Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Ce simți când rămâi însărcinată

Chiar dacă nu ești încă însărcinată, cu certitudine că te întrebi adesea ce vei simți când se va întâmpla acest lucru. Așa cum vei afla parcurgând articolul de mai jos, primele simptome de sarcină pot fi foarte diverse și, din păcate, se pot confunda cu ușurință cu cele ale unor afecțiuni sau a altor fenomene normale ce se petrec în corpul nostru (precum „sindromul premenstrual"). Iată de ce este esențial să ții permanent legătura cu un medic, astfel încât să fii sigură că totul este în regulă cu tine. Iar dacă ești într-adevăr însărcinată, vizita la medic nu va face altceva decât să te ajute să primești, în cel mai scurt timp, sfaturile de care ai nevoie pentru ca sarcina ta să decurgă fără probleme.

Când începi să simți că ești însărcinată

Cercetările în domeniu au arătat, în numeroase rânduri, că primele semne de sarcină pot apărea, pentru fiecare, în momente foarte diferite. Dacă pentru unele femei simptomele unei sarcini pot surveni la o săptămână-două de la momentul concepției, pentru altele ele pot fi resimțite după câteva luni de sarcină.
Într-un studiu recent, efectuat pe un grup de 136 de femei (cărora li s-a confirmat că sunt însărcinate), ce au fost rugate să-și noteze ce au simțit, începând cu momentul din care au întrerupt administrarea anticoncepționalelor și continuând alte 8 săptămâni, s-a constatat că:
• 50% dintre ele au avut simptome de sarcină din a cincea săptămână de sarcină
• 70 % dintre ele au avut simptome după 6 săptămâni
• 90% dintre ele au început să aibă simptome începând cu cea de-a opta săptămână.
Cu siguranță că nu de puține ori te-ai întrebat după cât timp ai putea simți că ai rămas însărcinată. Trebuie să știi următoarele aspecte:
• Fecundarea ovulului are loc în trompele uterine, la scurt timp după ovulație.
• Spermei îi va lua cam 24 de ore până când va fertiliza ovulului.
• Ovulul va „călători" apoi prin trompa uterină vreo 3-4 zile, până când se va fixa în uter.
• „Hormonul de sarcină" (gonadropina corionică umană sau hCG) apare în sângele tău imediat după concepție, dar nu va fi detectabil la analizele de sarcină până când ovulul fecundat nu s-a fixat în uter. De altfel, cel mai devreme, o sarcină poate fi detectată printr-un test cam la 9-10 zile după implantarea ovulului fecundat în uter.
Unele femei pot avea primele semne de sarcină chiar înainte de fixarea ovulului în uter, iar altele abia după aceea.

Citește și: Primele simptome (semne) de sarcina

Ce poți simți când rămâi însărcinată

Așa cum s-a precizat anterior, simptomele de sarcină pot apărea în momente variate și se pot manifesta foarte divers. Printre cele mai cunoscute simptome pe care le vei resimți când rămâi însărcinată se află:
Disconfort la nivelul sânilor
Țesutul mamar este deosebit de sensibil la schimbările hormonale. Când progesteronul și hCG încep să fie mai activi odată cu fixarea ovulului fecundat în uter, fluxul sangvin se va intensifica. Acest fenomen va duce la creșterea volumului țesutului mamar, ceea ce va conduce la apariția unei senzații de disconfort la nivelul sânilor (cum ar fi senzația de „sâni grei").

Apariția de crampe, similare celor din cadrul „sindromului premenstrual"
Deși suntem tentate să asociem crampele cu sindromul premenstrual, specialiștii ne avertizează că ele pot fi un semn de sarcină.
Crampele pe care le resimțim când rămânem însărcinate apar după ce ovulul fecundat a ajuns în uter (iar pereții uterulul încep deja să se lărgească puțin). Ceea ce le deosebește de cele care prevestesc menstruația sau care se manifestă în timpul ei este că, de obicei, survin mai repede în cadrul ciclului menstrual și pot fi mai intense decât acelea.

