6 moduri în care să acționezi când ai o sarcină nedorită

6 moduri în care să acționezi când ai o sarcină nedorită

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să afli că aștepți un copil nu este oricând cea mai bună veste. Dimpotrivă, există momente în viața noastră când ne gândim că nu ar fi indicat să avem copii sau nu ne dorim niciodată să devenim mame. Dacă se întâmplă să rămânem însărcinate, șocul poate fi mare și ne putem simți foarte copleșite. Pentru a putea face față mai ușor noii situații, astfel încât să luăm cele mai bune decizii pentru noi și pentru copilul nostru, este indicat să ținem cont și de sfaturile unor specialiști. În articolul de mai jos veți găsi asemenea sfaturi, care vă pot ajuta să gestionați mai ușor o sarcină nedorită, reușind ca în final să găsiți puterea de care veți avea atâta nevoie când veți deveni mame.

Care sunt printre cele mai cunoscute motive pentru care nu ne dorim să avem copii

În ultimii ani, tot mai multe femei au început să renunțe la ideea de a deveni mame. Specialiștii spun că motivele pentru care femeile din prezent nu își doresc să devină mame sunt foarte diverse. Printre cele mai cunoscute ar trebui incluse următoarele:

În prezent există mult mai multe opțiuni decât erau în trecut

Faptul că în zilele noastre există mult mai multe opțiuni de a ne petrece timpul, de a evolua în plan profesional și de a călători, toate acestea ne pot face să ne gândim de mai multe ori înainte de a decide dacă să avem sau nu copii.
Cu atât mai mult cu cât suntem firi independente din toate punctele de vedere, putem considera că un copil ne-ar bloca parcursul și nu am mai avea libertatea cu care ne-am obișnuit.
În plus, poate fi tot mai dificil să găsim și parteneri cu care să ne întemeiem o familie, în condițiile în care mare parte dintre bărbați nu mai sunt la fel de dispuși, ca în trecut, să-și asume responsabilitatea întemeierii unei familii. Din acest motiv, putem deveni ezitante în decizia de a fi mame și până la urmă chiar o putem abandona.

Ne dorim în primul rând o carieră

În ultimele decenii, mentalitățile s-au schimbat mult și s-a pus tot mai mult accentul pe necesitatea unei bune pregătiri profesionale. Astfel, multe dintre noi am fost preocupate ca în primul rând să ne finalizăm studiile pentru a dobândi numeroase abilități în plan profesional. Abia după aceea ar urma să ne preocupăm și de a încerca să ne întemeiem o familie.
Cine ajunge să aibă o viață profesională de succes cu greu va mai accepta să intervină o schimbare majoră care să ne abată cumva de pe acest drum. Așa că unele dintre noi pot opta să rămână pe acest drum și nu vor mai dori să devină mame, considerând că așa pot rata diverse oportunități în dezvoltarea carierei.

Suntem speriate de sarcină și de naștere

Unele dintre femei se pot confrunta cu tocofobie (teama de a fi însărcinată și de a naște), ceea ce le poate va face să renunțe la ideea de a deveni mame.
În unele cazuri, această teamă poate deveni atât de profundă, încât chiar și o simplă participare la discuții legate de sarcină sau de naștere poate duce la apariția unor atacuri de panică.
Tocofobia este însă o tulburare ce se poate vindeca cu ajutorul ajutorului de specialitate (consiliere psihologică).

Ne sperie gândul transformărilor fizice pe care le vom suferi după ce vom naște

Un alt motiv pentru care nu ne-am dori o sarcină ar fi teama că după naștere corpul nostru nu va mai fi la fel. Fie că este vorba despre piele lăsată, vergeturi, kilogramele în plus etc.unele dintre noi nu își doresc așa ceva. De aceea, o parte dintre noi preferă să renunțe la gândul de a deveni mame.

Unele dintre noi nu avem încă o casă a noastră

Din diverse motive, unele dintre noi mai putem locui cu părinții sau suntem în situația de a ne muta, alături de partenerul nostru, în mai multe locuri. De aceea este normal să nu fim dispuse să decidem să avem un copil.
Cu atât mai mult cu cât nu ne simțim confortabil că suntem nevoite să locuim încă la ai noștri sau prin diverse locuințe ce nu ne aparțin, gândul de a rămâne însărcinate ne poate speria considerabil. Gândindu-ne că un copil ne-ar complica și mai mult existența, ne vom opri din a face un pas atât de important.

Ne temem ca unele tulburări de ordin psihic să nu ne afecteze copilul

În condițiile în care numărul cazurilor de afecțiuni precum depresia sau anxietatea a crescut în ultimii ani, unele persoane nu își doresc să devină mame pur și simplu pentru că nu știu cum vor face acestor probleme după apariția copiilor în viața lor.
Mai mult decât atât, de cele mai multe ori pare teama că și copiii pot moșteni astfel de tulburări, ceea ce va fi și mai dificil de suportat.

