Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - ANCAAR si Facultatea de Sociologie-Psihologie a Universitatii Spiru Haret din Bucuresti organizeaza Conferinta nationala cu participare internationala "Noutati in diversitatea autismului" in datele de 31 mai si 1 iunie 2013, intre orele 8,30-18,30, la sediul Facultatii de Sociologie-Psihologie a Universitatii Spiru Haret din Bucuresti, din Bd. Basarabia nr. 256, sector 3.
Obiectivul conferintei este de a informa specialistii din domeniul autismului, apartinatorii persoanelor cu autism, cadrele medicale si publicul larg cu privire la noutatile din domeniul cercetarii in autism si din domeniul metodelor de interventie pentru toate categoriile de beneficiari.
Conf. univ. dr. Laura Goran, prorector al Universitatii Spiru Haret, declara: „Avem deosebita placere de a va invita la Conferinta Noutati in diversitatea autismului. Ne dorim ca prin acest demers sa ne alaturam eforturilor tuturor specialistilor si apartinatorilor care lucreaza pentru cauza constientizarii, integrarii si recuperarii copiilor si adultilor cu autism". Georgeta Crisu, presedinte ANCAAR, declara: "Evenimentul marcheaza continuarea benefica a colaborarii intre o unitate de invatamant universitar care pregateste viitori profesioninisti si o organizatie reprezentativa a apartinatorilor care militeaza pentru integrarea si afirmarea sociala a persoanelor cu TSA".
Invitati in cadrul conferintei sunt specialisti straini cu experienta in lucrul cu persoane cu autism, Wil Koning si Hetty Joustra de la Centrum Autisme, Olanda si Steve Richardson (BCBA) din Statele Unite ale Americii, care vor sustine prelegeri si work-shop-uri despre modalitati noi de interventie in autism, aplicate in tarile lor de origine cu succes la persoane cu autism de toate varstele.
In continuare, prelegeri cu informatii actuale si relevante din domeniul medical vor sustine prof. dr. Iuliana Dobrescu, neuropsihiatru psihiatrie infantila la Spitalul Obregia si dr. Rodica Urziceanu de la Spitalul C. Gorgos, Bucuresti. In ceea ce priveste aplicarea metodelor specifice de interventie in autism, se vor sustine prelegeri si work-shop-uri de catre Georgeta Crisu (ANCAAR), Luciana Haloiu Richardson (Invingem Autismul), psih. Ana Maria Popescu si psih. Marius Ghinete, psih. Marius Zamfir (Copii in Dificultate), psih. Lili Covaci (Pyramid Consultants), psih. Paul Morosanu si logoped Daniela Niculescu (Spitalul Gorgos).
In cadrul conferintei vor avea loc doua lansari de carte, Interventia timpurie la copilul cu autism. Modelul Denver de Sally J Rogers et.co. (ANCAAR, 2013) si Gandesc in imagini: autismul si viata mea de dr. Temple Grandin (Ed. Punkt, 2013). De asemenea, va fi deschisa o expozitie de pictura, de quilling si ceramica, realizata de persoane cu autism in cadrul sedintelor de terapie prin arta si terapie ocupationala. Produsele pot fi achizitionate prin donatii facute catre ANCAAR.
Sunt invitati sa participe specialisti care activeaza in domeniul autismului, studenti, apartinatori, public larg si presa.
Manifestarea este creditata cu 5 credite de Colegiul Psihologilor din Romania.
INSCRIERI la office@autismancaar.ro, cuprinzand numele participantului si dovada achitarii taxei de credite sau a taxei de participare la prelegeri/work-shop-uri. Taxa de participare la prelegeri (fara credite Copsi) de 100 de ron.
Taxa de participare la work-shop-uri (fara credite Copsi) costa 50 de ron/work-shop. Taxa de participare la prelegeri si work-shop-uri (cu credite Copsi) de 200 de ron. Participarea la prelegerile in plen este gratuita pentru studentii USH (pe baza carnetului de student), membrii Ancaar si apartinatori ai persoanelor cu autism (pe baza certificatului de handicap si buletin). Plata se face in contul Universitatii Spiru Haret, CIF 14871616, deschis la Banca Raiffeisen, agentia Victoria, RO08RZBR000006000 4669150. Mentionati "taxa credite conferinta autism", "taxa prelegeri conferinta autism" sau "taxa work-shop conferinta autism + numele lectorului".
