i dezvolta abilitățile cognitive va deveni tot mai mare. În acest scop, te vei strădui să...

    Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?
    Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?

    Teal Swan, speaker motivațional, supraviețuitoarea unei copilării abuzive și autoarea a 5 bestseller-uri motivaționale propune unul dintre cele mai eficiente, dar și mai amuzante teste...

    Soacra mea a cerut să fie prima care ține în brațe bebelușul meu, după ce se naște
    Soacra mea a cerut să fie prima care ține în brațe bebelușul meu, după ce se naște

    Să devii bunică este un lucru minunat: îți vezi proprii copii devenind ei înșiși părinți, îți vezi „moștenirea” transmisă unei alte generații și -...

    O femeie nu a știut că naște. Pompierii i-au salvat bebelușul din hazna
    O femeie nu a știut că naște. Pompierii i-au salvat bebelușul din hazna

    Caz șocant într-o localitate din Constanța! O femeie a născut în toaleta din curtea gospodăriei sale și a scăpat bebelușul nou-născut în hazna. Potrivit...

    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său
    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său

    Sportul este, poate, cea mai benefică activitate pe care o poate practica copilul tău. Sportul de echipă îl dezvoltă pe copil atât din punct de vedere fizic, cât și...

    © 2024 Qbebe