Cum să acționezi când ai o sarcină nedorită

Când o sarcină apare exact în momentul în care nu ai fi dorit așa ceva din mai multe motive, confirmarea faptului că aștepți un copil poate fi un șoc.
Pentru a-ți fi mai ușor să faci față acestei provocări, specialiștii te sfătuiesc să ții cont și de indicații precum:

Încearcă să fii cât mai pozitivă

Cu cât este vorba despre o sarcină nedorită, ne avertizează experții, cu atât gândurile negative ne vor copleși mai rapid. De pildă, gândurile că nu suntem bune să fim mame, că nu avem tot ce ne trebuie pentru a-i oferi copilului tot ce este mai bun, că nu are cine să ne sprjine etc. pot deveni chiar obsedante.
Desigur, nu va fi ușor, dar pentru a face față mai ușor noii situații este indicat să ne concentrăm asupra aspectelor pozitive. În loc să spunem, de exemplu, că nu suntem potrivite pentru a fi mame, mai bine ne gândim la faptul că nimeni nu a știut de la început cum să fie mamă și că vom „crește" și noi, într-un fel, alături de copilul nostru.
De asemenea, pentru a ne încuraja singure ar trebui să ne gândim la cât de minunat va fi să ne vedem copilul crescând, să fim alături de el în toate momentele și să-i oferim toată dragostea noastră.

Acordă-ți timp pentru a te obișnui cu ideea că vei deveni mamă

Când ai o sarcină nedorită, conștientizezi parcă mai mult că schimbările din viața ta vor fi radicale. Acest lucru nu este însă de condamnat, spun psihologii.
Cu atât mai mult cu cât ești la prima sarcină este necesar să-ți acorzi un răgaz la care să te gândești ce ar trebui să faci pentru a te descurca mai bine cu noul tău statut, pentru a face față provocărilor pe care va trebui să le depășești.
Fiecare dintre ei noi este diferită, așa că nu este cazul să te condamni dacă nu ești încă „îndrăgostită" de bebelușul tău. Momentul în care vei simți pe deplin bucuria că ești mamă poate surveni mult mai târziu, abia când îți vei ține bebelușul în brațe pentru prima dată sau abia după ce vei ieși din maternitate și veți ajunge acasă.

Înconjoară-te de persoane ce te pot informa și susține moral

Vei face mai ușor față unei sarcini nedorite dacă vei reuși să ai alături persoane pozitive, tonice, menite să te încurajeze în perioada specială din viața ta.
Iată la cine ai putea apela pentru a afla nu numai lucruri noi despre sarcină și despre nașterea copilului, ci și cum ai putea evita să te alegi cu o depresie care te-ar putea afecta considerabil:
Ia legătura cu femei care au trecut și ele printr-o experiență similară- De exemplu, dacă vei intra pe diverse grupuri de discuții, poți să vezi că și alte femei au reușit să facă față unei sarcini nedorite. Poți pune întrebări legate de tot ceea ce te frământă și astfel vei descoperi că nu trebuie să vezi totul „în negru", că vei depăși momentele mai dificile și că vei ajunge să te bucuri de bebelușul tău.
Dacă te simți prea copleșită, ia legătura cu un psiholog- În cazul în care gândurile negative nu-ți dau pace și te simți mereu panicată și aflată în imposibilitatea de a-ți găsi cumva liniștea, discută cu un specialist. Este important să acționezi din timp pentru ca stările tale să nu se transforme într-o depresie. Aceasta se va putea accentua odată cu venirea pe lume a bebelușului și cu creșterea semnficativă a grijilor pe care le vei avea, ceea ce nu va fi decât în defavoarea ta și a micuțului.
Citește cărți de specialitate sau mergi la cursuri din care să afli diverse lucruri despre sarcină și despre naștere- Oricare dintre aceste demersuri te va ajuta să fii mai bine informată, să-ți mai diminuezi din frici și să nu te mai simți atât de singură. Cu atât mai bine va fi să-l ai alături și pe partenerul tău, astfel încât să învățați amândoi lucruri ce vă vor fi folositoare în noua viață, cea de părinți.
Încearcă să discuți din timp cu un specialist pentru a vedea care ar fi cele mai sigure opțiuni legate de modul în care se va desfășura nașterea- Reușind să discuți din timp despre condițiile în care va avea loc nașterea (de pildă, să-ți alegi maternitatea la care vei merge, să ți se spună dacă să te aștepți la necesitatea unei cezariene sau nu, să afli informații legate despre prima alăptare etc.) vei vedea că lucrurile nu sunt chiar atât de complicate și că totul se va putea desfășura astfel încât tu și bebelușul să fiți în deplină siguranță. În aceste condiții, o parte din temerile tale se vor mai diminua.