Informatii despre eveniment se pot obtine la urmatoarele numere de telefon 0725 482 621, 0726 207 808.
Pagina oficiala a conferintei este http://autismancaar.ro/campanie/evenimentele-campaniei/conferinta-noutati-in-diversitatea-autismului/
Partener media oficial al evenimentului: TVH2.0.
* * *
Colaborarea dintre ANCAAR si Facultatea de Sociologie-Psihologie a Universitatii Spiru Haret a inceput in octombrie 2011 prin crearea Centrului de Practica in Autism, primul centru din Romania unde studentii asista si participa la sedintele de terapie pentru persoanele cu TSA, fiind consiliati si sustinuti sa inceapa o cariera in acest domeniu.
La Centrul de Practica in Autism au loc atat seminarii teoretice cu privire la TSA, cat si sedinte de terapie si terapie ocupationala cu toate categoriile de varsta, individuale si de grup.
Conferinta Noutati in diversitatea autismului este al doilea eveniment realizat in parteneriatul dintre cele doua institutii, primul fiind simpozionul Traiesc in lumea ta!, organizat pe 5 aprilie 2012 cu ocazia Zilei Nationale de Constientizare a Autismului.
Despre Campania Omul din spatele Autismului
Prin aceasta campanie, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania doreste sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca in Romania autismul la tineri si adulti reprezinta o problema grava, extrem de actuala si de prezenta, care necesita o legislatie speciala, informare si constientizare din partea opiniei publice, directionare de resurse si deschidere sociala in fata acestor persoane.
Mesajele principale pe care organizatorii doresc sa le trasmita prin intermediul campaniei sunt:
CUNOASTE OMUL DIN SPATELE AUTISMULUI -> Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, pasiuni si aptitudini. Trebuie sa le observam capacitatile, nu deficientele ca sa aiba un viitor. In cadrul campaniei se vor prezenta tineri si adulti cu TSA cu capacitati si firi deosebite.
AUTISMUL NU DISPARE CAND COPILUL CRESTE -> Cele mai multe actiuni de constientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidenta si manifestarea acestei tulburari la copii. Realitatea este ca autismul nu se vindeca niciodata, iar problemele sociale si comportamentale cu care se confrunta persoanele trecute de 18 ani sunt si mai greu de cuantificat.
PERSOANELE ADULTE CU AUTISM AU DREPTURI -> Tinerii si adultii cu autism au dreptul la educatie speciala, la pregatire profesionala si la integrare pe piata muncii, intr-un mediu profesionist, in care sa se tina cont de nevoile specifice acestei tulburari. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate si la o locuinta. Nu exista in Romania in acest moment un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, desi incidenta tulburarii a crescut de 1 la 38, in urma unui studiu recent publicat de American Journal of Psychiatry.
AUTIST TE NASTI, NU DEVII -> Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da.
AUTISMUL NU ESTE O BOALA PSIHICA SI NICI O BOALA CONTAGIOASA -> Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologica, o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur.
Acum aveti oportunitatea de a participa activ la construirea Centrului Rezidential si de lucru pentru Tineri si Adulti cu Autism. Cunoasteti Oamenii din spatele autismului si oferiti-le o sansa pentru un viitor mai bun.
Donatii se pot face in contul ANCAAR: Cod fiscal 13342650.
IBAN CONT LEI:RO16RNCB0072049714260001 BCR sucursala sector 1
IBAN CONT EURO: RO86RNCB0072049714260002 BCR sucursala sector 1
Detalii despre campania "Omul din spatele autismului" si pe http://autismancaar.ro/campanie
Parteneri media ai campaniei: Click Sanatate, 121.ro, Garbo.ro, 9am.ro, Kudika.ro, Reader's Digest, PaginaMedicala.ro, Mami.ro, Parinti.com, Doctorbun.ro, Ele.ro, Medicpentrutine.ro, SanatateaTV.ro, Comunicatemedicale.ro, Qbebe.ro, Media Kompass
