10 lucruri pe care o gravidă vrea să le audă de la tine

10 lucruri pe care o gravidă vrea să le audă de la tine

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă vei deveni mamă pentru prima dată, este foarte posibil ca toată lumea să te asalteze cu tot felul de comentarii, „mituri" sau „povești" legate de sarcină și naștere. Cu toate acestea, sunt de părere specialiștii, o femeie gravidă are nevoie să audă de la ceilalți în special lucruri concrete, care să o încurajeze, dar care, totodată, să-i arate realitatea. Din articolul de mai jos vom afla 10 dintre lucrurile pe care o gravidă ar vrea să le audă și care îi pot fi într-adevăr utile.

Ce înseamnă într-adevăr să fii însărcinată

Când aștepți un copil, toată lumea vine spre tine și îți dă tot felul de sfaturi și de îndrumări referitoare la cum ar trebui să te simți. De cele mai multe ori, ți se poate spune: „O femeie însărcinată este mai frumoasă", „Poți mânca oricât, că doar acum mănânci pentru doi" etc..
În realitate, sarcina aduce o mulțime de transformări, pe care nu le poți ignora și care, trebuie să fim conștiente de acest lucru, nu te vor face să te simți prea confortabil. Printre ele, am putea enumera: grețurile, amețelile, „atacurile" de foame și de anumite pofte, durerile de spate, durerile similare sindromului premenstrual, intensificarea nevoii de a urina, arsurile, modificarea aspectului sânilor etc.. Ca să nu mai punem la socoteală și schimbările de dispoziție, ca o consecință a fluctuațiilor hormonale.
Ținând cont de aspectele pe care tocmai le-am menționat, cel mai probabil am prefera să nu ni se spună numai despre partea pozitivă a sarcinii, ci și despre faptul că sarcina poate fi o experiență dificilă și că, de aceea, este ceva firesc să nu ne placă fiecare clipă de pe parcursul ei.

Citește și: Ce simți când rămâi însărcinată

„Vei fi o mamă extraordinară!”

Este unul dintre lucrurile pe care o viitoare mămică ar vrea cel mai mult să-l audă de la cei din jur.
În condițiile în care devii mamă pentru prima dată și se știe faptul că bebelușii nu vin pe lume alături de un „manual cu instrucțiuni”, ai nevoie să ți se confirme că ai trăsăturile de personalitate pe care ar trebui să le aibă o mamă.
Iar alături de aceste trăsături, ai și abilitatea de a învăța rapid, de a te adapta schimbărilor și astfel de a ajunge să fii expertă în creșterea copilului tău.
Va fi grozav pentru orice gravidă să i se confirme, măcar din când în când, toate aceste lucruri.

Este normal și indicat să soliciți ajutor după ce vei naște

Chiar dacă îți dorești să fii de la început cea mai bună mamă pentru copilul tău, reușind totodată și să te ocupi de treburile pe care le făceai înainte, trebuie să știi că, pentru a rămâne sănătoasă și în formă pentru micuțul tău, este necesar să soliciți ajutor. În caz contrar, spun experții, vei fi mereu copleșită, epuizată și tot nu vei reuși să te ocupi așa cum ți-ai dori de familia ta.
În primul rând, după ce a născut, o femeie ar trebui să aibă parte de sprijinul partenerului ei. Fie că este vorba de împărțirea treburilor casnice, de împărțirea sarcinilor legate de îngrijirea bebelușului etc.., partenerul trebuie să știe nevoile tale și să comunicați cât mai mult pe această temă. De altfel, psihologii recomandă ca proaspeții părinți să discute zilnic, pentru cel puțin 15 minute, în legătură cu modul în care se vor organiza și își vor distribui sarcinile.
În al doilea rând, nu este cazul să eziți să cei și să primești ajutor din partea rudelor. Important este să fii deschisă și să încerci să stabilești lucrurile astfel încât să nu se întâmple, de exemplu, ca timp de câteva zile să fii copleșită de prezența lor, iar alte câteva săptămâni să fii mai mult singură.
Cu alte cuvinte, o femeie însărcinată are nevoie să audă de la cei din jur că nu este „un super-erou”, ci doar o femeie care va naște și va avea dreptul să ceară ajutor.

