Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Vorbele pe care trebuie să i le spui prietenei tale care a pierdut o sarcină

Milioane de femei pierd anual o sarcină. Între 20 și 25% dintre sarcini pot sfărși cu un avort spontan, peste o treime având dintre pierderile de sarcină având loc după 16 săptămâni în care ți-ai purtat copilul și ai așteptat să-l vezi și să-l ții în brațe. Este un fapt șocant și dureros, iar atunci când persoana afectată îți este apropiată ai face orice ca să nu o rănești mai tare. Din păcate, bunele noastre intenții ne fac adesea să rostim lucruri nepotrivite. Este greu să găsești cuvintele care să aline și să aducă echilibru în astfel de situații.

De obicei, atunci când o femeie pierde o sarcină primește mai puțină alinare și atenție decât atunci când pierde un copil deja născut. Majoritatea pierderilor de sarcină au loc timpuriu, în primul trimestru, când mama nici măcar nu pare însărcinată. Pentru că nu există un copil pe care ceilalți să-l vadă, adesea cei din jur uită că suferința femeii este foarte reală și foarte dureroasă, ca să nu mai vorbim de vina pe care aceasta o simte, deși nu este responsabilă cu adevărat. De aceea, dacă o prietenă a pierdut o sarcină, trebuie să-i oferi toată atenția cuvenită și să cauți cele mai adecvate vorbe, pentru a-i dărui măcar un strop de alinare. Dacă ai trăit acestă experiență tragică sau ai un grad ridicat de empatie, probabil vei găsi cuvintele nimerite.

prietene consolare

Ce îi poți spune prietenei care a pierdut o sarcină

1. "Îmi pare rău pentru pierderea ta. Sunt aici pentru tine."
Aceste câteva cuvinte îi arată prietenei că tu îți dai seama de suferința ei reală și că are tot dreptul să fie îndurerată, să plângă și să caute alinare. Nu este nevoie de vorbe mari și de expresii complicate, sunt de ajuns aceste afirmații simple, pentru a arăta empatia ta Lăsăm mai mult loc pentru o legătură reală și pentru sentimente autentice, decât atunci când înercăm să impunem credințele și convingerile noastre.

2. "Amintește-ți că nu ești singură. Fii blândă cu tine."
O femeie care trece prin suferința pierderii copilului nenăscut are cel mai mult nevoie de căldură și iubire. "Cercetările arată că femeile care au pierdut o sarcină au sentimente de vină și de rușine. Reamintindu-le cât de mult ținem la ele, le putem oferi o ancoră în această perioadă dificilă a vieții lor.", spune Dr. Jessica Zucker, psiholog specializat în sănătatea reproductivă și mentală a femeii.

3. "Mă gândesc la tine. Îmi imaginez că acum te simți foarte rău, dar vreau să-ți reamintesc că pentru mine ești o persoană deosebită"
Nu încerca să rezolvi o situație pe care numai timpul o poate ameliora. Nu te aștepta ca prietena ta să fie bine și să zâmbească, nici nu-i aduce argumente precum "Vei avea alt copil, totul va fi bine". Permite-i să-și exprime suferința și chiar să se retragă, pentru că multe femei simt nevoia să fie singure, după pierderea unei sarcini. Dar amintește-i mereu că eșt alături cu gândul și că îi păstrezi cele mai calde sentimente.

4. "Suferința nu are o limită temporală. Ia-ți tot timpul de care ai nevoie. Vreau să știi că, dacă ai nevoie să vorbești cu cineva, eu sunt aici mereu."

suferinta
Este foarte important pentru o persoană să știe că, atunci când se va decide să vorbească, cineva este acolo s-o ajute. Sentimentul de a trece singur prin suferință există oricum, dar este necesar ca femeia să perceapă că cineva este prezent pentru ea, ca are o persoană sau un grup de suport pe care să se bazeze. Va veni un moment când, pur și simplu, va simți nevoia să plângă lângă cineva și să fie alinată, astfel că este important să-i amintești mereu că ești la dispoziția sa.

