Un bărbat paralizat se mișcă din nou cu ajutorul inteligenței artificiale

Un bărbat paralizat se mișcă din nou cu ajutorul inteligenței artificiale

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Inteligența artificială a devenit tot mai prezentă în cele mai diverse domenii. Medicina nu face excepție și, în ultima vreme, prin intermediul inteligenței artificiale s-au realizat progrese la care nimeni nu s-ar fi gândit. Un exemplu în acest sens este și un bărbat din SUA care, după ce a rămas paralizat de la piept în jos în urma unui accident, a putut să realizeze primele mișcări cu mâinile și să simtă atingerile după ce a fost supus unei proceduri bazate pe inteligența artificială. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi un caz care te va uimi!

A rămas paralizat în urma unui accident la piscină

Keith Thomas (din Massapequa, New York) are 45 de ani și, în iulie 2020, pe când petrecea o zi la piscină, a avut un accident care i-a schimbat radical viața. Întrucât nu a evaluat corect adâncimea piscinei, Keith și-a fracturat gâtul și coloana vertebrală, cele mai afectate fiind vertebrele C4 și C5. 

Keith a povestit că înainte de accident era expert în finanțe și că obișnuia să iasă adesea în oraș pentru a lua cina cu clienții săi, însă ulterior și-a pierdut toată independența. Pentru „CBS News”, a venit cu detalii despre cea mai dificilă perioadă din viața lui: „Când am ajuns pentru prima dată acasă după accident, nu mă dădeam jos din pat. Timp de șase luni, nu mă dădeam jos din pat decât o dată pe zi. Plângeam toată ziua. Plângeam pentru că îmi pierdusem complet independența”.

Cea care i-a fost alături în tot acest interval a fost sora lui, Michelle Bennett. Aceasta a explicat că fratele ei a trecut prin momente foarte grele, după accident fiind intubat. În ciuda dificultăților, ea a încercat să-și păstreze optimismul și simțul-umorului pentru a-l sprijini mereu pe Keith. 

Sunt imobilizată de la gât în jos, dar asta nu mă împiedică să vreau să devin mamă

A trecut printr-o procedură revoluționară, derulată cu ajutorul inteligenței artificiale

Sperând că va avea parte de schimbări pozitive, Keith s-a înscris la un studiu condus de o echipă de cercetători din cadrul „Northwell Health's Feinstein Institutes for Medical Research”. La începutul lunii martie, bărbatul a trecut printr-o intervenție chirurgicală la „North Shore University Hospital” pentru a i se implanta 5 microcipuri, procedura numindu-se dublu bypass neuronal. Trei dintre microcipuri au fost inserate în zona creierului responsabilă de simțul tactil de la nivelul degetelor, iar celelalte două microcipuri au fost inserate în zona creierului responsabilă de mișcare.

Cercetători în medicina bioelectronică, ingineri și chirurgi au fost implicați în intervenția care a durat 15 ore și au implementat microcipurile în creierul bărbatului, dezvoltând totodată algoritmi de inteligență artificială. Scopul procedurii a fost să se asigure transmiterea mesajelor între creier, zonele lezate ale coloanei vertebrale și mâini pentru a se putea efectua mișcări ale brațelor, pentru a se restabili senzații și mișcări la nivelul încheieturilor mâinilor. 

Chad Bouton, inginer și coordonator al „Laboratorului de Bypass Neuronal” din New York, a explicat în ce a constatat procedura prin care a trecut Keith. Potrivit informațiilor oferite de „news.ro”, lucrurile s-au derulat în felul următor: „De fapt, când pacientul se gândește la mișcarea brațului sau a mâinii, folosim stimuli electrici pentru a-i „supraîncărca” măduva spinării şi îi stimulăm creierul şi muşchii pentru a ajuta la refacerea conexiunilor şi a oferi feedback senzorial care promovează recuperarea”.

Keith a rămas treaz pe parcursul intervenției și le spunea medicilor ce simțea când se intervenea la nivelul unor zone ale creierului său. Medicul Ashesh Mehta, neurochirurg și profesor în cadrul „Institutului de Medicină Biolectronică” de la „Northwell Health's Feinstein Institutes for Medical Research”, a precizat că faptul că bărbatul a fost treaz în timpul operației i-a ajutat pe chirurgi să-și dea seama exact unde era nevoie să implanteze cipurile.

