OMS confirmă: femeile însărcinate pot face vaccinul anti-Covid

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În condiţiile în care, până în momentul de faţă, nu au fost realizate studii care să demonstreze că două dintre cele mai cunoscute vaccinuri împotriva noului coronavirus, cel de la Pfizer-BioNTech şi cel de la Moderna, se pot utiliza în deplină siguranţă de femeile însărcinate şi de către cele care alăptează, au fost formulate puncte de vedere diferite pe acest subiect. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a afla cel mai recent punct de vedere al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la vaccinul anti-Covid în sarcină.

Până în prezent, femeile însărcinate au fost excluse din studiile clinice pentru vaccinurile împotriva noului coronavirus

Chiar dacă, în general, vaccinurile sunt considerate sigure, nu este prima dată când oamenii de ştiinţă exclud femeile însărcinate din studiile menite să demonstreze siguranţa acestora. Cu toate acestea, încă din secolul trecut, inclusiv femeile aflate în perioada de sarcină au fost îndemnate să se vaccineze contra unor boli foarte răspândite, precum este gripa de exemplu.

În momentul de faţă, cele două mari companii producătoare de vaccinul anti-COVID-19, Pfizer, respectiv Moderna, au dat asigurări că în următoarele luni efectele vaccinurilor vor fi testate şi monitorizate şi în cazul femeilor însărcinate. Potrivit New York Times, un reprezentant al Pfizer a menţionat că vaccinul va fi testat şi în caz de sarcină. Reprezentanţii Moderna au explicat şi ei că intenţionează să pună la punct un registru în scopul de a analiza eventualele reacţii adverse prezente la femeile care s-au vaccinat cu vaccinul creat de această companie.

femeie-insarcinata-care-tine-in-mana-o-placuta-pe-care-scrie-vaccinare-cu-semnul-intrebarii

Punctul de vedere al OMS cu privire la vaccinul anti-Covid în sarcină

Dacă iniţial Organizaţia Mondială a Sănătăţii a insistat asupra ideii că vaccinarea împotriva noului coronavirus "nu este recomandată" femeilor însărcinate, referindu-se la ambele vaccinuri (cel de la Pfizer şi cel de la Moderna), recent şi-a exprimat şi un alt punct de vedere.

Într-un comunicat de săptămâna trecută, OMS venea cu această menţiune: "...în baza a ceea ce ştim despre acest tip de vaccin, nu avem motive specifice să credem că vor surveni riscuri ce ar putea depăşi beneficiile vaccinării pentru femeile însărcinate".  Experţii nu se refereau la ambele vaccinuri împotriva COVID-19, ci la cel creat de compania Moderna. Despre acesta, s-a afirmat că poate fi efectuat astfel: "Femeile însărcinate supuse riscului de a se infecta cu SARS-CoV-2 (cum ar fi, de exemplu, cele care lucrează în domeniul sanitar) sau cele care prezintă diverse comorbidităţi care le-ar putea conduce spre un risc de boală severă, se pot vaccina după ce discută cu medicul."

Până acum, pe pagina destinată vaccinului Pfizer de pe site-ul OMS, nu apare o recomandare a acesteia, de efectuare a acestui vaccin, pentru mai multe categorii de femei însărcinate. Singurele menţiuni disponibile au rămas următoarele: "Din cauza datelor insuficiente, OMS nu recomandă în prezent vaccinarea femeilor însărcinate. În cazul unei femei însărcinate ce are un risc ridicat, inevitabil, de expunere (de exemplu, dacă lucrează în domeniul sanitar), vaccinarea ar trebui luată în calcul după discuţia cu medicul."

În schimb, în privinţa femeilor aflate în perioada de alăptare, OMS nu aduce în discuţie renunţarea vaccinării cu vaccinul de la Pfizer, dar în următoarele condiţii: "Dacă o femeie face parte dintr-o categorie pentru care se recomandă vaccinarea (de pildă, dacă lucrează în domeniul sanitar), poate să beneficieze de vaccin. OMS nu recomandă întreruperea alăptării după vaccinare."

Aflându-se de poziţia OMS, numeroşi specialişti au declarat că femeile însărcinate "vor avea o oportunitate importantă pentru a se vaccina şi pentru a se proteja de riscul sever de COVID-19...Această revizuire impresionant de rapidă a punctului de vedere al OMS este o veste bună pentru femeile însărcinate şi pentru bebeluşii lor."