5. "Știi că nu este vina ta. Nu este nimic ce ai fi putut face ca să previi acest lucru."
Sentimentul de vină este aproape la fel de copleșitor ca și pierderea suferită. Multe femei nu se pot împăca cu pierderea, în primul rând din cauza faptului că sunt convinse că ar fi putut face mai mult, că nu au avut suficientă grijă, că nu au fost destul de atente. Mai ales la persoanele care tind să se învinovățească frecvent, revin obsesiv diverse momente de pe parcursul sarcinii, în care au senzația că ar fi putut proceda altfel, că nu au făcut lucrurile așa cum trebuie. Este necesar să-i repeți prietenei tale că nu este vina ei pentru ce s-a întâmplat, dar și să o asculți cu atenție când îți vorbește despre acest sentiment care o macină. A te simți vinovat nu este un lucru bun sau rău, este o stare de fapt, o emoție dificilă pe care o încearcă persoana. Ca prieten, trebuie să accepți această emoție, dar să reasiguri persoana apropiată de convingerea ta, că nu este vinovată cu nimic.

6. "Aș vrea să spun ceva care să te aline, dar, pur și simplu, nu-mi dau seama ce ar putea să te facă să te simți mai bine. Totuși, sunt aici pentru tine."
Câteodată, nu poți decât să fii sincer. Cuvintele ți se par un ajutor prea mic în fața suferinței și îți este teamă să nu rănești și mai tare. Atunci, onestitatea este cea mai bună variantă, iar prezența ta constantă și caldă este cea mai bună acțiune. Explicațiile și raționalizările nu sunt necesare. "Am apreciat la prietenii mei apropiați orice formă de ajutor și faptul că au fost acolo să mă asculte, când am simțit nevoia să vorbesc." , scria o mămică, după ce și-a pierdut fetița. Multe femei care au pierdut o sarcină au fost mișcate mai degrabă de gesturile, decât de cuvintele celor din jur. "Unul dinte lucrurile care m-a impresionat cel mai tare a fost gestul celor mai bune trei prietene ale mele, care au plantat o magnolie minunată în curte, în amintirea copilașului pe care l-am pierdut. Întotdeauna îmi va aminti de ea și mereu voi prețui acest tribut viu.", mărturisește o altă mamă, care a pierdut sarcina la 13 săptămâni.

Ce nu trebuie să spui unei mame care și-a pierdut copilul

1. "Poți oricând să ai un alt copil."
Chiar dacă acest mesaj este menit să o încurajeze, de fapt pare că nu iei în considerare suferința ei. O mamă ar prefera, poate, să audă: "Nimeni nu va putea să înlocuiască bebelușul pe care l-ai pierdut, dar atunci când vei fi pregătită, vei putea crește un copil sănătos, așa cum meriți." Cel puțin acestea sunt vorbele unei mămici din Wisconsin, care și-a pierdut fiica după 6 luni de sarcină.

2. "Totul se întâmplă cu un motiv." sau "Cred că nu a fost să fie."
Aceasta este o altă platitudine, care face mai mult rău decât bine. Astfel de afirmație poate să provoace doar furie și tristețe în sufletul unei mame, ca și cum ai desconsidera cât de mare este pierderea prin care a trecut. Pierderea unui copil este un lucru uriaș, iar explicațiile pe care cei din jur încearcă să le găsească nu ajută la nimic.

3. "Copilul este într-un loc mai bun."
Chiar și persoanele religioase nu-și doresc o astfel de afirmație. Pentru o mamă care abia aștepta să-și țină în brațe bebelușul, nu există alt loc mai bun ca la sânul său.