Poti avea crampe si ameteli cand esti insarcinata

Alte simptome de sarcină ce pot fi confundate cu cele  ale „sindromului premenstrual"
Primele simptome de sarcină seamănă foarte bine cu cele din perioada premenstruală, dar se pot manifesta mai pregnant. Iată-le pe cele care îți pot demonstra că ești însărcinată:
Nevoia frecventă de a urina- Datorită schimbărilor hormonale, cam la 6-8 săptămâni după fixarea embrionului în uter te poți confrunta cu acest simptom. Pentru a fi însă pe deplin sigură că nu este vorba despre diabet sau despre o afecțiune renală, consultă un medic.
Schimbări bruște de dispoziție-Tot fluctuațiile hormonale sunt responsabile de aceste manifestări. În cazul unei sarcini, ele pot fi mai intense decât cele din perioada premenstruală, fiind mai frecvente începînd cu cea de-a șasea săptămână de sarcină.
Dureri de cap și de spate- Când rămâi însărcinată, acestea vor fi resimțite mai acut decât acelea pe care le ai în perioada ce precede menstruația.

Durerile de cap pot fi resimtite acut cand ramai insarcinata

Mici sângerări
Cam 25 % dintre femei se pot confrunta cu mici sângerări și menstruații mai scurte decât de obicei, ce survin cam în momentele în care ovulul fecundat se fixează în uter.
Așa că, dacă observi că menstruația ta este mai puțin abundentă și diferită decât de obicei, gândește-te serios la posibilitatea de a fi însărcinată.

O stare de oboseală mai accentuată
Dacă simți nevoia să te odihnești mai mult ca de obicei și dacă te apucă somnul inclusiv în timpul unor activități antrenante, precum la locul de muncă sau când faci mișcare, este foarte posibil să te confrunți cu primele simptome de sarcină.
Experții ne spun că este ceva normal, în condițiile în care embrionul fertilizat va începe să aibă nevoie de caloriile tale încă de când se fixează complet în uter.

Citește și: Oboseala in sarcina: ce trebuie sa te ingrijoreze

Prezența senzației de greață
Chiar dacă nu ai de la început grețuri matinale sau aversiuni față de anumite alimente și mirosuri, este posibil să resimți o ușoară senzație de greață în locuri precum mașină, mijloace de transport în comun sau avion.
Așa că nu exclude varianta că ai rămas însărcinată și consultă un specialist!

Greata este unul dintre simptomele pe care le ai cand ramai insarcinata

Apariția unor aversiuni alimentare
Fluctuațiile hormonale te pot face să ai aversiuni față de alimente și mirosuri. De astfel, acesta este unul dintre cele mai comune simptome de sarcină.

Tulburări digestive precum balonări sau constipație
Te poți simți balonată de îndată ce embrionul s-a fixat de pereții uterului, mai ales că hormonii se transformă și vor putea încetini inclusiv ritmul de funționare al sistemului digestiv.
În ceea ce privește constipația, și aceasta este legată de schimbarea activității hormonale (mai ales datorită creșterii nivelului de progesteron). Pentru a o preveni, încearcă să te hidratezi suficient și să faci mișcare.

Modificarea culorii sfârcurilor
Transformările hormonale din timpul sarcinii vor influența și activitatea melanocitelor (celulele de la nivelul sfârcurilor, responsabile de culoarea acestora). Astfel, sfârcurile tale pot fi mai închise la culoare decât de obicei.
Nu neglija nici acest simptom, care îți poate arăta clar că ai rămas însărcintă. Cel mai probabil este să-l observi însă cam din a zecea săptămână de sarcină.

Durerile de spate
Pot fi unul dintre acele simptome pe care le resimți când rămâi însărcinată.
Și acestea apar tot după ce uterul începe să-și modifice dimensiunea, odată cu fixarea embrionului fertilizat. În unele cazuri, pot fi ascuțite și se localizează în partea inferioară a spatelui.

