Scarlatina

    Scarlatina este o boala cauzata de infectia cu bacterii de tipul streptococului din grupa A. Perioada de incubare intre contractarea streptococului si instalarea scarlatinei este scurta, de obicei 72 h dar poate varia intre 1-7 zile. Boala incepe de obicei cu febra si cu dureri in gat si poate fi insotita de frisoare, varsaturi, dureri abdominale si disconfort general.

    Streptocucul produce o toxina care cauzeaza o iritatie care apare la 1-2 zile de la instalarea bolii. Iritatia apare inital pe gat si piept si apoi se extinde pe tot corpul. De obicei, aceasta incepe cu pete mici si rosii care apoi se umfla. Roseata trece in cateva zile dar pacientul poate dobandi o coloratie rosie intensa in zonele axilare si inghinale. Iritatia dureaza de obicei 3 zile, iar pe masura ce aceasta trece, poate avea loc descuamare a buricelor degetelor de la maini si picioarelor si a zonei inghinale.

    Medicatia recomandata in scarlatina  include antibiotice (de obicei penicilina) pentru a trata infectia si analegezice, odihna si multe lichide. Scarlatina nu este o boala grava daca este tratata prompt; bacteria se raspandeste arareori in corp, dar, daca este cazul, paote duce la infectii ale urechii sau febra reumatica.

Dictionar medical

Afla definitiile celor mai importanti termeni medicali.

Dictionar medical pe litere

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z
© 2023 Qbebe