Un lucru pe care o gravida ar trebui sa-l auda: este normal sa solicite ajutor dupa nastere

O femeie însărcinată are nevoie să știe detalii despre nașterea propriu-zisă

Cu atât mai mult cu cât este însărcinată pentru prima dată, o femeie are nevoie să știe cât mai multe aspecte legate despre travaliul propriu-zis. Dar acest fapt nu înseamnă că trebuie să i se spună numai cât de dureros, cât de înspăimântător sau cât de îndelungat poate fi travaliul, ci o gravidă ar vrea să știe experiențe concrete despre cum va decurge totul.
Esențial este ca o viitoare mamă să aibă date, de exemplu, referitoare la cum se resimt contracțiile, cum se poate face diferența între o contracție obișnuită și una de tip Braxton-Hicks (acest tip de contracție apare în perioada anterioară nașterii), ce tehnici de respirație pot fi utilizate pe parcursul travaliului etc..
Din ceea ce i se spune unei gravide despre naștere, ea ar trebui să poată să rămână cu următoarea idee: travaliul poate fi riscant, poate fi înspăimântător, se poate prelungi foarte mult, dar este o experiență unică, din care vom ieși mămici!

O femeie gravida trebuie sa stie detalii despre travaliul propriu-zis

O femeie gravidă ar trebui să fie avertizată despre tristețea post-partum și despre depresia post-partum

Nu este ușor să afli că după naștere te vei confrunta, pe lângă numeroasele schimbări din viața ta și cu schimbări profunde la nivel emoțional. Dar cu siguranță că preferi să știi și aceste lucruri, astfel încât să îți dai seama când ar fi cazul să te alarmezi și să ceri ajutorul unui specialist.
De pildă, este extrem de important să faci diferența dintre tristețea post-partum și depresia post-partum.
Pentru a-ți fi mai ușor, ar trebui să ai următoarele date:
Tristețea post-partum:
• Mai este numită și „baby blues", se datorează schimbărilor hormonale și se manifestă în felul următor: ești tot timpul sensibilă, îți vine parcă să plângi din orice, parcă nimic nu te multumește.
• Durează cam 2 săptămâni după ce ai născut
• Poți să te resimți și ca fiind instabilă din punct de vedere psihic, te poți simți anxioasă și că ai avea mereu nevoie de ajutor sau, dimpotrivă, că vrei să fii lăsată în pace.
Depresia-postpartum:
• Simptomele sunt similare cu cele ale „baby blues", dar sunt mai profunde și, în loc să se atenueze, se intensifică
• Te poți simți vinovată, incapabilă să ai grijă de copil și de tine, nu-ți mai face nimic plăcere, nu mai ai deloc poftă de mâncare, nu mai poți să te concentrezi, ai obsesii, uneori te bate gândul să-ți faci rău ție sau chiar copilului, ești excesiv de îngrijorată pentru sănătatea micuțului etc.
• Aceasta poate dura mai mult de 2-3 luni și poate interveni la orice moment după naștere.

Citește și: Semne că trebuie să mergi la psiholog dacă ești însărcinată

„Nu-ți face probleme, vei dormi din nou!”

În loc să-i spui unei gravide că va dura luni întregi până când va putea să aibă parte de un somn odihnitor, mai ales pe parcursul nopții, mult mai potrivit este să-i spui să nu-și facă griji, întrucât bebelușul va crește. Cu siguranță că este un lucru pe care ar vrea să-l audă și nu tot felul de „povești" despre cum va ajunge să aibă parte poate și de mai mulți ani în care să nu se poată odihni.
Dacă aștepți un copil, este bine să știi că bebelușul va dormi intervale mai lungi de timp, fără întreruperi, cam între 4 și 6 luni. Dar momentul în care un bebeluș va ajunge într-adevăr să doarmă continuu pentru aproximativ 7-8 ore este abia după 8 luni.
După cum precizează experții, abilitatea unui bebeluș de a dormi neîntrerupt se leagă de diminuarea nevoii de a fi hrănit pe timpul nopții. Pe măsură ce crește, capacitatea organismului  de a metaboliza laptele se schimbă, așa că se va diminua și nevoia bebelușului de a fi hrănit frecvent.
Nu în ultimul rând, este indicat ca unei gravide să i se spună și următorul fapt: da, după vârsta de 6 luni bebelușul va dormi mai bine, dar fiecare bebeluș este diferit și depinde și de mamă să-l ajute să-și formeze o rutină de somn. Din acest punct de vedere, este important să începi prin a-l obișnui să-l culci la aproximativ aceleași ore în fiecare zi.