După operație, pacientul a ajuns într-un laborator, unde cele două porturi aflate la nivelul capului său au fost conectate la un computer. Acesta utilizează inteligența artificială pentru a reuși să „citească” și să interpreteze gândurile pentru a le transforma în acțiuni care să permită efectuarea unor mișcări. 

femei si un barbat care sunt fericiti dupa ce un barbat paralizat a inceput sa-si miste mainile dupa o interventie bazata pe inteligenta artificiala

Datorită procedurii prin care a trecut, a înregistrat anumite progrese

Una dintre cele mai mari bucurii pe care le-a avut Keith a fost că a reușit, după trei ani, să simtă din nou atingerea unei persoane dragi: sora lui. Din datele oferite de „northwell.edu”, a declarat că: „A fost o perioadă în care nu am știut dacă voi trăi sau, ca să fiu sincer, dacă îmi mai doream să trăiesc. Acum pot să simt atingerea cuiva pe mâna mea. Este copleșitor...”

De asemenea, cei care au realizat intervenția au anunțat că bărbatul paralizat a început să sesizeze îmbunătățiri ale stării sale, cum ar fi faptul că forța brațelor este mai mult decât dublă decât la începutul studiului și că are senzații noi, resimțite la nivelul părții superioare a brațelor și al încheieturii. 

Totodată, conform informațiilor puse la dispoziție de „abc7ny.com”, Keith își poate ridica brațele tot mai sus și își dorește „Pur și simplu să am un moment de intimitate, pe care nu l-am mai avut de mult timp”. Nu în ultimul rând, a mărturisit că starea sa este mult mai bună decât aceea pe care o avea când s-a înscris la studiu: „Acum mă aflu într-o stare mult mai bună decât aceea pe care o aveam inițial, când am început să particip la studiu”.

barbat in scaun cu rotile intr-o incapere in care se afla computere

Surse foto: capturi youtube.com, Northwell Health

Surse articol: abc7.ny.com, cbsnews.com, news.ro, northwell.edu, observatornews.ro

Articolul urmator
O fetiță a fost filmată în timp ce țipa, plângea și încerca să scape din brațele unui bărbat în Brăila
O fetiță a fost filmată în timp ce țipa, plângea și încerca să scape din brațele unui bărbat în Brăila

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili
    O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili

    Căutarea simptomelor care îi cauzau probleme de sănătate copilului ei a ajutat o mamă să găsească afecțiunea de care acesta suferea cu ajutorul Chat Gpt.

    Generația inteligenței artificiale: există motive de îngrijorare pentru părinți?
    Generația inteligenței artificiale: există motive de îngrijorare pentru părinți?

    În ultimul timp, auzi tot mai des despre utilizarea inteligenței artificiale pe scară largă, în cele mai diverse domenii. De pildă, inteligența artificală se folosește...

    Un bărbat paralizat și soția lui au adoptat un copil, iar la scurt timp au aflat că vor avea tripleți
    Un bărbat paralizat și soția lui au adoptat un copil, iar la scurt timp au aflat că vor avea tripleți

    Zac și Brittney Wolfe, din Statele Unite, și-au dorit mult un copil, însă nu au reușit să conceapă pe cale naturală și nici prin intermediul fertilizării in vitro....

    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

    Lacrimile artificiale reprezintă o soluție oftalmică utilizată pentru a ameliora simptomele de ochi uscați și disconfort ocular asociate cu insuficiența lacrimală. Aceste soluții...

    Pandemia mi-a paralizat intuiția de mamă. Frica de virus mi-a redus la tăcere instinctele
    Pandemia mi-a paralizat intuiția de mamă. Frica de virus mi-a redus la tăcere instinctele

    „Am avut un coșmar”, mi-a spus copilul meu de 7 ani, într-o noapte. Fiul meu s-a urcat în pat și mi-a povestit ce a visat. Fără să mă gândesc prea mult,...

    Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi
    Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi

    Copilul se mișcă mult în somn și ești îngrijorată din această cauză? Somnul este foarte important pentru sănătatea celor mici, ajutându-i să se dezvolte sănătos...

    „E rece și nu se mișcă”. Povestea micuțul Harry, un miracol al vieții! Cum a învins moartea și a renăscut
    „E rece și nu se mișcă”. Povestea micuțul Harry, un miracol al vieții! Cum a învins moartea și a renăscut

    Micuțul Harry venise pe lume de doar două zile atunci când mama sa l-a luat în brațe și a descoperit că nu se mișcă și că temperatura corpului său mic e rece....

    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă
    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă

    O mamă din Australia a trecut și încă mai trece prin încercări grele după ce bebelușul ei s-a născut prematur, având o boală genetică rară. Micuțul a trecut deja...

    © 2024 Qbebe