Ziua Halatelor Colorate: GSK Consumer Healthcare colorează halatele medicilor pentru a încuraja o atitudine pozitivă a copiilor faţă de actul medical

Corina Naftanaila

GSK Consumer Healthcare a inaugurat Ziua Halatelor Colorate, în data de 8 decembrie, ocazie cu care a transformat uniformele medicilor și asistentelor în unele vesele pentru copii, cu scopul de a le da celor mici curaj să-și învingă emoțiile și de a le reduce stresul atunci când intră în contact cu mediul medical.

Acțiunea a avut loc în spitalele pediatrice din Ploiești și Pitești și se desfășoară în cadrul programului "Tabăra de Supereroi", creat de GSK Consumer Healthcare pentru a îmbunătăți experiența celor mici în relație cu medicii și actul medical.

Demersul vine în contextul în care un nou studiu arată că 54% dintre copii manifestă frică faţă de cadrele medicale, aspect ce poate afecta reușita unui tratament și poate reprezenta un obstacol real în prevenție, prin faptul că este un motiv de evitare a vizitelor la medic. Iar la 3 din 10 copii, această reacţie emoţională se manifestă și acasă, după ce nu mai există niciun contact cu medicul, cabinetul sau spitalul, prin perturbări emoționale ce pot dura până la câteva luni, în câteva cazuri.

ziua halatelor Ziua Halatelor Colorate este o inițiativă care răspunde rezultatelor acestui studiu, urmărind să îmbunătățească șederea copiilor în mediul medical. Acțiunea este parte din Programul Tabăra de Supereroi, care se desfășoară în Spitalele de Pediatrie Ploieși și Pitești și care până acum a venit în beneficiul a 3600 de copii și părinți, pentru a le reda buna dispoziție în timpul spitalizării celor mici. Prin activități recreative și de joc, transformăm copiii din spitale în supereroi și îi încurajăm să fie curajoși în fața procedurilor medicale de care le este frică. De asemenea, suntem alături de părinți cu informații și sfaturi care să-i ajute să aibă grijă de copii în astfel de situații dificile, iar în program, cadrele medicale îi răsplătesc pe cei mici cu steluțe și insigne de supereroi, ajutându-i astfel să-și depășească reacțiile emoționale negative pe care aceștia le pot avea", declară Helen Tomlinson, General Manager GSK Consumer Healthcare România și țările balcanice.

Studiul realizat în rândul părinților din România în septembrie 2016, la solicitarea GSK Consumer Healthcare, arată că:
- 2 din 10 părinți au amânat vizite la doctor din cauză că cel mic era prea înspăimântat de medic.
- Mai mult, 56% dintre părinți au declarat că li s-a întâmplat ca cel mic să fie reticent în a lua tratamentul prescris de doctor, ca o consecință a acestei reacţii emoţionale.
- 4 din 10 copii au experimentat manifestări emoționale neplăcute atunci când au petrecut mai multe ore într-un cadru medical, precum plâns, agitație, tremurat, închidere în sine.

Studiul mai dezvăluie că părinții au nevoie de informare pentru a depăși obiceiul involuntar de a cultiva această teamă în educația copiilor: 3 din 10 părinți români încă folosesc doctorul ca amenințare pentru a-și determina copiii să fie cuminți, considerând-o o metodă eficientă; şi 98% dintre aceşti părinți apelează la această sperietură periodic. Specialiștii atrag atenția că acestea au impact pe termen lung asupra acomodării copilului cu actul medical în general.

Programul Tabăra de Supereroi ţinteşte să ofere sprijin cadrelor medicale din secţiile de pediatrie şi părinţilor prin a insufla copiilor o atitudine pozitivă faţă de actul medical şi personalul medical, relaţionarea făcându-se astfel mai uşor în mediul spitalicesc şi facilitând recuperarea fizică.

"Numeroase cercetări atestă că timpul petrecut într-un mediu medical are un impact negativ asupra echilibrului psihic al copiilor, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung - și este mai puternic când include și proceduri invazive de îngrijire.

Studii empirice atestă că cei mai vulnerabili la frica de halate albe sunt copiii mici, cu vârste între 6 luni și 4 ani, respectiv 4 - 6 ani într-o măsură variabilă. Există dovezi că abia după vârsta de 6 ani, copiii gestionează mai bine stresul generat de șederea într-un mediu medical sau de relația cu medicii, dar numai dacă interacțiunea lor este bazată pe o abordare psihologică pozitivă", adaugă psiholog clinician Monica Bolocan.