O femeie însărcinată trebuie să audă că alăptatul nu este lucru ușor

În ciuda multitudinii sfaturilor pe care le primești, referitoare la cât de important este să-ți alăptezei bebelușul pe cale naturală, ar trebui să știi și că alăptatul nu este ceva atât de simplu.
Este indicat să conștientizezi faptul că alăptatul va avea numeroase beneficii pentru tine și pentru copilul tău, dar și că poate fi un demers dificil din următoarele motive:
Vei fi mereu la dispoziția bebelușului, ceea ce te poate epuiza considerabil
Vor fi momente în care vei avea impresia că nu-i oferi micuțului suficient lapte
Sânii tăi își vor modifica semnificativ aspectul (de pildă, își vor pierde forma, volumul, vor apărea pe ei vergeturi etc) și pot fi dureroși (te poți confrunta cu mastita sau cu alte probleme ale sfârcurilor)
Nu vei fi mereu bine privită când alăptezi în public (trebuie să fii pregătită pentru tot felul de reacții din partea oamenilor)
Aspectele menționate nu trebuie să te alarmeze, dar trebuie să fii pregătită și pentru ele!

O femeie gravidă ar trebui să audă că va dura ceva timp până când își va recăpăta corpul de dinainte de naștere

Deși este posibil să auzi că vei slăbi mai repede dacă vei alăpta sau că se poate întâmpla să nu iei mult în greutate pe timpul sarcinii și să revii îndată la silueta inițială, este indicat să nu te bazezi prea mult pe aceste date. Din contră, ar trebui și să știi că sarcina și nașterea își vor lăsa o „amprentă" destul de puternică asupra corpului tău și că poate dura până la câteva luni până să revii la silueta dorită.
Desigur, modul în care vei reuși să faci acest lucru va depinde de starea ta de sănătate, de modul în care organismul va lucra pentru a se reface după naștere. Iată de ce ai vrea să auzi și următoarele lucruri, care să te încurajeze pentru perioada postpartum:
Ai răbdare cu corpul tău și nu te grăbi să faci exerciții fizice epuizante pentru a pierde în greutate
Nu te apuca să ții diete drastice, întrucât acestea pot avea consecințe negative asupra ta, dar și asupra bebelușului (cu atât mai mult cu cât alăptezi!)
Există posibilitatea să te implici în activități fizice menite să-ți redea silueta, putând totodată să ai și bebelușul în preajma ta (de exemplu, poți face plimbări în pas vioi alături de bebeluș, poți opta pentru programe de aerobică speciale pentru proaspete mămici etc.)

Este necesar ca o femeie gravisa sa stie ca trebuie sa aiba rabdare pentru a-si recapata silueta anterioara nasterii

Orice gravidă ar trebui să știe că venirea pe lume a copilului va aduce schimbări semnificative în relația de cuplu