Congestia nazală
Creșterea nivelurilor hormonale și intensificarea fluxului sanguin pot afecta inclusiv mucoasa nazală. Acesta este motivul pentru care, dacă ai probleme frecvente cu nasul, ar trebui să te întrebi dacă nu cumva ai rămas însărcinată.

Congestia nazala poate aparea frecvent dupa ce ramai insarcinata

Din păcate, trebuie să știi faptul că cele mai multe dintre simptomele de mai sus nu indică neapărat prezența unei sarcini. Ele pot fi dovada unor alte afecțiuni sau pur și simplu îți pregătesc organismul pentru menstruație.
Pentru a fi elimina oricare dintre aceste posibilități, este preferabil să consulți cât mai repede un medic. În cazul în care se confirmă sarcina, vei putea să beneficiezi în cel mai scurt timp de îngrijirea care ți se cuvine, iar dacă nu se confirmă, poți fi îndrumată către analize și teste care să arate cauza exactă a simptomelor cu care te confrunți.

Tu mai știi și alte simptome pe care le poți resimți când rămâi însărcinată?

Surse:
www.babycenter.com; www.justmommies.com; www.mayoclinic.org
www.parents.com; www.webmd.com

 

Când poți să rămâi însărcinată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 tehnici de negociere cu copilul când simți că îți pierzi mințile
  6 tehnici de negociere cu copilul când simți că îți pierzi mințile

  Negocierea cu un copil se poate dovedi o reală corvoadă, dat fiind faptul că cei mici se pricep de minune la diverse tactici de convingere și de a-și impune punctul de vedere....

  Ce să faci când simți că ai un canal blocat când alăptezi
  Ce să faci când simți că ai un canal blocat când alăptezi

  Printre cele mai frecvente dificultăți ce pot interveni în alăptare se numără și blocarea unui canal galactofor. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla ce este...

  Cum descifrezi grețurile: ghid pentru când simți că ți-e rău și nu știi de ce
  Cum descifrezi grețurile: ghid pentru când simți că ți-e rău și nu știi de ce

  Simți că îți este rău, dar nu înțelegi de ce? Nu este întotdeauna vorba despre sarcină. Îți explicăm în acest articol care sunt principalele motive...

  Dacă ai telefonul în mână când ești la volan, rămâi fără permis! O nouă lege în codul rutier
  Dacă ai telefonul în mână când ești la volan, rămâi fără permis! O nouă lege în codul rutier

  Ca urmare a multitudinii de accidente produse pe șosele din cauza utilizării telefoanelor mobile, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat decizia de a modifica Ordonanţa de urgenţă a...

  10 moduri creative sa-i spui sotului ca esti insarcinata
  10 moduri creative sa-i spui sotului ca esti insarcinata

  Vei fi mamica si vrei ca toata lumea sa o stie! Prima persoana careia trebuie sa-i spui este totusi partenerul de viata, asa ca alege sa-i dai vestea intr-un mod aparte. Vezi mai jos 10...

  Ce să faci atunci când simți nevoia să țipi la copil: 10 metode eficiente
  Ce să faci atunci când simți nevoia să țipi la copil: 10 metode eficiente

  Mulți adulți se simt îndreptățiți să țipe atunci când un copil îi supără, chiar dacă nu ar face-o cu prietenii sâcâitori sau cu vecinii care îi...

  Ai o casnicie toxica? Ce e mai bine pentru copil, sa ramai sau sa te desparti?
  Ai o casnicie toxica? Ce e mai bine pentru copil, sa ramai sau sa te desparti?

  Pana nu demult, o casnicie toxica devenea tinta judecatii celorlalti. Divortul nu era privit cu ochi buni, iar cei care divortau erau considerati persoane egoiste, care nu se gandesc ca...

  © 2019 Qbebe