4. "Cel puțin ai un alt copil."
Subtextul acestei propoziții este: "Fii recunoscătoare pentru copilul pe care îl ai.", lucru care nu este necesar să i se amintească unei mame. Chiar dacă ai deja un copil, acest lucru nu înseamnă că pierderea pe care o simți este mai mică. Pentru că ți-ai făcut deja vise și planuri pentru făptura pe care o așteptai și ți-ai imaginat deja cum va fi familia ta întregită cu o nouă viață, pierzi o întreagă lume, odată cu bebelușul tău.

femeie plangand
5. "Cel puțin știi că poți rămâne însărcinată."
Aceasta este ultima problemă a femeii care a pierdut o sarcină. Ea își dorea acest copil și suferința ei este legată de această pierdere. O afirmație ca aceasta poate doar să rănească, mai ales că nimeni nu știe sigur când și dacă o femeie va rămâne din nou însărcinată, nici dacă își mai dorește acest lucru, după durerea prin care a trecut.

6. "Arăți foarte bine, parcă nici nu ai fost însărcinată."
Poate că tu gândești că un compliment îi va face bine prietenei tale, dar aceste vorbe sigur o vor răni foarte tare. Sentimentul de vid este oricum prezent, dar cuvintele pe care tu i le spui drept compliment amplifică această senzație de pierdere iremediabilă.

Surse: https://www.parents.com; https://www.babble.com; https://www.mother.ly

13 ingrediente din produsele cosmetice de care trebuie să te ferești în sarcină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Chrissy Teigen a pierdut sarcina: ”Trecem prin cea mai mare durere prin care am trecut vreodată”
  Chrissy Teigen a pierdut sarcina: ”Trecem prin cea mai mare durere prin care am trecut vreodată”

  La sfârșitul lunii august, artistul John Legend și soția lui, Chrissy Teigen, anunțau că urmează să devină pentru a treia oară părinți. Din păcate, însă, lucrurile...

  Minunile există! Povestea mamei de 52 de ani care și-a pierdut fiul în incendiul Colectiv și care a născut după 2 ani o fetiță perfectă
  Minunile există! Povestea mamei de 52 de ani care și-a pierdut fiul în incendiul Colectiv și care a născut după 2 ani o fetiță perfectă

  Există miracole după Colectiv. Soții Bucă și-au pierdut unicul fiu în incendiul nemilos, dar au reușit să-și umple golul din suflet. Au devenit din nou părinți!

  Rugăciunea pe care trebuie să o spui în Joia Mare, ca să îți fie bine și să fii sănătos
  Rugăciunea pe care trebuie să o spui în Joia Mare, ca să îți fie bine și să fii sănătos

  Ne aflăm în Săptămâna Luminată, iar acest lucru înseamnă că rugăciunile au o putere mai mare. Conform tradiției, se pare că atunci când rostim rugăciuni...

  Rugăciunea pe care trebuie sa o spui de Sfântul Nicolae pentru a-ți proteja familia de necazuri
  Rugăciunea pe care trebuie sa o spui de Sfântul Nicolae pentru a-ți proteja familia de necazuri

  În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie Moș Nicolae vine și aduce daruri tuturor copiilor. Personajul legendar izvorăște dintr-o sursă de adevăr, iar în urma...

  De la Insula Iubirii la naufragiul deznădejdii: Alexandra a pierdut sarcina
  De la Insula Iubirii la naufragiul deznădejdii: Alexandra a pierdut sarcina

  În luna decembrie a anului trecut, Alexandra Diaconescu de la Insula Iubirii anunța cu entuziasm că este însărcinată și că ea și iubitul ei, Mădălin, vor deveni pentru...

  Ziua în care îți pierzi mama este ziua în care realizezi că ai pierdut jumătate din tine. Prețuiți-le cât le mai aveți!
  Ziua în care îți pierzi mama este ziua în care realizezi că ai pierdut jumătate din tine. Prețuiți-le cât le mai aveți!

  Nu există o zi comparabilă cu cea în care îți pierzi mama. Nimeni nu te poate pregăti pentru asta. Însă înveți să trăiești fără o jumătate din tine, să...

  Durere profundă pentru Roxana Ionescu: a pierdut sarcina în ultimul trimestru
  Durere profundă pentru Roxana Ionescu: a pierdut sarcina în ultimul trimestru

  Roxana Ionescu este pusă la încercare de viață, aflându-se într-un moment de cumpănă. Frumoasa „Mama Natură" urma să nască, dar a pierdut sarcina chiar...

  © 2019 Qbebe