Femeie ce a aflat ca este insarcinata, alaturi de partenerul ei

Citește și: 10 lucruri pe care o gravidă vrea să le audă de la tine

Nu renunța la visurile tale

Chiar dacă te pregătești de o schimbare majoră în viața ta (să devii mamă) acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți să-ți faci planuri de viitor, să visezi.
Pe de o parte, psihologii spun că visurile ne permit să ne mai distragem atenția de la gândurile negative și ne vor face să ne concentrăm mai mult asupra unor aspecte pozitive. Acest demers este foarte util în cazul unei sarcini nedorite, făcându-ne să nu ni se mai pară atât de dramatic faptul că vom deveni mame într-un moment în care nu ne-am fi dorit așa ceva.
Pe de altă parte, visurile sunt cele ce ne definesc, ne ajută să ne construim planuri concrete, ambiționându-ne. În acest fel, vom încerca să devenim mai bune, vom face tot posibilul să ne îndeplinim obiectivele și ne vom depăși din frici.
Nu în ultimul rând, trebuie să știm că visurile noastre ne ajută să fim mai bune pentru copiii noștri, să devenim pentru ei o adevărată inspirație. Cu siguranță că orice mamă își dorește să fie un model pentru copilul ei și să-l determine și pe acesta să-și urmeze visurile.

Străduiește-te să ai parte de cât mai mult suport specializat

Mai ales dacă vei fi o mamă singură sau ai dificultăți financiare va fi preferabil să cauți cât mai mult suport încă din primele clipe în care ai aflat că ești însărcinată.
De la cursuri de dobândire a unor noi abilități profesionale, până la asociații pentru femei care-și cresc copiii singure sau care pot oferi chiar găzduire pentru o anumită perioadă pentru mamă și copil, este necesar să te documentezi despre oricare dintre acestea. În felul acesta vei vedea că există mijloace menite să te ajute, că nu ești singură și că vei putea să faci față marii schimbări din viața ta.

Poți încerca să te implici în susținerea altor mame ce au o situație similară ție

Întrucât o sarcină nedorită este mai dificil de gestionat în lipsa unui suport moral adecvat, încearcă să te pui puțin în locul altor femei care sunt într-o situație asemănătoare. Gândește-te că poate în cazul lor lucrurile sunt mai complicate, cu atât mai mult cu cât poate fi vorba și despre lipsa mijloacelor de susținere financiară.
Spre exemplu, poți încerca să inițiezi întâlniri sau să participi la discuții online cu diverse femei ce au și ele o sarcină nedorită, reușind astfel să comunicați cât mai des posibil. Împărtășindu-vă uneia alteia problemele, vă puteți da sfaturi utile, nu vă veți mai simți la fel de neajutorate și veți avea mai mult curaj în a depăși noua provocare din viața voastră.

Femei insarcinate la o reuniune

Voi mai știți și alte modalități prin care putem gestiona o sarcină nedorită?

Citește și: Ce este de facut daca te confrunti cu o sarcina neplanificata

Surse:
www.addicted2success.com, www.babygaga.com, www.babyq.com, www.everydayfamily.com

Articolul urmator
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar
    7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar

    Ca orice altă relație din viața noastră, relația cu partenerul trebuie hrănită și îngrijită, ca cea mai prețioasă floare. Uite 7 moduri prin care poți avea grijă de...

    Cum să-mi protejez fiica adolescentă cu întârziere mentală de atenția nedorită a bărbaților?
    Cum să-mi protejez fiica adolescentă cu întârziere mentală de atenția nedorită a bărbaților?

    O mamă îngrijorată cere ajutorul în mediul online. Fiica ei, ajunsă la vârsta adolescenței, dar cu mintea unui copil de clasa a doua, din cauza dizabilității...

    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

    Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt
    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt

    Este sursă de proteine, de calciu, de fosfor, de vitamine din grupul B-urilor (vitamina B2 și B12), dar și de vitamina D. Mai mult decât atât, este unul dintre alimentele ce...

    Daune plătite unei gravide din Mediaș care a pierdut sarcina cu al doilea copil când și-a văzut fiica mușcată de un câine
    Daune plătite unei gravide din Mediaș care a pierdut sarcina cu al doilea copil când și-a văzut fiica mușcată de un câine

    Tribunalul Sibiu a hotărât acordarea de daune morale în valoare totală de 12.000 de euro unei fetiţe de 10 ani, care a fost atacată și muşcată de un câine comunitar,...

    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică
    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

    Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi fost lumea noastră fără muzică? Nici noi! De fapt, nici nu vrem să ne gândim la așa ceva. Muzică are puterea de a aduce oamenii...

    Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie
    Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

    Prima tentație este, când guști laptele din frigider și îi simți gustul ușor acrit, să îl arunci rapid. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi...

    421.000 potentiale bacterii in casa ta. Sau 11 moduri de a evita imbolnavirea familiei
    421.000 potentiale bacterii in casa ta. Sau 11 moduri de a evita imbolnavirea familiei

    Toti ne dorim o familie sanatoasa si armonioasa. Sunt multe lucruri care ne impiedica sa ne bucuram de liniste si totusi, atat de putine de facut pentru ca problemele sa dispara. Iata ce ne...

    © 2024 Qbebe