Ca viitoare mămică, nu ar trebui să-ți dorești să auzi doar că nașterea unui copil va întări relația cu partenerul tău și că sigur „vă veți iubi mai mult". Important este să auzi despre cum venirea pe lume a copilului va schimba însuși modul de funcționare al vostru, ca și cuplu.
Practic, nu îți va strica să fii conștientă de faptul că:
Întâlnirile romantice nu vor mai fi la fel- Cel puțin în primele luni de viață ale copilului, vei vedea că acestea se vor scurta considerabil și veți alege locații cât mai apropiate de casă.
Puteți avea tendința să vă „vărsați" nervii unul pe celălalt- De pildă, dacă veți fi stresați că micuțul nu poate adormi, se poate întâmpla să vă enervați unul pe celălalt!
Vei învăța să apreciezi mai mult valoarea gesturilor de amabilitate venite din partea tatălui copilului tău- Chiar dacă înainte de a deveni mamă aveai nevoie de fapte „mărețe" din partea partenerului tău pentru a te simți cu adevărat iubită, acum vei fi mulțumită chiar și când acesta, de exemplu, îți va da telefon de la serviciu și te va întreba ce să cumpere pentru cină sau dacă se va oferi ca în ziua respectivă să-i facă el baie copilului vostru.
Veți învăța să vă redescoperiți unul pe celălalt- Se spune că venirea pe lume a unui copil ne va determina și să scoatem la iveală părțile noastre cele mai bune sau să ne descoperim pe noi înșine altfel, așa cum nici nu ne-am fi gândit. Într-adevăr, implicându-vă în creșterea copilului vostru, atât tu și partenerul tău vă veți schimba și vă veți dezvălui laturi noi ale personalității. Așa că este foarte probabil și să ajungeți să vă iubiți mai mult!

O gravidă ar trebui să audă discutându-se și despre altceva decât despre sarcină și naștere

Cu siguranță că, la un moment dat, oricât de dornică ești să fii cât mai bine informată despre ceea ce te poate aștepta pe timpul sarcinii, vei vrea să discuți și despre alte aspecte. Încearcă deci să le explici și celorlalți că puteți să vorbiți și despre alte lucruri, că ești interesată încă de ceea ce erai interesată și înainte să fii însărcinată.
Experții consideră că este benefic pentru o femeie însărcinată să discute și despre altceva decât despre sarcină, întrucât are nevoie să i se confirme faptul că identitatea ei nu va fi numai una de mamă, ci și una de femeie.

Voi mai știți și alte lucruri pe care o gravidă ar vrea să le audă de la cei din jur?

Surse:
www.bellybelly.com.au; www.parents.com; www.fitpregnancy.com;
www.huffingtonpost.com;www.momjunction.com; www.thebump.com;
www.thehumbledhomemaker.com; www.webmd.com

 

Articolul urmator
Burta de gravidă: când începe să crească și care e mărimea normală?
Burta de gravidă: când începe să crească și care e mărimea normală?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

    Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința...

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda
    Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda

    Ce replici ati auzit intre parinti, care v-au marcat copilaria? Ce replici va ard inca urechile si inimile, pentru ca va apartin si v-au ranit propriul copil? Cum sa ne ferim copilul de...

    Ce moștenire vrea să lase Codin Maticiuc fiicei sale, Smaranda: „Nu aș vrea să las moșteniri care să atârne ca o piatră de moară”
    Ce moștenire vrea să lase Codin Maticiuc fiicei sale, Smaranda: „Nu aș vrea să las moșteniri care să atârne ca o piatră de moară”

    Ani la rând Codin Maticiuc era cunoscut, în presă mondenă, pentru cuceririle sale amoroase și pentru sumele obscene pe care le cheltuia în cluburile de noapte. Venirea...

    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

    Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

    Soția mea vrea să pună numele copilului nostru după fostul ei soț care a decedat
    Soția mea vrea să pună numele copilului nostru după fostul ei soț care a decedat

    Când îți găsești marea dragoste și o pierzi tragic și brusc este o traumă. Majoră chiar. Îmi este aproape imposibil să îmi imaginez cum aș gestiona pierderea...

    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează
    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează

    Divorțul e unul dintre cele mai dificile evenimente de viață prin care poate trece o persoană și totodată, un subiect sensibil pe care ar trebui să îl tratăm cu grijă. Dacă...

    M-am despărțit de soțul meu pentru că nu vrea copii. Am început o relație cu un coleg de serviciu și acum soțul meu mă vrea înapoi
    M-am despărțit de soțul meu pentru că nu vrea copii. Am început o relație cu un coleg de serviciu și acum soțul meu mă vrea înapoi

    O femeie a divorțat de soțul său după ce acesta i-a spus că nu vrea copii și că oricum, dacă ar vrea, nu e ea partenera potrivită. Acum femeia se află în altă relație, dar,...

    © 2024 Qbebe