Durerile de cap in timpul sarcinii

Durerile de cap in timpul sarcinii

Roxana Cristea

Durerile de cap în sarcină sunt mai frecvente în primul trimestru. Începând cu cel de-al doilea trimestru, corpul se obișnuiește cu schimbările hormonale și este posibil ca aceste dureri de cap să se amelioreze sau chiar să dispară. Dar dacă ai avut astfel de dureri înainte de sarcină, este posibil ca acestea să apara mai des când ești gravidă. Din articolul de mai jos vei afla detalii despre durerile de cap din sarcină, astfel încât să știi cum să le previi și să le gestionezi pentru a-ți redobândi cât  mai rapid starea de bine.

Dureri de cap în sarcină- cât de normale sunt

Nu este neobișnuit să ai dureri de cap atunci când ești gravidă, mai ales în primul trimestru. În cazul în care ai fost mereu sensibilă la astfel de dureri, sarcina le poate acutiza. Nimeni nu știe exact de ce apar durerile de cap în timpul sarcinii. Specialiștii spun că poate fi vorba despre schimbările hormonale, dar și despre schimbările care au loc la nivelul circulației sanguine.

Durerile de cap pot să apară mereu în aceeași zona a capului sau în locuri diferite. Acestea pot provoca o durere pulsatilă, ascuțită, sau o durere generalizată „surdă”. În general, durerile de cap nu sunt completate și de alte simptome.

Migrenele sunt diferite, acestea sunt considerate a fi provocate de funcționarea anormală a vaselor de sânge de la nivelul creierului.

Dacă ești predispusă la migrene, este posibil că acestea să dispară în timpul sarcinii, mai ales daca erau asociate cu ciclul menstrual. Din păcate, acestea vor reveni după naștere.

Dureri de cap în sarcină- Sunt dăunătoare?

Durerile simple de cap, cauzate de hormonii de sarcină, nu îi pot face rău bebelușului. Însă dacă  nu sunt legate de schimbările hormonale ci mai degrabă de o deshidratare, de înfometare, de o  dietă dezechilibrată și lipsa somnului, atunci ar trebui să iei măsuri pentru a nu-ți pune sarcina în pericol. Odată rezolvate aceste probleme vor dispărea și durerile de cap din timpul sarcinii.

De asemenea, dacă durerile de cap sunt însoțite de vedere încețoșată, durere abdominală, vărsături și umflarea bruscă a feței, mâinilor și picioarelor, mergi repede la doctor pentru că ar putea fi vorba despre preeclampsie. Această afecțiune gravă specifică sarcinii poate provoca hipertensiune arterială și poate avea complicații mult mai grave (eclampsie- această afecțiune presupune apariția convulsiilor pe fondul hipertensiunii arteriale).

Tipuri de dureri de cap în sarcină

Pentru a ști mai bine cum să gestionezi durerile de cap care apar în perioada sarcinii, ar trebui să ții seama de tipul lor. Iată care sunt cel mai des întâlnite:
• Durerile tensionale- Pot crea senzația de strângere sau pot fi persistente, pe ambele părți ale capului sau în zona cefei. Dacă și înainte de sarcină aveai asemenea dureri, este foarte posibil ca sarcina să le accentueze
• Migrenele- S-a estimat că 2/3 dintre femeile care aveau migrene înainte de sarcină vor continua să sufere de pe urma lor și în timpul sarcinii. Migrenele sunt localizate de obicei pe o singură parte a capului, durerea fiind moderată sau foarte intensă. Ele sunt însoțite și de simptome precum: grețuri, vărsături, sensibilitate la lumină și intoleranță la zgomote.
• Durerile de cap sinusale- De obicei survin în timpul unei răceli sau a une infecții sinusale și se caracterizează prin presiune la nivelul sinusurilor, prin dureri frontale, în zona obrajilor sau în jurul ochilor 

Dureri de cap în sarcină- cauze

Migrenele sau durerile de cap în timpul sarcinii pot să apară din cauza hormonilor de sarcină. De asemenea, este posibil ca acestea să fie legate de alte lucruri. Iată câteva exemple:

- Nu te alimentezi corespunzător;

- Ești deshidratată;

- Ai renunțat brusc la cafea;

- Nu te odihnești suficient;

- Stresul și temerile legate de sarcină te copleșesc;

Femeie insarcinata care nu se simte bine si se afla la birou

- Depresia poate cauza dureri de cap;

- Alergiile îți pot da și dureri de cap pe lângă alte simptome;

- Deshidratarea;

- Un aliment nou introdus în dietă care nu-ți priește;

- Senzația de foame și „săritul” peste anumite mese;

-Postura defectuoasă (mai ales în ultimul trimestru de sarcină)

-Tensiunile musculare

-Tensiunea arterială ridicată

-Prezența diabetului

-Maladiile cardiace

-O boală infecțioasă (cum ar fi meningita de exemplu) 

- Un medicament pe care îl iei în timpul sarcinii.

Dureri de cap în sarcină- diagnostic

Odată ce ajungi la medic, este foarte important să îi oferi acestuia cât mai multe date legate de: intensitatea durerilor de cap, frecvența lor, factorii care le fac să devină mai intense, alte simptome care le însoțesc etc.. În același timp, pentru a se lămuri exact asupra problemei tale, specialistul va solicita investigații de tipul:
• analize de sânge și/sau de urină
• monitorizarea tensiunii arteriale
• teste legate de verificarea calității vederii tale
• verificarea tensiunii oculare
• ecografii
• un examen neurologic complex (acesta va include verificarea reflexelor, a tonusului muscular, coordonarea de la nivelul membrelor etc.) 

Dureri de cap în sarcină- tratament

În funcție de tipul durerilor și de cauzele care le-au determinat, medicul îți poate prescrie  medicamente care să amelioreze durerea sau care să ducă la eliminarea cauzelor ce au stat la baza ei. De exemplu, îți va prescrie un tratament pentru o afecțiune a ta, care are printre simptome inclusiv durerile de cap.
Dacă este vorba despre dureri de cap severe în sarcină, cum sunt migrenele, ți se va recomanda un tratament care să amelioreze nu numai durerile de cap, ci și simptomele asociate (grețurile de exemplu).

În plus, în funcție de stadiul sarcinii tale, medicul poate să îți prescrie unele medicamente cu proprietăți analgezice și antiinflamatorii, cum ar fi unele pe bază de de Paracetamol. Reține că acestea se vor administra pentru o perioadă cât mai redusă!
Nu uita că va trebui să ții permanent legătura cu medicul și să nu iei medicamente la întâmplare, ci doar din cele care îți sunt recomandate.

Dureri de cap în sarcină-când să te îngrijorezi

Durerile de cap din timpul sarcinii sunt firești, atât timp cât nu se manifesta violent și constant. Este cazul să te îngrijorezi și să soliciți imediat consultul medicului  dacă te confrunți cu una dintre următoarele situații:

- Dacă manifești dureri de cap bruște și cu intensitate crescută, pe care înainte nu le-ai avut

- Dacă durerea de cap este completată de febră, amorțirea mușchilor, amețeală, probleme cu vederea, fotofobie

-Dacă durerea este însoțită de febră și de rigiditatea cefei

-Dacă alături de durerea de cap apar amețelile, stările de confuzie, dificultăți de vorbire sau în coordonarea mișcărilor

-Dacă ai și o congestie nazală, senzație de presiune în jurul ochilor, dureri faciale și dentare (poate fi vorba despre o infecție sinusală puternică)

-Dacă intervin convulsii

-Dacă durerea de cap apare în urma unei leziuni sau a unui accident anterior.

Așadar, nu ignora durerile de cap din timpul sarcinii punandu-le pe seama perioadei în care te afli, ci mai degrabă consultă medicul cât de repede poți, pentru a preveni complicațiile.

Pentru majoritatea gravidelor durerile de cap în timpul sarcinii sunt doar efecte secundare temporare, dar incomode ale gestației. Acestea ar trebui să dispară în al doilea trimestru, atunci când nivelul de hormoni se stabilizează.

