Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Copiii morti in haznalele scolilor: o ancheta dezvaluie ca vinovatii inca mai au functii de conducere

Având în vedere ultimul caz al unui copil mort pentru că a căzut într-o hazna, doi jurnaliști ai ziarului Libertatea dezvăluie o anchetă care prezintă și alte cazuri de copii decedați din această cauză, în ultimii șapte ani.

În anul 2012, în comuna Viișoara din județul Dâmbovița o fetiță în vârstă de 8 ani, Nicoleta Bugiu, a decedat după ce a căzut într-o hazna aflată în apropierea toaletelor din curtea școlii.
După incident, directoarea școlii a fost demisă, a fost cercetată disciplinar, dar nu a fost găsită responsabilă de ceea ce i s-a întâmplat copilului.

Au fost deschise o anchetă și un dosar penal, descoperindu-se că primăria comunei nu efectuase legal recepția toaletelor din curte, după ce acestea au fost construite. Firma care efectuase lucrările a acordat 230.000 de lei daune morale către familia Nicoletei, alături de primar și de Primăria Ulmi.

În urma procesului care a durat din 2012 până în 2016, Primarul Nicolae Vărzaru a fost condamnat într-o primă fază la 3 ani de închisoare cu executare, sub acuzația de ucidere din culpă. Ulterior s-a decis că pedeapsa să fie comutată la 3 ani de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de 6 ani de încercare.
În prezent, Primarul se consideră nevinovat și spune că a fost luat drept „țap ispășitor" pentru că a contribuit cu un anumit procent la efectuarea lucrărilor de construcție a toaletelor din curtea școlii în care învăța Nicoleta Bugiu.

Alt caz de copil decedat din cauza unei haznale a fost cel al unuia băiat de 14 ani, din comuna Alunu, județul Vâlcea.
Claudiu Cristea era în clasa a VIII-a în anul 2014. Alături de colegii săi, au fost mutați în clădirea grădiniței în perioada în care școala lor era închisă pentru renovări. În ziua de 26 septembrie, Claudiu juca fotbal cu câțiva colegi și, la un moment dat, s-a apropiat de capacul fosei septice, spunând că este sigur că îl poate ridica. După ce l-a dat deoparte (acesta având câteva zeci de kilograme), copilul și-a spart capul și medicii de la ambulanță nu au mai putut să-l salveze.

După acest accident, directorul (fratele primarului din comună) și directorul adjunct (soția primarului comunei) și-au dat demisia, s-a deschis un dosar penal penal in rem pentru ucidere din culpă, neglijență și abuz în serviciu. Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea a deschis la rândul său o anchetă. Instituția a luat măsuri concrete după sesizarea Avocatului Poporului (a trimis un psiholog la școala din Alunu pentru a discuta cu elevii, a fost angajată o firmă de pază, s-au securizat fosele septice de pe lângă clădirile școlilor cu bare de metal și lacăte și s-a montat un gard metalic între clădirea grădiniței și curtea din spate).

Pentru că nu s-a găsit niciun responsabil pentru incident, dosarul a fost clasat în anul 2017. După ce familia băiatului decedat a făcut din nou apel, dosarul a fost redeschis în 2018, cu acuzația de ucidere din culpă.

Fostul primar consideră că adolescentul a fost responsabil pentru ceea ce i s-a întâmplat, soția sa, fost director adjunct în școala în care învăța Claudiu, povestind că era „un copil teribilist".

Decese ale copiilor din cauza foselor septice care nu au fost securizate așa cum trebuie au mai fost înregistrate în ultimii șapte ani, spun jurnaliștii de investigație Cristina Radu și Daniel Stanciu.
În județul Hunedoara, autoritățile dau în continuare vina una pe cealaltă după moartea unui copil în vârstă de 6 ani (luat dintr-un centru de plasament și adoptat), care a căzut într-o fosă septică.

Gabi și Ionela, doi copii proveniți din familii defavorizate din județele Vaslui și Sibiu, au decedat după ce au căzut în toaletele din curte.

Cel mai recent caz de acest gen, din luna aprilie a acestui an, este cel al lui Daniel Silică, din județul Iași, care a murit și el după ce a căzut într-o hazna.

Jurnaliștii de la „Libertatea" promit să mai dezvăluie și alte situații similare petrecute în ultimii ani.

Alte exemple de cazuri de copii morți după ce au căzut în haznale sunt: un copil de 1 an și 4 luni din comuna Rodna (județul Bistrița), decedat în anul 2016, un copil de 4 ani care a căzut într-o fosă septică de la o cabană din Rânca (județul Gorj).

Un alt copil, în vârstă de 3 ani, din Botoșani, a fost pe cale să-și piardă viață după ce a alunecat în fosa septică de la grădiniță.

Surse:
www.libertatea.ro, www.digi24.ro

Surse poze:
www.youtube.com 

O fetiță de aproape 2 ani a murit de foame. Organizația Salvați Copiii a solicitat o anchetă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copiii cu autism au dreptul la o viață normală: școlile trebuie să se adapteze lor, nu ei școlilor
  Copiii cu autism au dreptul la o viață normală: școlile trebuie să se adapteze lor, nu ei școlilor

  Astăzi este Ziua Internațională a Autismului (Aceasta a fost lansată în anul 2007 de către Organizația Națiunilor Unite în scopul de a stimula statele membre să...

  Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
  Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent

  Mâncarea fast-food nu e bună - știm deja cu toții. Lăsând la o parte faptul că este inamicul numărul 1 al dietei, ea afectează consumatorii și în plan emoțional,...

  6 semne ca inca se mai gandeste la „EX”
  6 semne ca inca se mai gandeste la „EX”

  Implicarea intr-o relatie noua este plina de incertitudini. Indiferent ca este vorba despre o femeie sau un barbat, exista posibilitatea ca el/ea sa mai fie inca indragostit(a) de "EX"....

  Copiii și bullying-ul: 15 întrebări puse copilului ale căror răspunsuri îți dezvăluie adevărul
  Copiii și bullying-ul: 15 întrebări puse copilului ale căror răspunsuri îți dezvăluie adevărul

  Bullying-ul reprezintă un fenomen care a îmbrăcat o amploare din ce în ce mai mare. Pentru că știm că ești un părinte responsabil, îți explicăm ce presupune...

  12 bărbați dezvăluie motivele pentru care nu au mai făcut sex cu soțiile lor
  12 bărbați dezvăluie motivele pentru care nu au mai făcut sex cu soțiile lor

  După o perioadă de timp să faci sex cu soția ta nu mai pare un lucru atât de atractiv, mai ales când intervin între timp și copii de vârstă mică. Motivele...

  Sânziana Buruiană încă își mai alăptează fetița de 4 ani, deși i-a pus extensii de păr și îi lansează o linie de haine
  Sânziana Buruiană încă își mai alăptează fetița de 4 ani, deși i-a pus extensii de păr și îi lansează o linie de haine

  Fosta asistentă TV Sânziana Buruiană a dezvăluit că își alăptează în continuare fetița în vârstă de 4 ani. Ea a declarat și că intenționează să...

  Semne că soțul tău încă te mai iubește dar nu știe cum să ți-o spună
  Semne că soțul tău încă te mai iubește dar nu știe cum să ți-o spună

  După câțiva ani de căsnicie, multe femei își pun întrebarea: "Oare soțul meu mă mai iubește?" Este absolut natural ca persoanele căsătorite să treacă...

  © 2019 Qbebe