Fumatul in timpul sarcinii
Monoxidul de carbon si nicotina emanate de tigara depasesc placenta si ajung in sangele fatului daca gravida fumeaza in timpul sarcinii. Copiii mamelor care fumeaza au o greutate mica la nastere si sunt mai vulnerabili in fata unor infectii sau in fata bolilor. Ingrosarea placentei ar putea reprezenta un alt efect al fumatului in timpul sarcinii si riscul de avort spontan apare si el in aceste cazuri.
Strategia de urmat
O data ce te-ai hotarat sa renunti si ti-ai pus in minte o anumita data sau ora, ar fi foarte bine sa te gandesti si cum vei realiza acest lucru. Al doilea aspect la care trebuie te gandesti este daca vrei sa renunti brusc la fumat sau treptat. Ideal ar fi fost sa fi renuntat inainte de a ramane insarcinata, dar daca sarcina a fost neplanificata sau, pur si simplu nu ai putut renunta, ar fi bine sa o faci cat mai repede.
Cel mai adesea, pentru a renunta la reflexul fumatului, ar fi indicat sa ai la indemana ceva de rontait. Pentru a evita sa te ingrasi, fie sa mananci fructe, de cate ori iti revine dorinta de ,,a trage un fum", fie folosesti metoda clasica a gumei de mestecat care poate fi si eficienta.
Ajutorul apropiatilor este esential
Sa renunti la fumat nu este deloc usor, de aceea este bine sa te folosesti de prezenta oamenilor dragi. Nu astepta ca sprijinul cunoscutilor si al familiei sa vina spre tine, cere pur si simplu ajutorul atunci cand te simti nepunticioasa. Cu atat mai mult, daca prietenii si familia ta fumeaza la randul lor, ar trebui sa fie intelegatori. In acest caz ii poti ruga sa nu fumeze in prejma ta sau sa nu lase tigarile la indemana pentru ca tu sa fii in pericolul de a le gasi intr-un moment de slabiciune.
Alta metoda deosebit de eficienta in renuntarea la fumat, mai ales in timpul sarcinii, este sa te ajuti pe tine ajutandu-i pe cei din jurul tau. Daca partenerul tau sau unul dintre parintii tai fumeaza ai putea sa ii incurajezi si pe ei sa renunte la obiceiul acesta nesanatos. Sarcina ta ar putea fi unul dintre motivele cele mai solide, iar urmatoarele precum sanatatea personala sau exemplul prost dat celor mici vor veni de la sine.
Discutiile cu medicul pot reprezenta un ajutor binevenit
Indiferent cum te tratezi acasa impotriva fumatului, discutiile cu doctorul pe aceasta tema nu numai ca sunt educative, dar pot reprezenta acel impuls de care ai nevoie la un moment dat. Daca incerci sa te lasi de fumat fara inlocuitori de nicotina, plasturi sau alte ajutoare, doctorul ar putea sa-ti recomande un program social in acest sens, o campanie sau pur si simplu sa te incurajeze in acest demers.
Daca, pe de alta parte, ai nevoie de un adjuvant pentru a te lasa de fumat, medicul este cea mai recomadata persoana sa te ajute, mai ales in timpul sarcinii. El poate gasi acel supliment alimentar, plasture sau alta metoda farmaceutica care sa fie potrivita organismului tau, sa ofere un real ajutor si, mai ales, sa nu afecteze in niciun fel dezvoltarea fatului.
Chiar daca, dupa toate sfaturile primite de la doctor si nu numai, inca esti fumatoare, sa nu-ti fie rusine sa pomenesti de acest aspect. Este important ca doctorul sa stie acest lucru pentru a urmari si mai atent evolutia fatului si posibilele pericole care iti pot ameninta sarcina din cauza nicotinei sau a monoxidului de carbon.
Gandeste-te la motivele pentru care vrei sa te lasi
A renunta la tigari este unul dintre cele mai grele lucruri pe care ai putea sa le faci. Daca nu te simti motivata sa o faci, ai putea reveni oricand la prostul obicei de ,,a trage ( macar) un fum". De aceea este esential sa rememorezi mereu motivele pentru care doresti sa te lasi. Unul dintre ele si cel care atarna cel mai greu este acela ca nu doar sanatatea ta va fi afectata si cea a fatului. De obicei, fumatorul pasiv are mult mai mult de suferit si nu rare au fost cazurile cand dupa o sarcina in care mamele au fumat, in sangele bebelusului s-a descoperit o cantitate mai mare de nicotina decat in sangele matern.
Nu renunta!
Ai o strategie de urmat, esti destul de motivata, partenerul si prietenii iti sunt aproape. Urmatorul pas este lupta ta cu tine insati pe care trebuie sa o porti in fiecare zi. De retinut este faptul ca majoritatea fumatorilor renunta definitiv la acest obicei dupa ce, in prealabil, s-au mai lasat de cateva ori si inainte.
Nu trebuie sa te culpabilizezi daca nu ti-a iesit din prima. Gandeste-te ca o zi in care ai reusit sa nu fumezi reprezinta o zi in care bebelusul tau nu a fost intoxicat, iar o saptamana este deja un target foarte mare. Cel mai adesea gandul la tigara va persista mult timp ininte de a-l lasa cu totul deoparte.
Daca ai inceput iar sa fumezi dupa nastere, va trebui, probabil, sa astepti un pic inainte ca bebelusul sa aprecieze acest ,,parfum" al tigarii. In mod sigur, copilul tau absoarbe si nicotina cand este pus la san. Efectele secundare in aceste cazuri sunt colici mai frecvente, crestere a ritmului cardiac, ten cenusiu sau voma.
Urmareste un interviu video cu medicul nutritionist Mihaela Bilic.
Intrebari la care medicul nutritionist ofera gravidelor raspunsuri:
1. Cum afecteaza alcoolul si nicotina fatul care se dezvolta in uter?
2. Este cafeaua permisa in timpul sarcinii?