Dureri de cap în sarcină- prevenție

Ca să nu ai prea mult de suferit din cauza durerilor de cap din perioada sarcinii, ține cont și de sfaturile de mai jos:
Încearcă să îți dai seama ce îți declanșează de obicei durerile
Îți va fi mai ușor din acest punct de vedere dacă vei reuși să ții un „jurnal al durerilor" de cap pe durata a 24 de ore. Va trebui să notezi ce ai mâncat, ce ți s-a întâmplat în acest interval, cum a reacționat organismul tău. Printre cei mai cunoscuți factori care pot declanșa o durere de cap se numără:
• Anumite alimente (precum acelea care conțin monosodiu glutamat, nitriți, îndulcitori artificiali, unele boabe, nuci, lactatele maturate, unele fructe-kiwi, papaya-, peștele afumat, ciocolata, alimente fermentate sau murate etc.)
• Luminile puternice sau intermitente
• Căldura excesivă sau frigul excesiv
• Mirosurile puternice
• Fumul de țigară
• Zgomotele puternice
• Unele medicamente (discută cu un medic pentru a găsi alternative)

Odihnește-te suficient
Somnul te poate ajuta să mai scapi de durerile de cap în sarcină, în special când vine vorba de durerile de tip tensional și de migrene.

Fii cât mai activă
Întrucât mișcarea poate să reducă din stres și să determine relaxarea mușchilor, străduiește-te să nu renunți la ea.
Inclusiv când vei ajunge în ultimul trimestru de sarcină, câteva exerciții ușoare (recomandate de un specialist) te vor ajuta să-ți îmbunătățești postura și să fii mai puțin expusă durerilor de cap.

Hidratează-te îndeajuns
Dacă vei consuma zilnic aproximativ 2 l de apă și alte lichide, șansele să intervină o durere de cap se vor mai diminua.

Femeie insarcinata care bea un pahar cu apa

Citește și: Apa în sarcină- Câtă apă e sănătos să bei zilnic dacă ești însărcinată

Nu sta mult timp fără să mănânci
Pentru a preveni scăderea bruscă a glicemiei (o posibilă cauză pentru declanșarea unei dureri de cap), încearcă să mănânci puțin și des. Cel mai bine va fi să ai mereu la îndemână câte o gustare, disponibilă în intervalele dintre mese.

Apelează la tehnici de relaxare
Tot în scopul reducerii stresului și anxietății vor acționa și acestea. Fie că este vorba despre adoptarea unor tehnici de respirație, fie că este vorba despre yoga sau alte forme de meditație, acestea te pot ajuta să mai previi din durerile de cap din timpul sarcinii.

Nu te feri de un masaj
În special durerile de cap tensionale pot fi prevenite și ameliorate datorită unui masaj de relaxare. Cel mai bine este să recurgi la unul profesionist, dar îți va fi util și cel obișnuit, realizat acasă, astfel încât să îți relaxezi musculatura gâtului, umerilor și spatelui.

Tu ai avut de suferit de pe urma durerilor de cap în sarcină? 

Citește și: Tipuri de dureri de cap și care sunt cu adevărat periculoase

Surse:

www.babycentre.co.uk; www.whattoexpect.com; www.americanpregnancy.org, www.healthline.com, www.omicsonline.org, www.verywellfamily.com

Articolul urmator
Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt
Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Mi s-a spus să nu-mi fac griji pentru durerile de cap ale fiicei mele. Câteva luni mai târziu nu mai putea să vorbească
    Mi s-a spus să nu-mi fac griji pentru durerile de cap ale fiicei mele. Câteva luni mai târziu nu mai putea să vorbească

    Să afli că micuțul tău suferă de o boală gravă este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Cu atât mai mult cu cât vestea vine pe...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Copilul îți dă bătăi de cap? 5 sfaturi să uiți de migrene
    Copilul îți dă bătăi de cap? 5 sfaturi să uiți de migrene

    Durerile de cap sunt la ordinea zilei pentru mulți dintre noi, și nu este de mirare! Specialiștii avertizează că stresul cotidian, oboseala, sedentarismul și alimentația...

    © 2024 Qbebe