Rezultatele studiului confirmă necesitatea de a derula programe educaționale pentru părinți și copii pentru a-i sprijini în acomodarea emoțională a celor mici cu actul medical, în beneficiul propriei sănătăți - atât fizice, cât și psihice - având și impact pozitiv în creșterea prevenției. Creşterea calităţii vieţii românilor prin încurajarea unui comportament preventiv în sănătate este misiunea GSK Consumer Healthcare în România şi în lume, misiune concretizată prin derularea de programe educaţionale pe termen mediu şi lung, precum Tabăra de Supereroi şi Zâmbeşte România.

tabara de supereroiPentru a răspunde nevoii de a reda confortul emoțional al copiilor care ajung în contact cu mediul medical, GSK Consumer Healthcare a dezvoltat programul „Tabăra de Supereroi". Programul ajută copiii să-și învingă frica de procedurile medicale, le reduce stresul și le facilitează astfel recuperarea, în același timp educând părinții și sprijinind personalul medical. În cadrul programului, copiii sunt transformați în supereroi, beneficiază de activități de recreere special create pentru ei și materiale educaționale. Programul este implementat în spitalele de Pediatrie Ploiești și Pitești și până acum a venit în sprijinul a 3.600 de copii cu vârste între 1 și 7 ani, de la debutul său în 2015, cu feedback foarte bun de la personalul medical şi părinţi.

Parte din grupul de companii GSK cu prezență globală, GSK Consumer Healthcare este cea mai mare companie de medicamente fără prescripție medicală din lume și primul jucător în piața de produse de îngrijire orală specializată. Obiectivul nostru este să devenim prima și cea mai bună companie de Fast Moving Consumer Healthcare, bazată pe știință și valori - o organizație unică ce îmbină expertiza și principiile științifice cu avantajele industriei bunurilor de larg consum.

În România, GSK are o tradiție de peste 25 de ani și peste 150 milioane euro investiție în piața locală. Suntem hotărâți să facem o diferență în starea de sănătate a românilor prin educație continuă şi suntem partener constant al comunității, cu investiție de peste 2 milioane de dolari în proiecte de sănătate și educație pe care le derulăm cu partenerii noștri.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România
  Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România

  Pentru că au început școlile și grădinițele, au început și virozele respiratorii cu tuse, febră și obstrucție nazală. Așa că mulți părinți dau fuga la medic pentru...

  Conferința „Pandemia prin ochii copiilor" va avea loc online, pe 20 noiembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor
  Conferința „Pandemia prin ochii copiilor" va avea loc online, pe 20 noiembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor

  Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU) organizează în data de 20 noiembrie, începând cu orele 18:30, conferința online „Pandemia prin ochii...

  O adolescentă de 17 ani, răpită ziua în amiaza mare de pe strazile din Pitești. Fata a fost dată în urmărire
  O adolescentă de 17 ani, răpită ziua în amiaza mare de pe strazile din Pitești. Fata a fost dată în urmărire

  O tânără în vârstă de 17 ani din Pitești a fost văzută ultima dată intrând cu forța într-o mașină! Fata a fost dată în urmărire națională, a...

  Mesajul unei mame medic la început de an școlar: "Adulții din jur ar fi trebuit să fie scutul copiilor și nu sunt. Vorbim de generația atinsă de trauma unui război medical"
  Mesajul unei mame medic la început de an școlar: "Adulții din jur ar fi trebuit să fie scutul copiilor și nu sunt. Vorbim de generația atinsă de trauma unui război medical"

  Este deja al treilea an școlar care este prins de pandemie, al treilea an de școală în care copiii se luptă să accepte, să înțeleagă și să își contureze o...

  Cinste medicilor români! Premieră medicală la Brașov: operație pe cordul deschis al unui copil de 12 ani
  Cinste medicilor români! Premieră medicală la Brașov: operație pe cordul deschis al unui copil de 12 ani

  Vești uimitoare în industria medicală românească: a fost realizată prima intervenție pe cord deschis la un copil, în Brașov! Intervenția a fost realizată fără...

  Ziua Cărților pentru Copii la Editura DPH: Top cărți care contribuie la dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor
  Ziua Cărților pentru Copii la Editura DPH: Top cărți care contribuie la dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor

  Numeroase studii arată că expunerea copiilor la cărți încă din primele luni de viață contribuie la dezvoltarea lor cognitivă, dar și emoțională. Unul dintre factorii...

  Alege siguranța și calitatea! Batist Medical lansează în România Nano Fiber Mask B
  Alege siguranța și calitatea! Batist Medical lansează în România Nano Fiber Mask B

  Pandemia de coronavirus afectează o lume întreagă, iar medicii și cercetătorii își unesc forțele și lucrează neîncetat pentru a combate virusul. Din păcate,...

  © 2023 Qbebe