Testările realizate în România dezvăluie că numărul de infectați cu noul coronavirus este de aproximativ 12.000 la momentul actual. Însă Dr. Alexandru Rafila declară că numărul este mult mai mare decât cel anunțat în mod oficial de Grupul de Comunicare Strategică, pentru că foarte mulți dintre infectați nu au deloc simptome sau au simptome suficient de ușoare ca să nu îi trimită la medic.
”Nu știm cifra reală a numărului de cazuri pentru că sunt persoane care au trecut prin boală fără să aibă simptome specifice care i-a făcut să nu se prezinte la medic. În Franța sunt 200.000 de cazuri, iar studiile arată că sunt circa 6% din francezi, adică 3,5 milioane. Și la gripă se întâmplă așa. Numărul real al celor cu gripă este mai mare decât cel al persoanelor identificate. Legat de țara noastră, mi-e greu să înmulțesc cu 18 numărul de cazuri, dar pot înmulți cu 10 numărul de cazuri. Probabil că au fost de 10 ori mai multe cazuri în România. 120.000 de cazuri e un procent destul de redus raportat la populația noastră. Din cauza asta nu cred că în Romania nu am avut o circulație extinsă a virusului. Nu poți compara Suceava cu Bucureștiul. Majoritatea cazurilor au fost concentrate în orașul Suceava, nu în județ.”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.
Acesta mai adaugă că în Europa de Est s-a observat o rată mult mai scăzută a cazurilor de coronavirus, în comparație cu Vestul. ”În toată Europa de Est, dacă vă uitați, sunt hărțile care arată o linie extrem de clară de separare. Avem în multe zone multe sub 1000 de cazuri la 1 milion de locuitori, iar în Vest avem mult peste 1000 la 1 milion”.
Ce se va întâmpla în timpul verii?
”Până la urmă, data de 15 mai e o convenție, care marchează de fapt încheierea celei de-a doua perioade a stării de urgență, iar anumite măsuri eventual de relaxare trebuie luate și punctual. Dacă avem un focar la Suceava, cu aproape 3.000 de cazuri, nu putem să avem același tip de abordare față de un județ precum Harghita, unde avem 20 de cazuri. E clar că abordarea trebuie să fie diferită”, a spus reprezentantul OMS în România. În perioada care urmează cred că asta va fi o prioritate: identificarea rapidă a oricărui focar care se conturează și intervenția rapidă în acel focar, să nu lăsăm să evolueze. Cam acesta cred că va fi modelul în cursul verii, un număr mediu de cazuri relativ scăzut, dar cu anumite focare unde se transmite în comunitate. Intervenția trebuie rapidă în acel loc, identificați contacții, introduse măsuri de izolare mai stricte, dar cu profil local”, a subliniat Alexandru Rafila la Digi24.
Surse: Digi24
Surse foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