S-a confirmat! Vaccinul anti-COVID este sigur și pentru femeile însărcinate

Vaccinurile anti-COVID dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna nu prezintă riscuri grave în timpul sarcinii, potrivit celui mai recent studiu publicat în New England Journal of Medicine. Datele arata că vaccinurile cu ARNm sunt eficiente la femeile însărcinate și care alăptează!

Studiul a fost realizat în perioada 14 decembrie 2020 - 28 februarie 2021, în rândul a 35.691 femei însărcinate (în trimestrul trei de sarcină), cu vârste cuprinse intre 16 și 54 de ani. Dintre acestea, 3.958 de participante au primit un vaccin ARNm, iar ulterior au fost 827 de sarcini finalizate, iar 115 (13,9%) au suferit o pierdere de sarcină, în timp ce 712 (86,1%) au avut o naştere normală. Naşterile premature au avut loc la 9,4% dintre participante şi doar 3,2% dintre aceste naşteri au avut o vârstă gestaţională mică. De asemenea, nu au fost raportate decese neonatale.

Studiul a analizat, de asemenea, și efectele secundare ale vaccinului anti-COVID în timpul sarcinii. Astfel, s-a descoperit că cel mai frecvent efect secundar a fost durerea la locul injectării, care părea să apară îndeosebi la femeile însărcinate. Durerile de cap, musculare, frisoanele și febra au fost raportate mai rar la gravide.

Chiar dacă cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii pe termen lung pentru a evalua siguranță serului anti-COVID în sarcină, aceștia susțin că beneficiile vaccinurilor depășesc riscurile.

Citeşte şi: Femeile însărcinate şi cele care alăptează se pot vaccina împotriva COVID-19? Ce spun experţii

Surse: edition.cnn.com, nytimes.com, who.int, nejm.org

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Începe vaccinarea anti-Covid prin medicii de familie. Ce spun autoritățile despre imunizarea copiilor
  Începe vaccinarea anti-Covid prin medicii de familie. Ce spun autoritățile despre imunizarea copiilor

  Miercuri începe vaccinarea împotriva COVID-19 în cabinetele medicilor de familie cu vaccinul Johnson & Johnson. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul...

  Performanță istorică: s-a aprobat vaccinul anti-malarie care va salva milioane de copii, după 100 de ani de cercetare
  Performanță istorică: s-a aprobat vaccinul anti-malarie care va salva milioane de copii, după 100 de ani de cercetare

  Organizația Mondială a Sănătății a aprobat primul vaccin de prevenire a malariei, una dintre cele mai vechi și mai periculoase boli infecțioase ale omenirii, care ucide, în...

  OMS: ”Beneficiile alăptării depăşesc toate riscurile potenţiale de transmitere a Covid-19”
  OMS: ”Beneficiile alăptării depăşesc toate riscurile potenţiale de transmitere a Covid-19”

  Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine cu vești bune pentru proaspetele mămici. Din câte se pare, nu există risc de transmiterea a noului coronavirus prin intermediul...

  8 vaccinuri anti-covid sunt în faza de testare. Când vor fi disponibile pentru public
  8 vaccinuri anti-covid sunt în faza de testare. Când vor fi disponibile pentru public

  Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că în acest moment există 8 vaccinuri anti-covid care sunt în faza de testare pe oameni. Primul care ar putea să fie gata...

  Ministrul Sănătății: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie”
  Ministrul Sănătății: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie”

  Schema vaccinării obligatorii intră în discuție, fiind văzută absolut necesară pentru restabilirea sănătății la nivelul populației. Cu toate acestea, ministrul Sănătății...

  Prima țară care a aprobat vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste între 12 și 15 ani
  Prima țară care a aprobat vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste între 12 și 15 ani

  Ministerul Sănătății din Canada a catalogat vaccinul anti-Covid Pfizer drept ”sigur și eficient” pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

  Gravidele trebuie să fie primele pe lista vaccinarii anti-Covid, spun experții
  Gravidele trebuie să fie primele pe lista vaccinarii anti-Covid, spun experții

  Chiar dacă anumite state precum New York și New Jersey au făcut o treabă destul de bună în a controla actuala pandemie de COVID-19, nu toate țările stau la fel de bine....

  © 2023 Qbebe